- 29 Μαΐου, 2023
Εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η αγορά ακινήτου για λαογραφικό μουσείο στον Πτελεό
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλμυρού αποφάσισε ομόφωνα την αγορά ακινήτου στον Πτελεό προκειμένου να δημιουργηθεί και να στεγαστεί λαογραφικό μουσείο. Η αγορά θα γίνει με δημοπρασία, σύμφωνα με τους όρους που θα καταρτίσει και θα εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή, ενώ ορίστηκαν μέλη της επιτροπής εκτίμησης του προς αγορά ακινήτου οι Γεώργιος Γουργιώτης Αντιδήμαρχος και Κω/νος Μπουκοβάλας Πρόεδρος Κοινότητας Πτελεού. Το τρίτο μέλος της επιτροπής θα είναι υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και θα οριστεί με απόφαση Δημάρχου. Έργο της επιτροπής είναι η εκτίμηση και η καταμέτρηση του ακινήτου και η σύνταξη
σχετικής έκθεσης.
Η Τοπική Κοινότητα Πτελεού του Δήμου Αλμυρού διαθέτει ιστορία που ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Στα Ομηρικά έπη και συγκεκριμένα στην Ιλιάδα αναφέρεται η προϊστορική Πτελεός, ως μία από τις πόλεις που συμμετείχαν στον Τρωικό πόλεμο.
Ο Πτελεός είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά της περιοχής. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι το νερό (με ρέματα, βρύσες και πηγάδια), το δάσος, το κλίμα, το εύφορο έδαφος (πρόσφορο για γεωργία και κτηνοτροφία), η γειτνίαση με τη θάλασσα (για αλιεία
αλλά και για εμπόριο) και η πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, είναι κάποιοι από
τους λόγους που οδήγησαν τους κατοίκους του Πτελεού να επιλέξουν αυτόν τον τόπο.
Δούλεψαν σκληρά και προόδευσαν.
Στην περιοχή υπάρχει έντονη Λαογραφία καθώς οι κάτοικοι του ανέπτυξαν
παραδοσιακά έντονη κοινωνική δράση η οποία αποδεικνύεται μέσα από πλήθος υλικών που αφορούν είτε στην κατασκευή σπιτιών, είτε στην παραγωγή της περιοχής, είτε στις τοπικές ενδυμασίες, στον πνευματικό βίο, στους αρχαίους αλλά και λαϊκούς μύθους, στις παραδόσεις, στις ντοπιολαλιές και στα έθιμα, τα παιχνίδια, σχολική ζωή κ.α. Υπάρχουν πολλά στοιχεία, βιβλία, υλικά για την ζωή των κατοίκων του Πτελεού που αναφέρονται στον τρόπο που κατασκεύαζαν τα σπίτια τους, στον τρόπο ύδρευσης, στις βαρκάδες των παραλιών.
Στον Πτέλεο αναπτύχθηκε έντονη αγροτική ζωή. Το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων
είναι λοφώδες και αξιοποιήθηκε για την καλλιέργεια της ελιάς καθώς οι σχετικά άγονες
εκτάσεις και η εγγύτητά τους με τη θάλασσα αποτελούσαν ιδανικό μέρος γι’ αυτή την
καλλιέργεια. Για τους Φτελιανούς η ελιά είναι σύμβολό τους καθώς, ειδικά παλαιότερα που
υπήρχε φτώχεια και ανεπάρκεια αγαθών, το ελαιόλαδο ήταν η κυριότερη πηγή ενέργειας και καθημερινό τους γεύμα. Ο τρόπος με τον οποίο στο πέρας των χρόνων καλλιεργούσαν την ελιά, η εξέλιξη της καλλιέργειας, η εκπαίδευση των αγροτών, τα εργαλεία τους, σώζονται έως σήμερα και πλήθος φωτογραφιών και υλικών το αποδεικνύουν και πρέπει να διασωθούν. Το πολυσχιδές όμως ανάγλυφο της περιοχής και οι ειδικές συνθήκες που επικρατούσαν σε κάθε περιοχή έδωσαν τη δυνατότητα για την καλλιέργεια μεγάλης ποικιλίας φυτών και δένδρων.
