- 2 Νοεμβρίου, 2021
Η συνέντευξη του Σάββα Τσόγκα στην εκπομπή Λαός on line
Συνεχίζονται οι Δευτεριάτικες εκπομπές μας Λαός online. Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας στο facebook «Λαός του Αλμυρού – εφημερίδα» και στο κανάλι μας στο youtube, καθώς ακολουθούν πραγματικά ξεχωριστές εκπομπές ποικίλης ύλης.
Την Δευτέρα, 1η Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα, παρουσιάζουμε «κυνηγούς μανιταριών στην Όθρυ». Όχι μόνο «κυνηγήσαμε» μαζί τους, αλλά μαγειρέψαμε τα μανιτάρια κάτω από τον έλατο… όπως λένε και οι παλιοί. Τις επόμενες εβδομάδες ακολουθούν συνέντευξη της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης #Ζωή_Αλλάζουμε κας Ζωής Ράππου και εκπομπή-promotion νεάς δομής στον Αλμυρό.
Σήμερα παρουσιάζουμε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, του κ. Σάββα Τσόγκα. Τη συνέντευξη μπορείτε να τη βρείτε αναρτημένη στο κανάλι μας στο youtube «Λαός Αλμυρού».
Πριν τη συνέντευξη ας δούμε λίγα βιογραφικά στοιχεία του καλεσμένου μας:
Ο Σάββας Τσόγκας γεννήθηκε στο Αχίλλειο Αλμυρού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του υπήρξε μέλος των φοιτητικών συλλόγων, με την παράταξη της Πανσπουδαστικής. Τότε οργανώθηκε και στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος των εργαζομένων στην ΕΑΣ Αλμυρού, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αλμυρού και γραμματέας για μια 3ετία, αλλά και μέλος της Νομ. Επιτροπής Μαγνησίας του ΚΚΕ και 2 φορές υποψήφιος βουλευτής. Από το 1994, είναι υποψήφιος Δήμαρχος με την Δημοτική παράταξη του ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση και σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος. Τέλος είναι Λογιστής – Φοροτέχνης και μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
Από το 1994 υποψήφιος Δήμαρχος και αργότερα Δημοτικός σύμβουλος, σημαίνει ότι παρακολουθήσατε από κοντά τις δημοτικές Αρχές του Σπυρίδωνα Ράππου, του Στέργιου Κοντογεωργάκη του Ευάγγελου Χατζηκυριάκου και του Δημήτρη Εσερίδη. Αν σας ζητούσα να χαρακτηρίσετε ή να ξεχωρίσετε κάποια Δημοτική Αρχή, ποια θα ξεχωρίζατε;
Δεν μπορώ να πω ότι κάποια ήταν καλύτερη ή κάποια άλλη χειρότερη. Οι Δημοτικές Αρχές μέχρι σήμερα προσπαθούσαν με έργα βιτρίνας να ξεγελάσουν κόσμο. Δηλαδή δεν τέθηκαν -από καμία θα ‘λεγα διοίκηση του Δήμου- ζητήματα υποδομών, ώστε να γίνει πιο απλή η ζωή των πολιτών.
Πριν μπούμε στην σημερινή κατάσταση του Δήμου… Θα ήθελα να μου περιγράψετε την αντιπολίτευση που ασκείτε. Πως θα την περιγράφατε; Θέτω το ερώτημα γιατί κάποιοι προσπάθησαν να μειώσουν την προσφορά της δημοτικής σας παράταξης σε «ανάγνωση των θέσεων του ΚΚΕ και όχι ουσιώδη πολιτική».
Θέσαμε και θέτουμε ζητήματα μικρά και μεγάλα που αφορούν τους συνδημότες μας. Από το νερό, τους δρόμους, το φωτισμό, μέχρι ότι η περιοχή μας μπορεί να γίνει στόχαστρο μιας επικίνδυνης πολεμικής σύρραξης (λόγω δημιουργίας ναυστάθμου). Συνδέονται όλα λοιπόν με την κεντρική πολιτική σκηνή και αυτοί που τα λένε αυτά, δεν ζουν στην πραγματικότητα. Απέρριψαν ψηφίσματά μας όπως την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί όπως είπε π.χ. ο Εσερίδης, δεν συζητούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο τέτοια θέματα. Έλεος δηλαδή… το Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολιτικό όργανο και ως τέτοιο, μπορεί να πάρει θέσει σε οτιδήποτε. Ο κόσμος καταλαβαίνει… Τους χαρακτηρισμούς τους προσπερνάω.
