- 6 Οκτωβρίου, 2023
Β. Χατζηκυριάκος: «Είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε τα έργα που οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε. Ενωμένοι συνεχίζουμε»
Ο Δήμαρχος Αλμυρού Ευάγγελος Χατζηκυριάκος έκλεισε τον κύκλο των εκπομπών Laos Online κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου πριν τις κάλπες της 8ης Οκτωβρίου και είχε πολλά να πει για τα πεπραγμένα της τελευταίας τετραετίας και τον σχεδιασμό του για μία επόμενη θητεία.
Ήταν μια δύσκολη τετραετία με πολλά απρόοπτα…
Το να ασχολείσαι με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα δύσκολο στοίχημα, ωστόσο πολλές φορές η συγκυρία τα φέρνει έτσι ώστε να ανταποκριθείς στα δύσκολα και περιόδους που θα αποτελέσουν μεγάλη καμπή για τον Δήμο ώστε να πάει στο μέλλον. Παλιά ήταν ο Καλλικράτης που ενώσαμε τέσσερις ΟΤΑ σε έναν, αυτή η τετραετία συνέβησαν τρομερά γεγονότα. Ξεκινήσαμε με Ιανό, ήταν η πρώτη μας συνάντηση με την κλιματική αλλαγή και τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Μετά ήταν ο κορωνοϊός με άλλα τεράστια προβλήματα και πολλούς περιορισμούς, μετά η ακρίβεια με τις τεράστιες αυξήσεις πέρυσι και τώρα οι πλημμύρες.
Συγκριτικά με τον Ιανό, έχουμε αντίστοιχα προβλήματα; Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα ο Αλμυρός;
Έχουμε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ ό,τι με τον Ιανό. Αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η πόλη είναι η πρόσβαση. Η Εθνική Οδός είναι κλειστή, για να πας Αθήνα πρέπει να βγεις από επαρχιακούς δρόμους για είκοσι χιλιόμετρα, για να βγεις για Θεσσαλονίκη το ίδιο, κλειστή η γέφυρα του Ξηριά της παλιάς εθνικής οδού που τέμνει εγκάρσια τους τρεις πρώην Δήμους Αλμυρού, Σούρπης, Πτελεού, η κυκλοφορία διεξάγεται από δρόμος που δεν είναι έτοιμοι. Και βέβαια ο περιφερειακός είναι πολύ σημαντικό να αποκατασταθεί γιατί κινδυνεύουν οι εργατικές κατοικίες και το προαύλιο του 5ου Δημοτικού έχει πέσει και μετακινούνται από εκεί τα μεγάλα αυτοκίνητα που τώρα δημιουργούν πρόβλημα με το κυκλοφοριακό χάος μέσα στην πόλη. Ο περιφερειακός σύντομα θα τεθεί σε κυκλοφορία γιατί τον βάλαμε σε προτεραιότητα.
Παραμένει η αγροτική οδοποιία και η πρόσβαση στα χωριά.
Πολύ γρήγορα, μέσα σε δυο μέρες, αποκαταστάθηκε με την πρώτη θεομηνία η πρόσβαση στους οικισμούς. Δεύτερη προτεραιότητά ήταν η πρόσβαση στις κτηνοτροφικές μονάδες, το πετύχαμε με πολλή προσπάθεια και κόπο γιατί οι κτηνοτρόφοι και τα ζώα ήταν αποκλεισμένοι σε απομακρυσμένα σημεία της Όθρυος. Μέσα στην πόλη είχαμε προβλήματα με χώματα, τοιχία σπασμένα, ξηλωμένους δρόμους. Πάνω που είχαμε πάρει ένα ρυθμό, έρχεται η δεύτερη πλημμύρα που δημιούργησε πάλι προβλήματα. Χρειάζεται δύναμη και ψυχολογία να συνεχίσουμε. Τα έχουμε αυτά, απλώς καλούμε τους πολίτες να κάνουν λίγο υπομονή γιατί δεν είναι εύκολο να αντιμετωπισθούν όλα τα γεγονότα.