Καλλιεργούσαν σιτηρά, μηλιές και αχλαδιές, διάφορα οπωροφόρα, αμπέλια, όσπρια κ.α. Στις αγροτικές τους δραστηριότητες ήταν και η μελισσοκομία. Μετά τον Πόλεμο οι κάτοικοι της περιοχής συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης Οικιακής Οικονομίας και Γεωργικής Εκπαίδευσης!
Οι κάτοικοι ασχολούνταν και με την κτηνοτροφική παραγωγή, ενώ στην περιοχή εντοπίζεται τόσο οικόσιτη όσο και νομαδική κτηνοτροφία. Κάποιοι κάτοικοι ασκούσαν και ελεύθερα επαγγέλματα (φωτογράφοι, παντοπώληδες, ιδιοκτήτες καφενείων, μουσικοί, κρεοπώληδες, αρτοποιοί, ράφτες και μοδίστρες, κεντήστρες και υφάντρες, τσαγκάρηδες, κουρείς και κομμώτριες, οικοδόμοι, μαραγκοί, κ.α).
Οι γυναίκες της περιοχής έγνεθαν και ύφαιναν αριστουργήματα, κεντούσαν πολυποίκιλα κεντήματα ενώ επίσης έραβαν τα ρούχα της οικογένειας. Συμμετείχαν επίσης σε όλες τις σκληρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, και φυσικά ασχολούνταν με το
μεγάλωμα των παιδιών. Τα τραγούδια τους και τα μοιρολόγια τους σώζονται μέχρι σήμερα
καθώς και πλήθος των παραδόσεών διατηρώντας ζωντανά τα στοιχεία του λαϊκού πολιτισμού.
Πολλά στοιχεία υπάρχουν και από τη κοινωνική ζωή των Φτελιανών. Τα τελετουργικά
των γάμων αποδεικνύουν την αφοσίωση και τον σεβασμό των Φτελιανών στις παραδόσεις, με οργάνωση προικιών, έκθεση και μεταφορά τους, με μουσικά όργανα, βλάμηδες και πομπή της νύφης στην εκκλησία ακόμη και με βροχή! Όλες τις χαρούμενες περιστάσεις τις έκαναν γλέντια και εύρισκαν πάντα ευκαιρία να πανηγυρίσουν! Πολλές μνήμες σώζονται και για τις εκκλησίες και τα Σχολεία του Πτελεού και κυρίως το Δημοτικό Σχολείο και τις Γυμναστικές επιδείξεις των μαθητών.
Όπως κάθε τόπος έτσι και ο Πτελεός έχει τα δικά του έθιμα και στις περιόδους των
εορτών. Επίσης υπάρχουν και σώζονται ακόμη και οι παραδοσιακές τοπικές φορεσιές,
κάποιες μάλιστα βρίσκονται σε βιτρίνες στο παλαιό Δημαρχείο Πτελεού. Οι κάτοικοι του
χωριού είχαν επίσης έντονη αθλητική δραστηριότητας μετά το 1950 και προέρχονταν από
αυτόν (όπως και σήμερα) εξέχοντες αθλητές.
Για όλα τα παραπάνω, υπάρχει πάγιο αίτημα των κατοίκων του χωριού να δημιουργηθεί ένας χώρος μουσειακός, όπου θα μπορούν να εκτεθούν εκθέματα που θα ενδεικνύουν τον τρόπο ζωής των Φτελιανών και μέσα από αυτό θα παραμείνουν ζωντανές οι παραδόσεις και τα έθιμα της περιοχής. Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην υπ’ αριθ. 13/2023 Απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου Πτελεού.
Είναι μία από τις περιοχές του Δήμου με έντονη τουριστική δραστηριότητα και επισκεψιμότητα ιδίως τους θερινούς μήνες, επομένως η δημιουργία ενός τέτοιου χώρου θα προσδώσει μεγάλο όφελος στην περιοχή, καθιστώντας ακόμη περισσότερο αναγνωρίσιμη και προσφέροντας μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης.