• 19 Απριλίου, 2021

Προχωρούν οι εργασίες για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου των Φθιώτιδων Θηβών

Προχωρούν οι εργασίες για την αναστήλωση  του αρχαίου θεάτρου των Φθιώτιδων Θηβών

Αρωγός της αρχαιολογικής υπηρεσίας ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Μικροθηβών

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο Μικροθηβών. Συμπληρώθηκαν σχεδόν έξι μήνες από την έναρξή τους και το έργο ανάδειξης του πολιτισμικού αυτού θησαυρού της περιοχής μας προχωράει χωρίς προβλήματα.

Έχουν ολοκληρωθεί διάφορες παρεμβάσεις και ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναστήλωση. Θυμίζουμε ότι το έργο έχει ενταχθεί  στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων για την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σκοπός είναι η συμβολή της στην τουριστική ανάπτυξη των περιοχών που εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της διαδρομής Πολιτισμού-Τουρισμού που περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας.

Από την Περιφέρεια η χρηματοδότηση, μέσω ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2010, ανέρχεται στο 1,9 εκατομμύριο ευρώ και τον Ιανουάριο του 2020 υπεβλήθη στο Υπουργείο Πολιτισμού το τεχνικό δελτίο. Η ανάδειξη αυτού του μνημείου μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για τις Μικροθήβες, την Μαγνησία και γενικότερα την Περιφέρεια.

Σημαντική είναι η παρουσία του προέδρου του τοπικού συμβουλίου Μικροθηβών κ. Νίκου Σταφυλοπάτη, ο οποίος σε τακτικά διαστήματα βρίσκεται στο χώρο παρακολουθώντας την εξέλιξη των εργασιών και συμβάλει με τον δικό του τρόπο στις εργασίες της αρχαιολογικής υπηρεσίας όπως μπορεί, όπως για παράδειγμα σε θέματα που αφορούσαν την παροχή νερού στον αρχαιολογικό χώρο, την εξασφάλιση πρόσβασης από την άνω πλευρά, τη διάνοιξη δρόμου προς το θέατρο.

Μιλώντας στο «Λαό», ο κ. Σταφυλοπάτης δήλωσε: «Οι εργασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς κι αυτό είναι ευχάριστο! Στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου έχουν εγκατασταθεί συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας που είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του έργου μετά την ένταξη του, από την Περιφέρεια, στο ΕΣΠΑ.

Στηρίζουμε το έργο όπως μπορούμε, με τις δυνατότητές μας. Σε εβδομαδιαία βάση επισκέπτομαι τον χώρο για να ενημερωθώ, ενώ ιδιαίτερη στήριξη παρέχεται επίσης από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικροθηβών. Προσπαθούμε να είμαστε αρωγοί των συνεργείων και της Εφορείας σε προβλήματα που ανακύπτουν και στα οποία μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Έτσι, με την αγαστή συνεργασία όλων των φορέων, του Υπουργείου Πολιτισμού, Γ.Γ. Γραμματέων, Περιφέρειας, Δήμου Βόλου, του Τοπικού Συμβουλίου Μικροθηβών, του Πολιτιστικού Συλλόγου αλλά και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ώστε μέσα στο προβλεπόμενα χρονικά όρια, να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν οι εργασίες αναστήλωσης κι ανάδειξης αυτού του σημαντικού για την περιοχή μας έργου».

Το αρχαίο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών, στην ανατολική πλευρά της αρχαίας πόλης των Φθιωτίδων Θηβών, χαρακτηρίζεται ελληνιστικής μορφής, ωστόσο υπάρχει και η ρωμαϊκή φάση του αρχαίου θεάτρου όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της κοινότητας Μικροθηβών www.mikrothives.gr απ’ όπου αντλήσαμε τα παρακάτω στοιχεία. Κατά τη ρωμαϊκή φάση, έγιναν μεγάλες παρεμβάσεις θέτοντας ως στόχο τη μετατροπή του θεάτρου σε αρένα. Φημολογείται πως υπάρχει και η παλαιότερη φάση του θεάτρου γύρω στο τέλος του 4ου αι. π.X. Κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται αφενός από την παρουσία νομισμάτων και αφετέρου από τη στρωματογραφημένη κεραμική, καθώς και ένα τμήμα πώρινου κίονα.

Στην ελληνιστική φάση του αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών ανήκουν οι βαθμίδες των εδωλίων από ηφαιστειακό λίθο (15), οι οχτώ κλίμακες ανόδου που χώριζαν το κυρίως θέατρο σε εννιά κερκίδες, το πλακοστρωμένο διάζωμα και οι αναλημματικοί τοίχοι των παρόδων. Η μέγιστη χωρητικότητα του θεάτρου είναι 3.000 θεατών και φιλοξενούσε παραστάσεις αρχαίου δράματος και μουσικούς αγώνες. Στη ρωμαϊκή εποχή διοργανώνονταν στο αρχαίο θέατρο θηριομαχίες και αγώνες μονομάχων!

Η θέση του αρχαίου θεάτρου στο πρανές του λόφου «Κάστρο» είχε το πλεονέκτημα της εξαιρετικής ακουστικής λειτουργίας. Συνδυαστικά με την άπλετη θέα που αντίκριζαν οι θεατές στη «χώρα» της πόλης και το λιμάνι της –την Πύρασο- στον Παγασητικό κόλπο, μπορούσαν να απολαύσουν τα πολιτιστικά δρώμενα. Η απέραντη θέα της πόλης, το λιμάνι της αλλά και το περίφημο Κρόκιο πεδίον, προσθέτουν στο οικοδόμημα μία υψηλή αισθητική. Δικαίως αποδίδεται ο χαρακτηρισμός της δύναμης της «λαμπροτάτης πόλης» των Φθιωτίδων Θηβών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ανασκαφή στο χώρο έχει ολοκληρωθεί και οι εργασίες τώρα αφορούν την αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Φθιωτίδων Θηβών καθώς και τα αναστηλωτικά έργα, ώστε ο χώρος να καταστεί επισκέψιμος, ανοικτός για το κοινό, ακόμη και να φιλοξενήσει, ύστερα από αρκετούς αιώνες, διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…