- 17 Μαρτίου, 2023
Οι μαθητές του Γυμνασίου-Λ.Τ. Ευξεινούπολης γνώρισαν το μουσείο του Αλμυρού και την αρχαία Άλο
Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 οι μαθητές της Α’ τάξης του Γυμνασίου – Λ.Τ. Ευξεινούπολης επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού και τον αρχαιολογικό χώρο της Άλου στο πλαίσιο του προγράμματος «Ο νόστος του Φρίξου και της Έλλης …στην Ευξεινούπολη-οι μαθητές μας υιοθετούν το θέατρο των Φθιώτιδων Θηβών»
Οι μαθητές ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο κ. Ροντήρη στις τρεις αίθουσες του Μουσείου. Αφού ενημερώθηκαν για την ιστορία του, παρατήρησαν στην πρώτη αίθουσα τα ευρήματα τα σχετικά με την καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων της Νεολιθικής περιόδου, τα οποία προ έρχονται από τους οικισμούς στις μαγούλες Ζερέλια καθώς και τα ευρήματα από ταφικούς τύμβους της περιοχής Βουλοκαλύβα Πλατάνου (9ος έως 8ος αι. π.Χ.), όπου επικρατούσε η πρακτική της καύσης των νεκρών, κυρίως πολεμιστών. Πρόκειται για αγγεία, κοσμήματα και οπλισμό της εποχής του Σιδήρου.
Στη δεύτερη αίθουσα του Μουσείου οι μαθητές θαύμασαν τα ευρήματα από τις ανασκαφές στις οικίες και τα νεκροταφεία της πόλης της Άλου, όπως αγγεία από τοπικά εργαστήρια, ειδώλια, σιδερένια και χάλκινα εργαλεία, χάλκινα και αργυρά νομίσματα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό έκθεμα η μικρογραφία του κεφαλιού του κριού που παραπέμπει στον μύθο του Φρίξου και της Έλλης που αποτέλεσε το έναυσμα για την εκπόνηση του πολιτιστικού μας προγράμματος.
Στην κεντρική αίθουσα οι μαθητές θαύμασαν τα δείγματα γλυπτικής και μικροτεχνίας από τις Φθιώτιδες Θήβες μεταξύ των οποίων μαρμάρινα γλυπτά κεφάλια, αφιερωμένα στον Ασκληπιό και την Πολιάδα Αθηνά, αλλά και εκθέματα που προέρχονται από το σωζόμενο αρχαίο θέατρο της πόλης, το οποίο λειτούργησε από την κλασσική, ελληνιστική ως και τη ρωμαϊκή περίοδο.
Στη συνέχεια η κ. Ροντήρη ξενάγησε τους μαθητές και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς στον αρχαιολογικό χώρο της Άλου. Περπάτησαν στον χώρο, είδαν τα τείχη της αρχαίας πόλης, την τοποθεσία της ακρόπολής της. Άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον και πολλή προσοχή σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία της, τη θέση της, που είχε μεγάλη στρατηγική σημασία στην αρχαιότητα, καθώς έλεγχε τον δρόμο από τη βόρεια προς τη νότια Ελλάδα.
Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ροντήρη για το υπέροχο ταξίδι στο προϊστορικό και ιστορικό παρελθόν του τόπου μας, τον κ. Περιστερά για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και γνώσεις του που μας μετέδωσε σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο. Ευχαριστούμε, τέλος, τον Δήμο Αλμυρού για την παραχώρηση των λεωφορείων για τη μετακίνησή μας. Συνοδοί καθηγητές: Τζαφλέρης Γεώργιος, Δρόσου Μάρθα, Τσιαμανή Ελένη.
H ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΝΤΩΝΗ