• 31 Μαΐου, 2021

Η επόμενη ημέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της βιομηχανικής επανάστασης 4.0 (cohesionGR)

Η επόμενη ημέρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις απαιτήσεις της βιομηχανικής επανάστασης 4.0 (cohesionGR)

Πώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει και προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πόρους του ταμείου Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε. ως εταίρος του έργου Innoprovement

Η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που αναζητούν χρηματοδοτικά εργαλεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πολύ σημαντική θεωρείται η συμμετοχή της στο πρόγραμμα ευρωπαϊκής εδαφικής συνεργασίας Interreg Europe.

Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο έργο Innoprovement που χρηματοδοτείται από τους πόρους του ταμείου της Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, το Interreg Europe, πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας, έκλεισε ήδη  τριάντα χρόνια και μέσω των πόρων του έχουν στηριχθεί εκατοντάδες μικρομεσαίας επιχειρήσεις για τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, τη γαλάζια ανάπτυξη, τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων.

Το έργο Innoprovement με τον πρωτότυπο τίτλο στα αγγλικά «Translating Industry 4.0 to improved SME policy instruments targeting innovation» και στα ελληνικά «Μεταφράζοντας τη βιομηχανική επανάσταση 4.0 με βελτιωμένα μέσα πολιτικής για τις ΜμΕ –μικρομεσαίες επιχειρήσεις- που στοχεύουν στην καινοτομία» είναι προϋπολογισμού ύψους 1.767.677 ευρώ, ξεκίνησε την 1η Ιουνίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου 2023. Βρισκόμαστε ακριβώς στη μέση του προγράμματος.

Συμμετέχουν εταίροι από επτά χώρες οι οποίοι είναι: το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας της Ουγγαρίας ως επικεφαλής εταίρος, το Περιφερειακό Συμβούλιο του Καινούου από την Φινλανδία, η Περιοχή Μάρτσε της Ιταλίας, το Managing Authority of the Competitiveness and Internationalisation Operational Progr Compete 2020 από την Πορτογαλία, το ICT Association από την Ουγγαρία, το Marsal’s Office της περιοχής Lodzkie από την Πολωνία, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας και φυσικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την Ελλάδα.

Τι είναι η βιομηχανική επανάσταση 4.0
Κοινή φιλοδοξία των προαναφερθέντων εταίρων είναι η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων στην περιοχή τους που θα υιοθετήσουν σχέδια καινοτομίας ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα και ταχύτερα στις απαιτήσεις της νέας βιομηχανικής εποχής που έχει ονομαστεί 4.0 (είναι η ονομασία που δόθηκε στην τρέχουσα τάση της αυτοματοποίησης και της ανταλλαγής δεδομένων στις τεχνολογίες παραγωγής και η βιομηχανία 4.0 αναφέρεται συνήθως ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση).

Είναι γεγονός πως ο ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός αποτελεί προτεραιότητα για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ειδικότερα για τη χώρα μας. Οι δυνατότητες που δίνει την εποχή μας η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία είναι τέτοιες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.  Η ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας κι ανάπτυξης και της καινοτομίας, η ψηφιακή επανακατάρτιση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού αποτελούν στοιχεία σημαντικά στην εθνική στρατηγική για τη Βιομηχανία 4.0.
Η τεχνολογική επανάσταση που συντελείται επηρεάζει τις καινοτόμες δραστηριότητες των επιχειρήσεων ανά την Ευρώπη με δραματικά αυξανόμενο τρόπο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό το πρόσφατο φαινόμενο δεν αφορά πλέον μόνο την διαρκώς αυξανόμενη αυτοματοποίηση των διαδικασιών αλλά αντανακλάται στον τρόπο οργάνωσης και διαχείρισης των εφοδιαστικών αλυσίδων σε όλα τους τα στάδια. Η νέα αυτή βιομηχανική επανάσταση 4.0  χαρακτηρίζεται από την ψηφιακή μεταμόρφωση των διαδικασιών των επιχειρήσεων, μέσω της εκτεταμένης χρήσης τεχνολογιών, γεγονός που αποτυπώνεται ακόμα και στις καθημερινές διαδικασίες των Αρχών που είναι υπεύθυνες για τον σχεδιασμό, υλοποίηση και παρακολούθηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν ως τελικούς δικαιούχους τις επιχειρήσεις.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει θέσει ως μία από τις προτεραιότητές της την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων -ιδίως των ΜμΕ-, τη μετάβαση σε ποιοτική επιχειρηματικότητα, με πρωτοπορία στην καινοτομία, κάτι που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Περιφερειακής Προστιθέμενης Αξίας, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της περιοχής μας, νέες θέσεις εργασίας και γενικότερη ανάπτυξη της Περιφέρειας. Η καινοτομία θα δώσει την ώθηση που χρειάζονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να πετύχουν καλύτερη οργάνωση, θετικότερα αποτελέσματα ώστε να καταστούν βιώσιμες στο σημερινό περιβάλλον της βιομηχανικής επανάστασης 4.0

