- 17 Δεκεμβρίου, 2020
Η γεωργία του μέλλοντος
Με την επίμορτη αγροληψία η οποία ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» στην οργανωμένη γεωργία
Μια νέα εποχή στον πρωτογενή τομέα και ειδικότερα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις φέρνει μέσω της Crozana Investments LTD η επίμορτη αγροληψία η οποία ουσιαστικά «ανοίγει τον δρόμο» στην οργανωμένη γεωργία. Η οργάνωση και εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας μέσα από συνεργασίες με γεωπόνους και επιστημονικό προσωπικό, η αύξηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής, η εισαγωγή της καινοτομίας και της γεωργίας ακριβείας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, ο εξορθολογισμός της εφαρμογής εισροών και η βέλτιστη διαχείριση των φυσικών πόρων είναι μερικά μόνο από τα οφέλη που προκύπτουν από την επίμορτη αγροληψία.
Υπάρχει μέλλον στην γεωργία;
Τα τελευταία χρόνια το πιο συνηθισμένο ερώτημα για την γεωργία είναι το αν υπάρχει μέλλον. Υπάρχει προοπτική στη γεωργία; Αξίζει να ασχοληθεί κανείς; Η απάντηση παραμένει ίδια εδώ και πολλά χρόνια. Φυσικά και αξίζει αν αναλογιστεί κανείς ότι από μόνη της η γεωργία έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο από το γεγονός και μόνο ότι όλοι μας έχουμε την ενστικτώδη και φυσική ανάγκη της τροφής, άρα και της γεωργίας που παράγει τρόφιμα. Και μάλιστα μιλάμε για μια ανάγκη που συνεχώς αυξάνεται εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης που σημειώνει ο πληθυσμός παγκοσμίως.
Ωστόσο το πόσο πραγματικά ωφελούνται οι ίδιοι οι αγρότες, εξαρτάται από το βαθμό οργάνωσης και λειτουργίας τους. Αυτό σημαίνει ότι, το μεγάλο κομμάτι της πίτας που δικαιούται ο αγροδιατροφικός τομέας θα πρέπει να το διεκδικήσει για να το κερδίσει. Δεν θα το χαρίσει κανείς με μια «απλή δήλωση ότι είναι αγρότες». Εδώ ακριβώς μπαίνει το δεύτερο σοβαρό ερώτημα. Η γεωργία έχει μέλλον, οι καλλιεργητές έχουν μέλλον; Οι πραγματικοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες έχουν μέλλον;
Η απάντηση και στα δύο ερωτήματα είναι: ναι υπάρχει μέλλον εφόσον οι πραγματικοί αγρότες και γεωργία, σαν κλάδος της οικονομίας, εναρμονιστούν με τα νέα δεδομένα.
Ποιο είναι το πρόβλημα
Σήμερα το 95% περίπου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων αποτελείται από μικρές σε έκταση και πολυτεμαχισμένες εκμεταλλεύσεις, οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος παραγωγής και οι οποίες παράγουν μικρές σχετικά ποσότητες για την αγορά, μη ανταγωνιστικές, σε σχέση με τις μεγάλες ποσότητες που προσφέρουν στην αγορά η ευρωπαϊκή και πολύ περισσότερο η παγκόσμια γεωργία.
Το μεγάλο κόστος παραγωγής καθιστά απαγορευτικές τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής εκμετάλλευσης, την εκβιομηχάνιση και τη γρήγορη απόσβεση του εξοπλισμού, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εργαλείων σε παραγωγή, εξοπλισμό και άρδευση με αποτέλεσμα την μείωση, ποσοτική και ποιοτική της παραγωγής ή ακόμα και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας.
Επίμορτη αγροληψία, η λύση
Μια πολύ σοβαρή πρόταση ακούει στο όνομα «επίμορτη γεωργία», στην οποία με απλή ενοικίαση από τους ιδιοκτήτες και ειδικότερα τους μικροιδιοκτήτες γεωργικής γης μέσω του ενιαίου πρωτοκόλλου καλλιέργειας επιτυγχάνεται μια γεωργία της ποιότητας, με μεγαλύτερο κόστος αλλά και καλύτερη και σταθερή ποιότητα, μεγαλύτερη ποσότητα και καλύτερες τιμές αφού ενισχύεται η εμπορική διαπραγματευτική ικανότητα του τελικού προϊόντος. Εν τέλει εκτός από την αναζωογόνηση της παραμελημένης γης συντηρείται και αυξάνεται η ίδια της η αξία.
Αυτό ήρθε να κάνει και η Crozana Investments LTD μέσω της επίμορτης αγροληψίας με εξειδίκευση στα ελαιοπερίβολα καθώς η καλλιέργεια της ελιάς καταλαμβάνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό πανελλαδικά και πόσο μάλλον στην Μαγνησία, μια περιοχή με πάμπολλους ελαιώνες.
Σήμερα λοιπόν το άλλοτε σημαντικότατο προϊόν της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, η ελιά, που πριν από μερικά χρόνια μεσουρανούσε και έδινε ένα αξιοπρεπέστατο εισόδημα στους παραγωγούς, φθίνει. Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών, το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, π.χ. λιπάσματα, φάρμακα και κυρίως καύσιμα, οδηγούν το άλλοτε «χρυσό» προϊόν στην απαξίωση και στη σταδιακή εγκατάλειψή του. Κάθε έτος όλο και περισσότεροι ελαιώνες στην Ελλάδα αφήνονται στην τύχη τους οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στον παραγκωνισμό της καλλιέργειας της ελιάς.
Στην Ελλάδα κατά το έτος 2012, τα συνολικά στρέμματα ελαιώνων ανήλθαν σε 70,596 εκατομμύρια στρέμματα, ενώ το 2017 σε 67,067 εκατομμύρια στρέμματα. Δηλαδή σε μόλις 5 χρόνια είχαμε μείωση κατά 4,9%, αφού «χάθηκαν» περίπου 3,528 εκατομμύρια στρέμματα.
Μέχρι και το 2022 για τη χώρα μας προβλέπεται συνολικά η μείωση των ελαιώνων από το 2018 έως το 2022 να φτάσει στο 5,31%. Ενώ αντίθετα κατά τα έτη 2012 έως 2017 η συνολική μείωση ήταν 4,9%. Αυτό σημαίνει πως τα τελευταία χρόνια εγκαταλείπεται με πιο γρήγορο ρυθμό η καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα, αν δε ληφθούν σοβαρά μέτρα ανάσχεσης αυτού του φαινομένου, σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχει καθόλου ελαιοκομία.
Αξίζει να χαθεί από την πρωτογενή παραγωγή της Ελλάδας αυτό το «χρυσάφι»; Όχι.
Με εφόδια την εμπειρία, την εξειδίκευση και τη γνώση και με την αξιοποίηση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας, η Crozana θέλει και μπορεί να αποτελέσει αρωγό παρέχοντας άρτιες και αποτελεσματικές λύσεις.
Ανταγωνιστικό μέγεθος καλλιεργήσιμης γης
Από τα σημαντικότερα αρνητικά χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών εκτάσεων είναι ο πολυτεμαχισμός τους ανά εκμετάλλευση και η διασπορά των αγροτεμαχίων στις αγροτικές περιοχές.
Μέσω της Crozana Investments LTD ουσιαστικά δημιουργείται ένα ανταγωνιστικό μέγεθος καλλιεργήσιμης γης το οποίο και επιτυγχάνεται με τη συγκέντρωση εκτάσεων με ελαιόδεντρα σε επιλεγμένες περιοχές μέσω συμβάσεων μακροχρόνιας μίσθωσης με τους ιδιοκτήτες.
Ενιαία διαχείριση και οργάνωση της παραγωγής
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την συνεργασία με την εταιρεία μας είναι η εφαρμογή ενιαίου management και οργάνωσης της παραγωγής τα οποία και επιτυγχάνονται μέσω της εφαρμογής ενός ενιαίου πρωτόκολλου παραγωγής για ένα ομοιογενές μοντέλο παραγωγής με καλύτερη ορθολογική διαχείριση των συντελεστών κόστους.
