• 24 Νοεμβρίου, 2020

Η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Η σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό

Στη σημερινή ενημέρωση από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και τον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έγινε λόγος για 1.388 νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι 549. Ακόμα 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. Η πίεση του συστήματος Υγείας είναι κρίσιμη. Στην επικράτεια έχουμε περίπου 4.400 ανθρώπους που νοσηλεύονται με COVID, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ που είναι για COVID έχει φτάσει στο 86% στην επικράτεια. Στην Αττική το 81% των κλινών ΜΕΘ έχει καταληφθεί, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, το ποσοστό αυτό αγγίζει το 99%.

Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, “στη βόρεια Ελλάδα βλέπουμε μια σταθεροποίηση στα νέα κρούσματα. Ίσως παρατηρείται και μία μείωση τις τελευταίες μέρες, αλλά είναι σαφές ότι δεν μειώνονται τα κρούσματα με το ρυθμό που θα περιμέναμε. Είναι προφανές ότι η τήρηση των απαραίτητων μέτρων για τη μείωση του επιδημικού κύματος, δεν εφαρμόστηκε από όλους όπως έπρεπε. Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειές μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό το lockdown μέσα στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει να επιλέξει τη «φούσκα» του, δηλαδή να επιλέξει μια μικρή, αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους, με τους οποίους θα συναναστρέφεται. Πολλοί λένε ότι η νόσος COVID μοιάζει με μια απλή γρίπη. Όμως, άλλα είναι αυτά που λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας. Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε μέρα, ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο.
Κάποιοι άλλοι λένε, οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών. Ναι, η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται παραμένει σταθερή και είναι στα 80 έτη. Αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Μόνο κατά το μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες δηλαδή 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από 1.000 συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Βέβαια, το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 ετών και αυτό πάλι παραμένει σταθερό και δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες.
Όμως, μόνο μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποί μας ηλικίας μικρότερης των 65 ετών και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών από τον κορονοϊό. Συνεπώς η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας”.


Σχετικά Άρθρα

Τα τεστ covid στο Κ.Υ. Αλμυρού

Τα τεστ covid στο Κ.Υ. Αλμυρού

Μικρότερη είναι η αναλογία των κρουσμάτων ανά τεστ που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού την τελευταία…
Κορωνοϊός: Εισήγηση για 4η δόση του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών

Κορωνοϊός: Εισήγηση για 4η δόση του εμβολίου σε όλους άνω των 30 ετών

Στην εισήγηση να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό όλων των άνω των 30 ετών με…
Τί ισχύει με την τέταρτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19

Τί ισχύει με την τέταρτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19

Τις λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες…