- 11 Μαΐου, 2022
Τροπολογία από τον Κων. Μαραβέγια για την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων στις Βόρειες Σποράδες
Τη θετική εμπειρία που αποκτήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας, με την υποστήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας από τον ιδιωτικό τομέα, αξιοποιεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ενημερώνοντας παράλληλα το Σώμα για την τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων και η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Υγείας, με σκοπό την αξιοποίηση της τηλεϊατρικής, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
Αρχικά, ο βουλευτής σημείωσε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να συνδυάσει όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες, κρατικές και μη, υπό την ομπρέλα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ΕΟΠΥΥ όσο και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα έχουν να παίξουν έναν εξαιρετικά χρήσιμο ρόλο στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας. Δυο βασικά εργαλεία είναι η εισαγωγή αυστηρών κριτηρίων ποιότητας στις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους Υγείας και η – για πρώτη φορά – πανελλαδική εφαρμογή του θεσμού του προσωπικού γιατρού, στον οποίο θα έχουν δωρεάν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, όπως και τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής.
Ο κ. Μαραβέγιας χαρακτήρισε, επίσης, καινοτόμο την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την σταθερή συνεργασία του δημόσιου συστήματος Υγείας με ιδιώτες παρόχους, επισημαίνοντας ότι, όχι μόνο θα επιτρέψει την κάλυψη των υπαρκτών κενών σε αναγκαίες υπηρεσίες, αλλά θα οδηγήσει και στην ταχύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Με μηδενικό κόστος για τους ασφαλισμένους και με παράλληλη αποσυμφόρηση των λιστών αναμονής του ΕΣΥ. Στην ίδια λογική, αυτή της παροχής άμεσων και δωρεάν υγειονομικών υπηρεσιών, ενεργοποιείται και στη χώρα μας -όπως στο εξωτερικό- η δημόσια κατ’ οίκον νοσηλεία.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαραβέγιας στην τροπολογία που κατέθεσε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σχετικά με την λειτουργία διαγνωστικών εργαστηρίων απεικονίσεων σε μικρούς νησιωτικούς δήμους. Όπως εξήγησε, πρόκειται για ένα γενικότερο ζήτημα που αφορά τη Μαγνησία και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, αλλά όλη την Ελληνική περιφέρεια. Με τις προτεινόμενες διατάξεις δίνεται κατ’αρχάς η δυνατότητα σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια απεικονίσεων που λειτουργούν σε νησιωτικούς δήμους με μόνιμο πληθυσμό μικρότερο των 10.000 κατοίκων, να αξιοποιούν μεθόδους τηλεϊατρικής για την γνωμάτευση επί των διενεργούμενων διαγνωστικών εξετάσεων από ιατρό με ειδικότητα ακτινοδιαγνωστικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, με αυτή την προσθήκη διευκολύνεται η λειτουργία μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προσφέρουν απεικονιστικές υπηρεσίες σε γεωγραφικά απομονωμένες κοινότητες, χωρίς όμως να επηρεάζεται η ασφαλής λειτουργία των εν λόγω διαγνωστικών εργαστηρίων. Κατ’ αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετούνται ταχύτερα και με μικρότερη οικονομική επιβάρυνση οι ασθενείς, οι οποίοι πλέον δεν θα χρειάζεται να μετακινούνται στην ηπειρωτική χώρα ή σε μεγαλύτερα νησιά για να υποβληθούν σε διαγνωστικές εξετάσεις.
Σημειώνεται ότι ήδη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει αξιολογήσει θετικά την πρόταση του κ. Μαραβέγια και έχει συμφωνήσει στην κατάθεση της τροπολογίας, με δήλωσή του στην Επιτροπή, υιοθετώντας την αντίληψη ότι θα αναμορφώσει συνολικά την παροχή υπηρεσιών υγείας με μεθόδους τηλεϊατρικής, ξεκινώντας από τον χώρο των διαγνωστικών μονάδων, τόσο κρατικών όσο και ιδιωτικών.
Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή, ο κ. Μαραβέγιας υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις του υπουργείου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας συνιστούν μια πραγματικά ασθενοκεντρική μεταρρύθμιση, που βάζει πρώτα τον ασφαλισμένο και τον πολίτη γενικότερα. «Με μια σειρά θετικών μέτρων -χωρίς εξαιρέσεις- που αφορούν όλους τους Έλληνες, όπως ακριβώς είχε δεσμευθεί ο Κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε πολλά από την εφαρμογή του παρόντος νομοσχέδιου, ειδικά στο χώρο της δημόσιας υγείας, καθώς συνταιριάζει ανάγκες και προσδοκίες ολόκληρης της Ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε ο βουλευτής.