Πως όμως υλοποιείται όλο αυτό; Αρχικά με την συνεργασία με γεωπόνους, γεωτεχνικούς και καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό. Η επίμορτη γεωργία έρχεται να αναδείξει τον ρόλο του γεωπόνου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής, αφού βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία τους. Ο γεωπόνος συλλέγει τα δεδομένα από τα κάθε χωράφι και με την αξιοποίηση της γνώσης του αλλά και της τεχνολογίας, μας επιτρέπει να βελτιστοποιήσουμε τις αποφάσεις που παίρνουμε κάθε μέρα στο χωράφι.
Παράλληλα μέσω της συλλογικής διαχείρισης επιτυγχάνεται η ενιαία προμήθεια εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, παγίδες κ.λπ.), η αξιοποίηση κοινών καλλιεργητικών μέσων (μηχανήματα), η κοινή εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τις καλλιέργειες, η ενιαία διαχείριση αρδευτικών υδάτων και η εφαρμογή Γεωργίας Ακριβείας με παράλληλη χρήση συστημάτων GIS για την δημιουργία βάσης δεδομένων που επιτρέπει την ιχνηλάτιση του προϊόντος από τον καταναλωτή.
Νέες θέσεις εργασίας
Γίνεται κατανοητό δε πως αυτόματα μέσω του εν λόγω μοντέλου καλλιέργειας δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας καθώς συνάπτονται συνεργασίες με κατά τόπους ΚΟΙΝΣΕΠ και ομάδες παραγωγών με δραστηριότητα την καλλιέργεια με ενοποιημένους κανόνες ενώ επιτυγχάνονται καλύτεροι όροι στον τομέα προώθησης και εμπορίας του προϊόντος.
Αύξηση προστιθέμενης αξίας
Και εδώ έρχεται το πιο σημαντικό ερώτημα. Πως θα αυξηθεί η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της παραγωγής; Με την οργανωμένη καλλιέργεια. Ο ακριβής υπολογισμός των ποσοτήτων λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και του αρδευτικού νερού που απαιτεί η κάθε καλλιέργεια κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες σε συνδυασμό με το σωστό χρόνο εφαρμογής τους αποτρέπει την υπερβολική και άσκοπη χρήση τους με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το κόστος παραγωγής και να αυξάνεται το κέρδος.
Παράλληλα με γνώμονα τις επιστημονικές οδηγίες καθορίζεται η ακριβής ποσότητα και το είδος των θρεπτικών στοιχείων καθώς και η ποσότητα του νερού που χρειάζεται η καλλιέργειά με αποτέλεσμα να εξασφαλίζεται η αύξηση της παραγωγής και η βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων. Επιπρόσθετα, αυξάνεται ο χρόνος διατήρησης της παραγωγής λόγω της ευρωστίας των καρπών.
Το προϊόν που παράγεται λοιπόν αποκτά μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία γιατί έχει καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά και συνεπώς καλύτερες τιμές. Τα προϊόντα αυτά παράγονται με μεθόδους που μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα λόγω της μειωμένης χρήσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και με τη βοήθεια της ιχνηλασιμότητας γίνονται πιο ελκυστικά για τον καταναλωτή.
Περιβαλλοντικά οφέλη
Η συνεχής καταγραφή διαφόρων παραμέτρων της καλλιέργειας που έχουν επίπτωση στο περιβάλλον συμβάλλει στην μείωση των κινδύνων για το περιβάλλον, όπως είναι η βιολογική ανισορροπία, η λειψυδρία και η ερημοποίηση που συχνά προκαλούνται από την εντατική γεωργία.
