- 5 Απριλίου, 2021
Αισιόδοξο μήνυμα του Προέδρου της Ένωσης στην εκπομπή Λαός online
Αισιόδοξο μήνυμα από τον Παναγιώτη Μπούντη στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη
Η εκπομπή μας, «Λαός on-line» τη Δευτέρα φλιοξένησε τον Πρόεδρο της Ένωσης Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού κ. Παναγιώτη Μπούντη, έναν έμπορο της πόλης μας που διατηρεί ένα εμπορικό κατάστημα το οποίο αθροιστικά με τα χρόνια που ιδιώτευε ο Κωνσταντίνος Μπούντης, έκλεισε τα εβδομήντα του χρόνια… Ακολουθεί η συζήτηση όπως προβλήθηκε στη σελίδα μας στο facebook «Λαός του Αλμυρού».
Σήμερα Δευτέρα 5 Απριλίου στις 7, καλεσμένος μας θα είναι ο νέος Πρόεδρος της ΕΠΣΘ κ. Μίλτος Καλόγηρος. Την εκπομπή θα παρουσιάσει ο αθλητικογράφος του “Λαού” κ. Φώτης Γαλούσης.
9 Οκτωβρίου 2019… Πλησιάζουμε 1,5 χρόνο από την εκλογή του σημερινού Δ.Σ. Πόσα χρόνια εκλέγεσαι; Κάθε φορά διαφορετικό το ταξίδι και «ο καιρός»…
Και δυστυχώς ο ένας χρόνος υπό καθεστώς lockdown. Αυτό μας πήγε πίσω σε πολλά σχέδια που είχαμε για την Ένωση. Το 2001 ήταν η πρώτη φορά. Την αγάπησα την αγορά αυτή… καθώς μπήκα πολύ μικρός στο επάγγελμα αυτό. Μπορώ να πω ότι είναι η καλύτερη θητεία και το οφείλω σε όσους απαρτίζουν το σημερινό Δ.Σ. Πρόκειται για ανθρώπους με όρεξη. Αποτελούμε μια παρέα, με καλή χημεία μεταξύ μας και αυτό φαίνεται προς τα έξω.
Θα ήθελα σε όσους δεν γνωρίζουν να αναφερθούμε στην ανάγκη παρουσίας της Ένωσης. Δηλαδή, αν ήμουν επαγγελματίας πρώτη φορά και ρωτούσα, πότε και γιατί χρειάζομαι την Ένωση, τι θα μου απαντούσες; Τι προσφέρει σήμερα η Ένωση στους επαγγελματίες;
Η Ένωση είναι το σπίτι του επαγγελματία. Από πολλούς επαγγελματίες που ξεκινούν τώρα, δέχομαι τηλεφωνήματα, είτε για τα προγράμματα που μπορεί να τρέχουν, είτε για κάποιες διατάξεις που ισχύουν, είτε πως μπορούν να γίνουν μέλη. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός της Ένωσης. Από εκεί και πέρα μπορεί η Ένωση να βοηθήσει τα μέλη και να αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για την επαφή προς το επιμελητήριο και την ομοσπονδία.
Εκκρεμούσε η πρόσληψη υπαλλήλου από το επιμελητήριο, ώστε να εξυπηρετείται ο Αλμυρός από τα γραφεία της Ένωσης… Προχώρησε η διαδικασία;
Εξυπηρετήσαμε το Επιμελητήριο με σκοπό να γίνει η καταγραφή του μητρώου στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού και ο ίδιος υπάλληλος που θα το αναλάμβανε, να εξυπηρετούσε και στην υλοποίηση του προγράμματος του open mall. Για τη γραμματειακή υποστήριξη των μελών μας, με την αξιοποίηση προγράμματος θα καλύψουμε τη θέση. Προς το παρόν αναμένουμε νέα προκήρυξη.
Τι νεότερα έχουμε για το open mall;
…Έχει πάρει παράταση μέχρι το 2023. Είναι ένα σπονδυλωτό έργο που θέλει πολύ δουλειά. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην επικαιροποίηση του προγράμματος. Δηλαδή, υπέγραψαν περίπου 55 επιχειρήσεις και ιδιοκτήτες για να πάρουμε το πρόγραμμα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλέον φυσικό κατάστημα, είτε μετακινήθηκε, είτε λόγω συνταξιοδοτήσεως, είτε έκλεισε. Πρέπει ο πήχης των καταστημάτων να πέσει τουλάχιστον στα 45 για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα.
