• 22 Δεκεμβρίου, 2020

Γελάτε, όταν μπορείτε… είναι φθηνό φάρμακο – του Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο Θυέλλης

Γελάτε, όταν μπορείτε… είναι φθηνό φάρμακο – του Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο Θυέλλης

Κλεισμένοι μέσ’ τα σπίτια μας,
μόνοι στο χαζοκούτι…
Αν λες αυτά Χριστούγεννα,
«τσάγαλα με …γιαούρτι».

Το ΔΕΛΤΙΟΥ ΘΥΕΛΛΗΣ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ του Σαββάτου 19-12-2020.

Καλημέρα και προεόρτια «Χρόνια πολλά»… Τη λαϊκή φράση «τσάγαλα με γιαούρτι» την άκουσα πρώτη φορά, πριν από 22 χρόνια, στον Αλμυρό. Και προφανώς ταυτίζεται με κάτι το ασύμβατο, το αταίριαστο, το αντιφατικό…. Κάπως έτσι «κολλάει» και σ’ αυτά τα αταίριαστα, άνοστα και πρωτόγνωρα Χριστούγεννα που ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε. Κι αν κάποιοι πουν ότι «δεν χάθηκε δα κι ο κόσμος», η απάντηση είναι ότι αντιθέτως χάνεται καθημερινά κόσμος, ολάκερες εκατόμβες μέσα στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία που ασφυκτιούν. Κι αυτός ο κόσμος είχε ένα φρικτό θάνατο πόνου και μοναξιάς, που κανείς δεν φανταζόταν πριν. Ούτε εμείς, οι «απ’ έξω», που όμως είμαστε κλειδαμπαρωμένοι ….μέσα.

«Το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού είναι «διαβολικό». Θα μεταλλάξει το DNA μας. Νανοσφαιρίδια θα εμφυτεύονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω του εμβολίου και θα μας παρακολουθούν. Ο Αγιος Παΐσιος είπε ότι το νέο εμβόλιο θα είναι το «σφράγισμα». Θα γίνουμε ρομπότ, πρόβατα, υποχείρια του Μπιλ Γκέιτς – θα πεθάνουμε!» Αυτές είναι κάποιες από τις επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας που κυκλοφορούν στο ελληνικό και διεθνές Διαδίκτυο περί του εμβολίου των εταιρειών Pfizer / BioNTech, και έχουν φουντώσει μετά την εκκίνηση των εμβολιασμών στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, παρά την προσπάθεια των κοινωνικών δικτύων να περιορίσουν τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, όπως γράφει η «Καθημερινή». «Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Facebook ανακοίνωσε πως θα κατεβάζει αναρτήσεις που μεταφέρουν ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με το εμβόλιο, ενώ στο Instagram το hashtag #vaccine (μετάφραση: εμβόλιο) παραπέμπει, αντί σε σχετικές αναρτήσεις, στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Παρ’ όλα αυτά, λογαριασμοί στο Twitter -«Δεν χρειαζόμαστε εμβόλιο ή έλεγχο σκέψης»-, παραδείγματος χάριν και ομάδες κατά του εμβολιασμού στο Facebook -«Οχι στο εμβόλιο με το τσιπάκι»– δεν παύουν να ξεπηδούν δεξιά και αριστερά. «Ο πνευματικός μού είπε να μην το κάνω», γράφει η Ελεν Γ. σε ελληνικό γκρουπ Ορθόδοξων Χριστιανών στο Facebook, «γιατί αλλάζει το DNA του ανθρώπου». «Οχι και πάλι όχι στο νανο-εμβόλιο της μετάλλαξης», γράφει ελληνικό προφίλ στο Twitter. «Αν υπάρξει κάποιο εμβόλιο που θα είναι του διαβόλου», είπε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Νότιας Αφρικής Μογκοένγκ Μογκοένγκ, «να καταστραφεί στη φωτιά». Ο Γκιγιέρμο Μαλντονάντο, ένας Ευαγγελιστής στη Φλόριντα και υποστηρικτής του Τραμπ, είπε σε κήρυγμα που παρακολουθούσαν χιλιάδες πιστοί αυτή την εβδομάδα πως το εμβόλιο έχει φτιαχτεί για να μεταλλάσσει το DNA και να εντοπίζει κόσμο.»

«Συντριπτικό κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας, και εν συνεχεία των πολιτικών που τη συμβουλεύονται, πασχίζει να διαψεύσει την παραφιλολογία που ακολουθεί το εμβόλιο. «Δεν αλλάζει κάτι σχετικά με το DNA του ξενιστή που δέχεται το εμβόλιο», λέει στην «Κ» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, εξηγώντας πως τα γονίδια του ιού που προκαλούν την παραγωγή αντιγόνων δεν ενσωματώνονται στο γενετικό υλικό του ξενιστή, ενώ δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει πως μπορεί το εμβόλιο να είναι καρκινογόνο, τονίζει. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής, τα COVID-19 mRNA εμβόλια δίνουν «οδηγίες» στα κύτταρα να παραγάγουν μία ειδική πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού που προκαλεί την COVID-19. Μόλις παραχθεί η πρωτεΐνη, βάσει της οποίας ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα, το κύτταρο «διασπά τις οδηγίες και τις ξεφορτώνεται». Ο κ. Γώγος λέει πως μπορεί να είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται τέτοια τεχνολογία εμβολιασμού, αλλά η σχετική μεθοδολογία συζητιέται εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση των Associated Press, περίπου ένα τέταρτο των ενηλίκων στην Αμερική δεν είναι σίγουρο πως θέλει να εμβολιαστεί. Περίπου ένα ακόμα τέταρτο λέει πως δεν θα εμβολιαστεί. Στην Ελλάδα, το 14% της πρόσφατης δημοσκόπησης της εταιρείας Pulse για τον ΣΚΑΪ απάντησε πως μάλλον δεν θα έκανε το εμβόλιο, ενώ το 16% είπε σίγουρα όχι.»

Προσωπικό συμπέρασμα; Ο καθένας έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και παίρνει το ρίσκο του. Ή ζει «φυλακισμένος» διαρκώς με το φόβο του και την –έτσι κι αλλιώς- μισερή ζωή του, μέχρι τυχαία να νοσήσει ή ξεσπαθώνει για να απαλλαγεί από αυτό το «διάολο», τον ιό.

Γιατί αυτόν τον ιό δεν μπορεί παρά κάποιος διάβολος να τον έστειλε…. Και την ίδια ώρα ο Θεός -ο Θεός της αγάπης- δεν γίνεται να παίζει αμέριμνος …τάβλι.

Λίγο σας νοιάζει φυσικά, αλλά σας πληροφορώ ότι εγώ προσωπικά θα κάνω αμέσως μόλις με ειδοποιήσουν το εμβόλιο, ποντάροντας στην προσδοκία να γλιτώσω επιτέλους από τους εγκλεισμούς και το διαρκή φόβο που σπέρνει η απειλή της πανδημίας. Θα το κάνω, για να αναστήσω τις προσωπικές μου ελπίδες, αλλά και την αμφισβητούμενη υγεία των δικών μου ανθρώπων, που αλλιώς θα μπορούσα να απειλώ εγώ ο ίδιος με τη μετάδοση. Γιατί, στο κάτω – κάτω, αυτό που ζήσαμε το προηγούμενο δεκάμηνο, με τους εγκλεισμούς και το φόβο, δεν ήταν ζωή. Περισσότερο έμοιαζε με φυλακή και ολίγον με …ψυχιατρείο.

Δεν μου αξίζει να με χαιρετούν τα εγγόνια μου από απόσταση, από το πεζοδρόμιο, κρατώντας αμοιβαίως αποστάσεις ή π.χ. να γιορτάζω τα γενέθλια μου, πίνοντας μόνος ένα ποτήρι βότκα, που μου έφερε «κουκουλωμένο» το παλικάρι του …ντελίβερι. Κι αν όντως η πανδημία είναι μια «μπόρα που θα περάσει», θα εξοπλιστώ όσο γίνεται καλύτερα για να την αντιμετωπίσω. Με …μπότες, ζεστά ρούχα, γάντια, και ομπρέλα. Η κλάψα και ο φόβος δεν είναι (πότε δεν ήταν) …φάρμακο.

