• 1 Φεβρουαρίου, 2021

Προτάσεις και παρεμβάσεις για τον Πτελεό από το Τοπικό Συμβούλιο

Προτάσεις και παρεμβάσεις για τον Πτελεό από το Τοπικό Συμβούλιο

Το τεχνικό πρόγραμμα που κατήρτισε το τοπικό συμβούλιο της κοινότητας Πτελεού

Μία σειρά από προτάσεις για παρεμβάσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα των κατοίκων της κοινότητας Πτελεού και την ανάπτυξη της περιοχής κατέθεσαν τα μέλη του τοπικού συμβουλίου στον Δήμο Αλμυρού. Στην ουσία πρόκειται για το τεχνικό πρόγραμμα Πτελεού για το έτος 2021, για την κοινότητα που αριθμεί περίπου 1000 κατοίκους και περιλαμβάνει το χωριό του Πτελεού και τους οικισμούς Λεύκη, Αγία Μαρίνα, Πηγάδι, Λουτρό, Λιχούρα, Άγιοι Απόστολοι και Γαύριανη.

 

Βασική προτεραιότητα, όπως μας ανέφερε μιλώντας στο «Λαό» ο πρόεδρος του συμβουλίου κ. Κώστας Μπουκοβάλας, αποτελεί η παρουσία γιατρού σε μόνιμη βάση καθώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου δεν πηγαίνει στο χωριό, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι για συνταγογράφηση κι εξετάσεις.

Επίσης, σημαντικό ζήτημα είναι η κατασκευή του αποχετευτικού συστήματος στον Πτελεό. Υπάρχει βιολογικός αλλά είναι συνδεδεμένος μόνο με το Πηγάδι. Το συμβούλιο του Πτελεού ζητάει να προχωρήσει το έργο του αποχετευτικού μιας και προβλέπεται κάτι τέτοιο από τη μελέτη.  Παράλληλα μ’ αυτό, έγινε λόγος για δίκτυο ύδρευσης με παλιές σωλήνες, άνω της τριακονταετίας, που θα πρέπει να αντικατασταθούν διότι συχνά-πυκνά από την πίεση, σπάζουν και δημιουργούνται προβλήματα.

Έργα που θα βοηθούσαν την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής είναι η κατασκευή μαρίνας και η κατασκευή του παραθαλάσσιου δρόμου. Αναφορικά με τη μαρίνα, θα μπορούσε να ενταχθεί στην ήδη υπάρχουσα μελέτη για παρεμβάσεις στο Πηγάδι και θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη διότι ιδιοκτήτες ιστιοφόρων σκαφών έχουν πολλάκις εκφράσει το ενδιαφέρον τους για το μέρος, δεν υπάρχουν όμως οι υποδομές να …αράξουν τα πλοία. Σχετικά με τον παραθαλάσσιο δρόμο, ζητείται η ασφαλτόστρωση της διαδρομής από τις Νηες μέχρι τη Λεύκη Πτελεού, απόσταση περίπου στα 15 χιλιόμετρα.

Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα στον Πτελεό έχει να κάνει με την έλλειψη ηλεκτροδότησης στο νεκροταφείο και την παιδική χαρά που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου. Δεν υπάρχει ρεύμα στο κοιμητήριο, ενώ στην παιδική χαρά υπάρχουν εδώ και χρόνια οι κολώνες, ο πίνακας αλλά δεν έχει τοποθετηθεί η ηλεκτρολογική εγκατάσταση.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Πτελεού που έχει μείνει πίσω, ενώ εργασίες συντήρησης χρειάζονται στο κοινοτικό κατάστημα στο οποίο τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή. 

Επίσης, μία σειρά από άλλα ζητήματα έχουν τεθεί υπόψιν του Δημάρχου όπως για παράδειγμα η εσωτερική αγροτική οδοποιία σε Πτελεό και Γαύριανη, η ασφαλτόστρωση στο χώρο του πάρκινγκ στο Πηγάδι,  η σήμανση στο χωριό τόσο για την ασφάλεια όσο και για την καθοδήγηση των επισκεπτών, η αντικατάσταση φθαρμένων σχαρών στους δρόμους, ένα νέο απορριματοφόρο μηχάνημα, η συντήρηση της παιδικής χαράς και του νεκροταφείου στη Γαύριανη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους, έχει μπει η επισκευή του πεσμένου τοιχίου στη Γαύριανη, ενώ έργα αποκατάστασης των φθορών χρειάζονται και στο γεφυράκι στο σημείο Άγιος Δημήτριος.
Ακόμη, ένα μόνιμα αίτημα των κατοίκων της περιοχής αποτελεί η νέα χάραξη του δρόμου Σούρπη-Πτελεού στην παλιά ΠΑΘΕ, ένα έργο οδικής ασφάλειας μιας και με τη νέα διαδρομή αποφεύγονται οι στροφές.

Τέλος, μιας και στην περιοχή υπάρχει μονοκαλλιέργεια ελιάς, οι τοπικοί σύμβουλοι προτείνουν την ίδρυση ενός γραφείου στον Δήμο που θα άπτεται των αγροτικών θεμάτων και θα μπορούσε να λειτουργήσει με στόχο την προώθηση των τοπικών προϊόντων και την αξιοποίηση του ελαιόλαδου.