Διαγωνισμός βιτρίνας, ξωτικά στους δρόμους του Αλμυρού, ετήσια χοροεσπερίδα, συμμετοχή σε συνέδριο της ΕΣΕΕ, Έκθεση-επιχειρηματικό πανόραμα, αιμοδοσία, επιστολές διαμαρτυρίας, ιστοσελίδα almyros–mall, συνεντεύξεις, εθιμοτυπικές συναντήσεις είναι κάποιες από τις δράσεις σας…
Προλάβαμε πριν το lockdown και διοργανώσαμε μετά την εκλογή μας, σε μικρό χρονικό διάστημα, μεγάλες εκδηλώσεις, με τη συνδρομή χορηγών. Δώσαμε ζωντάνια στην αγορά και προλάβαμε μετά τις γιορτές και πραγματοποιήσαμε τον ετήσιο χορό μας. Το συνέδριο που προανέφερες, ήταν πραγματικά συγκλονιστικό και ήταν αυτό που μας ερέθισε να προχωρήσουμε και στο almyros-mall. Και εκεί είναι το μέλλον… Αλλά δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη… Δεν είναι ακριβώς έτοιμη η αγορά να περάσει στην επόμενη μέρα. Είναι όμως ευκαιρία να μάθουμε πως μπορεί να λειτουργήσει το ψηφιακό μας κατάστημα… Το φυσικό κατάστημα δίνει οντότητα στο ψηφιακό κατάστημα… ότι δηλαδή δεν είναι «φούσκα». Είναι δύσκολο να μεταβείς σε άλλο τρόπο πώλησης. Σίγουρα οι νεότεροι προσαρμόζονται πολύ πιο εύκολα… Εμείς το προτείναμε ως «μάθημα», γιατί πρέπει να μάθεις να βάζεις το προϊόν, πως το στήνεις, είναι τα διαδικτυακά κομμάτια, το κομμάτι της διαφήμισης, της συνεργασίας με τα courier…. και να αντιμετωπίσεις και τον ανταγωνισμό. Όμως, απευθύνεσαι όχι μόνο στην αγορά του Αλμυρού, αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 15 e-shop και ετοιμάζονται και άλλα… και περίπου 30-35 επιχειρήσεις με απλή προβολή.
Αύγουστος 2020: Γενική συνέλευση με πρωτοφανή συμμετοχή, για την αλλαγή του καταστατικού. Όπου παραμένει ο γενικό τίτλος Ένωση και διαφοροποιείται λίγο ως «Ένωση Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Αλμυρού». Μετά την υποβολή του ολοκληρώθηκε η διαδικασία; Λειτουργεί ήδη η Ένωση με νέο καταστατικό;
Τέλη Αυγούστου έγινε η Γενική Συνέλευση, με συγκινητική συμμετοχή του κόσμου. Η τροποποίηση του καταστατικού εκκρεμούσε πολλά χρόνια και εμπόδιζε τη νομιμότητα του συλλόγου, αλλά και τη συμμετοχή σε δράσεις. Εδώ και περίπου 15 μέρες πήραμε την οριστική έγκριση του νέου καταστατικού.
Πρόσφατα είχαμε διαμαρτυρία του ανεξάρτητου επιμελητηριακού συμβούλου κ. Πανταζώνα Κωνσταντίνου, σχετικά με βίντεο του επιμελητηρίου που εξαίρεσε τον Αλμυρό. Ενώ και η πρώην Αντιπρόεδρος της Ένωσης κα Μίνα Τελκή, έκανε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σχολιάζοντας «κάποιοι μας ξέχασαν, ή κάποιοι δεν ζήτησαν»; Να αναφέρουμε ότι ονομαστικά δεν κατονομάζεται καμία πόλη ή χωριό, όμως, είναι όντως μοιρασμένα τα αξιοθέατα σε Πήλιο και Σποράδες, ενώ απουσιάζει ο Αλμυρός και απ’ όσο κατάλαβα ο Ρήγας Φεραίος και η Νέα Αγχίαλος, ενώ το παλαιότερο βίντεο έμεινε σε πλάνα, αποκλειστικά στην αγορά του Βόλου. Υπήρξε πρότερη επικοινωνία και συνεργασία με το Επιμελητήριο;
Οι σχέσεις με το επιμελητήριο είναι πολύ καλές. Μόλις αντιλήφθηκα το θέμα, επικοινώνησα με τον Πρόεδρο κ. Μπασδάνη και μου εξήγησε ότι ήταν ένα πρώτο βίντεο που έγινε πέρισυ και αφορούσε την προβολή γενικά κυρίως των Σποράδων. Σε επόμενη φάση θα δημοσιευθούν βίντεο και για άλλες περιοχές.