Τα αποτελέσματα του έργου
Έτσι, όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να προωθηθούν μέσω του  έργου Innoprovement το οποίο στοχεύει στη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ενεργοποιούνται στις δραστηριότητες καινοτομίας για την προσαρμογή τους στις νέες απαιτήσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα αναμενόμενα αποτελέσματα του έργου αφορούν τα παρακάτω:
1) Αποτελεσματική χρήση υλικοτεχνικής υποδομής και ανάπτυξη οικονομικού λογισμικού στο πλαίσιο των έργων μικρής και μεσαίας τεχνολογίας των επιχειρήσεων
2) Μεθοδολογίες αξιολόγησης των αγοραίων τιμών κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής των χρηματοδοτούμενων έργων (σχεδιασμός κλήσεων, επιλογή έργων, σύναψη συμβάσεων, παρακολούθηση, χρηματοοικονομικός διακανονισμός)
3) Καινοτομία στην ανάπτυξη λογισμικού (ορισμός καινοτομίας, κριτική του περιεχομένου της καινοτομίας)
4) Προσαρμογή των μέτρων προς τις απαιτήσεις της νέας βιομηχανικής εποχής συμπεριλαμβανομένου του πεδίου εφαρμογής, των επιλέξιμων δραστηριοτήτων και των επιλέξιμων δαπανών.
Μέσα από τη συνεργασία και την ανταλλαγή απόψεων, γνώσεων, εμπειριών και καλών πρακτικών, οι οκτώ εταίροι του έργου, από διαφορετικές περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Μεσόγειο, Σκανδιναβία και Κεντροανατολική Ευρώπη, αξιολογούν και προτείνουν την υιοθέτηση τρόπων για τη βελτίωση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απασχόλησης και Εμπορίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας Θανάσης Μόρας ανέφερε ότι «για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των ΜμΕ, η προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας, δεσμών και συνεργειών μεταξύ επιχειρήσεων, Κέντρων Έρευνας και Ανάπτυξης και του τομέα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποτελούν βασικές προτεραιότητες τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027».
Προσφάτως, μέσα στον Μάιο του 2021, πραγματοποιήθηκε η 6η Διακρατική Συνάντηση Innoprovement μέσω τηλεδιάσκεψης με διάρκεια δύο ημερών. Οι εταίροι είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, να μιλήσουν για τις Προσκλήσεις της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, για τα έργα που σχετίζονται με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα συνεννοήθηκαν για τα επόμενα βήματά τους, τον προγραμματισμό των ενεργειών που απαιτούνται από εδώ και στο εξής την επόμενη διετία μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Health Hub: Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος Ψηφιακής Καινοτομίας στον τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας στηρίζει την ανάπτυξη του πρώτου ευρωπαϊκού Κόμβου Ψηφιακής Καινοτομίας Health Hub που συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων. Στο καινοτόμο εγχείρημα συμμετέχουν πανεπιστημιακά και ερευνητικά ιδρύματα και θα αποτελέσει «κατάστημα μιας στάσης» για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των φορέων του Ιδιωτικού και Δημοσίου τομέα της Υγείας και των Φαρμάκων, με περισσότερους από 2.000 οργανισμούς, 1 εκατομμύριο χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών του και περισσότερους από 100 οργανισμούς που θα λαμβάνουν υποστήριξη κατά τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους. Όπως τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Κώστας Αγοραστός «Για την Περιφέρεια μας αποτελεί προτεραιότητα να υποστηρίζει έμπρακτα και να συμμετέχει σε ανταγωνιστικές, εξωστρεφείς και υψηλής τεχνολογικής προοπτικής δράσεις και καινοτόμες πρωτοβουλίες. Όραμα του Health Hub είναι να αναδείξει την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ολόκληρη την Ελλάδα ως κυρίαρχο σημείο αναφοράς πανευρωπαϊκά για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Υγείας, των Φαρμάκων και ολόκληρου του Οικοσυστήματος Υγείας και Περίθαλψης, μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης κι άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών».


Σχετικά Άρθρα

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα τo #DigiAgriFood παρουσιάζεται στη Λάρισα

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα τo #DigiAgriFood παρουσιάζεται στη…

Ο πρώτος Ευρωπαϊκός Κόμβος ψηφιακής καινοτομίας στον τομέα της Αγροδιατροφής στην Ελλάδα τo #DigiAgriFood είναι γεγονός.…
Δ. Κουρέτας: Μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας – Στην Θεσσαλία δείχνουμε το δρόμο

Δ. Κουρέτας: Μόνιμο προσωπικό στα Κέντρα Πολιτικής Προστασίας – Στην Θεσσαλία δείχνουμε το δρόμο

«Η απόλυτη προτεραιότητα μας στην Θεσσαλία, ως περιφερειακή αρχή είναι η Πολιτική Προστασία», τόνισε ο Περιφερειάρχης…
Συνεργασία Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων

Συνεργασία Δημάρχου-Αντιπεριφερειάρχη με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων

Σύσκεψη στο Δημαρχείο Αλμυρού συγκάλεσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Εσερίδης την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 με τη…