- 16 Δεκεμβρίου, 2021
Χρ. Μπουκώρος: Παρά τις δυσκολίες, η οικονομία προχωράει
Τόνισε στην ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος
Στην ολομέλεια της Βουλής μίλησε σήμερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., βουλευτής Μαγνησίας, Χρήστος Μπουκώρος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους του 2022. Ο βουλευτής Μαγνησίας επισήμανε ότι η χώρα, αν και ευρισκόμενη στη λαίλαπα πολλαπλών κρίσεων, όπως αυτή της ενεργειακής κρίσης, αλλά και της πανδημίας που την ταλανίζει τα τελευταία δύο χρόνια, ανακάμπτει οικονομικά, επιτυγχάνοντας διαρκώς αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης, και ενισχύει τη θέση και την αξιοπιστία της στο διεθνές στερέωμα.
Πιο αναλυτικά στην ομιλία του, ο βουλευτής Μαγνησίας τόνισε τα εξής: «Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο Προϋπολογισμός επηρεάζεται από μία κρίση, η οποία μάλιστα φέτος είναι διπλή, αφού στις συνέπειες της πανδημίας ήρθαν να προστεθούν και εκείνες της ενεργειακής κρίσης. Αθροιστικά, βεβαίως, λειτουργούν πάντα και τα απόνερα της υπερδεκαετούς κρίσης. Εκτιμούν οι διεθνείς οργανισμοί ότι θα ξεκινήσει μια περίοδος εξομάλυνσης από την ερχόμενη άνοιξη, την οποία όλοι προσδοκούμε.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η ελληνική οικονομία με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης επιχειρεί μια συνολική ανάταξη, μια συνολική επαναφορά. Βεβαίως, το διεθνές περιβάλλον κάθε άλλο παρά εύκολο είναι και ουσιαστικά μιλάμε για έναν οικονομικό πόλεμο, για μια προσπάθεια επιβίωσης.
Και ποια είναι τα όπλα που έχει η ελληνική οικονομία προκειμένου να αντεπεξέλθει σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες; Κατά την άποψή μου, το βασικότερο είναι ένα: η αξιοπιστία που έχουμε κατακτήσει το τελευταίο διάστημα, η αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, ακόμα και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου της μεγάλης αναταραχής, η αξιοπιστία που επιτρέπει στη χώρα να καταθέτει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να γίνονται αποδεκτές, να υιοθετούνται, όπως δις έγινε με προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο για τον «Green Pass» όσο και για το κοινό χρέος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Είναι η αξιοπιστία, που επιτρέπει στη χώρα να χτίζει οικονομικές, αλλά και αμυντικές συμμαχίες με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ενισχύοντας τη θέση της στη διεθνή σκακιέρα.
Παρ’ όλα αυτά, τα μεγέθη της οικονομίας είναι πάντα κρίσιμα και το κρισιμότερο -κατά την άποψή μου- ιδιαίτερα όταν ο λόγος γίνεται για τον προϋπολογισμό, είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης, είναι το μέγεθος του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Διότι μπορεί κατά καιρούς διάφοροι να ισχυρίζονται ότι όταν ευημερούν οι αριθμοί, δεν ευημερούν πάντα και οι άνθρωποι. Μπορεί να συμβαίνει και έχει συμβεί, ποτέ, όμως, δεν συνέβη να ταπεινώνονται οι αριθμοί και να ευημερούν οι άνθρωποι. Ως εκ τούτου, το κρισιμότερο μέγεθος της οικονομίας είναι το ΑΕΠ και οι ρυθμοί ανάπτυξης που αυτό παρουσιάζει.
Για το 2021, σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες εκτιμήσεις και όπως αναγράφεται στον Προϋπολογισμό, η ανάπτυξη στη χώρα θα ανέλθει στο 6,1%, αναθεωρημένη από το αρχικό 3,6%. Θα φτάσουμε στο 7%.
Οι διεθνείς οργανισμοί κάνουν ακόμα πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και μιλάνε και για 10%. Εγώ εύχομαι το καλύτερο πραγματικά, γιατί όπως προείπα είναι το σημαντικότερο μέγεθος.
Το 2022 προβλέπεται ανάπτυξη 4,5% και πάλι από τους υψηλότερους ρυθμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
Βεβαίως, θα πρέπει αυτό το αναπτυξιακό προϊόν, αυτός ο πλούτος που δημιουργείται να βρει τη δίοδο διανομής σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και αυτό δεν μπορεί οπωσδήποτε να γίνει με μια εκτεταμένη επιδοματική πολιτική. Η ανάπτυξη που έρχεται από τις επενδύσεις πρέπει να δίνει θέσεις εργασίας καλύτερα αμειβόμενες, γιατί οι μισθοί παραμένουν απελπιστικά χαμηλοί στην Ελλάδα και αυτό το αποδεχόμαστε όλοι. Είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που έχει δεσμευτεί για διπλή αύξηση μισθών το 2022.
Και μιας και μιλάμε για μισθούς, να μιλήσουμε και για το άλλο κρίσιμο μέγεθος της οικονομίας που είναι η ανεργία, γιατί όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Ανέλαβε η Νέα Δημοκρατία τον Ιούλιο του 2019 και η ανεργία ήταν 16,5% χοντρικά. Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, είναι 13%. Απέχει πολύ από το να πάει στο 6% έως 8%, που είναι ένα αποδεκτό ποσοστό για τις χώρες του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης, όμως, οι προσπάθειες συνεχίζονται και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τις επενδύσεις. Και οι επενδύσεις, θα αυξηθούν φέτος κατά 11,1% και κατά 23,4% το 2022. Είναι ο μόνος δρόμος».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο Χρ. Μπουκώρος τόνισε:
«Ο πληθωρισμός αναμφίβολα παραμένει ένας σημαντικός κίνδυνος. Δεν ξεχνάμε ότι μέχρι τον Ιούνιο ήταν μηδενικός ο πληθωρισμός της χώρας και είναι, βεβαίως εισαγόμενος από τη διεθνή ενεργειακή κρίση και οπωσδήποτε θα κινηθεί φέτος στο μέγεθος του 4% έως 5%, πιέζοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα, τους πιο αδύναμους πολίτες και οπωσδήποτε θα χρειαστούν μέτρα, αν δεν επανέλθουμε στο 0,8% που εκτιμάει ο Προϋπολογισμός για το 2022.
Κανείς δεν παραγνωρίζει το γεγονός ότι ο Προϋπολογισμός που συζητάμε θα ψηφιστεί σε ένα κλίμα παγκόσμιας αβεβαιότητας και διεθνών πιέσεων τόσο από την πανδημία, όσο και από την κρίση. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, όμως, η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει φέτος τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και του χρόνου ένα ποσοστό ανάπτυξης που θα είναι και πάλι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Πρέπει, είναι αναγκαίο, οπωσδήποτε να επιστρέψουμε στην πλήρη κανονικότητα, ώστε να επιτευχθούν ρυθμοί διαρκούς ανάπτυξης. Τότε και μόνο τότε θα έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά την κρίση. Ο Προϋπολογισμός αναζωογονεί την ελπίδα της οικονομικής ανάπτυξης, γι’ αυτό και τον στηρίζω με την ψήφο μου».