- 2 Ιουλίου, 2023
Αρχίζει την Δευτέρα το Συμπόσιο γλυπτικής με υλικά ανακύκλωσης
Ο Δήμος Αλμυρού σε συνεργασία με τις εταιρίες Σοβέλ Α.Ε. και Αειφόρος Α.Ε. του Ομίλου Sidenorδιοργανώνουν το 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής με Ανακυκλώσιμα, μια ιδέας του ντόπιου καλλιτέχνη κ. Απόστολου Χασιώτη,σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και ειδικότερα για τα οφέλη της κυκλικής οικονομίας. Το Συμπόσιο θα διαρκέσει από τις 3 έως και τις 14 Ιουλίου 2023 και οι καλλιτέχνες θα βρίσκονται στο χώρο «Πλατάνια»κατά τις πρωινές και απογευματινές ώρες της ημέρας. Ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τους καλλιτέχνες να φιλοτεχνούν και να δίνουν νέα ταυτότητα σε προϊόντα που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο της ζωής τους. Τα έργα θα παρουσιαστούν την τελευταία μέρα του Συμποσίου και έπειτα θα παραμείνουν να κοσμούν την περιοχή του Αλμυρού.
Ο Δήμος Αλμυρού, την τελευταία τετραετία έχει αναπτύξει πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας μέσα από την επαναφορά της ανακύκλωσης με μπλε κάδους, την εφαρμογή ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, με τους μωβ κάδους, δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης στα σχολεία, εφαρμογή προγράμματος κομποστοποίησης στα σχολεία της περιοχής, πρόγραμμα συμβουλευτικής μείωσης ενεργειακής κατανάλωσης, δράσεις, έργα και υποδομές με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η Σοβέλ Α.Ε. και η Αειφόρος Α.Ε. του ομίλου Σιδενόρλειτουργούν, υπεύθυνα, με διαφάνεια και σεβασμό προς το περιβάλλον. Ως ο μεγαλύτερος ανακυκλωτής χάλυβα -και ένας από τους μεγαλύτερους ευρύτερα- στην Νοτιοανατολική Ευρώπη συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, καθώς όλα τα προϊόντα της Σιδενόρ παράγονται από 100% σκραππαλαιοσιδήρου με τη χρήση ElectricArcFurnace, τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον. Ο Όμιλος εστιάζει και επενδύει ουσιαστικά στην εκπαίδευση και εξέλιξή των ανθρώπων του, εφαρμόζει υπεύθυνες εργασιακές πρακτικές, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και ενδυναμώνει τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών όπου δραστηριοποιείται.
Ηφιλοτέχνηση ενός γλυπτού από ανακυκλώσιμα υλικά εμπεριέχει το μήνυμα για την ανάγκη Προστασίας του Περιβάλλοντος σε μία εποχή που η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της δοκιμάζουν τις αντοχές της φύσης. Στόχος μας αποτελεί και η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων, εγείροντας προβληματισμό γύρω από την ιστορία που κρύβουν τα υλικά αυτά τα οποία κάποτε δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιηθούν και μετά τη χρήση τους αποτέλεσαν υπολείμματα θεωρούμενα μη χρήσιμα πλέον. Οι καλλιτέχνες δίνουν μία νέα ζωή σε αυτά μέσα από το έργο τους, αναβαθμίζοντας εν τέλει και την αξία τους συνολικά.
Η παρούσα σύμπραξη αποτελεί ένα παράδειγμα συνεργασίας φορέων και ανθρώπων από διαφορετικούς τομείς αλλά με ένα κοινό όραμα και σκοπό: Την ανάδειξη της σημασίας της Ανακύκλωσης ως μέρους της προσπάθειας για την Προστασία του Περιβάλλοντος αλλά και τα επιπρόσθετα οφέλη που δημιουργούνται από αυτή, όπως η ανάπτυξη πολιτισμικού έργου.
Τα συμπόσια γλυπτικής αποτελούν ένα διεθνή θεσμό με πολλαπλά οφέλη για τις περιοχές που τα φιλοξενούν. Μέσα από αυτά παρέχεται στους πολίτες μία μοναδική βιωματική εμπειρία παρακολούθησης φιλοτέχνησης σημαντικών έργων -γλυπτών μεγάλων διαστάσεων, από αναγνωρισμένους καλλιτέχνες, καθώς τα έργα δημιουργούνται σε κοινή θέα με αποτέλεσμα να δίνεται και η ευκαιρία ανάπτυξης ενός διαδραστικού διαλόγου μεταξύ καλλιτεχνών και πολιτών.