Αντιπροσωπεία εκλεγμένων στελεχών του ΚΚΕ, με την Λαϊκή Συσπείρωση στην περιφέρεια Θεσσαλίας και στο Δήμο Αλμυρού, αποτελούμενη από τον Τάσο Τσιαπλέ, περιφερειακό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας, τον Αποστόλη Νάνο περιφερειακό σύμβουλο, πραγματοποιήσατε περιοδεία στην περιοχή του Αλμυρού. Θέλετε να μας πείτε τα πορίσματα αυτής της περιοδείας;
Επισκεφθήκαμε το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα. Ήταν σημαντικό μετά τις μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές που ζήσαμε φέτος. Το ΠΚ Δρυμώνος καλύπτει ένα τεράστιο μέρος, με λίγα Μέσα, λίγο προσωπικό, απαρχαιωμένο, κατά ομολογία των υπηρεσιακών παραγόντων. Ζητήματα που θα θέσει ο επικεφαλής της παράταξής μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Παράλληλα πρέπει να πούμε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου για την αντιπυρική προστασία είναι 60.000. Δεν φτάνουν ούτε για να πάρεις ένα μηχάνημα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις φυσικές καταστροφές, δυστυχώς βγήκαμε αληθινοί. Το 2019 είχαμε επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για αντιπλημμυρικά έργα. Ένα χρόνο μετά έγινε ο ΙΑΝΟΣ. Δεν δίνουν χρήματα γι’ αυτή τη δουλειά. Για παράδειγμα, έχει γίνει ένας δρόμος στον Ξηριά που με μια δυνατή βροχή μπορεί να παρασυρθεί .. ένα χρόνο μετά δεν έχει γίνει κάποιο έργο υποδομής.
Επερώτηση έχουμε κάνει και για την αντισεισμική προστασία. Έχουμε γίνει γραφικοί ζητώντας να γίνουν οι έλεγχοι στα δημόσια κτίρια και κυρίως στα σχολεία. Τα έργα κοστίζουν, οι δαπάνες δεν είναι επιλέξιμες και δεν προωθούνται.
Ας μιλήσουμε για ένα άλλο αγαθό. Το νερό. Συνδέεται και με τους αγρότες και με το φράγμα και με τη Λιμενοδεξαμενή που επισκεφθήκατε.
Η δική μας διαπίστωση και μετέπειτα με συζήτηση με παράγοντες του Δήμου μας, διαπιστώσαμε ότι το φράγμα με καλής ποιότητας νερό, έχει πολλά προβλήματα. Έργο της περιφέρειας, αλλά παίρνει μπάλα και τον Δήμο… Υδροδοτεί πολλά χωριά, αλλά δεν υδροδοτεί τη Σούρπη που είναι μεγάλο χωριό και το Αχίλλειο που το καλοκαίρι φιλοξενεί πέντε με έξι χιλιάδες κατοίκους. Το Αχίλλειο έχει δίκτυο με υφάλμυρο νερό. Είναι το μόνο χωριό που δεν έχει νερό, έστω να μπορείς να το βάλεις στο στόμα σου. Έχει τις ευθύνες της η Περιφέρεια γιατί δεν έχει δημιουργήσει φορέα διαχείρισης, γιατί είναι και το Παναγιώτικο στην περιοχή μας και η Κάρλα… Αυτό που έμαθα τελευταία, είναι ότι το φράγμα έχει εργοταξιακό ρεύμα και εάν κοπεί κάποια στιγμή, θα μείνουν χωρίς ρεύμα τα χωριά. Η Σούρπη μετά τις πλημμύρες του 2010 δεν υδροδοτείται από το Μαυρομμάτι και πρόβλημα υπάρχει από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι το Αχίλλειο. Πράγμα που είναι ευθύνη του Δήμου, ο οποίος έχει άμεση ευθύνη για να αποκαταστήσει τα δίκτυα. Για το θέμα της άρδευσης και της Λιμνοδεξαμενής, θεωρώ ότι διαδικαστικά ζητήματα κωλυσιεργούν. Ο Δήμος πρέπει να πιέσει την Περιφέρεια για να τελειώσουν κάποια έργα, όπως της οδοποιίας, της γέφυρας στο Χολόρεμα, αλλά και για την αγροτική οδοποιία μου έλεγε ο πρόεδρος του Πτελεού ότι είναι εντελώς κατεστραμμένη… όπως και σε άλλα χωριά του Δήμου και χρήζει άμεση λύση.
