• 24 Νοεμβρίου, 2020

Μόνιμες εξαιρέσεις και υποκρισία – γράφει ο Ευθ. Ζιγγιρίδης

Μόνιμες εξαιρέσεις και υποκρισία – γράφει ο Ευθ. Ζιγγιρίδης

γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

BEng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων

Αυτή η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει άλλοτε με περισσότερη επιτυχία και άλλοτε με λιγότερη πολλές προκλήσεις τους 18 μήνες θητείας της. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση που λέγεται ίση αντιμετώπιση των πολιτών απέναντι σε έκτακτες αποφάσεις ή σε νομοθετικές ρυθμίσεις και εξηγώ.

Εάν μία ομάδα ανθρώπων  θεωρούσε υπέρτατο καθήκον της και αποφάσιζε να καταθέσει στεφάνι ή να κάνει πορεία στους δρόμους τιμώντας την επέτειο του Πολυτεχνείου θα τους επιτρεπόταν; Εάν ένας σύλλογος θεωρούσε καθήκον του να τιμήσει την επέτειο του Πολυτεχνείου οργανώνοντας μία εκδήλωση θα μπορούσε χωρίς να υποστεί συνέπειες; Γιατί κάποιες αριστερές (δεν συνυπολογίζω τους συνήθεις ύποπτους που θέλουν να ονομάζονται «αναρχικοί») οργανώσεις ξεχύθηκαν στους δρόμους αγνοώντας την απόφαση που πάρθηκε; Γιατί πρέπει να χτίζονται πολιτικές καριέρες και να επιζητείται μέσα από τέτοιες καταστάσεις η πολιτική προβολή με την ανοχή της Κυβέρνησης;

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πήρε την ευθύνη επιτρέποντας πολιτικές εκδηλώσεις. Μήπως πολιτική εκδήλωση ήταν και οι 1500 που ξεχύθηκαν στην Αθήνα ή αυτούς που διαδήλωσαν  στη Θεσσαλονίκη ενώ στα νοσοκομεία της πόλης πεθαίνει καθημερινά κόσμος από τον Κορωνοϊό και το Βελλίδειο προετοιμάζεται να γίνει χώρο νοσηλείας;

Γιατί αυτοί που έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για την έκτακτη απαγόρευση  των συναθροίσεων, δεν ενδιαφέρθηκαν για την ακύρωση των παρελάσεων και των εορταστικών εκδηλώσεων στις εθνικές εορτές του Μαρτίου και του Οκτωβρίου και γιατί δεν αντέδρασαν στην απαγόρευση προσέλευσης πιστών στις εκκλησίες το Πάσχα; Βέβαια στις παραπάνω απαγορεύσεις είχαμε άλλα τραγελαφικά φαινόμενα όπου λίγοι ευτυχώς θερμοκέφαλοι «πατριώτες», αναθεμάτιζαν την κυβέρνηση ότι θέλει να καταργήσει την  ορθοδοξία και τις παρελάσεις. Η δικαιολογία ότι οι μεν εορταστικές εκδηλώσεις οργανώνονται από το κράτος και οι δε είναι αυθόρμητες εκδηλώσεις από τον λαό δεν στέκουν καν κριτικής στο βάθρο της κοινής λογικής εν μέσω πανδημίας.

Η κοινή λογική απουσίασε σε όλα τα επίπεδα από όλους τους εμπλεκόμενους. Ίσως o Πρωθυπουργός έπρεπε να συνεννοηθεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε μαζί ή με διαφορετικές ολιγομελείς αντιπροσωπείες να καταθέσουν στεφάνι χωρίς να πυροδοτηθούν όλες αυτές οι δυσάρεστες διεργασίες. Ίσως έπρεπε να επιτραπούν οι εκδηλώσεις από τα κόμματα με αυστηρούς κανονισμούς για την προστασία της υγείας των συμμετεχόντων.  Ίσως η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να σταματήσει να ψάχνεται και να στηρίζεται σε κάποιες αποφάσεις, μέσω έκτακτων συνθηκών, της Κυβέρνησης (άλλοτε σωστές και άλλοτε λάθος) για να αποδείξουν την αντιπολιτευτική ύπαρξη τους. Ίσως η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να σταματήσει να χαϊδεύει κάποιους πολιτικούς σχηματισμούς και μέσω των εκτελεστικών οργάνων της να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο όλους τους πολίτες είτε ανήκουν σε αριστερές οργανώσεις είτε σε δεξιές είτε δεν ανήκουν πουθενά.

Οι Ηγεσίες κάποιων αριστερών οργανώσεων είτε βρίσκονται σε σύγχυση είτε κάνουν με σκοπιμότητα κάποιες κινήσεις. Ισχυρίζονται ότι από τη μια τα περιοριστικά μέτρα εν μέσω πανδημίας δεν επιβλήθηκαν αρκετά γρήγορα, από την άλλη η κυβέρνηση ακολουθεί «φασιστικές» μεθόδους αντιμετώπισης των λίγων εκλεκτών που πρέπει πάντα να εξαιρούνται για να μην αγγίζουμε την ευαισθησία κάποιων αριστερών ψυχών, λες και ο υπόλοιπος κόσμος δεν έχει ευαισθησίες.