Στην διοργάνωση αυτή φιλοξενούμε και μας τιμά με την παρουσία του, ως Κεντρικός Καλλιτέχνης, ο Ομότιμος Καθηγητής Γλυπτικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και πολυβραβευμένος καλλιτέχνης με διεθνή παρουσία, κ. Θεόδωρος Παπαγιάννης. Γενημμένοςστο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942, έχει πραγματοποιήσει 45 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστατεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά, σε δημόσιους χώρους. Τα γλυπτά δημιουργούνται επιτόπου.Μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε δημόσιους χώρους, σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοτεχνήσει πολλές προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και πολλά μετάλλια, νομίσματα και μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις, τοποθετημένες σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών. Δημιουργός του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”.
Τον κ. Παπαγιάννη συνοδεύουν: α) ο κ. Αθανάσιος Μπερούτσος, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) στον τομέα της Γλυπτικής, έχει βραβευθεί με τιμητική υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών(Ι.Κ.Υ.) για διάκριση στις σπουδές, κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στις “Ψηφιακές Μορφές Τέχνης” από την Α.Σ.Κ.Τ.,ενώ δίδαξε γλυπτική ως επιστημονικός συνεργάτης στο Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε 7 ατομικές και πολλές ομαδικές εκθέσεις. β) ΟΙορδάνης Ποιμενίδης, αυτοδίδακτος Εικαστικός, με έργο στη γλυπτική σύνθεση από παλιά, αποσυρμένα και πλέον άχρηστα αντικείμενα και με παρουσία σε πολλές εκθέσεις και συμπόσια.‘Εχει δημιουργήσει αρκετά έργα, μικρών και μεγάλων διαστάσεων. Ένα από αυτά βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας του Κορινού, γ) ο κ. Κωνσταντίνος Μάρος, αποφοίτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας από τον τομέα της γλυπτικής με ειδίκευση στην μεταλλοτεχνία και την χαλκοχυτική. Εργάστηκε σε κάποια από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά χυτήρια της Ελλάδος. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δ) ο Κ. Ιωάννης Μαυρίκος, ο οποίος αποφοίτησε με διάκριση από την International ArtAcademy, ζωγραφική και γλυπτική. Συνεχίζει τις σπουδές του, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στον τομέα της γλυπτικής. Λαμβάνει μέρος σε καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς και συμμετέχει ενεργά σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής, ε) ο συντοπίτης μας, κ. Σπύρος Κοντούλης, εικαστικός, με έργα από ανακυκλώσιμα υλικά εμπνευσμένα από το ζωικό βασίλειο και την αρχαία ελληνική μυθολογία με παρουσία των έργων του σε πολλές εκθέσεις και ιδιωτικές συλλογές και στ) επίσης ο συντοπίτης μας, κ. Απόστολος Χασιώτης,εικαστικός, με σπουδές στις πολιτικές επιστήμες και πολυετή δραστηριότητα στο σχεδιασμό και στην κατασκευή εικαστικών έργων με υλικά ανακύκλωσης και χρηστικών καλλιτεχνημάτων με ποικίλες πρώτες ύλες. Συνεργάτης κεντρικών μουσείων της χώρας. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ενώ έχει συμμετάσχει και οργανώσει αρκετές εικαστικές δράσεις. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους χώρους.
Ο καθηγητής κ. Παπαγιάννης δίνει το δικό του μήνυμα για την παρούσα διοργάνωση «Κάποιοι καλλιτέχνες, μεγαλύτεροι και νεότεροι, μαζευτήκαμε στον Αλμυρό με πρωτοβουλία του κ. Απόστολου Χασιώτη και φιλοδοξία μας είναι να φιλοτεχνήσουμε δέντρα μεταλλικά! Ο καθένας θα βάλει την φαντασία του και την τεχνική του ικανότητα, το ταλέντο του για να παράξουμε το αποτέλεσμα που θα μας εκφράζει. Η χρήση ανακυκλώσιμων υλικών για τη δημιουργία έργων τέχνης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα που είναι αναγκαίο να ανακυκλώνουμε όλοι, ειδικά οι νέοι που έχουν τη ζωή μπροστά τους. Οι πρώτες ύλες δεν είναι ανεξάντλητες και αν μάθουμε πώς να τις ανακυκλώνουμε μπορεί να προκύψει μεγάλο όφελος για την κοινωνία. Αν μάλιστα ανακυκλώνοντας δημιουργούμε και έργα τέχνης, τόσο το καλύτερο!»