• 10 Ιανουαρίου, 2021

Κυριακή μετά τα Φώτα – του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

Κυριακή μετά τα Φώτα – του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

του Αρχιμ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΟΥ

εφημερίου Ι.Ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ευξεινουπόλεως

Κυριακή μετά τα Φώτα σήμερα και δεν έχει σβήσει από τα αυτιά μας, ακόμη, ο ήχος της ουράνιας υμνολογίας που ζήσαμε την ημέρα των Θεοφανείων, ακούγοντας το «Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου, Κύριε…» και το «Επεφάνης σήμερον τη οικουμένη…».

Υποκλινόμαστε στην άπειρη συγκατάβαση του Θεού. Ο τριαδικός Θεός φανερώνεται στον άνθρωπο, οι ουρανοί ανοίγουν και το Πνεύμα το Άγιον κατεβαίνει σαν περιστερά και μένει πάνω στον Υιό. Φωνή εξ’ ουρανού ακούεται «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα». Ο Κύριός μας, ταπείνωσε τον εαυτό Του, πήρε μορφή δούλου και έγινε άνθρωπος για να υπηρετήσει και να σώσει τον άνθρωπο από το σκοτάδι της αμαρτίας. «Ήγγικεν η Βασιλεία των ουρανών». Κατά τον προφήτη Ησαΐα «φῶς ἀνέτειλεν ημίν».

Ο Χριστός μετά τη βάπτισή Του στον Ιορδάνη ποταμό φεύγει στην έρημο προσευχόμενος και νηστεύοντας για σαράντα μέρες και νύχτες, ούτως ώστε να προετοιμαστεί για τη δημόσια, πλέον, δράση Του. Ο Ιωάννης ο βαπτιστής συλλαμβάνεται από τον Ηρώδη και φυλακίζεται. Έχει ήδη εκπληρώσει το προφητικό και προδρομικό έργο του περί του ερχομού του Χριστού κι έχει προδιαθέσει τις καρδίες των ανθρώπων για την υποδοχή του ευαγγελικού κηρύγματος. Αφού ο Χριστός λαμβάνει γνώση της φυλάκισης του Προδρόμου, αποφασίζει και φεύγει από την Ναζαρέτ και πορεύεται στη Γαλιλαία, όπου εγκαθίσταται στην πόλη Καπερναούμ. Είναι μια περιοχή που κατοικείται από όλα τα έθνη. Τόσο από ειδωλολάτρες όσο και από Ιουδαίους. Έτσι εκπληρώνεται η προφητεία του Ησαΐου «γῆ Ζαβουλὼν καὶ γῆ Νεφθαλείμ, ὁδὸν θαλάσσης, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, Γαλιλαία τῶν ἐθνῶν, ὁ λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα». Ο προφήτης Ησαΐας αναφέρεται στο σημερινό ευαγγέλιο για τους Ιουδαίους ως τον λαό τον «καθήμενο ἐν σκότει» όπου είδε «φῶς μέγα». Οι Ιουδαίοι είχαν την διδασκαλία των προφητών για τον ερχομό του Χριστού και έτσι ήταν προετοιμασμένοι για να τον δεχθούν πιο εύκολα, οι δε εθνικοί οι οποίοι ζούσαν μέσα στην ασέβεια, την ειδωλολατρία και την αμαρτία, μη έχοντας γνώση περί του αληθινού Θεού, παρομοιάζονται ως «καθήμενοι ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου» στους όποιους «φῶς ἀνέτειλεν». Όλη η Γαλιλαία ζει στην σκιά θανάτου εξαιτίας της αμαρτίας. Καταδεικνύεται έτσι, ότι ο Χριστός δεν είναι τυχαία που ξεκίνησε τη δημόσια δράση Του από τη Γαλιλαία απευθύνοντας σε όλο τον λαό, Ιουδαίους και Εθνικούς, τη σωστική πρόσκληση «μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Η πρόσκληση του Κυρίου Ιησού Χριστού για μετάνοια είναι διαχρονική και επίκαιρη, αφορά όλους μας και μας δείχνει τον δρόμο που οδηγεί προς το φως, για τη σωτηρία της ψυχής μας. Το «μέγα φως» είναι η παρουσία του Χριστού στον κόσμο.

Το Φως είναι σημάδι του Θεού τόσο στην Παλαιά, όσο και στην Καινή Διαθήκη. Στα χρόνια της Παλαιάς Διαθήκης ο Θεός αποκαλύπτεται μέσα στο φως, στην καιομένη βάτο, στις βροντές και αστραπές στο όρος Σινά, σε φωτεινή νεφέλη μέσα στην Έρημο. Στην Καινή Διαθήκη η Γέννηση του Κυρίου, η Βάπτισή Του, η Μεταμόρφωση, η Ανάσταση, η Πεντηκοστή πλημμυρίζουν τον κόσμο με το φως της Θεότητος.

Ιδιαιτέρως σήμερα που αμφισβητούνται τα πάντα και έχουμε όλοι απομακρυνθεί από τον Θεό, δίχως πολλές φορές να το αντιλαμβανόμαστε, έχουμε ανάγκη αυτού του θείου φωτός για να οδηγηθούμε στον σωστό δρόμο. Σήμερα η ανηθικότητα θεωρείται ελευθερία, η αισχρολογία και η βλασφημία καθημερινή συνήθεια, το μίσος και η βία φυσική έξη. Ο φόβος, η αβεβαιότητα, η καχυποψία και η φτώχεια τρομάζουν τον σημερινό άνθρωπο. Η κατάθλιψη ο πόνος, η απελπισία είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα των πολλών. Έρχεται, σ’ αυτή την κατάσταση, η Εκκλησία να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε μόνοι. Ο παντοδύναμος Θεός είναι μαζί μας. «Θαρσεῖτε, ἐγώ εἰμι· μὴ φοβεῖσθε» φώναξε στους μαθητές Του όταν ήταν στο πλοίο και κινδύνευαν να βυθιστούν από τα τεράστια κύματα. Και όταν ο Πέτρος φοβούμενος την ταραχή και τα κύματα της θάλασσας άρχισε να βυθίζεται, ύψωσε το βλέμμα και τα χέρια προς τον Κύριο κραυγάζοντας «Κύριε σῶσόνμε», αμέσως ο Κύριος άπλωσε το χέρι και τον κράτησε. Η ζωή μας είναι, πράγματι, σαν την θάλασσα. Άλλοτε αγριεμένη με τεράστια κύματα, άλλοτε πιο ήρεμη με λιγότερα κύματα και άλλοτε γαληνεμένη. Το φως, όμως, ανέτειλε στον κόσμο. Ας πορευθούμε προς το φως. Το σάλπισμα και το προσκλητήριο του Κυρίου μας «μετανοεῖτε· ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν» ας ξυπνήσει τις καρδιές μας, να αφήσουμε πίσω μας τις αμαρτωλές συνήθειες, τις κακίες, τους εγωισμούς, τις μισαλλοδοξίες, τις δολιότητες και τις αισχρολογίες βρίσκοντας τη δύναμη σήμερα και όχι αύριο, διότι: «νῦν καιρὸς εὐπρόσδεκτος, ἰδοὺ ἡ μέρα σωτηρίας». Το αύριο δεν ξέρουμε αν είναι δικό μας.

Ας απαλλαγούμε, λοιπόν, από τα βάρη τις αμαρτίας και ας συνδεθούμε με τον Κύριό μας για να επαληθευτεί και σ’ εμάς αυτό που συντάραξε τότε την Γαλιλαία: «Ο λαὸς ὁ καθήμενος ἐν σκότει εἶδε φῶς μέγα͵ καὶ τοῖς καθημένοις ἐν χώρᾳ καὶ σκιᾷ θανάτου φῶς ἀνέτειλεν αὐτοῖς».

10-01-2021


Σχετικά Άρθρα

Νικηφόρο πέρασμα του Αίαντα από την Ευξεινούπολη

Νικηφόρο πέρασμα του Αίαντα από την Ευξεινούπολη

Στο γήπεδο της Ευξεινούπολης, o Αίας σημείωσε την πρώτη του εκτός έδρας επιτυχία και συνολικά την…
Νεκρολογία Ευσταθίας Κούργια – γράφει ο εγγονός Τσιρογιάννης Παναγιώτης

Νεκρολογία Ευσταθίας Κούργια – γράφει ο εγγονός Τσιρογιάννης Παναγιώτης

Αγαπημένη μου γιαγιά, Δεν μπορώ να πιστέψω ότι γράφω αυτό το κείμενο και ότι δεν σε…
Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαδοχικές επαφές στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση

Περιφέρεια Θεσσαλίας: Διαδοχικές επαφές στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχε δυναμικά στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση, το World Travel Market (WTM) του…