- 6 Ιουλίου, 2020
Απορίες και καραμπόλες στο πρώτο δια ζώσης Δημοτικό Συμβούλιο με covid
Απορίες, διαφωνίες και διευκρινίσεις, κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού τη Δευτέρα 29 Ιουνίου. Το διάστημα που μεσολάβησε με εκ περιτροπής συνεδριάσεις, δυσκόλεψε το έργο δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης.
Στην αρχή της συνεδρίασης δόθηκαν απαντήσεις σε επερωτήσεις όπως:
Στην επερώτηση του κ. Νικοβιώτη για την παροχή ειδών προστασίας, ρούχων και γάλακτος στους υπαλλήλους του Δήμου. Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής ήταν ότι χρειάστηκαν ενέργειες επί της διαδικασίας και ότι πλέον καλύφθηκαν οι ανάγκες.
Στην ερώτηση του κ. Εσερίδη για την τοποθέτηση της παλιάς Γαλάζιας σημαίας στην παραλία του Αλμυρού. Η Δημοτική Αρχή τοποθετήθηκε ότι ποτέ δεν έγινε υποστολή της σημαίας, ότι ξεχάστηκε στο τέλος της τουριστικής σαιζόν.
Η κα Ράππου ρώτησε αν η Δημοτική Αρχή θεωρεί ότι η παραλία του Αλμυρού είναι έτοιμη να δεχθεί λουόμενους. Το κλίμα πυροδότησε η απόκριση του Δημάρχου ότι η σημαία είναι εικονική και ότι δεν είναι ανταποδοτική η παραλία (δηλ. δεν έχει έσοδα από ενοικιάσεις χώρων ο Δήμος), οπότε δεν μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά σε μίσθωση ναυαγοσώστη ή και σκάφους που είναι απαραίτητα για τη γαλάζια σημαία.
Η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης #ζωή_αλλάζουμε, επίσης ρώτησε αν υπάρχει μέριμνα για την απαλλαγή των κυλικείων από τη β δόση. Η κα Μπέη ενημέρωσε το Σώμα ότι υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση-πρόβλεψη, όπως ότι αναμένονται οδηγίες ελάφρυνσης και για τη νέα σχολική χρονιά.
Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ευξεινούπολης κ. Τέφογλου υπέβαλε δυο ερωτήσεις. Επικοινωνήσαμε μαζί του, για να τις αποδώσουμε στο ρεπορτάζ. Ο κ. Τέφογλου δήλωσε στο «Λαό»: Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε πιλοτικό πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων στην Αγία Τριάδα, στον Πλάτανο και στο Κρόκιο. Παρά το ότι το πρόγραμμα διεκόπη και δεν συνεχίστηκε στην Ευξεινούπολη όπως ήταν προγραμματισμένο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε σε νέα παραγγελία 1.804 κάδων χειρωνακτικής αποκομιδής, οι οποίοι σαπίζουν μέχρι σήμερα στο αμαξοστάσιο του Δήμου. Το κόστος ανερχόταν στα 42.400 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι υπάρχει οδηγία της Ευρωπαϊκής ένωσης με την οδηγία 2008/98/ΕΚ που δεν επιτρέπει τη χειρωνακτική αποκομιδή των σκουπιδιών και επιτρέπει μόνο τη μηχανική. Ποιος λοιπόν ο σκοπός της προμήθειάς τους; Τι θα γίνει με αυτούς τους κάδους; Το δεύτερο ερώτημά μου αφορά και πάλι την προηγούμενη δημοτική Αρχή, καθώς ο κλαδοθρυμματιστής που προμηθεύτηκε φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε μόνο μια φορά, δεν είναι εύκολα μεταχειρίσιμος, ούτε υπήρχε πρόγραμμα διάθεσης του υλικού που προκύπτει από τη χρήση του. Τι θα γίνει λοιπόν με τον κλαδοθρυμματιστή, ο οποίος και αυτός σαπίζει στο Αμαξοστάσιο του Δήμου; Το μηχάνημα αυτό κόστισε περίπου 26.000 ευρώ και αποδεικνύεται μη λειτουργικό. Επειδή σημασία έχει να κάνουμε προτάσεις και όχι μόνο παρατηρήσεις, θα μπορούσαμε να επενδύσουμε σε 4 μηχανήματα με 6.000 ευρώ έκαστο για τον καθαρισμό των παραλιών του Δήμου και να τα διαθέσουμε στις Δημοτικές Κοινότητες. Οτιδήποτε θα χρειαστεί να αγοράσουμε στην ιδιωτική μας ζωή, ρωτάμε και συγκρίνουμε για την ποιότητα και την αποδοτικότητα, έγινε άραγε έρευνα αξιολόγησης πριν την παραγγελία;
Ο κ. Καλλές ζήτησε να παρίστανται οι προϊστάμενοι Δημοτικοί υπάλληλοι στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων ώστε να μπορούν να επεξηγούν στους Συμβούλους όποτε προκύψει η ανάγκη. Επιπρόσθετα αιτήθηκε τη βράβευση φροντιστή για τη μακρόχρονη και επιτυχημένη πορεία και προσφορά του. Τέλος ζήτησε μέριμνα για τις εισόδους της πόλης και τα πάρκα.
Οι Σύμβουλοι της παράταξης #ζωή_αλλάζουμε κα Μυγιάκη και κα Ράππου υπέβαλλαν αντιρρήσεις για τον τρόπο ανάρτησης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την ψήφιση της 4ης αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού. Δημιουργήθηκε ένταση στη συζήτηση για την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την ανάρτηση της απόφασης ως ομόφωνη την αποδέχθηκε η αποκεντρωμένη διοίκηση και αναμένουμε εξελίξεις και δελτία τύπου επί του θέματος από την αντιπολίτευση.