- 21 Απριλίου, 2021
Να εργαστούμε και να παλέψουμε για το «εμείς» που θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα… – του Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο Θυέλλης
Έκδοση 17-4-2021
Είναι πολλά τα εμπόδια
κι ο εγκλεισμός πονάει…
Αλλά παρά τα βάσανα
η ελπίδα δεν …γερνάει.
Γλυκόπικρα κυλάει η καθημερινότητά μας όσο «ανθίζει» η άνοιξη, πλησιάζει το μετ’ εμποδίων Πάσχα και εμβολιάζονται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες και σε δυο μήνες -το πολύ- θα οχυρωθούν από την ποθούμενη ανοσία οι μεγαλύτερες ηλικίες. Από την άλλη μεριά, ο ιός επιμένει, δείχνει να υποχωρεί μόνο στα σημεία, προς το παρόν, η αγορά και η φυσιολογική ζωή που χάσαμε με την πανδημία ….παραπατάει, με τις μισές επιχειρήσεις κλειστές, την εκπαίδευση το ίδιο όπως και στον αθλητισμό και άλλες δραστηριότητες.
Έτσι κι αλλιώς δεν ήρθε ακόμη η ώρα του τελικού λογαριασμού, της αποτίμησης, πέρα από τον καθημερινό θλιβερό απολογισμό των δεκάδων ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους και πολλοί περισσότεροι παραμένουν διασωληνωμένοι λόγω της πανδημίας, άλλοι χάνουν την εργασία τους, τις σπουδές τους και κάποιοι τις επιχειρήσεις τους. Η χώρα αντί να ξοδεύει για να οχυρώνεται και να δημιουργεί, να αναπτύσσεται. «αιμορραγεί» για να στηρίξει τις ανάγκες των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται κι αυτό είναι ένα απρόσμενο και δυσάρεστο «φρένο» που θα αφήσει ανοιχτές πληγές και προβλήματα για το άμεσο μέλλον.
Ναι… Τα πράγματα θα μπορούσε να είναι χειρότερα, όπως βλέπουμε και σε άλλες πιο ισχυρές χώρες. Αλλά στη φύση των ανθρώπων είναι να πιστεύουν πάντοτε, να ελπίζουν και να διεκδικούν τα καλύτερα και όχι τα χειρότερα που τους προκύπτουν. Κι αυτό δεν μπορεί να αλλάξει ακόμη και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Θέλουμε ή δεν θέλουμε λοιπόν θα σηκωθούμε, θα έρθει η ώρα να βγούμε από τα σπίτια μας και να παλέψουμε πάλι γι’ αυτήν την περιβόητη κανονικότητα. Κι ελπίζω οι περισσότεροι να πήραμε το «μάθημά» μας, προκειμένου να αναθεωρήσουμε την παλιά λογική μας, τη βιοθεωρία μας, τις επιλογές και τις προτεραιότητές μας για το άμεσο και το απώτερο μέλλον. Ο ψυχισμός μας, ατομικά και συλλογικά, αναθεωρήθηκε, άλλαξε και μένει να δούμε το κρίσιμο: Πού και πώς θα στρέψουμε το δοιάκι και τη ρότα σ’ αυτό το αέναο ταξίδι της ζωής στον κόσμο.
Ένα ταξίδι που δεν μπορεί παρά να έχει πάλι τις παθογένειες του, τα απρόβλεπτα και τα έκτακτα, τα οποία δεν θα είναι πάντοτε ευχάριστα και καλόδεχτα. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να είναι οι καλοί και οι κακοί, οι συνετοί και οι υπερφίαλοι, οι λογικοί και οι παράλογοι, οι έξυπνοι και οι βλάκες, οι επαρκείς και οι ημιμαθείς ή οι άσχετοι, οι «λύκοι» και τα «πρόβατα». Αλλά παραμένει η αλήθεια ότι είμαστε όλοι παιδιά του ίδιου Θεού –όπως τον εννοεί και τον πιστεύει ο καθένας- ο οποίος δεν πρέπει να είναι και πολύ …ευχαριστημένος από το πώς καταντήσαμε τούτον τον πλανήτη με τα διαχρονικά «κατορθώματά» μας.
Ίσως ήρθε η ώρα να παραμερίσουμε το ασήμαντο «εγώ» μας ο καθένας και να μιλήσουμε, να εργαστούμε και να παλέψουμε για το «εμείς» που θα διαμορφώσει μια νέα πραγματικότητα, μια νέα πορεία προς τα εμπρός για κάτι καλύτερο, πιο έντιμο και πιο ελπιδοφόρο για τον πλανήτη μας, για τις ζωές μας. Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με τους ηγέτες αυτού του κόσμου, που στο κάτω – κάτω, στις περισσότερες των χωρών, εμείς τους επιλέγουμε, τους ψηφίζουμε και τους εκλέγουμε.
Οι ηγέτες και οι ισχυροί της Γης, αυτοί που συγκεντρώνουν στα χέρια τους τον πλούτο σε βάρος των αδυνάτων και των φτωχών, πρέπει να «βάλουν νερό στο κρασί» της αισχροκέρδειας, του παράνομου πλουτισμού, της αισχρής εκμετάλλευσης πολλών απ’ όσους δουλεύουν γι’ αυτούς. Το χρήμα που ρέει σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης πρέπει να διανεμηθεί δικαιότερα και οι πιο αδύνατοι να αποκτήσουν πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα και αξιοπρέπεια στην καθημερινότητά τους. Δεν μπορεί ο πλούτος να είναι εσαεί συγκεντρωμένος μόνο στους 50 ή 100 επιχειρηματίες της οικουμένης. Ούτε οι ατομικές περιουσίες των επιτήδειων να εκτινάσσονται στα ύψη μονομιάς, ενώ την ίδια ώρα λιμοκτονούν αποστεωμένα τα μωρά των υπανάπτυκτων χωρών της Ασίας ή της Αφρικής.
Θα μου πείτε τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον κορονοϊό; Έχουν, αν φανταστούμε όλη την ανθρωπότητα σαν μια τεράστια αλυσίδα με δισεκατομμύρια κρίκους, που κανένας κρίκος της δεν είναι ελαττωματικός, κανένας δεν πρέπει να σπάσει, κανένας δεν είναι κατώτερος από τον άλλο.
Γενικά πάντως, σε εθνικό επίπεδο, κάτω από τις τρέχουσες δραματικές συνθήκες της πανδημίας, πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας λείπει η νηφαλιότητα και μας περισσεύει η υπερβολή. Για παράδειγμα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όσο περισσότερο εξαπλώνεται το ίντερνετ στην καθημερινότητά μας, τόσο αναδύεται η δυσοσμία ενός απέραντου «βόθρου», που βγάζει στον ήδη μολυσμένο αέρα όλα τα ελαττώματα, την ημιμάθεια, την κακομοιριά μας και τις ύπουλες επικίνδυνες σκοπιμότητες που λανσάρουν οι αποτυχημένοι «εμποράκοι» της πολιτικής και των κομμάτων.
Από κοντά τους ακολουθούν ορισμένοι επιστήμονες που καταχώνιασαν τον όρκο που έδωσαν κάποτε στον Ιπποκράτη και τώρα ξεπουλάνε τις γνώσεις και την ηθική τους για λίγη δημοσιότητα κυρίως στην τηλεόραση, τα ραδιόφωνα και κάποιες εφημερίδες. Το εμπόριο του τρόμου κατισχύει της αλήθειας, της λογικής και της ειλικρίνειας.
Από την εμφάνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 300.000 περίπου, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά κάτι λιγότερο από 9.500 θάνατοι, με το 95,6% να είχε υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω.