«Oι πολίτες δεν θα επιλέγουν ποιο εμβόλιο θα κάνουν για τον κορωνοϊό, όπως δεν επιλέγουν και για τη γρίπη» διευκρίνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. Μάλιστα, ο κ. Κοντοζαμάνης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι «από τη στιγμή που ένα σκεύασμα έχει λάβει άδεια κυκλοφορίας, σημαίνει πως πληροί όλες τις προϋποθέσεις». Ως προς τον χρόνο παραλαβής των εμβολίων, ο αρμόδιος υφυπουργός δήλωσε ότι οι παραδόσεις από τις εταιρίες θα γίνουν ταυτόχρονα με τη χορήγηση άδειας από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και προεξόφλησε πως δεν θα υπάρχουν ελλείψεις. Όπως είπε, τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα της χώρας και τα νοσοκομεία προετοιμάζονται, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί μέσα σε λίγες ημέρες από την παραλαβή των εμβολίων. Τόνισε, δε, ότι -βάσει του σχεδιασμού- θα μπορούν να γίνονται έως 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί τον μήνα.

Γράφει στο διαδίκτυο ο γνωστός καθηγητής ιατρικής Ηλίας Μόσιαλος: «To Time Magazine ανακήρυξε τον σημαντικό επιστήμονα Anthony Fauci «Guardian of the Year». Έχουν δίκιο για τις ΗΠΑ. Αλλά όχι σε παγκόσμιο επίπεδο. Για εμένα ο «Guardian of the Year» είναι ο Κινέζος γιατρός Λι Γιενλιάνγκ (στη σημερινή φωτο της στήλης) που ήταν ο πρώτος που σήμανε συναγερμό για την πανδημία τον περασμένο Δεκέμβριο. Φιμώθηκε και προφυλακίστηκε από τις Κινεζικές αρχές, για το θάρρος και την τιμιότητα που επέδειξε. Ο Λι Γιενλιάνγκ προσβλήθηκε από τον ιό και πέθανε στην πόλη Ουχάν τον περασμένο Φεβρουάριο.»

Τσακισμένη σε πολλά κομμάτια η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας και ειδικότερα το διαρκές κλείσιμο των καταστημάτων… Μέσα και από πίσω από κάθε κλειστό μαγαζί (ειδικά στα μικρότερα) κρύβεται πείνα, φτώχεια, απόγνωση και προσωπικά ή οικογενειακά δράματα. Η ζημιά είναι μεγάλη και μόνον παίξε –γέλασε» δεν μπορείς να την πεις… Το άνοιγμα μόνο των κομμωτηρίων, της περιποίησης νυχιών, των βιβλιοπωλείων και των take away καταστημάτων, μόνο ως κακόγουστο ανέκδοτο μπορεί να το εκλάβει εκείνος που έχει έστω μια ….μυρουδιά για το τι γίνεται διαχρονικά στην πιάτσα. Οι μικρές αποταμιεύσεις «για μια ώρα ανάγκης», τα επιδόματα και οι κυβερνητικές «ενέσεις» ρευστότητας από την Κυβέρνηση, το τσοντάρισμα των νοικοκυριών, από τις συντάξεις του παππού και της γιαγιάς εξανεμίζονται και θα προκαλέσουν κυριολεκτικά χάος, αν συνεχιστεί αυτή η έκρυθμη κατάσταση, η έκρυθμη ζωή και κίνηση του κοινού.

«Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις και ένας στους τρεις εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα επιβιώνουν με τη στήριξη του κράτους. Επί της ουσίας, το 32,6% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται στις πληττόμενες επιχειρήσεις βρίσκεται σε αναστολή σύμβασης και λαμβάνει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, καθώς και τα υπόλοιπα μέτρα ενίσχυσης όπως για παράδειγμα τη μείωση ενοικίου και την αναστολή καταβολής ρυθμισμένων δόσεων», γράφει ο Προκόπης Χατζηνικολάου στην «Καθημερινή. «Οι συνέπειες της κρίσης στην αγορά είναι τρομακτικές και αναμένεται να συνεχισθούν και το 2021. Μάλιστα, το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο για τον Ιανουάριο που προβλέπει τη συνέχιση των μέτρων και νέα επιστρεπτέα προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 800.000 επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες τζίρου από την αρχή της πανδημίας, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους όπως εκτιμούν. Από τις επιχειρήσεις αυτές, οι 210.000 έχουν κλείσει με κρατική εντολή και οι υπόλοιπες περίπου 600.000 στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ. Το σύνολο των εργαζομένων στις παραπάνω επιχειρήσεις ανέρχεται σε 1.500.000, εκ των οποίων 647.871 είναι σε αναστολή σύμβασης. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα ανέρχεται σε 1,9 εκατ. Αθροιστικά από την κρίση πλήττονται 1.447.871 επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, όταν το σύνολο των επιχειρήσεων και των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα προσεγγίζει τα 3 εκατομμύρια. Δηλαδή, σχεδόν το 50% του δυναμικού του ιδιωτικού τομέα έχει τραυματιστεί από την πανδημία. Για όλους αυτούς η επόμενη μέρα παρά τα μέτρα στήριξης φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τεράστιο όγκο υποχρεώσεων το 2021, που θα αφορά φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις δανείων του 2020.» Μακάρι το κακό να σταματήσει κάπου εδώ και η αγορά ν’ αρχίσει να συνέρχεται…

Είναι επικίνδυνη πολυτέλεια λοιπόν να τα βάζει ο πάσα ένας μ’ αυτούς που κυβερνάνε ή αυτούς που αντιπολιτεύονται, αφήνοντας τον οποιονδήποτε ηγετίσκο της …συμφοράς να λέει ή να διακηρύσσει διαπρύσια, το μακρύ του και το κοντό του. Εδώ ισχυρότερες χώρες και πιο οργανωμένες κοινωνίες έχουν χάσει «τα αυγά και τα πασχάλια» με την πανδημία, ακόμη και οι διαπρεπέστεροι επιστήμονες πάνε ψάχνοντας και συχνά δείχνουν να αυτο-αναιρούνται. Εμείς κάνουμε διαρκείς διαγωνισμούς πολυξεροσύνης και διχαζόμαστε, απτόητοι, μακάριοι και συχνά επιεικώς ….βλάκες. Δυστυχώς, για την αμετροέπεια των ημιμαθών δεν προβλέπεται να βρεθεί (ποτέ μάλλον) ….εμβόλιο.

Νομίζω ότι ο Βασίλης Νέδος αποτυπώνει ρεαλιστικά στην «Καθημερινή» τα καθέκαστα πλέον με τον κακό γείτονα που λέγεται Ερντογάν: «Με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 10ης Δεκεμβρίου να αποτελεί πλέον ένα ορόσημο ενδεικτικό μόνον της αναποφασιστικότητας της Ε.Ε. να βάλει οριστικό φρένο στην τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, η Αθήνα στρέφει τώρα το βλέμμα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την αναφορά σε μια σειρά από πιθανές κυρώσεις (όπως η σαφής υπόνοια περί τελωνειακής ένωσης, με τον όρο «trade»), αλλά και τη ρητή εντολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ έως τη Σύνοδο του Μαρτίου, είναι απολύτως σαφές ότι οι Ευρωπαίοι προτίμησαν να δουν πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουν την Τουρκία οι ΗΠΑ, από τις 20 Ιανουαρίου 2021 και έπειτα, όταν ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί ως ο νέος, 46ος πρόεδρος της μεγάλης χώρας. Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα, η ταχεία κύρωση του νομοσχεδίου για τον αμυντικό προϋπολογισμό από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία, που προβλέπει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την προμήθεια των S-400, προετοιμάζει για ένα χρονικό διάστημα αναταράξεων στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσιγκτον. Για την Αθήνα όλα αρχίζουν και τελειώνουν με τη στάση που θα τηρήσει τελικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αν, δηλαδή, ο πρόεδρος της Τουρκίας τηρήσει μια εποικοδομητική στάση, αποφεύγοντας τις έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, ή αν προχωρήσει σε επανάληψη των τεχνασμάτων του Οκτωβρίου με επιστροφή στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΤΡΑΟ. Πρόκειται, δηλαδή, κατά κύριο λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας της Τουρκίας. Εως αυτή τη στιγμή ο κ. Ερντογάν κάνει μια επίθεση γοητείας προς την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους, ωστόσο τίποτε δεν υποδηλώνει, με βάση την πρόσφατη εμπειρία, ότι συνδέει την εξομάλυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ ή την Ε.Ε. με τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών.» Άρα; Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο και αβέβαιο…

