• 25 Νοεμβρίου, 2023

Εκδήλωση στις Μικροθήβες: Τοπόσημο πολιτισμού κι ανάπτυξης της περιοχής το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών

Εκδήλωση στις Μικροθήβες: Τοπόσημο πολιτισμού κι ανάπτυξης της περιοχής το αρχαίο θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών

Πλήθος κόσμου γέμισε την αίθουσα του παλιού δημοτικού σχολείου Μικροθηβών όπου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου εκδήλωση για την πορεία εργασιών και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου Φθιώτιδων Θηβών, του νέου τοπόσημου πολιτισμού κι ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Αναδείχθηκε το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την ολοκλήρωση αυτού του σπουδαίου μνημείου που θα δώσει προοπτικές ανάπτυξης σε όλη την περιοχή και όπως είπε ο πρώην Υπουργός κος Σταύρος Μπένος κλείνοντας την σχεδόν τρίωρη εκδήλωση, «η επόμενη συνάντηση εύχομαι να μην είναι σε κάποια αίθουσα αλλά με μια παράσταση στο θέατρο».

Διοργανωτές ήταν η τοπική Κοινότητα Μικροθηβών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Αθλητικός Σύλλογος του χωριού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το σωματείο «Διάζωμα». Το «παρών» μεταξύ των άλλων έδωσαν ο Υφυπουργός κος Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Βουλευτής κος Χρήστος Μπουκώρος, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο νέος θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κος Γιάννης Αναστασίου, ο νέος Δήμαρχος Αλμυρού κος ΔημήτρηςΕσερίδης, οι εκπρόσωποι του Μητροπολίτη πατέρες Αθανάσιος και Νικόλαος Μακαντάσης, η ΈλεναΑντωνοπούλου, πρόεδροι κι εκπρόσωποι συλλόγων.

Στους σύντομους χαιρετισμούς, αναφέρθηκαν τα εξής:

 Αγαθή Τιμπλαλέξη: Βρισκόμαστε ξανά στον ίδιο ακριβώς χώρο όπου πριν από 4 χρόνια  ξεκινήσαμε όλοι μαζί την κοινή μας προσπάθεια να γίνει το όραμα για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών πραγματικότητα.Μέχρι πού έχει φτάσει όμως όλη αυτή η προσπάθεια σε αυτά τα 4 χρόνια που πέρασαν μέχρι σήμερα; Πόσο πιο κοντά έχουμε έρθει στην επίτευξη του στόχου μας; Και ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα σαφέστατα θα δοθούν από τα στόματα των ειδικών κάθε εμπλεκόμενου φορέα. Εμείς ωστόσο, ως Σύλλογος και ως κάτοικοι των Μικροθηβών, οφείλουμε για ακόμα μια φορά να δηλώσουμε παρόντες κι έτοιμοι να συνδράμουμε, με όποιον τρόπο μπορούμε, στο να δοθεί όντως νέα πνοή και ζωή, όχι μόνο στο ιστορικό και αρχαιολογικό αυτό μνημείο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή γενικότερα.

 Νίκος Σταφυλοπάτης: Περάσανε τέσσερα χρόνια από τότε που κάναμε την προηγούμενη εκδήλωση και θεωρώ ότι με τη συνεργασία όλων είμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Πρέπει να συνεργαστούμε γιααυτό το έργο, να ολοκληρωθεί αυτό το σπουδαίο μνημείο για την περιοχή.

Κώστας Αγοραστός: Χαίρομαι για το ενδιαφέρον σας για αυτό το μνημείο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε καλά χέρια όταν ολοκληρωθεί, αγαπιέται και θα το χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο. Εμείς το πιστέψαμε, το εντάξαμε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας, μας έκανε να το πιστέψουμε ο Σταύρος Μπένος, να χρηματοδοτήσουμε ένα μέρος της μελέτης. Να ευχαριστήσουμε την Υπουργό κα Λίνα Μενδώνη η οποία βοήθησε αποφασιστικά, ταχύτατα, με μεγάλο ενδιαφέρον -τρεις φορές ήρθε εδώ για αυτό το μνημείο-. Τα έργα πολιτισμού δημιουργούν θέσεις εργασίας αλλά και προστιθέμενη αξία γνώσης. Στα έργα πολιτισμού στη Θεσσαλία απασχολούνται άνθρωποι του πολιτισμού και πληρώνονται 965.