Δυστυχώς, σύμφωνα με ντόπιες υγειονομικές πηγές και η περιοχή του Αλμυρού θρηνεί ήδη 22 θανάτους από την πανδημία, από τότε που αυτή εκδηλώθηκε (πέρσι) μέχρι και σήμερα. Μακάρι να μην υπάρξουν πια άλλες απώλειες…
Επιταχύνονται, εξ άλλου κι αυτό είναι το βασικότερο, οι εμβολιασμοί των πολιτών έναντι της COVID-19 στη χώρα, καθώς από χθες Παρασκευή έως και σήμερα Σάββατο ανοίγει ο προγραμματισμός των εμβολιαστικών ραντεβού για τρεις μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες ακόμη: τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα και οι υγιείς ηλικίας 55 έως 59 ετών και 50 έως 54 ετών. Από μεθαύριο Δευτέρα μάλλον θα γίνουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί της μια μόνο δόσης με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, οι πρώτες 33.600 δόσεις του οποίου έφτασαν ήδη στη χώρα μας.
Θα δανειστώ μια πρόσφατη ανάρτηση του Νίκου Φίλη, πρώην Υπουργού και νυν Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στο facebook, με τίτλο «Γιατί εμβολιάστηκα (χωρίς δισταγμό)»: «Καθώς έχει περάσει 20μερο από τον εμβολιασμό μου με την πρώτη δόση του AstraZeneca, θα ήθελα να κάνω μια μικρή συμβολή στη συζήτηση που απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη. Φυσικά, δεν μιλώ ως επιστήμονας, ούτε ως πολιτικός αυτή τη φορά. Ως απλός πολίτης, και μόνο. Έτυχε να έχω ραντεβού για τον εμβολιασμό, σύμφωνα με την ηλικιακή μου ομάδα, στις 16 Μαρτίου. Την επομένη δηλαδή που οι μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) ανέστειλαν τη χορήγησή του. Δεν θα ισχυριστώ ότι άκουσα την είδηση και την προσπέρασα. Αλλά δεν κλονίστηκα τόσο, ώστε να μην προσέλθω για τον εμβολιασμό μου.
Ποιοι ήταν οι δύο κύριοι λόγοι: Πρώτον, είχα εμπιστοσύνη σε αυτό που έλεγαν οι Έλληνες επιστήμονες, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αφού τους ακούγαμε από την αρχή της πανδημίας, έπρεπε να τους ακούσουμε κι αυτή την κρίσιμη στιγμή. Δεύτερον, γιατί ως κοινός νους, αντιλαμβανόμουν ότι το «ένα στο εκατομμύριο», ακόμα και το «ένα στις εκατό χιλιάδες» είναι πολύ – πολύ μικρότερο, ασύγκριτα μικρότερο, από την πιθανότητα θανάτου ή επώδυνης νοσηλείας από τον κορονοϊό.
Τον απλό πολίτη, που φοβάται και κάνει πίσω, τον καταλαβαίνω. Δεν θα τον κρίνω, ειδικά από τη στιγμή που τα μηνύματα που λαμβάνει καθημερινά, με ρυθμό ριπής πολυβόλου, είναι εν πολλοίς αντιφατικά. Αλλά αν θέλει να ακούσει μια φωνή μη ειδικού, ας είναι αυτή: το ρίσκο είναι τόσο μικρό, οι κίνδυνοι για μας και τους κοντινούς μας ανθρώπους τόσο μεγάλοι, που το εμβόλιο είναι η αυτονόητη επιλογή. Ας έχουν υπόψη και κάτι άλλο όσοι διστάζουν: καθημερινά, συναντώ ανθρώπους που ζητούν να εμβολιαστούν, χωρίς να έχουν ακόμα το δικαίωμα. Για παράδειγμα, επί ένα χρόνο οι εκπαιδευτικοί των σχολείων ειδικής αγωγής, πηγαίνουν στις τάξεις τους απροστάτευτοι, χωρίς εμβολιασμό. Μετά από άπειρες πιέσεις, πολιτικές και συνδικαλιστικές, πήραν σειρά, αλλά ο εμβολιασμός τους μόλις τώρα ξεκινά. Το εμβόλιο φέρνει βιολογική ασφάλεια και ψυχική απελευθέρωση από το φόβο. Μην υποτιμάτε αυτό το δώρο της Επιστήμης, αυτό το βήμα προς την ελευθερία, αν ανήκετε στις ομάδες εμβολιασμού. Ειδικά οι υγειονομικοί ανάμεσά σας, που δίνετε με θάρρος τη μάχη της πρώτης γραμμής.»