Ο ιστότοπος Giortazo.gr και η κ. Κωσταλένια Καλλιανιώτη MSc, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος προσπαθούν να μας …αποκαρδιώσουν, προσπαθώντας να μας προειδοποιήσουν για το πιθανό …ξεχείλωμα της σιλουέτας μας, αν το παρακάνουμε με τα καλούδια που θα καταναλώσουμε στα γιορτινά μας τραπέζια… Πάρτε ανάσα και διαβάστε: «Λίγο πριν φάτε τον τρίτο κουραμπιέ ή το τέταρτο μελομακάρονο, σκεφτείτε ότι για να κάψετε τις θερμίδες που σας παρέχουν ίσως πρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε όλη μέρα!

Δείτε γιατί… Ξέρετε ότι για να κάψετε ένα μελομακάρονο πρέπει να περπατήσετε για περίπου 50 λεπτά; Εάν προτιμάτε το τρέξιμο, θα χρειαστούν γύρω στα 20 λεπτά. Δείτε πόσο πρέπει να περπατήσετε ή να τρέξετε για να κάψετε τις επιπλέον θερμίδες των γλυκών ή των φαγητών των εορτών και πάρτε τις αποφάσεις σας!

Μελομακάρονο: Θερμίδες: 150-200 ανά τεμάχιο. Για να τις κάψετε χρειάζεται: 50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο.

Κουραμπιές: Θερμίδες: 200-250 ανά τεμάχιο. 1 ώρα περπάτημα ή 25 λεπτά τρέξιμο.

Δίπλα: Θερμίδες: 170-200 ανά τεμάχιο.50 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο.

Βασιλόπιτα: Θερμίδες:300-350 ανά μέτριο κομμάτι (~100γρ). 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο.

Γαλοπούλα ψητή: Θερμίδες: 190 ανά 100γρ. 45 λεπτά περπάτημα ή 20 λεπτά τρέξιμο.

Γέμιση: Θερμίδες: 340 ανά φλιτζάνι. 1 ώρα και 20 λεπτά περπάτημα ή 40 λεπτά τρέξιμο.

Χοιρινό στον φούρνο: Θερμίδες: 290 ανά 100γρ. 1 ώρα και 10 λεπτά περπάτημα ή μισή ώρα τρέξιμο.

Πατάτες φούρνου: Θερμίδες: 300 ανά φλιτζάνι. 1 ώρα και 10 λεπτά περπάτημα ή μισή ώρα τρέξιμο.»

Αυτά λοιπόν και να θυμάστε ότι οι «αμαρτίες» είναι μεν γλυκιές και ελκυστικές, αλλά …πληρώνονται.

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων, γύρω στα 1960… Ζούσαμε αρχικά τα πρώτα χρόνια σ’ ένα μικρό «τσατμά» (ένα δωμάτιο και κουζίνα, σε σπίτι φτιαγμένο με ξύλινους πασσάλους και πηχάκια -αντί για ντουβάρια- -σοβατισμένο μόνο κι ασπρισμένο με ασβέστη μέσα – έξω, με την τουαλέτα στην άκρη της μεγάλης αυλής), σε μια ακραία συνοικία της Νέας Ιωνίας. Ο πατέρας μου καπνεργάτης στου Ματσάγγου και ο παππούς ο Γιώργης συνταξιούχος καπνεργάτης. Τα καλοκαίρια δούλευε και η μητέρα μου στις καπναποθήκες του Βόλου, για ενίσχυση του …οικογενειακού εισοδήματος.