Ποια ήταν τα κύρια έργα που έγιναν και θα αλλάξουν τον Αλμυρό;
Παρά το γεγονός ότι ήταν μια έντονη τετραετία με πολλά προβλήματα, καταφέραμε να μην χάσουμε τον ρυθμό μας και σχεδιάσαμε για το μέλλον της πόλης. Κάναμε ένα μεγάλο σχέδιο, ξεφύγαμε από τα στενά όρια μιας αντίληψης μίζερης, μιας στενής τετραετίας, σκεφτήκαμε για το μέλλον κι έπρεπε να οραματιστούμε, να είμαστε έτοιμοι το 2023 με το καινούργιο ΕΣΠΑ. Βέβαια είχαμε και το Ταμείο Ανάκαμψης. Σε τέτοιες έντονες περιόδους που περνάμε, ο πολιτικός χρόνος της τετραετίας μικραίνει.
Τώρα είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε όλα αυτά τα έργα την επόμενη πενταετία με την εμπειρία, τη γνώση, την εργατικότητα. Τα σχεδιάσαμε, τα γνωρίζουμε πολύ καλά και νομίζω πως εάν είμαστε εμείς, θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να τα υλοποιήσουμε πιο γρήγορα και να τα παραδώσουμε στην κοινωνία.
Είναι η εποχή που σχεδιάζουμε έργα και περιλαμβάνουν λέξεις όπως η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας, η πράσινη μετάβαση, τα προβλήματα με την κλιματική αλλαγή. Ο στόχος πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Ξεκινήσαμε από την ψηφιακή διακυβέρνηση ώστε να οργανώσουμε έναν Δήμο στη σύγχρονη εποχή. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται το έργο της ψηφιακής μετάβασης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, θα μπορούν να εξυπηρετούνται καλύτερα οι πολίτες, θα διευκολύνεται ο Δήμος στην καθημερινότητά του. Περάσαμε και τέσσερις κανονισμούς ώστε σύγχρονα να λειτουργεί ο Δήμος. Οργανώσαμε έναν Δήμο να ξεκινήσει την επόμενη πενταετία στη σύγχρονη εποχή γιατί γνωρίζουμε…. Νομίζω ότι πολύ εύκολα θα μπορέσει ο Δήμος με τη διακυβέρνησή μας να οδηγηθεί σε καινούργια μονοπάτια και να έχει εξωστρέφεια. Αυτά όσον αφορά στα διοικητικά. Τώρα ο Δήμος μπορεί και πληρώνει σε 15 ημέρες, έχει ρυθμό πληρωμών, μπορεί με άνεση να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση.
Το Λιμενικό Γραφείο είναι μία αλλαγή που κάνατε στον κανονισμό για να μπορέσει να το φιλοξενήσει ο Δήμος. Προχωράει αυτό, έχουμε κάτι νεότερο;
Για να έχει αξία το Λιμενικό Γραφείο, πρέπει να έχουμε λιμάνια, προβλήτες, μαρίνες. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται μια μεγάλη μελέτη όσον αφορά στο αλιευτικό καταφύγιο στο Τσιγγέλι, δύο προβλήτες επιπλέον στην Αμαλιάπολη, μια ωραιοποίηση και μια προέκταση στο Πηγάδι Πτελεού και μία μεγαλύτερη μελέτη στο Αχίλλειο. Έχουν προχωρήσει αρκετά οι μελετητές, έκαναν τις πρώτες διαβουλεύσεις, θα συνεχίσουν κι ευελπιστούμε να τελειώσουν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις την επόμενη χρονιά ώστε να υλοποιήσουμε το έργο. Είμαστε στη διαδικασία να δημοπρατήσουμε 80.000 –τα χρήματα υπάρχουν- για ωραιοποίηση στο Αχίλλειο, φώτα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να λειτουργήσει το Γραφείο κι άλλες 80.000 για την Αμαλιάπολη και το Πηγάδι, πάλι όσον αφορά στην ανάπλαση της περιοχής. Το Λιμενικό Γραφείο αυτή τη στιγμή είναι έτοιμο, υπάρχει στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, τελειώνει ο κανονισμός λειτουργίας του και μπορεί μέσα σε αυτή τη χρονιά να ξεκινήσει, για να μπουν κανόνες διότι στο Αχίλλειο και τα άλλα μικρά λιμάνια που έχουμε, είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Θέλω να πω στους κατοίκους πως έχουν δίκαιο που αργήσαμε αλλά οι διαδικασίες δεν είναι εύκολες, είναι χρονοβόρες. Άρα ξεκινάμε σιγά σιγά να νομιμοποιήσουμε και να λειτουργήσουν με κανόνες αυτά τα λιμανάκι της περιοχής μας.
