Σημαντική δωρεά στο υπό ίδρυση λαογραφικό μουσείο Βρύναινας

Σημαντική δωρεά στο υπό ίδρυση λαογραφικό μουσείο Βρύναινας

Ο επιφανής Βρυναινιώτης, πανεπιστημιακός καθηγητής Δημήτριος Τσανάκας δώρισε συλλογή 53 αντικειμένων, οικιακών συσκευών και γεωργικών μηχανημάτων

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο το υπό ίδρυση λαογραφικό μουσείο Βρύναινας, το οποίο θα φιλοξενηθεί σε χώρο της εκκλησίας στην κεντρική πλατεία του χωριού και θα φέρει το όνομα «Λαογραφικό Μουσείο Αγίου Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης».

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Βρύναινας «η Όθρυς». Η πρόεδρός του κα Βάσω Χουλιαρά μάς ανέφερε ότι οι εργασίες έχουν αρχίσει εδώ και περίπου ένα χρόνο και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο τέλος του 2021, δηλαδή μέσα στο επόμενο δίμηνο.

«Αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Βρύναινας στην καθημερινότητα και την επαγγελματική τους δραστηριότητα, αντικείμενα που πλέον έχουν συναισθηματική αξία και πολλά δεν χρησιμοποιούνται, είναι άγνωστα για τα μικρά παιδιά. Στα εκθέματα αυτά ιδιαίτερη αξία έχει η δωρεά του κου Δημητρίου Τσανάκα ο οποίος μας παραχώρησε για τις ανάγκες του μουσείου την προσωπική του συλλογή που συγκέντρωσε εδώ και πέντε δεκαετίες» σχολίασε η κα Χουλαριά, η οποία πρόσθεσε επίσης ότι πολλοί κάτοικοι του χωριού ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του συλλόγου για παραχώρηση αντικειμένων και σιγά-σιγά το μουσείο θα εμπλουτίζεται με περισσότερα εκθέματα.

Επικοινωνήσαμε με τον κο Τσανάκα, καθηγητή Πανεπιστημίου στον τομέα των Συστημάτων Ηλεκτρονικής Ενέργειας, ο οποίος πλέον μένει στην Πάτρα. Μάς μίλησε για τη δωρεά του: «Από προσωπικό ενδιαφέρον για τη λαογραφία και την παράδοση, εδώ και πολλά χρόνια μάζευα διάφορα αντικείμενα που ήθελα να διασώσω και περιγράφουν τον τρόπο ζωής στο χωριό τις προηγούμενες δεκαετίες. Πολλά από αυτά είναι πλέον δυσεύρετα. Υπάρχουν για παράδειγμα μεταλλικά άροτρα, ξύλινα εργαλεία, σαμαράκι, δρεπάνια, πλάνες. Με χαροποίησε ιδιαίτερα η είδηση δημιουργίας μουσείου στο χωριό όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, οπότε αποφάσισα να παραχωρήσω τη συλλογή μου, που αναπτύχθηκε κατά τη χρονική περίοδο από το 1970 μέχρι σήμερα, στον σύλλογο της Βρύναινας προκειμένου να εκτεθούν».

Συγκεκριμένα, η συλλογή του κου Τσανάκα περιλαμβάνει τα εξής 53 αντικείμενα: τέσσερα ξύλινα άροτρα και δύο μεταλλικά, τέσσερις ξύλινους ζυγούς, ένα σαμαράκι, μία λαιμαριά, τρεις παλαμαριές, δύο σρεπένια, δύο πιρούνες, ένα καρπολόι, ένα ξυλόφτυαρο, μία σκάφη, μία πινακωτή, ένα πλαστήρι, έναν χειρόμυλο, τρεις κάδους, έναν κάδο με μηχανισμό τρυπήματος, μία καρδάρα, τρία λανάρια για το ξάσιμο του μαλλιού, πέντε ρόκες, ένα αδράχτι, έναν λιναροκόφτη, δύο κούνιες, δύο φτσέλια, δύο γκλίτσες, μία πλάστιγγα, ένα τσικρίκι, ένα καντάρι, δύο παλάντζες, ένα σταμπόλι, ένα σμάρι. Τα ξύλινα γεωργικά αντικείμενα δεν τα συναντάμε πλέον, οπότε η συλλογή αυτή είναι ανεκτίμητης αξίας. Ο επιφανής Βρυναινιώτης, πανεπιστημιακός κος Δημήτρης Τσανάκας αποτελεί μέγα ευεργέτη και επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Βρύναινας «η Όθρυς».

Εκτός των προαναφερθέντων αντικειμένων, εκτιμάται ότι στο μουσείο θα μπορούν οι επισκέπτες να δουν έναν παραδοσιακό αργαλειό με τον οποίον οι γυναίκες της Βρύναινας υφαίναν τα ρούχα καθώς κι άλλα οικιακά σκεύη που σίγουρα θα μεταφέρουν τον καθένα σε μια άλλη εποχή…


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…