• 20 Απριλίου, 2021

Παύλος Κοσμίδης: Η καραντίνα έφερε εναλλακτικές για την ατομική βελτίωση

Παύλος Κοσμίδης: Η καραντίνα έφερε εναλλακτικές για την ατομική βελτίωση

Ο Παύλος Κοσμίδης, ο πιο ταλαντούχος νεαρός παίκτης των τοπικών πρωταθλημάτων μπάσκετ, μιλάει στο «Λαό» για τη χαμένη αγωνιστική σεζόν και την επίδραση της καραντίνας στην ψυχολογία των αθλητών

H φετινή χαμένη χρονιά για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στην ψυχολογική αφού οι αθλητές έχασαν την καθημερινή τους ασχολία, τους φίλους, την παρέα τους… Όλο αυτό το διάστημα έχουμε επισημάνει, μέσω δηλώσεων προπονητών κι αθλητών, τη ζημιά που επέφερε η πανδημία στον αθλητισμό της περιοχής μας, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε σε μικρές ηλικίες.

Αυτή τη φορά, συνομιλήσαμε με τον Παύλο Κοσμίδη, έναν αθλητή της εφηβικής ηλικίας που τελειώνει φέτος το Λύκειο και έχει ξεχωρίσει για το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Ηγείται της ομάδας μπάσκετ των Τιτάνων Αλμυρού.

Ήταν ο κορυφαίος πέρυσι στην πορεία ανόδου και φέτος ξεκίνησε τη σεζόν 2020-21 με καταπληκτικό τρόπο σκοράροντας 69 πόντους στα δύο πρώτα του παιχνίδια στην Α2 ΕΣΚΑΘ!!!

Ο Παύλος ξεκίνησε το μπάσκετ σε ηλικία δέκα ετών στην ΠΑΚ-ομάδα του Καρπενησίου, μετά αγωνίστηκε στην ακαδημία του ΓΣΑ κι από το 2015 ανήκει στους Τιτάνες, με στόχο να ασχοληθεί με το άθλημα που αγαπάει σε επαγγελματικό επίπεδο.

-Παύλο, πώς βίωσες την καραντίνα που σου στέρησε το αγαπημένο σου χόμπι, το μπάσκετ;  Μπορούν αυτές οι ώρες που αφιέρωνες στον αθλητισμό, να καλυφθούν με κάτι άλλο;

Η καραντίνα ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλα τα παιδιά που ασχολούνται με κάποιο άθλημα. Προσωπικά στερήθηκα ένα σημαντικό μέρος της καθημερινότητας μου. Οι ώρες που αφιέρωνα στον αθλητισμό δεν μπορούν να αναπληρωθούν πλήρως. Υπάρχουν ωστόσο εναλλακτικές που αποσκοπούν στην ατομική βελτίωση, οι οποίες μπορούν να πραγματοποιηθούν και μακριά από τα γήπεδα. Προσωπικά με ενδιαφέρει να ακολουθήσω το χώρο του μπάσκετ σε επαγγελματικό επίπεδο, γι’ αυτό το λόγο όλη αυτή την περίοδο δεν σταμάτησα να δουλεύω σκληρά καθημερινά.

-Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος της αγωνιστικής σεζόν τα επόμενα χρόνια; Θεωρείς ότι αυτή η χαμένη μπασκετική χρονιά αφήνει πίσω τους αθλητές στην εξέλιξή τους;

Θεωρητικά είναι πολύ δύσκολο αλλά όχι αδύνατο να μπορέσεις να κερδίσεις το χαμένο έδαφος αυτής της χρονιάς. Με μεθοδική δουλειά, πείσμα και θέληση μπορεί ο αθλητής να βελτιωθεί και να φτάσει σε επιθυμητό επίπεδο. Αυτή η περίεργη περίοδος απουσίας από τα γήπεδα δεν σημαίνει ότι ο αθλητής θα παραμείνει στάσιμος. Κατά τη γνώμη μου θα έχω περισσότερο χρόνο για να επικεντρωθώ στην αυτοβελτίωση, ασχέτως της απουσίας από το γήπεδο.

-Εκτός από τη φυσική κατάσταση/τον αθλητισμό, ποια επίδραση είχε όλη αυτή η ιστορία στον ψυχολογικό τομέα των παιδιών, ειδικότερα στην εφηβική ηλικία όπως είσαι εσύ;

Στην ηλικία που βρισκόμαστε για πολλά παιδιά ο αθλητισμός έχει σημαντική θέση στη ζωή τους. Η διαμορφωθείσα κατάσταση είχε ως απόρροια να αντέδρασαν περίεργα ή να δημιουργήθηκαν αρνητικά συναισθήματα στο άκουσμα ότι θα τον στερηθούν για αρκετούς μήνες. Σε συνδυασμό με την απουσία από τα γήπεδα, οι ηλεκτρονικές συσκευές και το διαδίκτυο έχουν εισβάλλει στις ζωές των παιδιών εγκλωβίζοντάς τα σε μια εικονική πραγματικότητα.  Θα ήθελα με την ευκαιρία που μου δίνετε στην εφημερίδα σας, να απευθύνω μία πρόταση προς κάθε αρμόδιο. Στην περιοχή μας βρίσκεται το δάσος Κουρί που περιλαμβάνει ένα πανέμορφο υπαίθριο χώρο για άθληση. Είναι κρίμα να μην αξιοποιείται σωστά και να μοιάζει εγκαταλελειμμένος. Προτείνω σε κάθε αρμόδιο να ενδιαφερθεί θερμά για τη βελτίωση του χώρου που αποτελεί μόνη διέξοδο κάθε παιδιού κατά τη διάρκεια της καραντίνας και όχι μόνο.