Χρήστος Μπουκώρος: Δεν αρκεί να γίνονται έργα πολιτισμού χωρίς αυτά να γίνονται κτήμα της κοινωνίας. Όλοι θα επισκεφθούν τα έργα, Έλληνες και ξένοι, στο μέλλον αλλά οι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας είναι αυτοί που θα τα αγαπήσουν, θα τα προστατεύσουν και θα τα αναδείξουν.

Γιάννης Αναστασίου: Στην Ελλάδα είναι πραγματικότητα ότι έχουμε πρόβλημα με τους χρόνους, είναι πολλά πράγματα που πρέπει να κάνουμε κι αργούμε. Πριν λίγα χρόνια η απορρόφηση για τα έργα πολιτισμού δεν ξεπερνούσε το 5%. Υπήρξε όμως βηματισμός, υπήρξε πρόοδος και για αυτό βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Αντιλαμβανόμαστε ότι πέρα από το αναστηλωτικό ζήτημα, υπάρχει ένα θέμα σημαντικό σχετικά με την πρόσβαση στο θέατρο. Θέλει μια καλή χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, από τους πόρους που θα βρούμε για να κάνουμε πιο ολοκληρωμένα τα πράγματα, στην ώρα τους και να μιλάμε για ουσιαστική ανάδειξη του αρχείου θεάτρου. Δεσμευόμαστε ως νέα Περιφερειακή Αρχή ότι τα έργα που συνδέονται με τον πολιτισμό, τον τουρισμό κι άρρηκτα με την ανάπτυξη του τόπου μας αποτελούν προτεραιότητα για εμάς.

Δημήτρης Εσερίδης: Είμαι πάντα δίπλα στους αρχαιολόγους, δίπλα στους συλλόγους διότι ο πολιτισμός είναι το βάθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσεται ένα έθνος, το κράτος μας, να το δώσουμε σαν παρακαταθήκη στα παιδιά μας. Θα σταθούμε δίπλα στην αρχαιολογία για να αναδείξουμε τα Ζερέλια και την πλούσια ιστορία της περιοχής του Αλμυρού.

Χρήστος Τριαντόπουλος: Ήμουν μικρός όταν συζητούσαμε για το αρχαίο θέατρο. Περάσαν χρόνια, ήταν λίγοι που το πιστέψαν και έχει αρχίσει να γίνεται πράξη. Υπάρχει ένας πολιτιστικός πλούτος στην περιοχή μας. Εάν δεν ήταν ο κος Αγοραστός, τώρα δεν θα μιλούσαμε για αυτό το έργο. Ο κος Μπένος είναι ο πατέρας αυτής της προσπάθειας. Το έργο θα δώσει μεγάλη αξία στις Μικροθήβες και η τοπική κοινωνία το περιμένει.

Δωροθέα Κολυνδρίνη:Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στήριζε και στηρίζει κάθε τι που έχει ως σημείο αναφοράς τον πολιτισμό και την ανάπτυξη της περιοχής μας.Τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Θεσσαλίας με σεβασμό και μεθοδικότητα αναδεικνύει την  πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά της περιοχής μας, η οποία κληρονομιά αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ελληνικής ταυτότητας και κομβικό σημείο της ιστορικής μας συνέχειας ως έθνους. Επενδύσαμε στον πολιτισμό στη Μαγνησία και τις Σποράδες, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, καθώς αισθανόμαστε το ηθικό καθήκον να αναδείξουμε κι να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.Η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και αποκατάσταση του σπουδαίου αυτού θεάτρου στις Μικροθήβες. Αρχικώς η Περιφέρεια χρηματοδότησε με 150.000 ευρώ τις προμελέτες για το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, ενώ το 2014-2015 εκπονήθηκαν μελέτες Στερέωσης Αποκατάστασης και Ανάδειξης  του μνημείου, οι οποίες εγκρίθηκαν μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Σήμερα υλοποιούνται οι εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης του που χρηματοδοτεί εξ ολοκλήρου με 1,9 εκατ. ευρώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Με τις αναστηλωτικές εργασίες και την ανάταξη των μορφολογικών του χαρακτηριστικών και τη μερική αποκατάσταση η επισκεψιμότητα  του μνημείου θα αναβαθμιστεί, καθιστώντας το μνημείο ελκυστικό προορισμό για τους πολίτες της Μαγνησίας και τους επισκέπτες.Βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία και ευελπιστούμε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες και να αποδοθεί στους πολίτες της σύγχρονης εποχής ένα διακεκριμένο μνημείο της αρχαίας Ελλάδας.

