- 26 Απριλίου, 2021
Καταγγελίες και διαμαρτυρίες Αλμυριωτών για δεσμεύσεις γης
Δεσμεύσεις γης από επενδυτές φωτοβολταϊκών πάρκων εν αγνοία των ιδιοκτητών εκτάσεων παρατηρείται στη Μαγνησία, ακόμη και στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Το θέμα ανέδειξε προσφάτως ο Βουλευτής ΝΔ, Αθανάσιος Λιούπης κάνοντας λόγο για δέσμευση εκτάσεων από μεγάλες εταιρείες και υποψήφιους επενδυτές για τη εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι σπεύδουν να δεσμεύσουν αγροτεμάχια προκειμένου να προλάβουν και να αποκτήσουν άδειες παραγωγής ρεύματος, χωρίς όμως την σύμφωνη γνώμη όλων των ιδιοκτητών.
Ο κ. Λιούπης συναντήθηκε με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία ενημέρωσε τον Βουλευτή Μαγνησίας πως η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών και καταγγελιών πολιτών ή και δημοτικών αρχών, οι οποίοι εκ των υστέρων κι εν αγνοία τους, διαπιστώνουν πως εταιρίες ΑΠΕ παρουσιάζουν ως δικές τους εκτάσεις, στις οποίες προτίθενται να αναπτύξουν ως επί το πλείστον φωτοβολταϊκά πάρκα. Στην περίπτωση υποβολής αιτήματος σε έκταση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του κυρίου ή επικαρπωτή της έκτασης, οι νόμιμοι κάτοχοι μπορούν να υποβάλλουν αντιρρήσεις στη ΡΑΕ για την εγκατάσταση και θα ανακαλούνται όσες βεβαιώσεις ή άδειες έχουν εκδοθεί και αφορούν στο έργο μετά από απόφαση των υπηρεσιών. Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ συνεδριάζει για τέτοιες υποθέσεις τέσσερις φορές το χρόνο, ενώ σε κάθε περίπτωση η Γενική Γραμματέας διαβεβαίωσε τον κ. Λιούπη ότι δεν θα υλοποιηθούν έργα, που δεν έχουν εξασφαλίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Αναγνώστης μας καταγγέλλει ότι οι επενδυτές που καταθέτουν φάκελο στη ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας, για να δημιουργήσουν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν κάποια συγκεκριμένη έκταση ανάλογα με την παραγωγή ενέργειας. Έτσι, όχι όλοι και όχι πάντα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις βάσει των καταγγελιών, οι επενδυτές εκμεταλλεύονται ένα «παραθυράκι» στο νόμο του 2010 καθώς δεν είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο ιδιοκτησίας της έκτασης ή συμφωνητικό μίσθωσης και παραχώρησης για να αιτηθούν άδεια παραγωγής ενέργειας. Από τον Δήμο λαμβάνουν γνωμοδότηση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όσοι λάβουν την άδεια από την Αρχή υποχρεώνονται να προσκομίσουν τίτλους γης ή συμφωνητικά μίσθωσης στη δεύτερη φάση που είναι η άδεια εγκατάστασης. Τότε όμως πολλοί ιδιοκτήτες αναγκάζονται σε συμφωνία με τους επενδυτές κάτω από επαχθείς όρους.
Για να συμπληρώσουν τις εκτάσεις που απαιτούνται, οι επενδυτές παραγωγής ενέργειας δεσμεύουν εκτάσεις που δεν τους ανήκουν εν αγνοία των πραγματικών ιδιοκτητών, οι οποίοι όχι μόνο δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γη τους για οποιαδήποτε χρήση επιθυμούν καθώς φαίνεται ως δεσμευμένη…
Η ΡΑΕ δέχεται ενστάσεις-αντιρρήσεις μόνο για 15 ημέρες από τη δημοσιοποίηση των αδειών. Οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες γης που δεν φαντάζονται ότι η έκτασή τους δεσμεύεται από τρίτους, δεν γνωρίζουν καν τη διαδικασία παρακολούθησης των ανακοινώσεων καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση για δημοσιοποίηση στον τοπικό Τύπο ή κάποιον άλλο φορέα.
Όλες τις δεσμευμένες εκτάσεις απεικονίζονται στον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ (πατήστε ΡΑΕ χάρτες στο google για να τον δείτε). Εκεί φαίνονται με κόκκινο χρώμα οι δεσμευμένες εκτάσεις και με μπλε αυτές για τις οποίες έχει εξεταστεί το αίτημα από την ΡΑΕ και έχει δοθεί άδεια για παραγωγή ενέργειας.
Με αυτό τον τρόπο, περνούν εκτάσεις στα χέρια τρίτων ερήμην των πραγματικών ιδιοκτητών τους που κατέχουν τους τίτλους ιδιοκτησίας γης. Και μάλιστα, αυτό το σημαντικό ζήτημα δεν αφορά μόνο πολίτες κατόχους αγροτεμαχίων ή οικοπέδων, αλλά και τις δημοτικές Αρχές. Για παράδειγμα, ένας Δήμος μπορεί να θέλει να δημιουργήσει κάπου μια αθλητική εγκατάσταση, ακόμη κι ένα φωτοβολταϊκό πάρκο αλλά να μην έχει τη δυνατότητα διότι το συγκεκριμένο μέρος είναι δεσμευμένο από επενδυτή παραγωγής ενέργειας.