• 22 Οκτωβρίου, 2020

Μια εύκολη και πρόχειρη δόση αισιοδοξίας είναι πάντοτε διαθέσιμη… Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

Μια εύκολη και πρόχειρη δόση αισιοδοξίας είναι πάντοτε διαθέσιμη… Γιώργου Τσιντσίνη – Δελτίο θυέλλης

Έκδοση 17-10-2020

Νερόβραστος κι ο Οκτώβριος

χωρίς καν την ….παρέλαση.

Μόν’ ο ιός και κρούσματα

σε συνεχή …επέλαση.

Οι ανακοινώσεις, τα μισόλογα και οι εικοτολογίες των επιστημόνων, των πολιτικών, οι προβλέψεις τους για το άμεσο μέλλον χαλούν από τώρα τον ψυχισμό μας, προοιωνίζοντας ένα δύσκολο χειμώνα που επέρχεται, με γρίπες, έξαρση της πανδημίας, αβέβαια εμβόλια κ.ο.κ. Και είναι προφανής η κόπωση του πληθυσμού -σε όλον τον πλανήτη- είτε πειθαρχεί στα μέτρα προστασίας είτε όχι. Θέλει μεγάλο ψυχικό κουράγιο, να τηρείς τα μέτρα προστασίας όσο καλύτερα μπορείς, αλλά να μην κρατάς καθημερινά τον ιό στη σκέψη, τις συζητήσεις σου, τους προβληματισμούς σου, στις καθημερινές σχέσεις, μέσα στην οικογένεια, στις επαφές με τους φίλους και τους γνωστούς, στις συναλλαγές σου. Αν κάνεις το αντίθετο, μόνο να μιζεριάζεις «καταφέρνεις» και να θρονιάζεται γύρω σου κι εντός σου η μοναξιά και η κατάθλιψη.

 

Και είναι πλέον σαφές, ότι συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας, την περασμένη Άνοιξη, την τρέχουσα περίοδο καταγράφονται καθημερινά περισσότερα κρούσματα και περισσότεροι θάνατοι.

 

Μα τι θα γίνει τελικά; Κάποια πράγματα -ειδικά τα σοβαρότερα- πρέπει να τα αφήνουμε στα χέρια του Θεού και να μην ξεχνάμε ότι η αισιοδοξία είναι το καλύτερο διαθέσιμο «φάρμακο».

 

Μια εύκολη και πρόχειρη δόση αισιοδοξίας είναι πάντοτε διαθέσιμη αν απλά συγκρίνουμε τα επιδημιολογικά στοιχεία (κρούσματα, διασωληνωμένοι, θάνατοι κτλ.) με άλλες χώρες, πιο προηγμένες και με ισχυρότερα και πιο οργανωμένα συστήματα υγείας από το δικό μας. Από αυτήν την εύκολη και πρόχειρη σύγκριση προκύπτει το αβίαστο συμπέρασμα ότι «πάλι καλά τα πάμε στην Ελλάδα», τουλάχιστον μέχρι στιγμής και συνεχίζουμε τη ζωή μας.

 

Το βασικότερο είναι πως καθίσταται πλέον υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλη τη χώρα και ανεξαρτήτως επιπέδου συναγερμού. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε την περασμένη Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τονίζοντας ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη για την προστασία όλων. Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες να φορούν τη μάσκα ακόμα και σε χώρους εστίασης, όταν φυσικά δεν γευματίζουν, λαμβάνουν το δείπνο τους ή πίνουν το ποτό τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε τη μάσκα παντού, τόσο σημαντικότερο είναι για την προστασία τη δική μας και των γύρω μας».

 

Προς το παρόν, στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα της πανδημίας εξελίσσεται σταθερά, με τον μέσο όρο των νέων διαγνώσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες να κυμαίνεται μεταξύ 300-400 και τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών από την προηγούμενη εβδομάδα να είναι κοντά ή και να ξεπερνά τους 90. Όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο Οκτώβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, λόγω και της επικείμενης μείωσης της θερμοκρασίας που ενδεχομένως να συνοδευτεί με αύξηση των κρουσμάτων. «Εάν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο, είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», τόνισε.