 

Τιμητικές βραβεύσεις
Η κα Αγαθή Τιμπλαλέξη και ο κος Νίκος Σταφυλοπάτης απένειμαν αναμνηστική πλακέτα για τη συνεισφορά τους στο σημαντικό αυτό έργο: στον κο Χρήστο Τριαντόπουλο, τον κο Κώστα Αγοραστό, την κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, τον κο Χρήστο Μπουκώρο, την κα Ανθή Μπάτζιου, την κα Ματούλα Αλεξάνδρου, την κα Έλσα Νικολάου, τον κο Σταύρο Μπένο, τον κο Μάκη Τσάμη και την Βιβή Τσιντσίνη. Ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμάς ήταν το γεγονός πως η εκδότρια του «Λαού» ανέλαβε τον δημοσιογραφικό συντονισμό της εκδήλωσης.

 

Η Ανθή Μπάτζιου, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας μίλησε για τη θέση του αρχαίου θεάτρου, τις ανασκαφές, έκανε αναδρομή στις ημερομηνίες του έργου. Όπως είπε: Μία σημαντική δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στο έργο είναι ότι δεν είχαμε την τύχη να έχουμε έναν αρχιτέκτονα με διάρκεια. Βρισκόμαστε και πάλι τους τελευταίους μήνες σε αναζήτηση του τρίτου κατά σειρά αρχιτέκτονα. Η διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για τα πολιτιστικά έργα δεν είναι πάντα εύκολη ούτε ανώδυνη. Ωστόσο είναι αυτονόητη η αναπτυξιακή διάσταση που προσδίδουν στην περιοχή, η προώθηση της επισκεψιμότητας και του πολιτιστικού τουρισμού. Τα έργα αναστήλωσης, αποκατάστασης κι ανάδειξης των αρχαίων θεάτρων είναι επίπονα, χρονοβόρα και κοστοβόρα. Η παρούσα επιστημονική ομάδα, με τις γνώσεις και την εμπειρία της, θα συνεχίσει το έργο με την ίδια διάθεση και με άριστα αποτελέσματα.

 Η αρχαιολόγος Ματούλα Αλεξάνδρου παρουσίασε μέσα από εικόνες στον προτζέκτορα την ιστορία της πόλης των Φθιώτιδων Θηβών και μίλησε για το πως η συστηματική μελέτη κι έρευνα αποτυπώνουν την πολιτική, ιστορική ταυτότητα και τα έργα των ανθρώπων στη θέση Κάστρο. Ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας πως πρέπει να δρομολογηθεί η ένταξη του αρχαίου θεάτρου σε ένα δίκτυο πολιτιστικών διαδρομών, φυσικών και ψηφιακών, με τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένα ζωντανό αρχαιολογικό πάρκο, σε ένα ευρύτερο δίκτυο διαδρομών που θα περιλαμβάνει τον χώρο της Άλου, το μουσείο Αλμυρού, τον αρχαιολογικό χώρο των Χριστιανικών Φθιώτιδων Θηβών, τους προϊστορικούς οικισμούς στον μυχό του Παγασητικού κόλπου, την αρχαία Δημητριάδα ώστε ο τόπος ερειπίων και χωραφιών να μετατραπεί σε χώρο πολιτισμού και τουρισμού

 Η κα Έλσα Νικολάου και η κα Εύη Μέρμηγκα παρουσίασαν στοιχεία σχετικά με τη στερέωση, την αποκατάσταση και την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου καθώς επίσης και νέα αρχαιολογικά δεδομένα.

