• 25 Μαρτίου, 2022

Μηνύματα επισήμων για την 25η Μαρτίου

Μηνύματα επισήμων για την 25η Μαρτίου

Μήνυμα Χρήστου Τριαντόπουλου για την 25η Μαρτίου

Χρόνια πολλά Ελλάδα!

Ο αγώνας και η θυσία των προγόνων μας για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία αποτελεί φάρο αξιών και αρχών και διαχρονική πηγή έμπνευσης για όλες τις γενιές.

Φάρος αξιών και αρχών για να στεκόμαστε με ορθό ανάστημα και φρόνημα απέναντι σε κάθε δυσκολία και σε όποιον επιβουλεύεται την ελευθερία και την πρόοδο της πατρίδας μας.

Φάρος αλληλεγγύης, ενότητας, συνεργασίας και μόχθου απέναντι σε καθετί, όσο μεγάλο και ανυπέρβλητο φαντάζει, που έρχεται να αμφισβητήσει τα δίκια και τις αρχές αυτές.

Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και στους Έλληνες απανταχού στον κόσμο!

Μήνυμα της τέως  υφυπουργού  Μαρίνας  Χρυσοβελώνη  με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου

«Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για την πατρίδα μας.  Γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, το χαρμόσυνο προμήνυμα της έλευσης του Χριστού στη γη, αλλά και την απελευθέρωση του έθνους μας από τα δεσμά του τουρκικού ζυγού. 

Επέτειοι όπως η σημερινή – ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία που έχει περιέλθει η χώρα μας –  τονώνουν το εθνικό μας αίσθημα με την ανάκληση στην μνήμη μας ενός σπουδαίου παρελθόντος για το οποίο έχουμε κάθε λόγο να είμαστε περήφανοι και που είναι χρέος μας να μεταφέρουμε στα παιδιά μας.

Καλούμαστε να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη, να διαφυλάξουμε τις παραδόσεις μας και την ελευθερία της πατρίδας μας. Να καταπολεμήσουμε την διχόνοια και ενωμένοι να αποκρούσουμε κάθε απόπειρα επιβουλής της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας.

Τιμώντας τους ήρωες του 1821, ας δώσουμε την υπόσχεση πως εμείς οι νεότεροι θα σταθούμε άξιοι συνεχιστές της ιστορίας μας και της δόξας εκείνων.  

Χρόνια πολλά στην Μαγνησία μας, Χρόνια πολλά στην Ελλάδα μας!»

Μήνυμα για την Επέτειο της 25η Μαρτίου

Κων. Μαραβέγιας: Η 25η Μαρτίου φωτεινό ορόσημο της ελληνικής ιστορίας

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

Επιτέλους, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, γιορτάζουμε φέτος την 25η Μαρτίου, όπως αξίζει σε αυτή τη μεγάλη εθνική μας επέτειο.

Δυο αιώνες μετά, η 25η Μαρτίου εξακολουθεί να αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο της ελληνικής ιστορίας, ένα διαχρονικό σύμβολο των αγώνων του Ελληνισμού για την ελευθερία, την ανεξαρτησία, τη δημοκρατία και την εθνική αξιοπρέπεια.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, οι ήρωες της Επανάστασης μας θυμίζουν τις αρετές του λαού μας και μας διδάσκουν ότι τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αν το πιστέψουμε με πάθος και εργαστούμε με ενότητα και ομοψυχία.

Ας μην ξεχνούμε, όμως, ότι γιορτάζουμε σήμερα και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης, που συμβολίζει τη χαρμόσυνη είδηση και την ελπίδα για την ανθρωπότητα.

Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι ολόψυχα Χρόνια Πολλά σε όλους, με Υγεία και Ειρήνη!

Μήνυμα της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέττας Μ. Μακρή για την 25η Μαρτίου

Η επέτειος της 25ης Μαρτίου, διπλή γιορτή για την πατρίδα μας, για τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία, είναι ο τρόπος να αναδείξουμε την ιστορική αξία των γεγονότων αλλά και την διαχρονική ουσία των ιδανικών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821, μιλάει στις καρδιές μας και σε αυτήν την ιδιαίτερη ώρα, που ο πόλεμος μαίνεται στην Ουκρανία και έχουμε έρθει όλοι αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις, με μεγάλα ερωτήματα και φόβους, που θεωρούσαμε ότι δεν μας αγγίζουν, ότι δε μας απειλούν.