 

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι μέλος του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος διαγνώσθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό. Ο ίδιος ενημέρωσε επίσης ότι υποβλήθηκε άμεσα σε τεστ, το οποίο βγήκε αρνητικό, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μπήκε προληπτικά σε καραντίνα και θα ασκεί τα καθήκοντά του από απόσταση. Και τι να προσθέσεις, εν προκειμένω; Ότι ακόμη και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη αναγκάστηκε προληπτικά να μπει σε καραντίνα, να αυτοπροστατεύεται;

 

Και κάτι ακόμη, οικουμενικά πανδημικό: Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης κρίσεων και ανθρωπιστικής βοήθειας Γιάνες Λενάρτσιτς ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Τρίτης ότι τέθηκαν σε καραντίνα, αφού είχαν επαφή με πρόσωπα που διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό, μία εβδομάδα έπειτα από επίσκεψή τους στην Αιθιοπία.

 

Αφορά τους χρήστες του ίντερνετ: Η εταιρεία Facebook Inc θα ξεκινήσει να απαγορεύει στην πλατφόρμα της διαφημίσεις που αποθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν. Στη σχετική ανακοίνωσή της προανήγγειλε, επίσης, μία νέα εκστρατεία ενημέρωσης για τα εμβόλια κατά της γρίπης. Επιπλέον, σε ανάρτησή της σε μπλογκ, ενημέρωσε ότι θα επιτρέπονται οι διαφημίσεις που αφορούν νομοσχέδια ή κυβερνητική πολιτική για τα εμβόλια (συμπεριλαμβανομένου και του εμβολίου για την Covid-19). Η νέα πολιτική της πλατφόρμας θα αρχίσει να εφαρμόζεται εντός των επόμενων ημερών. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεχόταν πιέσεις από βουλευτές και από οργανώσεις για τη δημόσια υγεία που ζητούσαν να αφαιρεθεί το αντιεμβολιαστικό περιεχόμενο και η παραπληροφόρηση.

 

Εκείνο το σοβαρό που δεν πολυ-συζητάμε εμείς οι Έλληνες -ίσως γιατί μας έχει «εκπαιδεύσει» η πολυετής οικονομική κρίση- είναι η «τρύπα» στην εθνική μας οικονομία, στα ταμεία των επιχειρήσεων (όσες ήδη δεν έκλεισαν) και στα πορτοφόλια μας. Κι είναι παράπλευρες πληγές που άνοιξε η πανδημία, αλλά θα πάρει καιρό να επουλωθούν, όσο κι αν προσπαθήσει η κυβέρνηση και άλλοι δημόσιοι φορείς.

 

Ξεπέρασαν τις 35.000 οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη». Μάλιστα, οι προσλήψεις ήταν κατά 35.878 περισσότερες σε σχέση με τις απολύσεις, τις παραιτήσεις και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως λόγω της επανεκκίνησης της εκπαίδευσης και των προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο αυτό. Οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων από την άλλη δεν ήταν αρκετές ώστε να ξεπεράσουν το κύμα προσλήψεων στην εκπαίδευση, λόγω των πολύ λιγότερων προσλήψεων που πραγματοποιήθηκαν φέτος στον κλάδο του τουρισμού εξαιτίας της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι απολύσεις, παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο 84.578 λιγότερες από πέρυσι, σε ένα μήνα που παραδοσιακά καταγράφεται το τέλος της θερινής σεζόν. Αντίστοιχα, οι προσλήψεις ήταν επίσης λιγότερες από πέρυσι, αλλά μόνο κατά 48.700. Όπως αναγράφεται και στην έκθεση του συστήματος «Εργάνη», παρά τη θετική επίδοση των ισοζυγίων των έξι τελευταίων μηνών (Απριλίου – Σεπτεμβρίου), ο δραματικά μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας COVID-19, επηρέασε δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου Α΄ εννεαμήνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α΄ εννεαμήνων των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος έχουν δημιουργηθεί 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας από το 2019 το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος. Η επίδοση του φετινού 9μήνου, που μετράει 154.176 νέες θέσεις εργασίας, επιστρέφει την αγορά στο 2013, όταν στο 9μηνο είχαν δημιουργηθεί 165.702 νέες θέσεις εργασίας.

 

Τίποτε ωστόσο δεν είναι σοβαρότερο από την υγεία, ατομική ή συλλογική. Όλα τ’ άλλα -συν Θεώ- θα τα παλέψουμε και τελικά θα τα καταφέρουμε. Γιατί -αν μη τι άλλο- είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Αναλογιστείτε πόσες φορές στη ζωή μας είπαμε «είναι δύσκολη η χρονιά – δεν θα τα βγάλουμε πέρα»… Κι όμως ζούμε και υπάρχουμε, προοδεύουμε, αναθρέψαμε παιδιά κι εγγόνια και οι ζωές συνεχίζονται. «Με μπουνάτσες ή μποφόρια», αλλά συνεχίζεται.

 

Αν εξαιρέσουμε κάποιες φθινοπωρινές κι αναμενόμενες βροχές ο καιρός θερμοκρασιακά καλά κρατάει, στο μέσιασμα του Οκτώβρη. Ελπίζουμε σε ανάλογη συνέχεια…

 

Περίεργο φαινόμενο αυτό με τους συνταξιούχους… Επί μήνες ολόκληρους καθημερινή τους κουβέντα ήταν πριν «αν θα πάρουν τα αναδρομικά» που τους έκοψε ο Κατρούγκαλος. Τώρα που βεβαιώνονται ότι θα τα πάρουν, από 22 του μήνα και μετά μαζί με τις συντάξεις Νοεμβρίου, η καθημερινή συζήτηση – διαμάχη άλλαξε. Από το «μπα, θα είναι λίγα» μέχρι το «εσύ θα πάρεις πολλά». (Ευτυχώς που δεν πήρα ακόμη σύνταξη και δεν έχω τέτοιες …σκασίλες.)

 

Ιδού λοιπόν που η ….μάσκα σώζει. Θα πάρεις μεν τα αναδρομικά, αλλά οι κακεντρεχείς «φίλοι» δεν θα μπορούν να δουν το χαμόγελό σου πίσω από τη μάσκα που φοράς.

 

Για διαβάστε όμως κι αυτό (από την «Καθημερινή»): «Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκρατήσει την ύφεση κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, κάνοντας συνεχείς ενέσεις ρευστότητας στην οικονομία, θα έχουν και το «τίμημά τους» για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες (ανάμεσά τους και οι συνταξιούχοι με την ετεροχρονισμένη φορολόγηση των αναδρομικών) και επιχειρήσεις, ένα τίμημα το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί μέσα στο επόμενο έτος. Στην πραγματικότητα, από κάθε μέτρο ελάφρυνσης που ελήφθη φέτος (ή πρόκειται να ληφθεί μέσα στο επόμενο διάστημα) προκύπτει και ένας λογαριασμός.» Αυτό που λέμε δηλαδή συνήθως για την …αχλάδα και την ουρά της…

 

Από την άλλη μεριά διαβάζω ότι μια νέα ειδικού τύπου περαίωση των φορολογικών υποθέσεων που λιμνάζουν στα δικαστήρια η οποία συνοδεύεται με εκπτώσεις έως 75% και πληρωμή φόρων και προσαυξήσεων σε πολλές δόσεις ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του νέου συστήματος. Στόχος είναι να αποσυμφορηθούν τα δικαστήρια και να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα δημόσια ταμεία. Η νέου τύπου διευθέτηση των διαφορών με τις ελεγκτικές αρχές θα γίνει μέσω της ειδικής Επιτροπής Εξώδικης Επίλυσης η οποία θα εξετάζει τα αιτήματα και τις ενστάσεις των φορολογούμενων σχετικά τις πράξεις επιβολής πρόσθετου φόρου η και προστίμων των φορολογικών αρχών και θα αποφασίζει για την εν όλω ή εν μέρει αποδοχή ή την απόρριψη του αιτήματος προτείνοντας στον φορολογούμενο συγκεκριμένο τρόπο επίλυσης των διαφορών. Η εξώδικη ρύθμιση θα έχει διάρκεια λίγων μηνών καθώς οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα πρέπει να αποφανθεί, μέχρι 31 Μαΐου 2021 ή μέχρι 31 Ιουλίου 2021, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία υπάγονται οι υποθέσεις.

 

Σκέφτομαι να μη ασχοληθώ άλλο με το δικτάτορα Ερντογάν… Οι προπαγανδιστικές και κουτοπόνηρες πρωτοβουλίες του, τα ψέματά του, πέφτουν πλέον καθημερινά σε ρυθμούς…πολυβόλου. Αλλά μήπως και οι «χαλβάδες» Ευρωπαίοι -οι περισσότεροι- δεν είναι κουτοπόνηροι; Τώρα έχουμε νέο γύρο με navtex των Οθωμανών και οι τάχα φίλοι μας ανά τον κόσμο νευριάζουν πολύ με τον Ερντογάν και σκίζουν πότε – πότε και τα ….καλσόν τους.

 

Εκείνο που λυπάμαι είναι για τις αναγκαστικές επιφυλακές του προσωπικού των ενόπλων μας δυνάμεων, την κόπωσή του και το υψηλό οικονομικό κόστος που απαιτείται διαρκώς για να διατηρείται η ετοιμότητα, κόντρα στους μπαμπέσηδες του κακού γείτονα.

 

Όσο πλησιάζουμε στις Αμερικανικές εκλογές, τόσο πληθαίνουν οι ανερμάτιστες «κωλοτούμπες» του Προέδρου Τραμπ, που -ούτε λίγο ούτε πολύ- ανάμεσα σε πολλά άλλα αστήρικτα δήλωσε ότι περισσότεροι πεθαίνουν από τη γρίπη, παρά από τον κορωνοϊό… Και βγάνουν οι συμπατριώτες του επιστήμονες και τον διαψεύδουν πάραυτα, αφού παραθέτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι στιγμής περίπου 210.000 άνθρωποι πέθαναν από τον ιό στις ΗΠΑ, ενώ την περίοδο 2019 – 2020 μόνο 22.000 είχαν θύματα από τη γρίπη.

 

Τρεις εβδομάδες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 3ης Νοεμβρίου, πάνω από 10 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα (βλέπε σημερινή φωτο στη στήλη από το ΑΡ – Ρόιτερ) με το σύστημα της εκ των προτέρων ψηφοφορίας, είτε μέσω της επιστολικής ψήφου είτε με φυσική παρουσία στα εκλογικά κέντρα αρκετών πολιτειών. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης είχαν ψηφίσει 10,4 εκατομμύρια Αμερικανοί, ενώ την αντίστοιχη στιγμή του 2016 περιορίζονταν σε 1,4 εκατ. Αν και δικαιολογείται ως ένα βαθμό από την πρόθεση πολλών πολιτών να προφυλαχθούν από έναν επικίνδυνο, στις συνθήκες της πανδημίας, συνωστισμό την ημέρα των εκλογών, η εντυπωσιακή αύξηση του αριθμού όσων ασκούν νωρίτερα το εκλογικό τους δικαίωμα θεωρείται προμήνυμα συμμετοχής – ρεκόρ στη φετινή αναμέτρηση. Και φυσικά σε όλον ον κόσμο κορυφώνεται η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα, που αφορά εκατομμύρια εκατομμυρίων και εκτός των ΗΠΑ.