Μεταβατική περίοδος
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο μετάβασης, όπου ο πρωτογενής τομέας καλείται να κάνει ένα σημαντικό βήμα και να περάσει από την αδράνεια σε δυναμικές, ανταγωνιστικές καλλιέργειες, όπου η κινητήριος δύναμη πίσω από την ίδια τη διαδικασία της παραγωγής θα είναι να έχουμε το μυαλό μας πάντα στον τελικό καταναλωτή. Τι θέλει ο τελικός καταναλωτής; Θέλει να παράγουμε προϊόντα, τα οποία θα είναι ποιοτικά, ανταγωνιστικά και τελικά προσοδοφόρα για τους αγρότες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα.
Το μέλλον είναι ποιοτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να τυποποιηθούν και να κατευθυνθούν σε αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για να γίνουν, όμως, όλα αυτά – δεν θα γίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη και προφανώς χρειάζεται ένα συγκροτημένο μοντέλο καλλιέργειας και αυτό είναι που προσφέρει η επίμορτη γεωργία.
Συνεργασία με την ΕΑΣ Πηλίου
Με στόχο την αξιοποίηση χιλιάδων στρεμμάτων ελαιοπερίβολων στον ευρύτερο Νομό Μαγνησίας πρωταρχικό μέλημα της Crozana ήταν η ανάπτυξη συνεργασιών για την διάθεση του παραγόμενου προϊόντος και η συνεργασία αυτή επετεύχθη με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων καθώς πρόκειται για μια άριστα οργανωμένη και πλήρως στελεχωμένη πρωτοβάθμια συνεταιριστική οργάνωση με μεγάλη εμπειρία και γνώση στα αντικείμενα της δραστηριότητά της.
Η ΕΑΣ Πηλίου διαθέτει σύγχρονες υποδομές ενώ το προϊόν και όλη η παραγωγική διαδικασία παρακολουθείται από ειδικούς καταρτισμένους επιστήμονες. Στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας και αποθήκευσης δε, ο καρπός μεταποιείται ή συντηρείται για να δοθεί ότι πιο αγνό και εύγεστο στην κατανάλωση ενώ σημαντική είναι και η συμβολή στην διάθεση αγροτικών εφοδίων αλλά και στις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης.
Ο Συνεταιρισμός αποτελεί πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης και έχει προέλθει από τη συγχώνευση 19 πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πηλίου – Β. Σποράδων, η οποία μετατράπηκε και αυτή σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό.
Το φάσμα δραστηριοτήτων της Οργάνωσης αφορά στα ακόλουθα:
– Συγκέντρωση ελαιοκάρπου
– Έκθλιψη – άλεσμα ελαιοκάρπου
– Επεξεργασία επιτραπέζιας ελιάς
– Τυποποίηση ελαιολάδου
– Συγκέντρωση οπωροκηπευτικών προϊόντων
– Τυποποίηση οπωροκηπευτικών προϊόντων
– Εμπορία οπωροκηπευτικών προϊόντων
– Εμπορία γεωργικών εφοδίων
– Χημικές ή/και εδαφολογικές αναλύσεις
– Ασφαλιστικές υπηρεσίες
– Γεωπονική υποστήριξη και καθοδήγηση των παραγωγών από καταρτισμένο προσωπικό
– Δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης
Η πλειονότητα των προαναφερόμενων δραστηριοτήτων της Οργάνωσης πραγματοποιείται στις υφιστάμενες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της οι οποίες εκτείνονται σε ενιαία έκταση 46.641 τ.μ. και μεταξύ άλλων διαθέτουν μονάδα συγκέντρωσης και μεταποίησης επιτραπέζιας ελιάς, ελαιοτριβείο, τυποποιητήριο ελαιολάδου, χημικό/εδαφολογικό εργαστήριο, αποθήκες και πρατήριο γεωργικών εφοδίων.
Πλέον των κεντρικών εγκαταστάσεων οι δραστηριότητες της Οργάνωσης επεκτείνονται στα υποκαταστήματά της στις περιοχές Κλήμα Σκοπέλου, Λαύκος, Νεοχώρι, Αφέτες, Προμύριο, Αργαλαστή, Γλώσσα και Μήλινα, οι οποίες περιλαμβάνουν κατά περίπτωση γραφεία, αποθήκες, πρατήρια γεωργικών εφοδίων.