Ο αγώνας των Ελλήνων για ανεξαρτησία και ειρήνη είναι μια εξαιρετική αφορμή για σκέψη, μελέτη, επεξεργασία, προβληματισμό, εμβάθυνση, γνώση.

Η Εθνική Παλιγγενεσία, η επέτειος και η μνήμη, είναι ο δεσμός μας με το ιστορικό παρελθόν του τόπου μας αλλά και ο δρόμος που οδηγεί στη συνέχεια και στην εξέλιξή μας, μέσα από την ισχυροποίηση της πνευματικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας συνείδησης.

Ο δρόμος που οδηγεί στο μέλλον μας και το μέλλον είναι τα παιδιά μας.

Εσείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές, που θα γνωρίσετε την ιστορία της Ελλάδας και  τους αγώνες του ελληνικού λαού και με το παράδειγμα αυτό θα προχωρήσετε, θα δημιουργήσετε, θα εξελιχθείτε στο παγκόσμιο περιβάλλον με διεθνείς κώδικες επικοινωνίας και σύγχρονο προσανατολισμό.

Η καλλιέργεια των ιδανικών της ανιδιοτελούς υπεράσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο θρίαμβος της θέλησης και της ψυχής, ας είναι η διαχρονική πυξίδα στην κάθε διαδρομή της ζωής σας.

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Σας ευχαριστoύμε, που με παιδαγωγική ευθύνη και σεβασμό, δίνετε στις μαθήτριες και τους μαθητές μας τα κίνητρα να ερευνήσουν την ελληνική επανάσταση του 1821, ένα από τα κομβικά γεγονότα, που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία.

Εύχομαι ειρήνη και χρόνια πολλά!

Μήνυμα για την Επέτειο της 25η Μαρτίου

Αλ.Μεϊκόπουλος για την 25η Μαρτίου:«Ο ελληνικός λαός πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο»

25η Μαρτίου 1821, ημερομηνία – ορόσημο στη νεότερη ιστορία της πατρίδας μας που σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας προς τη δημιουργία του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Πάνδημος ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε και αγωνίστηκε ένδοξα, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, τη Δικαιοσύνη, τη Δημοκρατία. Και πέτυχε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο.

200 και πλέον χρόνια μετά σε Ελλάδα και Ευρώπη, οφείλουμε να αγωνιζόμαστε για να περιφρουρήσουμε τις ίδιες έννοιες στο διηκενές.  Οι Έλληνες σήμερα από άκρη σε άκρη αναστοχάζονται με υπερηφάνεια τον ηρωικό αγώνα. Το 1821 αφήνει ανεξίτηλη την επαναστατική και δημοκρατική του παρακαταθήκη, καθορίζει τη συλλογική μας ταυτότητα και παραμένει ισχυρό εφαλτήριο έμπνευσης για τις μάχες που καλείται να δώσει κάθε επόμενη γενιά.

 “Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης” είχε πει ο δικός μας πρόδρομος της Ελληνικής Επανάστασης Ρήγας Βελεστινλής. Σήμερα ακριβώς είμαστε σε αυτό το πεδίο, σε αυτή τη μάχη, ώστε καθένας και καθεμία από μας να μπορεί να απολαμβάνει τα ίδια δικαιώματα και να έχει την ίδια πρόσβαση σε ευκαιρίες σε μια ελεύθερη, δημοκρατική και δίκαιη κοινωνία . Άλλωστε Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα μας αλλά και οι αξίες της και αυτό, ακριβώς, έρχεται να μας υπενθυμίσει η επέτειος και πάλι.

Η Ιστορία μας διδάσκει. Οι αγωνιστές του ’21 μας παρέδωσαν ένα συμβόλαιο Ελευθερίας γραμμένο με το αίμα τους, αλλά η Ελευθερία «θέλει αρετή και τόλμη» όχι μόνο για να αποκτηθεί, αλλά και για να κρατηθεί.