 

Γράφει -μεταξύ άλλων- ο Αλέξης Παπαχελάς στην «Καθημερινή»: «Ο κανιβαλισμός, η ανθρωποφαγία, έχει πάει σε άλλη κλίμακα στον χώρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ανησυχούσαμε πριν από δέκα χρόνια για το μίσος, τον διχασμό, την πρωτοφανή και συστηματική δολοφονία χαρακτήρων. Πού να ξέραμε… Σήμερα δεν τη γλιτώνει κανείς, νεκρός ή ζωντανός, αθώος ή ένοχος. Η κρεατομηχανή δεν έχει ιδεολογία, ούτε φραγμούς: ό,τι μπαίνει βγαίνει αποδομημένο με άγριο τρόπο. Τώρα το νιώθουν και όσοι την τάιζαν αχόρταγα τα προηγούμενα χρόνια. Οι ακραίοι κάθε πλευράς έχουν το πάνω χέρι. Φωνάζουν περισσότερο, ουρλιάζουν όταν χρειάζεται, βρίζουν, λοιδορούν χωρίς έλεος. Κάθε λογικός άνθρωπος νιώθει ένα μείγμα δέους και αηδίας μπροστά στο θέαμα του σύγχρονου Κολοσσαίου. Κάποιοι μπαίνουν στο καβούκι τους και απλά παρατηρούν σιωπηλοί όσα γίνονται. Άλλοι πάλι παρασύρονται, δυστυχώς, από το όποιο ρεύμα κυριαρχεί και υιοθετούν παλαβές θεωρίες και απόψεις. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ο θυμός. Συγκρατημένοι άνθρωποι διατυπώνουν τις απόψεις τους με οργή, όποιο και αν είναι το θέμα. Είναι ασφαλώς πιο εύκολο να καθίσεις μπροστά σε μια οθόνη και να βρίζεις κάποιον, από το να τον έχεις απέναντι και να μιλάς μαζί του. Ο τσακωμός στο παλιό καφενείο ήταν ενίοτε βίαιος, αλλά υπήρχε ένα δίχτυ συνοχής που δεν άφηνε τα πράγματα να ξεφύγουν.» Πόσοι διαφωνείτε;

 

Το Greek Gateway θυμάται και προβάλλει: «Χαρούμενα 86α γενέθλια στη θρυλική Ελληνίδα τραγουδίστρια Νανά Μούσχουρη! Πέρα από το μέγεθος της καριέρας της, έχει κυκλοφορήσει πάνω από 200 άλμπουμ σε τουλάχιστον δώδεκα διαφορετικές γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, γαλλικών, αγγλικών, γερμανικών, ιταλικών, πορτογαλικών, ισπανικών, εβραϊκών, ουαλικών, μανταρινικών και κορσικανών. Έχει πουλήσει περισσότερα από 350 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως, και παγκοσμίως, είναι η μεγαλύτερη γυναίκα καλλιτέχνης όλων των εποχών!» Πραγματικά σημαντική…. Μια ακόμη ιδανική «πρέσβειρα» της Ελλάδας σε όλον τον κόσμο. Να είναι πάντοτε γερή…

 

Όταν ο Μαχάτμα Γκάντι μελετούσε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, είχε έναν καθηγητή του οποίου το επίθετο ήταν Mr. Peters και ο οποίος δεν τον συμπαθούσε καθόλου.

Κάποια μέρα, ο Mr. Peters κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματός του καθόταν στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου όταν ο Γκάντι ήρθε με τον δίσκο του και κάθισε δίπλα του.

