• 12 Σεπτεμβρίου, 2022

Χρ. Μπουκώρος στη Βουλή: Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανακτά τόσο σημαντικό αρχαιολογικό θησαυρό

Χρ. Μπουκώρος στη Βουλή: Για πρώτη φορά η Ελλάδα ανακτά τόσο σημαντικό αρχαιολογικό θησαυρό

Την σπουδαιότητα του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τόνισε στην ομιλία του χθες στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος, καθώς όπως επεσήμανε για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στην Ελλάδα να ανακτήσει μία σπουδαία συλλογή 161 αρχαιοτήτων του Κυκλαδικού Πολιτισμού. Πρόκειται για μεγάλης πολιτιστικής αξίας συλλογή η οποία ήταν άγνωστη στον ελλαδικό χώρο και η οποία με την επιστροφή της θα στρέψει το παγκόσμιο ενδιαφέρον στη χώρα μας ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλει στην τόνωση της εγχώριας οικονομίας με την ενίσχυση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα στην ομιλία του ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο με τις όποιες διαφωνίες μας. Εκείνο το οποίο πρέπει να ενδιαφέρει, όμως, στην επιστροφή αρχαιοτήτων στη χώρα, είναι η επιστροφή τους, η ανάκτηση αυτής της σπουδαίας συλλογής, που μας ήταν παντελώς άγνωστη μέχρι πριν από δύο χρόνια. Και πώς έγινε θέμα και αντικείμενο επιστροφής στη χώρα; Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, όταν περιήλθε στη διάθεσή του αυτή η συλλογή, με βάση το νόμο του 2008 -που η δική μας παράταξη έχει ψηφίσει – ήρθε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αλλά έχει κανένας την εντύπωση σε αυτήν την Αίθουσα ότι οι αρχαιότητες που βρίσκονται εκτός μουσείων –δημοσίων ή ιδιωτικών- που δεν είναι επισήμως καταγεγραμμένες από τα αρμόδια όργανα των υπουργείων πολιτισμού της κάθε χώρας, είναι προϊόντα νόμιμης διακίνησης; Δεν το γνωρίζουμε όλοι αυτό; Δηλαδή το να παριστάνουμε ότι δεν ξέρουμε ότι τα μη καταγεγραμμένα αρχαιολογικά αντικείμενα, είναι προϊόντα παράνομης διαδικασίας, είναι σαν να υποκρινόμαστε ότι δεν γνωρίζουμε τίποτα. Και είπε η αξιότιμη εισηγήτρια της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης περί γνησιότητας και νομιμότητας αυτής της συλλογής. Μα, τη γνησιότητα την εγγυάται ένα σπουδαίο μουσείο, όπως είναι το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει πειστεί για τη γνησιότητα.

Στη συνέχεια αναφερόμενος ο βουλευτής Μαγνησίας στην διαδικασία ανάκτησης των αρχαιοτήτων υπογράμμισε τα εξής: «Υπάρχουν πολλές οδοί για να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε. Η δικαστική οδός εγγυάται το αποτέλεσμα; Ξεκινήσαμε και για τα μάρμαρα του Παρθενώνα μια δικαστική διαμάχη και μάλιστα με νομικούς παγκοσμίου προβολής και κύρους, αλλά αποτέλεσμα δεν ήρθε. Ενώ η Συμφωνία, την κύρωση της οποίας ψηφίζουμε σήμερα, έχει κάποια εγγυημένα αποτελέσματα. Το 1/10 της συλλογής θα εκτεθεί αμέσως στην Ελλάδα και από εκεί και πέρα υπάρχει μια τμηματική υλοποίηση της Συμφωνίας, που το 2048 φέρνει ολόκληρη τη συλλογή στην Ελλάδα, αυτήν την πολύ μεγάλης σημασίας και αξίας συλλογή και σας διαβεβαιώνει και η Σύμβαση ότι είναι κομβικός ο ρόλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Δεν είναι μια διμερής συμφωνία μεταξύ του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης και του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα για το πού θα πηγαίνουν αυτά τα εκθέματα. Πρέπει να υπογράφει και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Μιλάμε για μια άγνωστη συλλογή, την ύπαρξη της οποίας αγνοούσαμε, παντελώς, όλοι μας. Είναι άσχημο και είναι κακό για την ίδια τη συλλογή, για τον ίδιο τον ελληνικό πολιτισμό και μάλιστα αυτήν την πρώιμη μορφή που είναι η κυκλαδική τέχνη, να εκτεθεί για το διάστημα που προβλέπει η Σύμβαση στο μουσείο της Νέας Υόρκης και να τη δουν -μέχρι την επιστροφή στην Ελλάδα- πάνω από 100 εκατομμύρια επισκέπτες; Ποια υπεραξία παίρνει αυτή η συλλογή; Θα γίνει ένα από τα παγκοσμίως γνωστότερα εκθέματα με αυτήν τη διαδικασία. Και θα είναι πόλος έλξης επισκεπτών για την Ελλάδα μετά τη μεγάλη εικοσαετή διαφήμιση της έκθεσής της στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης.

Αυτό, δηλαδή, δεν είναι ένα άυλο κέρδος για την ίδια τη συλλογή, για τον ελληνικό πολιτισμό, για την οικονομία της χώρας δια της επισκεψιμότητας; Πώς τα αγνοούμε όλα αυτά τα ζητήματα; Εδώ υπογράφεται μια σοβαρή Σύμβαση με επιτηρητή το Υπουργείο Πολιτισμού της ελληνικής δημοκρατίας, στο οποίο -και κατ’ επέκταση στην ελληνική δημοκρατία- ανήκει πλέον η συλλογή, με πινακίδα ευμεγέθη που θα αναρτηθεί στην έκθεση του Μουσείου της Νέας Υόρκης όσο αυτά τα εκθέματα θα φιλοξενούνται εκεί.

Θα έλεγα κλείνοντας ότι υπάρχουν πολλές οδοί για να φέρεις κάτι καλό στη χώρα. Εδώ νομίζω, όμως, ότι είναι μια επιλογή της κυρίας Μενδώνη, της Υπουργού Πολιτισμού, που φέρνει άμεσο αποτέλεσμα. Όλοι ξέρουμε πόσο χρονοβόρες είναι αυτές οι διαδικασίες ανάκτησης αρχαιοτήτων. Αυτή είναι η διαφορά της σημερινής Συμφωνίας με τις όποιες άλλες προσπάθειες ανάκτησης αρχαιοτήτων.

Σας καλώ, λοιπόν, να άρετε τις όποιες αντιρρήσεις σας και να ψηφίσουμε όλοι μαζί αυτήν την επιστροφή σπουδαίων αρχαιοτήτων στη χώρα μας γιατί αυτός είναι ο πλούτος του λαού μας, αυτός είναι ο πλούτος της χώρας μας και δεν πρέπει να αναζητούμε ευκαιρίες για διαφωνία και αντιπαράθεση, αλλά πρέπει να αναζητούμε και να εξαντλούμε τις δυνατότητες για εθνική συνεννόηση».


Σχετικά Άρθρα

Χρ. Μπουκώρος: Σε σωστές βάσεις το μεταναστευτικό σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Χρ. Μπουκώρος: Σε σωστές βάσεις το μεταναστευτικό σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο

Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε, το βράδυ της Πέμπτης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ.…
Στον Αλμυρό πανηγύρισε την πρωτιά του ο Χρήστος Μπουκώρος (video)

Στον Αλμυρό πανηγύρισε την πρωτιά του ο Χρήστος Μπουκώρος (video)

Χθες, Δευτέρα βράδυ, ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος βρέθηκε στα γραφεία της…
Χρ. Μπουκώρος: Εμπαίζουν τη Μαγνησία και για τη σύνδεση του λιμανιού με τις ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και Αλμυρού

Χρ. Μπουκώρος: Εμπαίζουν τη Μαγνησία και για τη σύνδεση του λιμανιού με τις ΒΙ.ΠΕ. Βόλου και…

Νέο stop στην ηλεκτροκίνηση Βόλου – Λάρισας Από αναβολή σε αναβολή οδηγείται το έργο ηλεκτροκίνησης Βόλου…