Εξ’ αρχής ζήτησες με δελτία τύπου σου, και συνδικαλιστικά, γενναία αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που διέβλεπες παράλληλα με τη διασπορά του ιού και το πρώτο lockdown.. Αναφέρθηκες επίσης στα lockdown και την πανδημία ως ανθρωπιστική κρίση. Θα ανταπεξέλθουμε; Θα είμαστε ίδιοι; Το Λιανεμπόριο θα είναι ίδιο;
Δεν θα είμαστε ίδιοι, αλλά είμαι αισιόδοξος. Θυμάμαι για παράδειγμα τα capital control του 2015, που ο πατέρας μου έλεγε, «ούτε στον πόλεμο δεν έγινε αυτό». Το αντιμετωπίσαμε όμως. Στο πρώτο lockdown σοκαριστήκαμε. Στο δεύτερο δεν σοκαριστήκαμε. Απλά στο δεύτερο, είδαμε το μέγεθος του προβλήματος που θα προκύψει. Πραγματικά προκύπτουν πολλά μεγάλα θέματα. Πρέπει η κυβέρνηση και η πολιτεία, να βοηθήσει τους μεσαίους και τους μικρούς, για να αποφύγουμε μια χαώδη κατάσταση… Τα μέτρα υπολείπονται των περιστάσεων και κατά τη γνώμη μου πρέπει πλέον να στοχοποιηθούν. Για παράδειγμα, στοχευμένα μέτρα για το εμπόριο, στοχευμένα μέτρα για την εστίαση και χωριστά για τον τουρισμό… Θεωρώ ότι οι πρώτοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι, αλλά μετά θα μπούμε σε μια υπερκατανάλωση, γιατί και πολλά θα μας λείπουν, αλλά και για ψυχολογικούς λόγους, θα θέλουμε να καταναλώσουμε… Είμαι αισιόδοξος λοιπόν.
Θεωρώ ότι η τοπική αγορά έχει μεγάλη διαρροή από τους νεαρούς καταναλωτές. Εκεί ίσως κάτι πρέπει να αλλάξει… Ίσως με κάποια μαθήματα τοπικής-κυκλικής οικονομίας στους νέους, μέσω της εκπαίδευσης, αλλά και με παράλληλες ενημερωτικές-εκπαιδευτικές δράσεις προς τους επαγγελματίες.
Βεβαίως και επιμένουμε στη στήριξη των τοπικών καταστημάτων και βεβαίως και οι επαγγελματίες πρέπει να προσφέρουν τις απαιτούμενες υπηρεσίες, όπως πρέπει… Διαρροή θα υπάρχει πάντα και πάντα ήταν η τάση οι πολίτες μιας μικρής πόλης, να απευθύνονται εν μέρει, σε μια μεγαλύτερη αγορά, μιας μεγαλύτερης πόλης…
Επιπρόσθετα, τελικά, όσο μεγαλώνουμε την πόλη μας, μεγαλώνουμε και τις επιχειρήσεις μας.
Θα ήθελα να σταθούμε στο κομμάτι αυτό. Επειδή μιλάω με το νέο αντιδήμαρχο κ. Λεωνίδα Βούλγαρη και έχουμε άριστη συνεργασία και ιδέες για το κομμάτι της Ερμού και άλλα, όπως να αναμορφώσουμε κάποια πράγματα, όπως πεζοδρόμια, να τοποθετήσουμε ζαρντινιέρες και να μην ακυρώνουμε τον χώρο της αγοράς κάνοντάς τον πάρκινγκ… Να δούμε λίγο το κυκλοφοριακό θέμα… να το παλέψουμε λίγο…
Τα Ζερέλια, ο χώρος έξω από το Κουρί, το παραλιακό μέτωπο, να ανατεθούν προς αξιοποίηση σε ιδιώτες. Για παράδειγμα το Κουρί το ζήτησε ιδιώτης για να κάνει μίνι γκολφ. Γιατί να μη δοθούν αυτοί οι χώροι; Ο ιδιώτης, θα το προστατεύσει, θα επενδύσει, θα το διαφημίσει, θα το αναδείξει…
Δράσεις όπως το φεστιβάλ που κάνουν οι los almiros κάθε χρόνο, βοηθούν πολύ την αγορά. Το παζάρι πρέπει να αναδιαμορφωθεί και να αξιοποιηθεί. Ο σκεπαστός ο χώρος μπορεί για παράδειγμα να αξιοποιηθεί σε ένα επιχειρηματικό πανόραμα.
Προτείνω στους συναδέλφους μας, υπομονή, να σφίξουμε τα δόντια, να έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και στόχευση… και όλα θα πάνε καλά. Να δούμε την κρίση, ως αφορμή για ανάπτυξη. Ίσως δηλαδή να αλλάξουν το μείγμα της δουλειάς τους, να το τροποποιήσουν και να προσαρμοστούν στην μετα-κορωνοϊού εποχή. Θα βγούμε νικητές πιστεύω.