Θα πρόσθετα: Είναι αυτονόητο πως ακόμη κι αν είσαι ταγμένος στην Αντιπολίτευση, δεν είναι πρέπον και ηθικό να …αντιπολιτεύεσαι την υγεία και τη ζωή του πληθυσμού. Και μπράβο στον κ. Φίλη για την παρρησία και το θάρρος της γνώμης του.
Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται κατά του κορονοϊού, ορισμένοι δεν νιώθουν τίποτα περισσότερο από έναν πόνο στο χέρι, ενώ άλλοι εμφανίζουν παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό. Για πολλούς, οι παρενέργειες είναι καθησυχαστικές, καθώς έτσι επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο «λειτουργεί». Η εμφάνιση συμπτωμάτων σε τμήματα του πληθυσμού εγείρει το ερώτημα κατά πόσον είμαστε προστατευμένοι αν έχουμε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό και αν το εμβόλιό μας ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στην περίπτωση που δεν εμφανίσαμε κάποια αντίδραση.
Σύμφωνα με δεδομένα από κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Pfizer, η αποτελεσματικότητά του δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ύπαρξη παρενεργειών ή με την έντασή τους. Τα δεδομένα δείχνουν πως το εμβόλιο ήταν γενικά αποτελεσματικό κατά 90% έως 100% έναντι του κορονοϊού σε άτομα ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνικότητας ή προϋπάρχοντος νοσήματος, παρά το ότι μόνο οι μισοί από όσους εξετάστηκαν βίωσαν παρενέργειες. «Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν έχετε ή δεν έχετε ήπιες παρενέργειες», δήλωσε ο Τζον Γουέρι, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Κατά τον Αμερικανό επιστήμονα, το αν κάποιος θα εμφανίσει ή όχι παρενέργειες δεν είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί με σιγουριά, καθώς η εμπειρία του εμβολιασμού αντικατοπτρίζει τις προσωπικές ιδιαιτερότητες του ανοσοποιητικού συστήματος κάθε ατόμου.
Η πρώτη δόση του εμβολίου ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό και διδάσκει στο σώμα πώς να ανταποκρίνεται στο παθογόνο. Η δεύτερη, εμφανίζει περισσότερες παρενέργειες διότι είναι ένα είδος ώθησης, όπου το σώμα έχει αρχίσει να έχει κάποια ανταπόκριση λόγω των Β κυττάρων μνήμης που έχουν ήδη καθιερωθεί ως απόκριση του οργανισμού. Αν και παραμένουν πολλά ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει παρενέργειες από ένα εμβόλιο και γιατί, η Σουτζάν Σρέστα, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας της Λα Τζόλα, αναφέρει ότι οι εμβολιασμένοι παρέχουν στους ερευνητές μοναδικά δεδομένα. «Θα μάθουμε βασικά στοιχεία για το ανοσοποιητικό σύστημα που μπορούμε να εκμεταλλευθούμε – όχι μόνο για μολυσματικές ασθένειες αλλά για αυτοάνοσα νοσήματα, τον καρκίνο, ακόμη και για κάποιες νευρολογικές παθήσεις».