Ο αγώνας τους παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος και μας καλεί να τον δικαιώσουμε. Η ιστορική μνήμη μας καλεί να μαχόμαστε, να αντέχουμε, να παίρνουμε την τύχη στα χέρια μας ακόμα και όταν οι μάχες είναι άνισες, να διεκδικούμε και να κατακτούμε ένα καλύτερο αύριο.

Χρόνια Πολλά σε όλες  και όλους!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ  Κ. ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ

Κ. Παπανάτσιου:. Τα ιδανικά της επανάστασης του 1821 παραμένουν διαχρονικά και ζητούμενα 201 χρόνια μετά.

Η 25η Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης κατά του Τουρκικού ζυγού, από τον αρχηγό της Φιλικής Εταιρείας, Αλέξανδρο Υψηλάντη, «ως ευαγγελιζομένη την πολιτικήν λύτρωσιν του ελληνικού έθνους».

Η Επανάσταση του 1821 είχε βαθιά προοδευτικό περιεχόμενο. Το ελληνικό στοιχείο εναντιώθηκε σθεναρά στην εξουσία της οθωμανικής αυτοκρατορίας και στους εγχώριους συνεργάτες της, τους γνωστούς κοτζαμπάσηδες,  οδηγώντας στην απελευθέρωση της χώρας, μετά από 400 ολόκληρα χρόνια. Στα τέλη του 1821 η ηγεσία των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία, υπογράφουν στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, την Διακήρυξη της ελληνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. 

Η ιστορία της Επαναστατημένης Ελλάδας του 1821, η στάση των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και η τύχη που επεφύλαξε η μετέπειτα άρχουσα τάξη της χώρας στους ήρωες του ’21, αποτελούν ένα από τα πιο διδακτικά ιστορικά κεφάλαια της χώρας μας, καταδεικνύοντας τη δύναμη και τη δίψα ενός λαού που αγωνίζεται για τα ιδανικά, αλλά και το ρόλο των ισχυρών, εγχώριων και μη, στο παγκόσμιο παιχνίδι συσχετισμών και συμφερόντων που παραμένει – ακόμη και σήμερα – αδιατάραχτο.

Σε μια εποχή που τα συμφέροντα των ισχυρών δυνάμεων στήνουν ξανά τη παγκόσμια σκακιέρα, το όραμα του Ρήγα Φεραίου για  μια πολιτεία όπου όλοι και όλες, ανεξάρτητα από την κοινωνική τους θέση, ανεξάρτητα από την καταγωγή και το θρήσκευμά τους, θα ζουν ελεύθερα και θα συμμετέχουν ισότιμα στη διακυβέρνησή της, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η επανάσταση του λαού ενάντια στο ραγιαδισμό και η νικηφόρα πορεία του προς την δημιουργία του πρώτου εθνικού κράτους στη νοτιοανατολική Ευρώπη, αποτελούν παρακαταθήκες ανεξίτηλες στη συλλογική μνήμη, στις οποίες αποδίδουμε τιμή τη σημερινή ημέρα. Οι επαναστατημένοι «ραγιάδες» οραματίστηκαν μια ελεύθερη πατρίδα με ισότητα, ισονομία και δικαιοσύνη για όλους, ιδανικά που παραμένουν διαχρονικά και ζητούμενα 201 χρόνια μετά.


Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Εκδήλωση Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων Δημοτικού Ευξεινούπολης με καλεσμένη την Ζ. Μακρή

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού που έχει καθιερωθεί η 20ή Νοεμβρίου,…
Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Με ΠτΔ, Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Αρχιεπίσκοπο Αθηνών η Ζ. Μακρή

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος…
Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του ΕΠΑΛ στην υφ. Ζέττα Μακρή

Ευχαριστήριο Δελτίο Τύπου του ΕΠΑΛ στην υφ. Ζέττα Μακρή

Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, το 15μελές  μαθητικό συμβούλιο, οι εκπαιδευτικοί και ο Διευθυντής του1ου  ΕΠΑ.Λ.…