- 25 Οκτωβρίου, 2023
Τι σχέση έχει το φετινό νόμπελ φυσικής με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Το ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην υπηρεσία των επιστημών
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ε.Ε. έχει συνεισφέρει με 240 εκατομμύρια ευρώ τις δυο προγραμματικές περιόδους 2007 – 2013 και 2014 – 2020.
Έμμεσα… αλλά αποτελεσματικά, μέσα από την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέστη δυνατό το έργο των νικητών του βραβείου Νόμπελ που δόθηκε στους Anne L’Huillier, Ferenc Krausz και Pierre Agostini για τα επιτεύγματά τους στην επιστήμη.
Το Ερευνητικό Κέντρο Laser ELI-ALPS είναι ένας από τους πυλώνες αυτής της υποδομής που κατασκευάστηκε στο Szeged και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιστημονικές επενδύσεις στην Ευρώπη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε δελτίο τύπου τους, οι φορείς του DG Regio αναφέρουν σχετικά: Θα θέλαμε να συγχαρούμε τους νικητές του φετινού βραβείου Νόμπελ φυσικής… Η Επιτροπή Νόμπελ αναγνώρισε τους τρεις ερευνητές «για τις πειραματικές μεθόδους που παράγουν παλμούς φωτός attosecond για τη μελέτη της δυναμικής των ηλεκτρονίων στην ύλη». Οι δραστηριότητες της Anne L’Huillier και του Ferenc Krausz είναι σημαντικά συνυφασμένες με το Ινστιτούτο Ερευνών Λέιζερ για την Υποδομή Ακραίου Φωτός Attosecond Light Pulse Source (ELI ALPS). Η Anne L’Huillier ήταν μέλος της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής που είχε επιφορτιστεί με τον καθορισμό της έννοιας του ερευνητικού κέντρου και ο Ferenc Krausz πιστώνεται ότι άνοιξε το δρόμο για την ίδρυση του ουγγρικού πυλώνα του ELI στο Szeged και με τις προσπάθειες προσέλκυσης ταλαντούχων επιστημόνων στην Ουγγαρία , το οποίο έθεσε επίσης τα θεμέλια για ερευνητικές δραστηριότητες στο ELI ALPS, το οποίο αντιπροσωπεύει τη δέσμευση της Ευρώπης για την προώθηση των επιστημονικών συνόρων, την προώθηση της καινοτομίας και την προώθηση της συνεργασίας σε ηπειρωτική κλίμακα.