• 13 Οκτωβρίου, 2020

Συνέντευξη με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Τέα

Συνέντευξη με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννη Τέα

«H περιφερειακή διακυβέρνηση που προτείνει

ο Κ. Αγοραστός θα παρακάμψει τη γραφειοκρατία»

Παρών από την πρώτη στιγμή στις περιοχές που ο «Ιανός» άφησε τα σημάδια του και σε όλες τις συσκέψεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν ο κος Γιάννης Τέας, εντεταλμένος σύμβουλος Χωροταξίας και Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και πρώην αντιπρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας.

 

Στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων ο ίδιος, είχαμε την ευκαιρία να τον φιλοξενήσουμε στο «Λαό» και να συζητήσουμε μαζί του αναφορικά με τις καταστροφές στην περιοχή μας, τις αποζημιώσεις και τη συνδρομή της Περιφέρειας και του Επιμελητηρίου. Μίλησε για τον καθαρισμό των ρεμάτων και τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που καθυστερούν τα έργα, λέγοντας πως λύση θα ήταν η Περιφερειακή διακυβέρνηση που έχει προτείνει εδώ και χρόνια ο Κώστας Αγοραστός.

Αρχικά ρωτήσαμε τον κο Τέα για την αντιμετώπιση του φαινομένου «Ιανός» από την Περιφέρεια. Όπως μας είπε: «Ήταν ένα φαινόμενο πρωτόγνωρο και το λένε αυτό πολύ μεγαλύτεροι από εμάς που δεν έχουν βιώσει κάτι παρόμοιο. Αρκεί να αναφέρω πως η Λίμνη Πλαστήρα δεσμεύει κάθε χρόνο 105 εκατομμύριο κυβικά νερού κι εκείνη την  Παρασκευή μάζεψε 98 εκατομμύρια σε 12 ώρες! Για την περιοχή μας, οι ζημιές ήταν εκτεταμένες, έγιναν καταστροφές και σε υποδομές και σε αγροτικές, κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι η Πολιτεία, η Περιφέρεια  Θεσσαλίας και ο Δήμος Αλμυρού έδρασαν ακαριαία» και συνέχισε προσθέτοντας ότι «

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ήταν εκείνο το Σαββατοκύριακο μόνιμα στην περιοχή μας συντονίζοντας όλες τις προσπάθειες με τη συνδρομή της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κα Κολυνδρίνη και των περιφερειακών συμβούλων. Το παρήγορο ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα, οπότε να δώσω συγχαρητήρια για το συντονισμό όλων των υπηρεσιών στους απεγκλωβισμούς των συμπολιτών μας».

Σχετικά με τις πρωτοβουλίες του Επιμελητηρίου, σχολίασε πως «με το που έγινε το φαινόμενο, ήρθε η πρόεδρός του, κα Καπούλα, είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, έκανε αυτοψία σε διάφορα μέρη όπως για παράδειγμα στον Περιφερειακό και προσέφερε τη βοήθειά της. Αυτό που μπορεί να κάνει το Επιμελητήριο και είναι σημαντικό είναι ότι ετοιμάζει τα τεχνικά δελτία για τις καταστροφές, διαθέτει μηχανικούς για τις αυτοψίες και την καταγραφή, η ίδια η κα Καπούλα συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών κ. Καραγιάννη».

