- 18 Μαρτίου, 2023
Στη Βουλή από τον Αλ. Μεϊκόπουλο το σχέδιο για 11 ανεμογεννήτριες σε Ανάβρα – Κωφούς
Απαντήσεις ζητά ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, σχετικά με το υπό μελέτη έργο κατασκευής Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, μεταξύ των Δ.Ε. Ανάβρας και Αλμυρού. Ο Βουλευτής κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, ζητώντας απαντήσεις για τη συμβατότητα του έργου με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, μίας και η χωροθέτηση περιλαμβάνει εδάφη εντός δικτύου Natura 2000, αλλά και με τις οικονομικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται εκεί.
Όπως επεσήμανε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, το έργο αποτελείται από τρία γήπεδα τοποθέτησης 11 ανεμογεννητριών. Τα γήπεδα εγκατάστασης, χωροθετούνται εντός των Κοινοτήτων Ανάβρας και Κωφών. Ο προτεινόμενος αιολικός σταθμός, βρίσκεται σε περιοχή Νatura 2000, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Όρος Όθρυς. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ΖΕΠ εξαιτίας της παρουσίας προστατευόμενων ειδών αρπακτικών πτηνών.
Σύμφωνα με το Βουλευτή, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργεί ήδη μεγάλος αιολικός σταθμός. Η εγκατάσταση νέου σταθμού σε σχετικά μικρή απόσταση είναι πιθανό να αποκλείσει οποιαδήποτε δίοδο για τα προστατευόμενα είδη πτηνών, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από την περιοχή. Την ίδια ώρα στην περιοχή δραστηριοποιούνται κυρίως κτηνοτρόφοι και μελισσοπαραγωγοί με σημαντικό όγκο μελισσιών. Ερωτηματικά προκαλεί το αν η κάλυψη των εκτάσεων με εγκαταστάσεις αιολικού σταθμού είναι πιθανό να αποκλείσει τη χρήση τους ως βοσκοτόπια, αλλά και αν το περιβάλλον θα είναι συμβατό για τη διατήρηση μελισσιών.
Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι: «Η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων πρέπει να γίνεται στα πλαίσια ενός οργανωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη όλες εκείνες τις παραμέτρους, τις ιδιαιτερότητες, το χαρακτήρα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των εκάστοτε θέσεων, τις ανάγκες προστασίας της βιοποικιλότητας». Η πολιτική της κυβέρνησης για ανάπτυξη ανεμογεννητριών χωρίς κανένα έλεγχο, κανένα χωροταξικό σχέδιο, καμία μέριμνα για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, «ναρκοθετεί» το ίδιο το εγχείρημα για επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.