Σοβαρά ενοχλημένος ο υπερόπτης καθηγητής είπε στον Ινδό Γκάντι: «Κύριε Γκάντι, δε γνωρίζετε ότι ένα γουρούνι και ένα περιστέρι δεν κάθονται μαζί κατά τη διάρκεια του φαγητού τους;» και η απάντηση του Γκάντι ήταν: «Μην ενοχλείστε, κ. καθηγητά, θα πετάξω παραπέρα» και λέγοντας αυτά πήγε και κάθισε σ’ ένα άλλο τραπέζι. Πράσινος από τα νεύρα του ο Mr. Peters θέλησε να πάρει τη ρεβάνς στις επόμενες εξετάσεις, αλλά ο φοιτητής του απάντησε ορθότατα σε όλες τις ερωτήσεις του. Τότε ο Mr. Peters του έθεσε την παρακάτω ερώτηση: «Κύριε Γκάντι, τι θα κάνατε αν περπατώντας στον δρόμο βρίσκατε ένα πακέτο γεμάτο σοφία και ένα άλλο γεμάτο λεφτά; Ποιο από τα δύο θα παίρνατε;» Χωρίς να το πολυσκεφτεί ο Γκάντι του απάντησε: «Σίγουρα το πακέτο με τα χρήματα.» Τότε ο Mr. Peters μ’ ένα χαμόγελο γεμάτο ειρωνεία του είπε: «Αν ήμουν στη θέση σας θα έπαιρνα αυτό με τη σοφία, δε νομίζετε;» και ο Γκάντι του απάντησε με απάθεια: «Ο καθένας παίρνει αυτό που του λείπει.» Ο Mr. Peters ήδη υστερικός από την απάντηση του φοιτητή του έγραψε στην κόλλα του διαγωνίσματος “Ηλίθιος” και την έδωσε στον Γκάντι. Ο Γκάντι πήρε την κόλλα του διαγωνίσματος και κάθισε κάτω. Μερικά λεπτά αργότερα πάει στον καθηγητή του και του λέει: «Mr. Peters, υπογράψατε το γραπτό μου, αλλά ξεχάσατε να το βαθμολογήσετε.»

 

Με πηγή την ιστοσελίδα «Πρόσωπα» καταχωρώ απόσπασμα του Ευβοιώτη λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, από παλιά συνέντευξή του στον Δημήτρη Γκιώνη στην «Ελευθεροτυπία»: «Είχαμε έναν οικογενειακό γιατρό, Θεός σχωρέσ’ τον. Ταξιδεύαμε, κάποτε, από την Αθήνα στη Χαλκίδα με τρένο. Ο γιατρός απέναντί μου, δίπλα μου μία κυρία. Κουβεντιάζαμε

γόνα με γόνα με την κυρία και κάποια στιγμή σκύβει και με ρωτάει: «Κυρ Γιάννη, ο κύριος είναι γιατρός;» «Ναι», της λέω. «Και είναι καλός;» «Θαύμα είναι. Μου έχει σώσει τη ζωή.

Κάποτε αρρώστησα βαριά, αλλά έλειπε στο Παρίσι και σώθηκα!» Έβαλε τα γέλια η γυναίκα

και γέλαγε σε όλο το ταξίδι.»

 

«Ρώτησε κάποιος τον κύριο Κ. αν υπάρχει Θεός και ο κύριος Κ. είπε: «Σου συνιστώ να αναλογιστείς, αν η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα σε κάνει ν’ αλλάξεις συμπεριφορά. Αν δεν πρόκειται ν’ αλλάξεις, τότε το ερώτημα δεν έχει νόημα. Αν πάλι πρόκειται ν’ αλλάξεις, τότε μόνο σε ένα μπορώ να σου φανώ χρήσιμος: Να σου πω ότι έχεις ήδη αποφασίσει πως χρειάζεσαι έναν Θεό.» (Μπέρτολτ Μπρεχτ)

 

Νέα βρισιά της μόδας: Άντε, ρε …κρούσμα.

 

Τους ανθρώπους που παίζουν για να σε χάσουν, άσ’ τους να νικήσουν.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…