Ο Άρης Παπαγιάννης και η Κατερίνα Βουλγαράκη μίλησαν για τα μέρη του θεάτρου το οποίο αποτελούνταν: τη σκηνή στο εσωτερικό της οποίας ανέβαιναν οι ηθοποιοί, οι μουσικοί ή οι μονομάχοι, το προσκήνιο στην υπερυψωμένη ξύλινη εξέδρα του οποίου διαδραματιζότανε η πλοκή του έργου κι έπαιξαν οι μουσικοί ή απήγγειλαν οι ποιητές, τη βόρεια και νότια πάροδο, διαδρόμους πρόσβασης στην ορχήστρα και το κοίλο, την ορχήστρα όπου λάμβαναν χώρα οι μονομαχίες και οι θηριομαχίες και το ημικυκλικό κοίλο στο οποίο κάθονταν οι θεατές και για λόγους ασφαλείας απομονώνεται από την ορχήστρα μέσω του ποδίου και ενός υψηλού στηθαίου.Η κίνηση των θεατών γινότανε εγκάρσια μέσα από τις οκτώ λίθινες κλίμακες που διαχωρίζουν το κυρίως θέατρο σε επτά κερκίδες κι οριζόντια σε τρεις διαδρόμους Την πλακόστρωτη επίστρωση του στηθαίου, το διάζωμα που χωρίζει το κυρίως θέατρο από το επιθέατρο και από τον περιμετρικό διάδρομο, στοιχείο που αποκαλύφθηκε πρόσφατα και εν μέρει μόνο. Συνολικά μέχρι στιγμής διανοίχθηκαν περί τις 100 περιορισμένων διαστάσεων διερευνητικές τομές. Εργασίες που έγιναν στον δυτικό τοίχο της σκηνής έδειξαν ότι η υπόθεση περί ύπαρξης αρχαιότερης φάσης του κτηρίου, που ίσως αναγόταν στην ελληνιστική εποχή, μάλλον δεν ευσταθεί. Η έρευνα έδειξε την ύπαρξη τουλάχιστον τριών φάσεων του χώρου, ένα επίπεδο που αντιστοιχεί με βεβαιότητα στη χρήση του ως σκηνή, ένα δάπεδο περίπου 35 εκατοστά ψηλότερα που είναι πιθανό επίσης να αφορά τη χρήση του χώρου ως θέατρο, έναν ορίζοντα εγκατάλειψης ή καταστροφής και σταδιακής διάλυσης του κτίσματος κι ένα δάπεδο ψηλότερα που πιθανότατα αντιστοιχεί σε μεταγενέστερη χρήση με διαφορετικό χαρακτήρα κατά την οποία κάποιες από τις εισόδους σφραγίστηκαν.

Η Ελένη Τσιαγκάλη, πολιτικός μηχανικός μίλησε για τις μελέτες στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης και έκλεισε την παρουσίασή της με τα λόγια του αείμνηστου Πέτρου Θέμελη:Τα μνημεία δεν στερεώνονται, αναστηλώνονται, αναδεικνύονται για να μείνουν κενά και λίθοι, περιχαρακωμένα και απρόσιτα στους πολίτες αλλά για να είναι ανοικτά, να κοινωνικοποιηθούν στο παρόν. Πρέπει να βιώσουν μαζί μας μία δεύτερη ή δυνατόν αιώνια ζωή.

Ο Τσάμης Μάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου «Διάζωμα» προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή-χρονολόγιο ενεργειών. Όπως είπε:Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι επιτέλους δρομολογείται με εντατικούς ρυθμούς πλέον η αποκατάσταση και η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου. Είναι σημαντικό να καταγραφεί  με σαφή τρόπο η μακριά και επίπονη διαδρομή προετοιμασίας της αναστήλωσης αυτής για να γίνει κατανοητή η δυσκολία του εγχειρήματος καθώς και ο συντονισμός που χρειάσθηκε για να συμβαδίσουν συγχρονισμένα προς την τελική κατεύθυνση η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία, το Υπουργείο Πολιτισμού, η Τοπική Κοινωνία και η κοινωνία των πολιτών.

Κυριότεροι σταθμοί της πορείας αυτής ήταν: Πρώτη επίσκεψη του Σταύρου Μπένου στο αρχαίο θέατρο την 31η Ιανουαρίου 2029. Χρηματοδότηση του μνημείου το 2010 από την τότε Νομαρχία Μαγνησίας με 50.000 ευρώ. Χρηματοδότηση το 2010 από τον Δήμο Νέας Αγχιάλου με 30.000 ευρώ. Άνοιγμα του «κουμπαρά» του θεάτρου την 25η Σεπτεμβρίου 2010, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ν. Αγχιάλου με την παρουσία του προέδρου του Διαζώματος και πολλών θεσμικών παραγόντων. Το συνολικό αποτέλεσμα εκείνης της προσπάθειας ήταν να συγκεντρωθεί το ποσό των 8.150 ευρώ με τις προσφορές πολιτών και φορέων που θέλησαν να συνδράμουν σε αυτήν την εμπνευσμένη προσπάθεια. Με αυτό το ποσό χρηματοδοτήθηκαν απαραίτητες μελέτες για την αποκατάσταση του θεάτρου.

Χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας το 2011 με 100.000 ευρώ. Σύμπραξη του Υπουργείου Πολιτισμού και του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλίας με την μη κυβερνητική οργάνωση «Εν Δράσει» στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέσω ΕΣΠΑ και είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουν οι εργασίες αποκάλυψης του θεάτρου την περίοδο 2011-2012. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2014 τα μέλη του «Διαζώματος» επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο Φθιωτίδων Θηβών, ενώ την επίσκεψή τους πλαισίωσε και θεατρικό-μουσικό δρώμενο από την ηθοποιό και ιδρυτικό μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» Λυδία Κονιόρδου και τον μουσικό Τάκη Φαραζή. Τον Δεκέμβριο του 2014 στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2014-2020 εντάχθηκε η υλοποίηση μιας Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που αφορά σε μια Διαδρομή Πολιτισμού-Τουρισμού στη Θεσσαλία, με θεματικό αντικείμενο την αξιοποίηση της πολιτιστικής ή και της φυσικής κληρονομιάς. Τον Νοέμβρη του 2019 ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός ανακοίνωσε την ένταξη του έργου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας 2014-2020 με χρηματοδότηση 1.900.000 ευρώ.Τον Ιανουάριο του 2020 υπεβλήθη στο Υπουργείο Πολιτισμού το τεχνικό δελτίο και έγινε η ανάθεση των απαραίτητων μελετών εφαρμογών από την ΕΦΑ, ενώ στις 21 Δεκεμβρίου 2020 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης.

Καταλύτης στον συντονισμό αυτών των δυνάμεων ήταν το Σωματείο «Διάζωμα»  και προσωπικά ο πρόεδρός του Σταύρος Μπένος με την συνεχή παρουσία και βοήθεια του, ιδίως στις δύσκολες φάσεις της μακροχρόνιας πορείας αυτού του εγχειρήματος. Ένα άπιαστο όνειρο για πολλούς άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά αποδεικνύοντας στην πράξη την τεράστια δύναμη των συνεργιών και της συνεργασίας των δυνάμεων της κοινωνίας, όταν επικεντρώνονται με αποφασιστικότητα στην επίτευξη ενός κοινού σκοπό.

Την εκδήλωση έκλεισε ο κος Σταύρος Μπένος Σταύρος, πρόεδρος Σωματείου «Διάζωμα» ο οποίος εξήρε τις συνέργειες μεταξύ φορέων και παραγόντων. Μεταξύ των άλλων επισήμανε: Όταν κάναμε το «Διάζωμα»-και τα λόγια αυτά θα τα αφιερώσω στον μέγιστο του «Διαζώματος» Πέτρο Θέμελη που χάσαμε ξαφνικά- ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε συναντήσεις όπως είναι αυτή απόψε στις Μικροθήβες. Όταν ήμουν Υπουργός Πολιτισμού, είδα πολύ καθαρά ότι το κομματικό και πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεγαλείο του ελληνικού πολιτισμού. Το μεγαλύτερο πνευματικό και περιουσιακό στοιχείο της πατρίδας μας είναι τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού. Η Σαουδική Αραβία έχει το πετρέλαιο, εμείς έχουμε αυτά. Τα μνημεία πρέπει να τα δούμε σαν το κέντρο της ζωής, της κοινωνίας και ως στοιχεία κοινωνικής συνοχής, πρέπει να δούμε σαν πρωταγωνιστές της εθνικής μας οικονομίας. Η πατρίδα μας, οι υπέροχοι αρχαιολόγοι στα 200 χρόνια ασχολήθηκαν με 25 χρόνια. Μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια του «Διαζώματος» είχε οργανωθεί ένα σχέδιο για 50 αρχαία θέατρα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25 εργοτάξια αρχαίων θεάτρων χάρη σε ομάδες ανθρώπων όπως είμαστε απόψε  εδώ. Και τώρα έχουμε περάσει στην άλλη φάση, στην εκπλήρωση της τριπλής αειφορίας, δηλαδή πως θα κάνουμε τα θέατρα πρωταγωνιστές της ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης της πατρίδας μας. Αυτή η αρχαιολογική κοινότητα είναι μια εποποιία για την πατρίδα μας και την επόμενη συνάντηση θα την κάνουμε με παράσταση στο αρχαίο θέατρο!


Σχετικά Άρθρα

Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Κοινότητας Μικροθηβών

Για πέμπτη χρονιά πραγματοποιήθηκε η Χριστουγεννιάτικη γιορτή της Κοινότητας Μικροθηβών

Γιορτινές, χριστουγεννιάτικες στιγμές απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Συλλόγου Μικροθηβών που πραγματοποιήθηκε αυτό…
Το πνεύμα των Χριστουγέννων κατέκλυσε την έδρα του Πολιτιστικού Μικροθηβών

Το πνεύμα των Χριστουγέννων κατέκλυσε την έδρα του Πολιτιστικού Μικροθηβών

Για ακόμη μια χρονιά το πνεύμα των Χριστουγέννων κατέκλυσε την έδρα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών «Φθιώτιδες…