Σε έργα που περιμένει ο Αλμυρός, τι έχετε σχεδιάσει;
Στόχος είναι η μείωση κατανάλωσης της ενέργειας, είτε στην καθημερινότητά μας, είτε για τους αγρότες είτε για τους κτηνοτρόφους και για αυτό τρέχουν δύο μεγάλα έργα στην ΔΕΥΑΑΛ που θα βοηθήσουν στη μείωση 30% της κατανάλωσης ενέργειας. Είναι τα αρδευτικά του Πλατάνου και το έργο της ύδρευσης, το προηγούμενο ήταν για τη τηλεδιαχείριση και τώρα θα αλλάξουν αρκετά μηχανήματα. Μέλημά μας δεν είναι να αυξήσουμε την τιμή στους πολίτες αλλά να μειώσουμε το κόστος και νομίζω πως αυτά τα δύο έργα θα μειώσουν το κόστος για τους αγρότες και τους δημότες. Τα βάλαμε στόχο, τα πετύχαμε γιατί έχουμε υπογράψει τις συμβάσεις. Είναι έργα περίπου 5.500.000, μπορεί να μην φαίνονται άμεσα αλλά για μένα είναι πολύ σημαντικά. Και βέβαια, η προγραμματική που κάναμε με τον Δήμο Φαρσάλων έτσι ώστε την άλλη πενταετία να μπορέσουμε να στήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα. Η Δημοτική Αρχή των Φαρσάλων το έχει ως προτεραιότητα, ο Δήμος Αλμυρού προχωράει τη γραφειοκρατική διαδικασία αλλά νομίζω ότι επειδή είναι βούληση, θα προχωρήσει γιατί υπάρχει εμπειρία και ένας κοινός στόχος. Η επόμενη πενταετία θα είναι ανοικτή για να προχωρήσουμε και σε άλλα τέτοιους είδους έργα που έχουν να κάνουν με την ενέργεια.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την καθημερινότητα, έχουμε ένα θέμα μεγάλο με την ανακύκλωση ή ακόμη με κάποιες υποδομές για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Έχετε εκεί κάτι να ανακοινώσετε;
Για την καθαριότητα, στη θητεία μας πήραμε δύο καινούργια απορριμματοφόρα, πήραμε κάδους με χρήματα του Δήμου, ξεκινήσαμε την ανακύκλωση που είχε σταματήσει τελείως. Στην επόμενη χρονιά η ανακύκλωση θα πλατειάσει σε όλο τον Δήμο μας. Δεν είναι μόνο οι μπλε κάδοι, έχουμε την ανακύκλωση για τα ρούχα, την κομποστοποίηση στα σχολεία, τους υπόγειους κάδους σε κεντρικά σημεία της πόλης για μεγαλύτερη χωρητικότητα και για να μην υπάρχει …οπτική μόλυνση. Τολμώ και δεσμεύομαι να πω πως σε πολλά κομμάτια για το πράσινο και την καθαριότητα θα πρέπει να συνεργαστούμε με ιδιώτες. Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μέσα μου σκέφτομαι ότι ο Δήμος πρέπει να λειτουργεί αυτές τις υπηρεσίες αλλά αφού η κεντρική διοίκηση κατευθύνεται προς μείωση υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα, εγώ μπορεί να έχω άλλη άποψη, αλλά ως Δήμαρχος σκέφτομαι ότι οι δημότες μας πρέπει να εξυπηρετηθούν. Άρα αφού είναι προτεραιότητά μου να έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής οι πολίτες, τολμώ να πω ότι θα συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα για να φέρουμε αποτέλεσμα.
