- 16 Μαΐου, 2023
Χαράλαμπος Αραμπατζής: Θέλουμε βιώσιμους μικρομεσαίους που να δημιουργούν θέσεις εργασίας
Σε δήλωσή του για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χαράλαμπος Αραμπατζής τόνισε τα εξής: «Οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στενάζουν από την έλλειψη ρευστότητας, την ανυπαρξία ουσιαστικής χρηματοδότησης και την έλλειψη βοήθειας για την ρύθμιση των πολλών οφειλών τους που συσσωρεύτηκαν από την περίοδο των μνημονίων αλλά και της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης. Στις καραντίνες της πανδημίας πολλές επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να μείνουν κλειστές, με αποτέλεσμα τα χρέη από την απουσία εσόδων εκείνες τις περιόδους τώρα να τις κυνηγούν.
Τα χιλιάδες «λουκέτα» αποδεικνύουν το τέλμα της ιδιωτικής οικονομίας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν κατάφερε να κρατήσει όρθια την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, είναι αυτή που δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα ζουν αυτή την περίοδο τέσσερα εφιαλτικά πράγματα:
Πρώτον, η κατανάλωση είναι πολύ αναιμική.
Δεύτερον, δεν έχουν ρευστότητα για καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις και να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τρίτον, βρίσκονται εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων είτε του τραπεζικού συστήματος είτε άλλων εθνικών και ευρωπαϊκών πηγών
Τέταρτον, βογκούν από τα συσσωρευμένα χρέη προς τρίτους.
Εναγωνίως ζητούν βοήθεια, για αν σώσουν τις επιχειρήσεις τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων που μεταξύ άλλων είναι τα εξής:
-Προβλέπεται Δημόσιος Πυλώνας στο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα προβλέπεται κατάργηση του ΤΧΣ και υπαγωγή των μετοχών των τραπεζών που κατέχει στο Υπουργείο Οικονομικών ή άλλο δημόσιο φορέα, απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου και συνεπώς του management μίας συστημικής τράπεζας, μέσω των μετοχών που σήμερα κατέχει το ΤΧΣ. Η εν λόγω τράπεζα, δραστηριοποιούμενη εντός του κοινού ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου θα αποτρέπει εναρμονισμένες πολιτικές των συστημικών τραπεζών, θα χρηματοδοτεί στη βάση συγκεκριμένου αναπτυξιακού σχεδίου, θα κατευθύνει τα χρηματοδοτικά εργαλεία στην πραγματική οικονομία, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη ανάπτυξη των ΜμΕ και θα ασκεί πολιτική προσανατολισμένη στο δημόσιο συμφέρον, για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων. Έτσι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα αποκτήσουν ξανά χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα.
-Οι ευρωπαϊκοί πόροι που έχει στη διάθεσή της η χώρα μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, όπως το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης/ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας/ΤΑΑ, οι πόροι Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα ανακατευθυνθούν με στόχο τη διεύρυνση της εγχώριας παραγωγικής βάσης και των διασυνδέσεων μεταξύ κλάδων.
-Θα υπάρξει ανακατεύθυνση των δανείων του ΤΑΑ μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, ενός άδικου φορολογικού βάρους που επιβαρύνει οριζόντια επαγγελματίες και επιχειρήσεις.
-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, βενζίνη, φυσικό αέριο) στον χαμηλότερο συντελεστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Έτσι θα ενισχυθεί σταδιακά και η αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών που είναι επίσης μεγάλο ζητούμενο για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων.