• 16 Αυγούστου, 2023

Το 18τομο έργο: “Αλμυρός 1880-1940, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος” – Γράφει η Χρ. Κοντογεωργάκη

Το 18τομο έργο: “Αλμυρός 1880-1940, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος” – Γράφει η Χρ. Κοντογεωργάκη

 ΑΝΤΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ: Το 18τομο έργο: “Αλμυρός 1880-1940, Δημόσιος και Ιδιωτικός Βίος. Όψεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής”

 

Τα τελευταία χρόνια ένας ικανός αριθμός βιβλίων τοπικής ιστορίας, που αναφέρονται στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού, έχει δει το φώς της δημοσιότητος. Όλα αξιόλογα, όλα συμβάλλουν στην οικοδόμηση της ολόπλευρης ιστορίας του Αλμυρού. Μέχρι πρόσφατα, δυστυχώς,  δεν υπήρχε αρκετή βιβλιογραφία για την περιοχή αυτή από ιστορικής, αρχαιολογικής, λαογραφικής και κοινωνικής πλευράς. Τεράστια προσπάθεια έχει γίνει από την Φιλάρχαιο Εταιρεία Αλμυρού ΟΘΡΥΣ για να περισυλλεγεί, να καταγραφεί και να δημοσιευθεί σχετικό υλικό, που θα βοηθήσει στη διάδοση και στην γνώση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας της περιοχής. Και κυρίως να γίνει γνωστή η πλούσια ιστορία της στους ίδιους τους κατοίκους, κατ’ εξοχήν στους νέους.

Την προσπάθεια αυτή ήρθε να συμπληρώσει ένα ογκώδες  έργο, έκδοση του Εθνικού Τυπογραφείου της Ελλάδος, έτους 2022, με τον γενικό τίτλο:

«ΑΛΜΥΡΟΣ 1881-1940, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΒΙΟΣ. Όψεις της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας της ευρύτερης περιοχής».

Η αρχειακή έρευνα, από πρωτογενές υλικό, και η επιστημονική επιμέλεια ύλης έχει εκπονηθεί από δύο νέους Αλμυριώτες, πολλά υποσχόμενους στον τομέα της ιστορικής έρευνας της περιοχής: τον Δημήτρη Γεωργίκο, Ειδικό Γραμματέα στην Προεδρία της Κυβερνήσεως, με αρμοδιότητα το Εθνικό Τυπογραφείο της Ελλάδος, και την Γιαννούλα Ζγουλέτα, ιστορικό, ερευνήτρια, επιστημονική συνεργάτιδα του Εθνικού Τυπογραφείου. Και οι δύο νέοι επιστήμονες, με μεταπτυχιακές σπουδές, υποψήφιοι διδάκτορες, ένωσαν τις δυνατότητές τους, την αγάπη για τον τόπο τους, συνεργάσθηκαν αρμονικά και το αποτέλεσμα της δουλειάς τους είναι αυτό το μοναδικό έργο.

Αποτελείται από 18 τόμους των 400 περίπου σελίδων κάθε τόμου, συνολικά 7.341 σελίδες ιστορίας για τον τόπο μας. Συμπλήρωμα στους 18 τόμους ένας ακόμη τόμος 100 σελίδων, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, με τον ξεχωριστό τίτλο:

«Αλμυρός 1881-1940. Πρωτογενείς λαογραφικές καταγραφές.

Δημοτικά τραγούδια / έθιμα / γλωσσικό υλικό».

Η επιστημονική επιμέλεια ύλης και η αρχειακή έρευνα ανήκει στους: Ευάγγελο Καραμανέ, Δημήτρη Γεωργίκο, Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, Γιαννούλα Ζγουλέτα. 18 +1 τόμοι που φωτίζουν σφαιρικά τη ζωή και την ιστορία 60 χρόνων του τόπου μας. Και είναι αυτά τα σημαντικά χρόνια μέσα στα οποία αναγεννήθηκε και αναδημιουργήθηκε ο τόπος μας, ανάμεσα σε έξι πολέμους με μικρά διαστήματα ειρήνης. Στους τόμους αυτούς η  ιστορία αναδύεται μέσα από αμέτρητα αδημοσίευτα επίσημα έγγραφα, επιστολές, άφθονο πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό, χάρτες, ημερολόγια, χειρόγραφα, αρχιτεκτονικά σχέδια, αθλητικά γεγονότα, άγνωστα ιστορικά ντοκουμέντα…

Η συγκέντρωση όλου αυτού του αυθεντικού και σπάνιου αρχειακού υλικού απαίτησε μεγάλη, χρονοβόρα και συχνά ψυχοφθόρα εργασία. Χρειάσθηκε η συνεργασία -όχι πάντα απρόσκοπτη- με πολλές υπηρεσίες, βιβλιοθήκες, μουσεία, ιστορικούς συλλόγους, δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές, τράπεζες, μητροπόλεις, μοναστήρια και όπου αλλού φυλάσσεται ιστορικό, αρχειακό υλικό.

Όπως οι ίδιοι οι συγγραφείς τονίζουν στο εισαγωγικό τους σημείωμα, τα αρχεία αποτελούν θεματοφύλακες της εθνικής μας ταυτότητας και η συστηματική συγκέντρωση και διάσωσή τους αποτελεί κοινωνική αναγκαιότητα. Από αυτά αντλούνται αμέτρητες πληροφορίες, που θα ενθουσιάσουν κάθε ιστορικό ερευνητή και κάθε φιλίστορα. Αποκαλύπτουν όλη την ιστορία της Θεσσαλίας, όχι μόνον του Αλμυρού, από την απελευθέρωσή της μέχρι τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Ο Αλμυρός μπορεί να υπερηφανεύεται για το σπάνιο και πολύτιμο αυτό απόκτημά του γιατί λίγες πόλεις, και μεγαλύτερες από την δική μας διαθέτουν τέτοιον θησαυρό.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στα δύο αυτά άξια παιδιά του τόπου μας, που τιμούν την καταγωγή τους και εμείς είμαστε υπερήφανοι γι΄ αυτά. Δημήτρη Γεωργίκο και Γιαννούλα Ζγουλέτα σάς ευχαριστούμε για την πολύτιμη προσφορά! Αυτή η συγκεντρωμένη ανασκόπηση της ιστορίας του Αλμυρού, που ξεκινά από την Απελευθέρωσή του, μπορεί να θεωρηθεί ως το καλύτερο επετειακό δώρο στον τόπο και στους κατοίκους του.

 

Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη

 


Σχετικά Άρθρα

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Ευάγγ. Χατζηκυριάκος: Φυγόπονη η Δημοτική Αρχή στο ζήτημα των Δημοτικών Σφαγείων

Από την “Δημοτική Πρωτοβουλία” με επικεφαλής τον Ευάγγελο Χατζηκυριάκο λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά…
Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Βάζει λουκέτο το υποκατάστημα της Alpha Βank στον Αλμυρό

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2024 υπολογίζεται ότι θα κλείσει οριστικά το υποκατάστημα της Alpha Bank στον…
Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Αναστολή λειτουργίας των Σφαγείων

Τα σφαγεία Αλμυρού και Ανάβρας αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024, λόγω…