Είναι σημαντικό για τον Αλμυρό το Κουρί. Κάνετε κάποια σχέδια για το δάσος;
Το Κουρί είναι κάτι σημαντικό για την πόλη και ενδιαφέρονται όλοι οι δημότες. Είναι ένα φυσικό δάσος, περιοχή Natura κι έχει πολλούς περιορισμούς. Δυστυχώς είμαστε σε λάθος κατεύθυνση κι αυτό μας εμποδίζει στο να πάρουμε γρήγορα αποφάσεις. Πρέπει να δούμε λίγο μακριά και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τις δραστηριότητες στην περιοχή αυτή εκεί που πρέπει. Υπάρχουν δύο καταστήματα που ξεκίνησαν σαν κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατέληξαν καφετέριες. Οι εποχές αλλάζουν, παλιά ήταν πιο χαλαρά, τώρα υπάρχουν περιορισμοί. Φέτος δεν άνοιξαν σχεδόν ποτέ το καλοκαίρι. Έχουμε 200.000 για να αναβαθμίσουμε το κολυμβητήριο και να τροποποιήσουμε τον χώρο εκεί ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Ο στόχος μας μελλοντικά είναι όλες οι δραστηριότητες να βγουν έξω από το Κουρί, στα 70 στρέμματα που έχουμε, μέσα θα είναι με πολλούς περιορισμούς και μόνο για περπάτημα. Έξω θα γίνουν τα καταστήματα, τα καφέ, τα γήπεδα.
Τι θα θέλατε να προσθέσετε στο κλείσιμο της συζήτησής μας;
Είμαι περήφανος για τα τρία νέα σχολικά κτήρια, τα δύο παραδίδουμε μέσα στον Οκτώβριο και το άλλο τελειώνει. Κάναμε μια σειρά μεγάλων επισκευών και συντηρήσεων στα σχολεία, είμαι πολύ χαρούμενος που δημιουργήθηκε το Εσπερινό ΕΠΑΛ, αλλά και ότι το ΕΠΑΛ έγινε εξεταστικό κέντρο. Για τον πολιτισμό καινούριοι θεσμοί δημιουργήθηκαν, εκδηλώσεις που θα γίνουν θεσμοί όπως στην Άλο, συνεργασία άψογη με διάφορους φορείς, το los almiros, το συμπόσιο γλυπτικής… και πολλά άλλα έργα στην ύδρευση στον Αλμυρό, στην Ανάβρα, καταφέραμε να αδειοδοτήσουμε τους βιολογικούς καθαρισμούς για Βρύναινα, Αγίους Θεοδώρους, Πτελεό Αλμυρό. Εκεί είχαμε τα δίκτυα αλλά όχι τις αδειοδοτήσεις. Είμαι αρκετά χαρούμενος γιατί την επόμενη πενταετία είναι στόχος μας οι βιολογικοί να δουλέψουν με compact συστήματα. Μετά θα μπορέσουμε να κάνουμε τα δίκτυα του Πτελεού, έχει γίνει η οριοθέτηση. Μία υπόσχεση ακόμη: έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και αξιολογούνται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο Εσωτερικών, όλοι οι οικισμοί των πρώην Δήμων Σούρπης, Πτελεού θα πίνουν πολύ σύντομα νερό από το Μαυρομάτι, μπορώ να το υποσχεθώ διότι έχουμε στήσει όλες τις μελέτες που ήταν δύσκολες.
Και με τους αγρότες προσπαθήσαμε πάρα πολύ, ξεμπλοκάραμε τη λιμνοδεξαμενή, ξεμπλοκάραμε τα αρδευτικά του Πλατάνου, κάναμε τη σύμβαση με το Πανεπιστήμιο για να πιστοποιηθεί η ελιά, κάτι που θα δώσει επιπλέον εισόδημα με λιγότερο κόστος παραγωγής. Και θα έρθουν κι άλλα πολλά. Πέρα από τα έργα, θεωρώ πως είναι σημαντικό το ύφος άσκησης της εξουσίας, τα μηνύματα που δίνει ο Δήμος, που δίνει η διοίκηση του Δήμου. Η κοινωνία πρέπει να είναι ενωμένη, να λειτουργεί ως ομάδα, πρέπει αυτό να το παρατηρήσουν οι πολίτες. Θεωρώ αυτό το μήνυμα ότι πρέπει να το δώσουμε γιατί είναι εξίσου σημαντικό όσο και τα έργα. Ενωμένοι συνεχίζουμε…