Εκείνη τη νύχτα θυμάμαι πως έκανε πολύ κρύο και ψιλοχιόνιζε… Όταν βράδιασε για τα καλά, η γιαγιά η Πιπή (Παρασκευή κι εκείνη όπως η νύφη της –η μητέρα μου- κι έτσι τη φώναζε αργότερα όταν ήταν νήπιο η Βιβή, χαϊδευτικό που το βρήκαμε όλοι βολικό και τη φωνάζαμε μετά έτσι), η οποία έζησε τελικά μέχρι τα 106 της χρόνια, τύλιξε το κεφάλι της και το πρόσωπό της μ’ ένα πλεχτό σάλι. Ίσα – ίσα που άφησε ελεύθερα τα μάτια της για να βλέπει και σήκωσε αγκομαχώντας μια γεμάτη καλαθούνα με τρόφιμα. Εγώ, το πρωτότοκο εγγόνι, μαθητής του Δημοτικού τότε.

-Έλα, βρε Γιώργη, να με βοηθήσεις, είναι πολύ βαρύ, αλλά δεν θα μιλήσεις καθόλου εκεί που θα πάμε.

Γεμάτος περιέργεια, έπιασα κι εγώ από τη μια μεριά το καλάθι και περπατήσαμε δύσκολα πάνω από 300 μέτρα μέσα στα χωράφια, ώσπου φτάσαμε στο χαμόσπιτο ενός πολύτεκνου μεροκαματιάρη. Δεν θυμάμαι καλά πια, αλλά είχε περισσότερα ίσως από πέντε παιδιά.

Η γιαγιά χτύπησε την πόρτα.

Άνοιξε μια κοντή νέα γυναίκα και μου έκανε εντύπωση πόσο χλωμή ήταν, σαν άρρωστη….

-Ποιοι είστε; Τι θέλετε; είπε η γυναίκα.

-Φέραμε αυτά τα λίγα πραγματάκια για να ευχηθούμε καλές γιορτές, απάντησε η γιαγιά.

-Ποιος τα στέλνει; ψιθύρισε απορημένη και δισταχτική η γυναίκα.

-Κάποιοι χριστιανοί, παιδί μου…. Καληνύχτα και καλά Χριστούγεννα…

Αφήσαμε στη πόρτα της γεμάτο το καλάθι και φύγαμε, ξαλαφρωμένοι πια από το βάρος του.

Η γιαγιά ήταν πάλι αμίλητη, αλλά αυτή τη φορά δακρυσμένη…

Μη γελάσετε…. Τώρα που ανακαλώ στη μνήμη μου αυτό το βιωματικό γεγονός –περίπου 55 χρόνια πριν- σκέφτομαι πόσο διαφορετικά ήτανε τότε τα…. «ντελίβερι» και τα «κλικ εγουέι»…

«Χριστούγεννα, παιδί μου, είναι η αγάπη εν δράσει. Κάθε φορά που αγαπάμε, κάθε φορά που δίνουμε, είναι Χριστούγεννα.» (Dale Evans Rogers, από την ιστοσελίδα «Ομφαλός της γης»).

«Σαν τον καφέ είναι ο έρωτας
άλλοι τον προτιμούν βαρύγλυκο
άλλοι τον θέλουν με ολίγη
οι πιο πολλοί τον πίνουν μέτριο
κι όλοι το ίδιο τον πληρώνουν.»
(Ντίνος Χριστιανόπουλος).

«Γελάτε, όταν μπορείτε. Είναι φθηνό φάρμακο.» (Λόρδος Μπάιρον).

«Αυτοπεποίθηση δεν είναι να αρέσω. Αυτοπεποίθηση είναι: ….δεν πειράζει κι αν δεν αρέσω!»

«Όταν κανείς δεν σε ξυπνάει το πρωί, κανείς δεν σε περιμένει τη νύχτα, πώς το ονομάζεις; Ελευθερία ή μοναξιά;» (Τσαρλς Μπουκόφσκι).

Θερμές ευχαριστίες σε όσους και όσες μου ευχήθηκαν για τα γενέθλια μου –την περασμένη Τετάρτη- και αντεύχομαι σε όλους τα καλύτερα. Με το που έκλεισα λοιπόν τα 67 μου χρόνια, κάνω το επόμενο …μετέωρο βήμα για να βγω στη σύνταξη. Συνταξιούχος λοιπόν ναι…. Απόμαχος όμως ποτέ!


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…