Από τη μια η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει με διάφορους τρόπους τα πλήθη από την άλλη παραπαίει  και είναι ουσιαστικά απούσα στην σοβαρή αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικά στο δεύτερο κύμα κάνοντας το ένα λάθος μετά το άλλο. Η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επένδυσε στα έκτακτα μέτρα για την απαγόρευση των συναθροίσεων για να επιβεβαιώσει την ύπαρξη της στα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Στο κρισιμότερο σημείο  της πανδημίας εκμεταλλεύτηκε λαϊκίστικα τις ευαισθησίες των πολιτών για την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκειμένου να κρύψει την ανύπαρκτη αντιπολιτευτική πορεία της.

Δεν στέκομαι σε θέματα της νομιμότητας ή μη της απαγόρευσης των συναθροίσεων. Δεν είμαι ειδικός. Ως πολίτης που μεγάλωσε σε μία αστική δημοκρατία ενοχλούμαι με τέτοιου είδους αποφάσεις. Ακούω απόψεις που διαφέρουν από ειδικούς, ωστόσο στέκομαι στην απειθαρχία κάποιων οργανώσεων που μη σεβόμενοι την απόφαση που πάρθηκε, δημιούργησαν δυσάρεστες καταστάσεις.

Τι και αν τήρησαν τους υγειονομικούς κανόνες κάποιοι. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Από την άλλη, γιατί η κυβέρνηση αφού αποφάσισε μέσω του αρχηγού της αστυνομίας να πάει προς αυτή την κατεύθυνση, δεν υπερασπίστηκε μέχρι το τέλος αυτή την απόφαση;  Γιατί η πολίτης που πήγε να καταθέσει ένα λουλούδι στο Πολυτεχνείο, εισέπραξε το πρόστιμο (και ας της χαρίστηκε μετά από την προβολή στα κανάλια) και όλοι αυτοί που ξεχύθηκαν στους δρόμους είτε ανήκαν σε συντεταγμένες πολιτικές οργανώσεις είτε όχι, επέστρεψαν κανονικά στην καθημερινότητα χωρίς να έχουν υποστεί το παραμικρό με ελάχιστες εξαιρέσεις;  

Είκοσι οκτώ αστυνομικοί στη Μαγνησία που συμμετείχαν στα μέτρα ασφαλείας στην επέτειο του Πολυτεχνείου στο Βόλο τέθηκαν σε καραντίνα διότι κάποιοι συνάδελφοί τους βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί με ανακοίνωση τους εκθέτουν το πρόβλημα έλλειψης δικής τους προστασία από την διοίκηση τους. Γιατί δεν επικρατεί η κοινή λογική σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ηγεσίες των κομμάτων ώστε να αποφεύγονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις;

Εάν κύριοι της κυβέρνησης έχετε το θάρρος να παίρνετε τέτοιες αποφάσεις που μπορεί να ισορροπούν μεταξύ νομιμότητας ή μη στα πλαίσια του δημοκρατικού πολιτεύματος, τότε πρέπει να έχετε το θάρρος να τις υποστηρίζετε μέχρι το τέλος, χωρίς εξαιρέσεις. Αρκετά με την διαφορετική αντιμετώπιση αριστερών ή ακόμη και ακροδεξιών οργανώσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες. Η κυβέρνηση και τα εκτελεστικά όργανα της έχοντας αντιμετωπίσει πολλές διαφορετικές  δυσάρεστες καταστάσεις τους πρώτους 18 μήνες της θητεία της, ήρθε η ώρα να κάνει κάτι πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, να αντιμετωπίσει  όλους τους πολίτες είτε είναι οργανωμένοι κάπου είτε όχι ως ΙΣΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ.

Τα ενοχικά σύνδρομα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων ως προς την Αριστερά πρέπει να εξαλειφθούν. Η Αριστερά της Ευρώπης έχει εξελιχθεί έχει κάνει βήματα μπροστά για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η δική μας Αριστερά παραπαίει ακόμη μεταξύ σε μετεμφυλιακών συμπεριφορών και σε αντιχουντικών ρητορικών. Το φάντασμα της χούντας τελείωσε κύριοι και θα αντιμετωπιστεί με όποια μορφή και αν προσπαθήσει να μας επισκεφθεί. Ας εξελιχθεί η ελληνική Αριστερά για να μπορέσει να αντιπολιτευθεί ουσιαστικά και δημιουργικά προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών.

Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT

Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων


Σχετικά Άρθρα

Ψηφίζουμε γνώστες, όχι γνωστούς – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Ψηφίζουμε γνώστες, όχι γνωστούς – Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ξεπέρασε τα 70 χρόνια ύπαρξης. Στις 10 Σεπτεμβρίου 1952 πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο η…
Συνάντηση Προέδρου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου Ευθ. Ζιγγιρίδη με Δήμαρχο Αλμυρού

Συνάντηση Προέδρου Καππαδοκών Αργιλοχωρίου Ευθ. Ζιγγιρίδη με Δήμαρχο Αλμυρού

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Αλμυρού, κο Δημήτριο Εσερίδη, είχε ο Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων…
Κοπή βασιλόπιτας της «Πρότασης Ζωής»

Κοπή βασιλόπιτας της «Πρότασης Ζωής»

Τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της…