Χθες μάλλον η κυβέρνηση αναμενόταν να ανακοινώσει την επέκταση του self testing –όπως ήδη εφαρμόζεται για τα σχολεία– και σε άλλους κλάδους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως σε λιανεμπόριο, επαγγελματίες οδηγούς, εργαζομένους σε delivery κ.α. Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι τομείς που η κυβέρνηση σκέφτεται να εφαρμόσει το self testing. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», «στο Μαξίμου επεξεργάζονται σχέδιο για υπερτοπική μετακίνηση το Πάσχα, δηλαδή από νομό σε νομό, με διενέργεια self test. Το σχέδιο, που αυτή τη στιγμή είναι ακόμη στα χαρτιά, καθώς προέχει να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες δέκα ημέρες, προβλέπει πως στην έξοδο για την περιφέρεια θα γίνονται δειγματοληπτικοί μεν, σαρωτικοί δε, έλεγχοι για να διαπιστώνεται πως οι εκδρομείς έχουν αρνητικό self test έως και 48 ώρες πριν από την έξοδο. Αυτό θα είναι και το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος τα διόδια και να κάνει, μετά δύο χρόνια, το λεγόμενο «Πάσχα στο χωριό».» Ιδού λοιπόν που αρκετά «ξεκλειδώνουν» για την αναμενόμενη (έστω και μερική) ανοσία του πληθυσμού και τη σταδιακή επιστροφή μας στην κανονικότητα.
Η φρέσκια είδηση είναι ότι από το Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους 40ρηδες… Η πληροφορία ότι η Κυβέρνηση, για να προσελκύσει τους νεότερους-ες να σπεύσουν προς εμβολιασμό, σκέπτεται να ενσωματώσει σε κάποια εμβολιαστικά κέντρα μονάδες …κομμωτικής και περιποίησης νυχιών ελέγχεται ως παντελώς ψευδής και ανυπόστατη. Ούτε ότι θα μπουν τάχα και ζυγαριές μέτρησης σωματικού βάρους γιατί αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για την ανοσία. Άλλωστε γι’ αυτό αντέδρασε έξυπνα η Πολιτική Προστασία και δεν έκλεισε σε κανένα «λοκ ντάουν» το ντελίβερι από τα σουβλατζίδικα, πιτσαρίες κτλ. Αλλά νισάφι πια… Ανοίξτε πλέον τις καφετέριες και τα τσιπουράδικα να βρούνε όλοι οι ενήλικες τον εαυτό τους και κάποιο …κουτσομπολιό της προκοπής.
Από το τέλος της Βαγιοβδομάδας μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη το αργότερο το Κράτος θα καταθέσει στους λογαριασμούς όλων των δικαιούχων συντάξεις, δώρα και επιδόματα, ενώ οι εργοδότες πρέπει να καταβάλουν ως τη Μεγάλη Τετάρτη το δώρο των εργαζομένων.
Διαβάζω ότι με εντολή του Τούρκου προέδρου, η κυβέρνηση θα μοιράσει πατάτες και κρεμμύδια στις φτωχές και άπορες οικογένειες της Τουρκίας. O Ερντογάν, σε μια προσπάθεια να στηρίξει και τους παραγωγούς πατάτας και κρεμμυδιών, αλλά και να βοηθήσει τους φτωχούς που καθημερινά αυξάνονται στη χώρα του, ανακοίνωσε ο ίδιος την απόφαση αυτή. «Αποφασίσαμε να αγοράσουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια που παραμένουν στις αποθήκες και θα τα διανείμουμε στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και θα το κάνουμε πριν από το Ραμαζάνι. 1,2 εκατ. τόνους πατάτες και περίπου 300.000 τόνους κρεμμύδια, είπαμε να τα αγοράσουμε εμείς ως κράτος και να τα δώσουμε στους πολίτες μας, στους φτωχούς και άπορους», δήλωσε χαρακτηριστικά. Άφεριμ, αφέντη δικτάτορα… Στείλε και κατά εδώ καμιά καραβιά σκόρδα, να τρελαθούμε στη …σκορδαλιά, ν’ ανέβει περισσότερο το …ηθικό των γειτόνων σου. Γιατί αλλιώς, ούτε η …Μέρκελ δεν μπορεί πια να σε σώσει.
Η Τουρκία πάντως είναι 4η παγκοσμίως στον αριθμό των νέων κρουσμάτων (με περισσότερα από 50.000 ημερησίως). Ο αριθμός είναι πέντε φορές υψηλότερος σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου. Με πληθυσμό 84 εκατομμυρίων έχει πραγματοποιήσει 19 εκατομμύρια εμβολιασμούς και είναι έτοιμη να πάρει αυστηρότερα μέτρα εγκλεισμού για τους πολίτες της.
Η συγκινητική σημερινή φωτογραφία από την Ισπανία αναρτήθηκε πρόσφατα στο Facebook από φίλο μου και θα μπορούσε να έχει τίτλο «Όσο υπάρχουν άνθρωποι…».
Αν δείτε έναν σκύλο οδηγό ή σκύλο θεραπείας που φορά ειδικό γιλέκο (στη φωτο) να σας πλησιάζει μόνος του, σημαίνει ότι ο άνθρωπος που συνοδεύει βρίσκεται στο έδαφος ανήμπορος ή βρίσκεται σε κίνδυνο. Ακολουθήστε τον, ρωτώντας επίμονα “πού;” | “πού είναι;” | “τι;” | “τι είναι;” Συνήθως δεν θα σας γαβγίσει, ούτε θα πηδήσει με τα μπροστινά πόδια του πάνω σας . Θα σας σπρώξει με τη μουσούδα του στο πόδι ελαφρά.
O tempora, o mores…. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη… «Αγαπούσαμε μονάχα «εξ αποστάσεως», όλοι το ίδιο κορίτσι στην οδό Δεινοκράτους και του κάναμε τις νύχτες καντάδες. Και ποτέ δεν τσακωθήκαμε γι’ αυτόν τον κοινό καημό. Δεν είχε καμία προοπτική να καταλήξει σε τίποτα. Ήταν ο καημός του άπειρου, που έδερνε την άδεια και χαώδη νεανική καρδιά μας εκείνου του καιρού. Ξεθυμαίναμε, στα ποιήματα.» (Κώστας Βάρναλης).
«Να θυμάσαι πάντα ότι δεν είσαι τίποτε περισσότερο απ’ αυτόν που υποτιμάς και τίποτε λιγότερο από αυτόν που θαυμάζεις.»
«Ο δεδομένος δεν αγαπήθηκε ποτέ ίσως με πάθος. Λατρεύτηκε όμως μετά την αποχώρησή του.»
Από τα βάγια της θριαμβευτικής υποδοχής έως το Νυμφώνα και τα Πάθη (όχι μόνο στη θρησκεία, αλλά και στην απλή ζωή των ανθρώπων) η απόσταση είναι μόνο …ένα απόγευμα. Αυτό είναι το δίδαγμα, το νόημα και η ουσία που πρέπει πάντοτε να προσέχουμε στις σχέσεις μας και στις αποφάσεις που τις σημαδεύουν.
«Όταν μικρά ανθρωπάκια κάνουν μεγάλη σκιά, σημαίνει ότι ο ήλιος τους φθάνει στη Δύση…» (Λ. Γιουτάνγκ).
«Το να λες πως είσαι Έλληνας σήμερα στην Ελλάδα κάνει κακό στην υγεία και στη σταδιοδρομία. Δεν διαπρέπουν οι απόγονοι του Λεωνίδα αλλά του Εφιάλτη και του Νενέκου.» (Σαράντος Καργάκος).
«Με την απόσταση ή θα λείψεις ή θα ξεχαστείς».
«Όταν πληρώνεις με ψυχή, τα ρέστα τα χαρίζεις.»
Αν σας έπεσε λίγο «βαρύ» το σημερινό Δελτίο Θυέλλης ίσως δεν φταίει και τόσο ο γράφων αλλά αυτή – καθαυτή η …κολοβή ζωή μας, η οποία –πού θα πάει;- σύντομα θα στρώσει. Συγχωρείστε με πάντως…