• 1 Οκτωβρίου, 2022

ΠΕΔ Θεσσαλίας: Η μείωση του 10% στην κατανάλωση ρεύματος και η απώλεια ενισχύσεων λόγω απογραφής στη συνεδρίαση του ΔΣ στον Αλμυρό

ΠΕΔ Θεσσαλίας: Η μείωση του 10% στην κατανάλωση ρεύματος και η απώλεια ενισχύσεων λόγω απογραφής στη συνεδρίαση του ΔΣ στον Αλμυρό

Τα κοινά τους προβλήματα, αλλά και διοικητικά θέματα απασχόλησαν τους Συμβούλους της Διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 30 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού.

Ο Δήμαρχος Αλμυρού στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση του Δήμου, στα προβλήματα, αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τόνισε πως «όλοι οι Δήμοι έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και μπορούμε να έχουμε και κοινή ανάπτυξη». Στάθηκε ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και βιομηχανίες της περιοχής, τις μεγάλες επενδύσεις που αναμένουμε, αλλά και στη λιμνοδεξαμενή, στο Μαυρομάτι και την ιδιαίτερα κομβική θέση του Αλμυρού, δίπλα από τον ΠΑΘΕ, το αεροδρόμιο, τα λιμάνια του Αλμυρού κτλ.

Ο κ. Χατζηκυριάκος άνοιξε τη συζήτηση για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, τα απαιτούμενα από την κυβέρνηση και τα προβλήματα στις ΔΕΥΑ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλος, Δήμαρχος Κιλελέρ, αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης με κάποιες επιδοτήσεις όπως να στηριχθούν οι ΔΕΥΑ για την αύξηση της κατανάλωσης του ρεύματος, στο 75% από το κράτος και στο 25% από τους Δήμους, αλλά και ότι προβλέπεται διπλασιασμός των χρημάτων των σχολικών επιτροπών.

Ο Δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, αναφέρθηκε στην υποχρεωτική μείωση που ζητά από τους Δήμους το κράτος, δηλαδή μείον 10% στην κατανάλωση ρεύματος, φέρνοντας παράδειγμα τον δικό του Δήμο «μας ζητούν για το καθένα από 471 σημεία που μας υποδεικνύουν, για τα οποία και πρέπει να αποδεικνύουμε κάθε μήνα τη μείωση του 10% της κατανάλωσης».

Όπως συμφώνησαν και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Δήμων, ανάλογα σε αριθμό είναι τα σημεία σε κάθε Δήμο και τα περισσότερα από αυτά έχουν πρόβλημα ακόμη και να τα εντοπίσουν, πόσο μάλλον να τα παρακολουθούν κάθε μήνα και να κάνουν αναφορές στην Κεντρική Διοίκηση.

Ο κ. Νασιακόπουλος τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι στα κτίρια, αλλά στις πομώνες και συνέχισε ότι «σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ζητούμε από τους δημότες μείωση 10-15% και ο Δήμος να μην μειώσει την κατανάλωσή του». Τέλος, τόνισε ότι θα έπρεπε οι Δήμου να έχουν τη δυνατότητα και σε συνεννόηση με τη ΔΕΔΔΗΕ, να μπορούν να κλείνουν τα φώτα του Δημόσιου φωτισμού ένα τέταρτο νωρίτερα και να ανάβουν ένα τέταρτο αργότερα. Εξάλλου πολλές φορές δεν είναι συγχρονισμένα όπως πρέπει. Αυτό θα ήταν ένας εύκολος τρόπος εξοικονόμησης χωρίς να στερήσουν οι Δήμοι κάποια υπηρεσία από τους Δημότες.

Το Σώμα ιδιαίτερα απασχόλησε η μείωση των χρηματοδοτήσεων στους Δήμους λόγω μείωσης του πληθυσμού. Παρότι η νέα ΚΑΠ αναμένεται κατά 15% αυξημένη για το 2023, τα χρήματα δεν καλύπτουν αυτό που έχασαν οι Δήμοι λόγω της τελευταίας απογραφής. Έτσι, τελικά όχι μόνο δεν ενισχύονται οι Δήμοι, αλλά θα λάβουν μικρότερη ενίσχυση.

Στη συνέλευση αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η διοργάνωση ημερίδας με θέμα «ο εσωτερικός έλεγχος ως ένα εργαλείο σύγχρονης διοίκησης των Ο.Τ.Α.» και η παραχώρηση αιγίδας στο ετήσιο διεθνές συνέδριο των major cities of Europe.

Τη συνεδρίαση συντόνισε ο Διευθυντής της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Τσούμας.


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…