- 20 Ιουλίου, 2023
Τίμησαν τη μνήμη των πεσόντων της “μάχης της σοδειάς” στη Ν. Αγχίαλο
Για ακόμη μια χρονιά, το τοπικό συμβούλιο της Νέας Αγχιάλου και πολίτες τίμησαν τη μνήμη των νεκρών της επονομαζόμενης «μάχης της σοδειάς» που πραγματοποιήθηκε μία ημέρα σαν σήμερα πριν από εβδομήντα εννιά χρόνια, στις 20 Ιουλίου 1944.
Ο πατέρας Αθανάσιος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που βρίσκεται στον δρόμο προς Βόλο λίγο έξω από την πόλη. Το «παρών» έδωσαν η πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βάσω Πυργάνη-Παρασκευοπούλου, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Θοδωρής Στάμος, ο δημοτικός σύμβουλος Βόλου Θανάσης Ακρίβος, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Βαλασία Πετρίδη και μέλη του συμβουλίου, καθώς επίσης και κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου. Ξεχωριστή στιγμή όταν ο λαογράφος/συγγραφέας Γιώργος Δημητρίου, ο οποίος ως έφηβος έζησε τα γεγονότα, ανέγνωσε τα ονόματα των πεσόντων:
Πεσόντες Αντάρτες οι Αντώνης Βογιατζής. Λάμπρος Κουκουφίνης, Θανάσης Τσουμπέκος και πεσόντες πολίτες οι Θανάσης Τεβελεκίδης, Χρήστος Ναούμ, Δημήτρης Ριζόπουλος και μία γυναίκα με το όνομα Ελένη.
Η «Μάχη της σοδειάς» πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου 1944, στον δρόμο Βόλου-Ν. Αγχιάλου. Η Ελληνική Αντίσταση είχε πληροφορίες ότι θα γινόταν από τους Γερμανούς κατακτητές απόπειρες ιδιοποιήσεων των καρπών και των τροφίμων που οι τοπικοί αγροτικοί πληθυσμοί μετέφεραν από τα χωράφια στις αποθήκες τους. Έγιναν απόπειρες Γερμανών ενόπλων με μοτοσυκλέτες και στρατιωτικά οχήματα, οι οποίες απωθήθηκαν σε μικρές αψιμαχίες. Η πιο ενδεικτική ήταν αυτή της 20ής Ιουλίου, οπότε οι Γερμανοί θα επέστρεφαν με το κύριο μέρος του τάγματος ευθύνης της διατήρησης τάξης με ελαφριά και βαρύτερα όπλα. Η Νέα Αγχίαλος στέγαζε σημαντικό κλιμάκιο αντίστασης. Ωστόσο, εκείνη την ημέρα έφθασαν τα νέα για την απόπειρα κατά του Χίτλερ, πράγμα που ακύρωσε τις επιχειρήσεις κατά των χωριών της περιοχής. Συγκροτήθηκαν ειδικά τμήματα για την προστασία της σοδειάς, από τα οποία αναχαιτίστηκαν οι γερμανικές δυνάμεις. Η αντίσταση του ντόπιου πληθυσμού στα γερμανικά στρατεύματα υπενθυμίζεται πλέον από μνημείο που υπάρχει στην περιοχή και έγινε γνωστή ως Μάχη της Σοδειάς, λόγω της προσπάθειας των κατοίκων να διασώσουν τις σοδειές και τα χωράφια τους.