- 20 Νοεμβρίου, 2021
Η Κοινωνική Υπηρεσία Κ.Υ. Αλμυρού για την Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών
Λάβαμε και δημοσιεύουμε το μήνυμα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών:
Η κακοποίηση ορίζεται γενικά ως μια βίαιη και επιθετική συμπεριφορά ή οποιαδήποτε ενέργεια που προκαλεί πόνο, τραύμα, βλάβη, απειλή, αίσθημα δυσαρέσκειας, δυσφορία, αποστροφή έχοντας αρνητική επίδραση στο άτομο που την δέχεται.
H Παγκόσμια ημέρα κατά της κακοποίησης των παιδιών έχει οριστεί η 19η Νοεμβρίου. Η παιδική κακοποίηση αποτελεί ένα ζήτημα, οι συνέπειες του οποίου έχουν διάρκεια και επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή του παιδιού, μετατρέποντάς το σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του.
Τι σημαίνει κακοποίηση παιδιού;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (2016), η κακοποίηση των παιδιών αφορά όλα τα περιστατικά βίας που εμφανίζονται εναντίον ατόμων κάτω των 18 ετών. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει όλες τις μορφές σωματικής, συναισθηματικής και σεξουαλικής κακοποίησης, την παραμέληση ή αμελή διαπαιδαγώγηση, καθώς και την εμπορική ή άλλου είδους εκμετάλλευση του παιδιού.
Οι κύριες μορφές παιδικής κακοποίησης είναι:
Σωματική: Η σωματική κακοποίηση περιλαμβάνει κάθε είδος τραυματισμού που δεν οφείλεται σε ατύχημα. Κακώσεις συνήθως εντοπίζονται στο κεφάλι και στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.
Σεξουαλική: Σεξουαλική κακοποίηση θεωρείται κάθε πράξη σεξουαλικού περιεχομένου στην οποία εκτίθεται το παιδί από έναν ενήλικα.
Συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση: Συναισθηματική και ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού θεωρείται κάθε πράξη ενήλικα ή γονέα που προκαλεί εκφοβισμό, απομόνωση ή απόρριψη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την φυσιολογική ανάπτυξη του παιδιού.
Παραμέληση: Ως παραμέληση θεωρείται μια κατάσταση κατά την οποία η διατροφή, η ιατρικό- φαρμακευτική περίθαλψη, η στέγαση, η ένδυση, η παρακολούθηση του σχολείου είναι ελλιπής ή ακόμα και ανεπαρκής, ενώ θέτει το παιδί σε άμεσο κίνδυνο και παρατηρείται εγκατάλειψη.
Συνέπειες της κακοποίησης:
Τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί μπορεί να παρουσιάσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ανικανότητα να αγαπήσουν ή να εμπιστευτούν άλλους, επιθετική και μερικές φορές παραπτωματική συμπεριφορά, θυμό, οργή, αυτοτραυματισμό και αυτοκαταστροφική συμπεριφορά, σκέψεις αυτοκτονίας, παθητική εξαρτητική συμπεριφορά, απόσυρση, ανησυχία ή φοβίες, προβλήματα στο σχολείο και σχολική αποτυχία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες. Όλα τα παραπάνω ακολουθούν και την ενήλικη ζωή των παιδιών που κακοποιούνται, με τον ενήλικα να παρουσιάζει δυσκολία στην δημιουργία σχέσεων καθώς και δυσκολία στο να εμπιστευτεί κάποιον. Τέλος μεγάλος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουν τα κακοποιημένα παιδιά αν δεν υπάρξει άμεση αντιμετώπιση να τραυματιστούν μόνιμα.
Αναφορά περιστατικών παιδικής κακοποίησης:
- Εθνική Γραμμή 1056 για τα Παιδιά SOS (“Το Χαμόγελο του Παιδιού»)
- Στο 11525 της ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
- Την ιστοσελίδα ELIZA (Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού)
- Επώνυμα ή και ανώνυμα στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης (100)
- Στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (197)