Μας φέρατε κάποιες φωτογραφίες ώστε να βοηθήσουν τη συζήτησή μας. Θέλετε να τις σχολιάσουμε;
Για παράδειγμα στο Αχίλλειο. Η φωτογραφία που βλέπετε είναι ένα μικρό μέρος της εγκατάλειψης. Δεν υπήρχε μέχρι τον Αύγουστο καμπίνα για τους λουόμενους. Για τι ανάπτυξη να μιλήσουμε; Ο ηλεκτροφωτισμός είναι από το 1998 και έχει καταστραφεί. Τα καλώδια είναι γυμνά… Μιλάμε για πολιτισμό και τουρισμό και πρέπει να έχουμε να δείξουμε κάποια στοιχειώδη υποδομή τουλάχιστον. Δεν μιλάμε για κάτι άλλο. Οι φωτογραφίες από τη Μιτζέλα, είναι πανομοιότυπες… Εκεί έχουμε πρόβλημα με το έργο της αποχέτευσης που εγκαταλείφθηκε. Πιθανό να μη γίνει ποτέ το έργο αυτό. Πρέπει να αποδεσμευθεί από τον εργολάβο το έργο και να προχωρήσει.
Ποια είναι η θέση σας για την πιθανή ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου Αλμυρού όπως π.χ. της καθαριότητας ή της διαχείρισης των σφαγείων;
Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε ιδιωτικοποίηση συμβαίνει στους Δήμους. Η σημερινή δημοτική Αρχή, αλλά και οι προηγούμενες δεν διεκδίκησαν ποτέ κονδύλια ώστε να έχουμε μόνιμο ειδικευμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς από την καθαριότητα, μέχρι την πολεοδομία, το λογιστήριο και στις υπόλοιπες υπηρεσίες.
Αυτά δεν είναι αμέλεια που ήρθε εξ ουρανού. Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα. Το κράτος εισπράττει από τους πολίτες εισοδήματα. Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να έρχονται στους Δημότες πίσω και όχι τελικά να πληρώνει ο Δημότης τις υπηρεσίες αυτές. Στον Δήμο Πατρέων για παράδειγμα μονιμοποιήθηκαν άτομα. Γιατί; Γιατί πρωτοστάτησε, πήρε τον κόσμο μαζί του, αγωνίστηκαν και έτσι πέτυχαν. Μπορεί λοιπόν και ο Δήμος Αλμυρού να επιχειρήσει να ξεσηκώσει τον κόσμο και να διεκδικήσουμε και πόρους και προσωπικό.
Δέσμευση κονδυλίων έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Για την παράταξή μας δεν ήταν προτεραιότητα για παράδειγμα η σκεπαστή λαϊκή αγορά, με κόστος περίπου 600.000 ευρώ και το ξύλινο σπίτι στο Κουρί με 200.000 ευρώ. Θα μπορούσαν να δοθούν σε άλλους σκοπούς , όπως για παράδειγμα νέες σχολικές μονάδες, ειδικά όταν έχουμε ετοιμόρροπα σχολεία.
Να μιλήσουμε για το θαλάσσιο μέτωπο και το ναύσταθμο;
Είναι τεράστιο το θαλάσσιο μέτωπο του Αλμυρού. Έχει πολλά ζητήματα. Έχει τουριστικά μέτωπα, βιομηχανικά μέτωπα, εμπορικά μέτωπα και ανάλογα πρέπει να συμπεριφερθεί και ο Δήμος. Σε μια απόσταση τριών περίπου χιλιομέτρων δραστηριοποιούνται ήδη τέσσερα λιμάνια και ένα υπό ίδρυση που δεν ξέρουμε ακόμη αν θα γίνει. Έχουμε μια δραστηριότητα σε ένα πολύ μικρό χώρο, ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε ένα λιμάνι. Αυτή είναι η αναρχία στην παραγωγή του καπιταλισμού. Βέβαια εξυπηρετούνται συμφέροντα εδώ.
Το θέμα είναι εμείς ως δημότες τι πρέπει να διεκδικούμε. Υπάρχει ατμοσφαιρική ρύπανση… ο Δήμος δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Έχω το ΦΕΚ από το ρυθμιστικό που έχουμε συζητήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη μεταφορά οχλουσών δραστηριοτήτων από το λιμάνι του Βόλου, στο Τσιγγέλι Αλμυρού. Αυτό σημαίνει μια ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε περίπτωση που γίνει. Μέσα σε όλα αυτά έχουμε την επικείμενη δημιουργία του ναύσταθμου. Ο Δήμαρχος –γιατί δεν έχει το Δημοτικό Συμβούλιο γνώση- υποσχέθηκε 60 στρέμματα του Δήμου Αλμυρού.
Σε επερώτησή μας ο Δήμαρχος απάντηση ότι αυτά είναι εν τη ρίμη του λόγου και ότι δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά συνέχεια βλέπουμε δημοσιεύματα στον Τύπο. Ο σχεδιασμός είναι να γίνει στην παραλία του Αη Γιάννη, μετά από το εστιατόριο του πρώην Μαρμαγκιόλη προς Χαλυβουργία. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πρόσβαση στην θάλασσα από τον κόσμο.
Σχετικά με Λιμενικό Ταμείο έχουμε κάποια εξέλιξη;
Έπρεπε να το έχουμε συζητήσει τον Ιούνιο… Δεν βλέπω κάποια κινητικότητα ώστε να γίνει φέτος. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μεγάλο έσοδο του Δήμου και να αναπτυχθούν ποικίλες νέες δραστηριότητες. Για παράδειγμα στο λιμάνι της Μιτζέλας θα μπορούσαμε να έχουμε τρεις προβλήτες και στο Αχίλλειο, δεύτερο λιμενοβραχίονα.
Κάποια πράγματα της καθημερινότητας που λείπουν από τον κόσμο είναι η φροντίδα του δάσους «Κουρί». Αντί του περιπτέρου αυτού θα μπορούσαν να γίνουν άλλα έργα εκεί. Τα Ζερέλια θα μπορούσαν να γίνουν κέντρο γνώσης… Όλα αυτά μένουν αναξιοποίητα στον Δήμο μας. Δεν έχουμε αθλητισμό και πολιτισμό…Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ στα αδέσποτα. Πρέπει ο Δήμος να μονιμοποιήσει τις συμβάσεις και να δει τα ζητήματα που άπτονται της φροντίδας των αδέσποτων ζώων. Μέσα από την ΚΕΔΕ πρέπει οι Δήμαρχοι να διεκδικήσουν. Η Δημοτική Αρχή καθορίζεται από το τι θέλει να κάνει. Έχει πολιτική βούληση να συγκρουστεί με το κατεστημένο; Έχει κατεύθυνση;
Θα ήθελα να κλείσουμε με την πρόθεσή σας για τις επόμενες εκλογές. Το έχετε συζητήσει ως ομάδα;
Η παράταξή μας λειτουργεί και συλλογικά και κεντρικά. Η παράταξή μας δεν έχει συζητήσει ποιος θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Σίγουρα θα κατέβουμε ως Λαϊκή Συσπείρωση.
Τον εαυτό σας τον διαθέτετε;
Θεωρώ ότι είμαι απλός στρατιώτης στην παράταξη και από όποιο μετερίζι μου ζητηθεί θα είμαι παρόν.