Πολύς λόγος γίνεται για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Τέας, αυτός έχει περάσει στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας, η οποία ωστόσο δεν έχει τα χρήματα για τις εργασίες που απαιτούνται. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιφ. Θεσσαλίας σχολίασε σχετικά: «Πολύ σημαντικό είναι να γίνεται ο καθαρισμός των ρεμάτων. Εδώ και δύο χρόνια είναι στη δικαιοδοσία της περιφέρειας. Μας δόθηκε η δικαιοδοσία αλλά δεν μας δόθηκε ούτε ένα ευρώ. Με πόρους από άλλα έργα κάνουμε τους καθαρισμούς και είναι πάρα πολλά τα ρέματα. Το συνολικό μήκος των ρεμάτων στη Μαγνησία είναι 8.000 χιλιόμετρα τα οποία χρειάζονται καθαρισμό αν όχι σε ετήσια βάση, κάθε δύο χρόνια. Οπότε, όπως γίνεται αντιληπτό, πολλές φορές γίνεται η επιλογή των ρεμάτων. Φέτος το 2020, το κονδύλι ήταν ύψους 1,8 εκατομμυρίων για τον καθαρισμό κι επιλέχθηκαν 12 ρέματα τμηματικά, έτσι για να έχει ο κόσμος μια εικόνα των χρημάτων που θα χρειάζονταν για τα 8000 χιλιόμετρα».

Όσον αφορά τις διαδικασίες εξπρές που ανακοίνωσε η Περιφέρεια για το οδικό δίκτυο στην Όθρυ, το Χολόρεμα και τον Μαυρόλοφο, ο κ. Τέας στάθηκε στη γραφειοκρατία του ελληνικού κράτους. Όπως τόνισε: «Έργα ύψους 3,3 εκατομμυρίων εξήγγειλε η Περιφέρεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος λόγω θεομηνίας. Τα χρήματα εκταμιεύονται, ωστόσο σύμφωνα με το νόμο 44/12, οι διαδικασίες γίνονται χρονοβόρες αφού η γραφειοκρατία είναι τεράστια. Τα έργα κωλυσιεργούν και αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες είναι ότι πρέπει να περάσουν από ελεγκτικό συμβούλιο, από την Αποκεντρωμένη, από δύο οικονομικές επιτροπές, να εξεταστούν τυχόν ενστάσεις. Πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να το δει πολύ σχολαστικά και να το αλλάξει. Σημαντική διαφοροποίηση για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών θα ήταν αυτό που ζητάει εδώ και χρόνια ο Περιφερειάρχης μας, Κώστας Αγοραστός, η περιφερειακή διακυβέρνηση, έτσι τις αποφάσεις και τον προγραμματισμό να μπορούμε να τα έχουμε εμείς οι ίδιοι».

Τέλος, ο κ. Τέας μας μίλησε για τις αποζημιώσεις όλων όσων επλήγησαν από τον «Ιανό»: «Επειδή είχα τη δυνατότητα να συναντηθώ και να συμμετάσχω σε όλες τις συζητήσεις και με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Λυκούρεντζο που μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί στο περιφερειακό συμβούλιο, με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Δούκα, με τους βουλευτές του νομού μας και τον γεν. γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Τριαντόπουλο, μπορώ να διαβεβαιώσω ότι άπαντες έχουν δεσμευτεί ότι οι αποζημιώσεις θα είναι άμεσες διότι κατανοούν ότι είναι περίοδος προετοιμασίας των αγρών προς καλλιέργεια. Και το λέω αυτό ορμώμενος ότι αποζημιώσεις προηγούμενων καταστροφών όπως για παράδειγμα στο Πήλιο ή τις Σποράδες δόθηκαν αφού πέρασε ένας χρόνος και ίσως παραπάνω. Σίγουρα από τη ζημιά δεν θα βγάλουν κέρδος οι αγρότες και οι επιχειρηματίες, αλλά θα είναι μία αποζημίωση σε καλά επίπεδα που θα τους βοηθήσει να τους ξαναχτίσουν τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους.

Εκεί που δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και πίεση απ’ όλους μας είναι στο θέμα των καταστροφών που έχουν υποστεί οι εκτάσεις. Προσωπικά έχω γίνει δέκτης παραπόνων από αγρότες ότι καταστράφηκαν τα χωράφια τους, παρασύρθηκε το γόνιμο χώμα, έμειναν πέτρες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις το νερό έχει παρασύρει ολόκληρα στρέμματα. Αναμένουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης και ζητείται φόρμουλα για να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες που καταστράφηκε ο εξοπλισμός τους».