- 17 Οκτωβρίου, 2022
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με την Αρετή Μπέη, Αντιδήμαρχο Οικονομικών
Αναφορές στα έργα, στο ταμείο του Δήμου, στα σχέδια της Δημοτικής Αρχής
Για πολλά κι ενδιαφέροντα θέματα μίλησε η Αντιδήμαρχος Αλμυρού Αρετή Μπέη που ήταν καλεσμένη της Βιβής Τσιντσίνη στη διαδικτυακή εκπομπή «Laos Online» που προβλήθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Οκτωβρίου. Αναφέρθηκε στα ταμεία του Δήμου τα τακτικά έσοδα των οποίων τριπλασιάστηκαν, την εκτόξευση κατά 80% του ενεργειακού κόστους που μπορεί να καλυφθεί όπως χαρακτηριστικά τόνισε, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, το σχολείο του ΕΕΕΕΚ, τα έργα που οι εργολάβοι ζητούν αναθεώρηση τιμών.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αναφορά της κας Μπέη στους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αυξηθεί η επισκεψιμότητα του Αλμυρού και να ωφεληθεί η τοπική οικονομία. Απομαγνητοφωνήσαμε κάποια σημεία:
«Υπάρχει μια αρκετά δυνατή ομάδα στον Δήμο»
Είχα μια εργασιακή εμπειρία αρκετών χρόνων σε έναν δύσκολο χώρο, δεν δυσκολεύτηκα να προσαρμοστώ στον πολιτικό χώρο. Μπορεί να ήταν διαφορετικά αντικείμενα, αλλά η εμπειρία με βοήθησε πολύ. Άλλωστε και η διοίκηση και τα οικονομικά ήταν μέρος της εκπαίδευσης και της εργασιακής μου εμπειρίας, οπότε έπρεπε να μάθω μόνο τα αντικείμενα που είχα να χειριστώ στον Δήμο. Έφυγα από τον ιδιωτικό τομέα και ήρθα στο δημόσιο και μπορώ να πω ότι η γραφειοκρατία με δυσκόλεψε πάρα πολύ, και συνεχίζει να με δυσκολεύει γιατί υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Προσπαθούμε πάρα πολύ όλοι, υπάρχει μια αρκετά δυνατή ομάδα στον Δήμο, με τους συνεργάτες του Δημάρχου και τους υπαλλήλους, έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία μεταξύ μας, με σύμπνοια απόψεων πάνω σε πάρα πολλά θέματα κι αυτό μας βοηθάει να προχωρήσουμε. Είχα την τύχη, πέρα ότι ο Δήμαρχος μου έδωσε αρκετές αρμοδιότητες και με εμπιστεύτηκε, να βρω ανθρώπους που μπόρεσα να συνεργαστώ και να προχωρήσω κάποια πράγματα, κάποιους ανθρώπους τους επέλεξα κι εγώ.
«Τα τακτικά κι ανειδίκευτα έσοδα από 450.000 έγιναν 1.632.000»
Όταν αναλάβαμε υπήρχε ένα ταμείο γύρω στα 2,5 εκατομμύρια αλλά τα περισσότερα χρήματα ήταν ειδικευμένα, δηλαδή δεσμευμένα για συγκεκριμένα έργα. Τα τακτικά έσοδα και τα ανειδίκευτα ήταν περίπου 450 χιλιάδες, συν ότι υπήρχαν απλήρωτα τιμολόγια έξι μηνών 580.000 και ήταν πάρα πολλά δεσμευμένα τακτικά έσοδα επόμενων ετών ή και της ίδιας χρονιάς στο τεχνικό πρόγραμμα. Η πρόταση η δική μου, την οποία αποδέχθηκε η υπόλοιπη ομάδα της Δημοτικής Αρχής, ήταν ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να απεγκλωβιστούν από το τεχνικό πρόγραμμα. Πραγματικά τα πήραμε από εκεί και αυτή τη στιγμή ο Δήμος έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου με 3,5 εκατομμύρια ταμείο. Τα τακτικά κι ανειδίκευτα από 450.000 έγιναν 1.632.000 και οι προμηθευτές μας είναι πληρωμένοι όλοι, ότι τιμολόγιο έρχεται μέσα σε επτά-δέκα μέρες πληρώνεται. Τα μόνα τιμολόγια που καθυστερούν να πληρωθούν είναι αυτά που αφορούν έργα με χρηματοδότηση από Υπουργεία γιατί πρέπει να τα στείλουμε, να εγκριθούν, να φέρουν τα χρήματα και μετά να πληρώσουμε εμείς.
«Αύξηση ενεργειακού κόστους κατά 80%»
Στο τεχνικό πρόγραμμα επαναφέραμε κάποια έργα. Με αυτά τα χρήματα που καταφέραμε να έχουμε στην άκρη από τακτικά έσοδα, ο Δήμος μας δεν θα έχει πρόβλημα να καλύψει την αύξηση του ενεργειακού κόστους το οποίο είναι πάρα πολύ μεγάλο.
Ζήτησα να μου κάνουν μία σύγκριση στην κατανάλωση ρεύματος για τα δημοτικά κτήρια και τον οδοφωτισμό, από 1η Ιανουαρίου έως 31 Αυγούστου του 2021 με το ίδιο διάστημα το 2022. Η αύξηση είναι 80%, πάρα πολύ μεγάλη. Το ίδιο και στα καύσιμα.
Δεν μας βγάζει εκτός προϋπολογισμού αυτή η αύξηση. Όπως στο σπίτι μας έχουμε κάποιο απόθεμα για μια ώρα ανάγκης, έτσι και στον Δήμο. Τώρα εάν αυτό συνεχιστεί και την επόμενη, και τη μεθεπόμενη χρονιά, κάποια στιγμή θα φρακάρουμε γιατί τα έσοδα του Δήμου Αλμυρού που είναι μικρός, δεν είναι τεράστια, έχουν τα όριά τους. Όσον αφορά στα λειτουργικά μας έξοδα, τώρα μπορούμε να καλύψουμε την αύξηση του ενεργειακού κόστους και πολλά άλλα. Για παράδειγμα μπορούμε να καλύψουμε το τέλος ταφής, ένα «πρόστιμο» που μας έχουν βάλει σε όλους τους Δήμους, από φέτος πληρώνουμε 20 ευρώ για κάθε χρόνο στο Πράσινο Ταμείο. Είναι ένα ποσό που κάθε έτος αυξάνεται. Μόνο για φέτος είναι περίπου στις 155.000.
Πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση για πάρα πολλούς λόγους, για το περιβάλλον και για εμάς τους ίδιους την υγεία μας, αλλά και τα οικονομικά. Βλέπουμε ότι αυτό το τέλος ταφής, εάν γινόταν σωστά και η αποκομιδή των σκουπιδιών και που τα πηγαίναμε αυτά, δεν θα έμπαινε και δεν θα είχαμε τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά στο τέλος θα καταλήξουν στους πολίτες γιατί είναι ανταποδοτικά.
Όσον αφορά στον προϋπολογισμό μας, έσοδα-έξοδα ανταποδοτικά πρέπει να είναι ισοσκελισμένα. Αυτή είναι υποχρέωση βάσει νομοθεσίας. Αλλά εκ των πραγμάτων θα αναγκαστούμε να το κάνουμε γιατί δεν θα έχουμε έσοδα να πληρώσουμε τα υπέρογκα έξοδα. Αν φέτος το τέλος ταφής είναι 155.000 με 20 ευρώ, φανταστείτε πόσο θα εκτοξευτεί το ποσό όταν θα πάει στα 55 ευρώ.
«Θα ολοκληρώσουμε τα έργα και δεν θα μείνει κανένα στη μέση»
Ψηφίστηκε μία νομοθεσία που λέει ότι όσοι κάνουν εργασίες σε δημόσια έργα από 1η Ιανουαρίου 2021 έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αναθεώρηση τιμών. Είχαν υπογράψει κάποιες συμβάσεις με συγκεκριμένες μελέτες του 20187, 2018, 2019 με τιμές που υπήρχαν τότε. Όταν έχουν αλλάξει οι τιμές, ζητάνε την αναθεώρηση. Για παράδειγμα, σε ένα έργο εάν έχει να κάνει με χρήματα από τον Δήμο, θα πρέπει να βρούμε δικά μας χρήματα να καλύψουμε αυτή την αύξηση. Οπότε θα πρέπει ένα ποσό από τα έσοδα της προηγούμενης χρονιάς, αντί να προγραμματίσουμε ένα καινούργιο έργο, να τα κρατήσουμε ώστε να καλύψουμε τη διαφορά αυτή για να μην σταματήσει το έργο. Σε περίπτωση που μπορεί να είναι χρηματοδοτούμενο, θα πρέπει να το συζητήσουμε με τον αρμόδιο φορέα είτε είναι το Πράσινο Ταμείο είτε το πρόγραμμα «Τρίτσης» είτε κάποιο πρόγραμμα της Περιφέρειας για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε λύση.
Όταν ζητάμε μία χρηματοδότηση για ένα έργο, η μελέτη που στέλνουμε είναι για παράδειγμα 1 εκατομμύριο. Όταν μετά πάμε να το δημοπρατήσουμε, οι εργολάβοι δίνουν εκπτώσεις. Αν πάρουμε μία έκπτωση 20%, οι επιπλέον 200.000 που έχουμε πάρει για το συγκεκριμένο έργο, απελευθερώνονται, οπότε μέσω αυτού του ποσού μπορούμε να πληρώσουμε τη διαφορά. Αυτή την κίνηση θα κάνουμε για να ολοκληρώσουμε τα έργα σύμφωνα με τις αρχικές μελέτες και να μην μείνει κανένα στη μέση.
«Στόχος μας η αύξηση της επισκεψιμότητας στον Δήμο Αλμυρού»
Αναγκαστικά η περίοδος covid μας πήγε πίσω σε πολλά πράγματα. Είχαμε φθάσει στην Πολεοδομία να είναι μόνο ένα άτομο. Όμως πολλά πράγματα που θέλαμε να κάνουμε, δεν μπορέσαμε. Για την τοπική οικονομία, θέλω να πω δύο πράγματα. Ένα είναι η συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την ελιά, σε βάθος χρόνου θα βοηθήσει πάρα πολύ τους ελαιοπαραγωγούς μας να πετύχουν καλύτερες τιμές. Θα φέρει κι άλλες επενδύσεις κι αυτές θα φέρουν εργασία, αύξηση στην τοπική οικονομία. Το κόστος του Δήμου είναι 150.000 για αυτή την προγραμματική. Και το έχουμε μοιράσει σε τρία χρόνια. Αξίζει τον κόπο ο Δήμος να δώσει αυτά τα χρήματα προκειμένου να βοηθήσει να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία.
Ένα δεύτερο που προγραμματίζουμε έχει να κάνει με την αύξηση της επισκεψιμότητας. Έχω κάνει ήδη κάποιες επισκέψεις. Είναι μια ιδέα να συγκεντρώσουμε κάποια στοιχεία από σημεία που αξίζει να επισκεφθεί κάποιος εδώ στον τόπο μας όπως είναι η Άλος, τα Ζερέλια, πάνω τα μονοπάτια στην Όθρυ, κάποια κάστρα, τα μοναστήρια μας κι άλλα. Έχω μιλήσει με την Εφορεία Αρχαιοτήτων στον Βόλο και έχουμε ζητήσει υλικό για αυτά τα σημεία. Η ιδέα είναι να βρούμε τα σημεία, να βρούμε ανθρώπους που θα μπορούν να βοηθήσουν αυτούς που θέλουν να τα επισκεφθούν. Δεν υπάρχουν υπάλληλοι στον Δήμο. Αναγκαστικά θα πρέπει να βρούμε εθελοντές. Η σκέψη η δική μου ήταν να απευθυνθώ στους συλλόγους. Έχω ήδη κάνει μια συνάντηση με τη Φιλάρχαιο και δέχθηκαν με μεγάλη ευχαρίστηση να μας βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι. Για παράδειγμα, όταν θα ‘ρθει κάποιο τουριστικό από την Αθήνα στην αρχαίο Άλο το Σαββατοκύριακο, καθώς οι υπάλληλοι της αρχαιολογίας δεν δουλεύουν, θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν τα μέλη της Φιλαρχαίου να ανοίξουν τον χώρο, να κάνουν την ξενάγηση.
Υπάρχουν σύλλογοι που έχουν μουσεία. Άρα πρώτα θα συγκεντρώσουμε τα σημεία, δεύτερον είναι να βρούμε τους ανθρώπους που πραγματικά μπορούν να μας βοηθήσουν και να συνεισφέρουν στον τόπο τους. Το τρίτο σημείο είναι πως εάν έρθει κάποιος εδώ, καθημερινή μεσημέρι δεν έχει να φάει, πέρα από κάποια τσιπουράδικα. Οπότε προγραμματίζω μια συνάντηση με τα καταστήματα υγειονομικού καταστήματος να δω ποιοι ενδιαφέρονται να ανοίγουν με ραντεβού.
Αφού γίνουν όλα αυτά, μετά θα απευθυνθούμε σε κάποιους tour operators που έρχονται προς τα Μετέωρα και το Πήλιο και δεν θα τους είναι δύσκολο να κάνουν μία στάση εδώ. Η καλύτερη διαφήμιση θα είναι από αυτούς που θα επισκεφθούν τον Δήμο Αλμυρού. Δειλά-δειλά θα αρχίσει η επισκεψιμότητα.
«Τα Ζερέλια θα είναι σε έναν μήνα έτοιμα»
«Τα Ζερέλια θα είναι σε έναν μήνα έτοιμα, έχουν σχεδόν τελειώσει. Το θέμα δεν είναι μόνο να ‘ρθουν επισκέπτες, είναι πως δεν μπορούμε να τους κρατήσουμε. Για παράδειγμα στη Βρύναινα που θα μπορούσαν να μείνουν περιπατητές και επισκέπτες των μοναστηρίων, δεν υπάρχει περίπτερο ούτε να αγοράσεις τσιγάρα. Τώρα έρχονται περιπατητές που φεύγουν και πηγαίνουν στον Βόλο, δεν αφήνουν εδώ χρήματα ούτε για ένα μπουκάλι νερό. Πρέπει να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Εμείς ως Δήμος θα κάνουμε αυτή την κίνηση, να φέρουμε λίγους να αρχίσουν να έρχονται για να παρασυρθεί ο πολίτης να κάνει την επένδυσή του.
«Μελέτη για εξωτερικό χώρο και λίμνη στο Κουρί»
Θέλαμε να κάνουμε πράγματα, ο covid δεν μας άφησε, φέτος ουσιαστικά για πρώτη φορά ο Δήμος έκανε πολιτιστικές εκδηλώσεις. Νομίζω ότι προγραμματίσαμε δυνατές εκδηλώσεις, τη συναυλία με τα «Κίτρινα ποδήλατα», δύο συναυλίες με το Μουσικό σχολείο Βόλου, την παράσταση στην αρχαίο Άλο, με το δημοτικό ωδείο, με τις χορωδίες, το τουρνουά στο νέο γήπεδο μπάσκετ στο Κουρί και άλλα πολλά. Ήδη τρέχουμε τη μελέτη για τον εξωτερικό χώρο και τη λίμνη στο Κουρί. Ξεκινάμε να κάνουμε σκέψεις για να προγραμματίσουμε εκδηλώσεις της επόμενης χρονιάς.
Για το ΕΕΕΕΚ Αλμυρού
Ο χώρος όπου στεγάζεται το ΕΕΕΕΚ (δηλαδή το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) δεν είναι κατάλληλος για αυτά τα παιδιά. Για μένα το κυριότερο είναι να βρούμε χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα νέο, σύγχρονο σχολείο για το ΕΕΕΕΚ. Χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα, πάνω από 1,5 εκατομμύριο μόνο για τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Οικόπεδο έχουμε κι αν βρίσκαμε τη χρηματοδότηση, θα προχωρούσαμε. Προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη προσωρινή λύση. Έχουν γίνει κάποιες προτάσεις. Μία από αυτές είναι να μεταφερθεί το σχολείο στον Πλάτανο. Εμείς το έχουμε δηλώσει και το έχει πάρει απόφαση ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δεν θέλουμε να κλείνουμε σχολεία. Η πρόταση δική μου είναι να πάρουμε κάποιες αίθουσες από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο που είναι στην ίδια αυλή ώστε να λειτουργήσουμε προσωρινά με καλύτερες συνθήκες το συγκεκριμένο σχολείο. Είμαστε σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Μαγνησίας, έχω συνάντηση με τον κο Σαββελίδη να επισκεφτούμε τους χώρους, να δούμε τις λύσεις και να αποφασίσουμε με γνώμονα το καλύτερο για τα παιδιά. Υπάρχει καλή θέληση από όλους μας και θα βρούμε λύση.