- 24 Ιουνίου, 2020
1,2 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη μελέτη του δρόμου Μικροθήβες – Μπουρμπουλήθρα
Στη μελέτη βελτίωσης της εθνικής οδού 30, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο Μικροθηβών έως τη Μπουρμπουλήθρα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την έγκριση διάθεση πίστωσης για την εκπόνηση της μελέτης, προϋπολογισμού 1.182.924,78 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.
«Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε στη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Θεσσαλίας η κρίση του covid-19, εμείς, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική μας συνεχίζουμε τα έργα που δίνουν δουλειά στους ανθρώπους και ρίχνουν χρήμα στην τοπική πραγματική οικονομία. Αλλά και προετοιμάζουμε το αύριο για να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερους κλυδωνισμούς στην κοινωνία και στην οικονομία» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μελετάμε τη βελτίωση της εθνικής οδού από τις Μικροθήβες έως τη Μπουρμπουλήθρα, ώστε να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε το έργο σε εργαλείο χρηματοδότησης. Η μελέτη αφορά ένα οδικό τμήμα με αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο και οδηγεί σε ασφαλή, κλειστό αυτοκινητόδρομο σε μήκος 15 χιλιομέτρων, με παράπλευρο δίκτυο για την εξυπηρέτηση ων παρόδιων ιδιοκτησιών και 5 ισόπεδους κόμβους» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Η μελέτη αφορά την βελτίωση του οδικού τμήματος από τον Α/Κ Μικροθηβών έως το τεχνικό άνω διάβασης στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Ν. Αγχιάλου, μήκους περί τα 15 χλμ της ε.ο. 30. Η αναβάθμιση της εθνικής οδού 30 είναι μία από τις προτεραιότητες του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 269/τ΄ΑΑΠ/2018). Σύμφωνα με αυτό: «Σε ενδοπεριφερειακό επίπεδο, που παράλληλα παραμένει εθνικής σημασίας θα πρέπει να επιδιώκεται η περαιτέρω βελτίωση των χαρακτηριστικών, των κλάδων που εξυπηρετούν τις επικοινωνίες μεταξύ των ανωτέρω βαθμίδων του οικιστικού δικτύου και κυρίως στον τομέα της ασφάλειας».
Η περιοχή μελέτης
Η περιοχή μελέτης αποτελεί χωρική ενότητα του παράκτιου χώρου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η ζώνη από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου μέχρι τον Αλμυρό συνιστά το θαλάσσιο μέτωπο της προβλεπόμενης Περιοχής Ελεγχόμενης Ανάπτυξης αστικών λειτουργιών με αντίστοιχο χαρακτήρα και απαιτήσεις λεπτομερούς σχεδιασμού. Στην παράκτια ζώνη, εκτός από το Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου αναπτύσσονται αστικές χρήσεις, κατοικία (πρώτη και παραθεριστική) μέχρι τη Ν. Αγχίαλο, καθώς και μεγάλες βιομηχανικές μονάδες με τις αντίστοιχες λιμενικές εγκαταστάσεις, το Αεροδρόμιο της Ν. Αγχιάλου κ.λπ. Επιπρόσθετα, αποτελεί την κύρια δίοδο του Βόλου με την Αθήνα και τη σύνδεση της ε.ο. 30 με την π.ε.ο. 1 στον κόμβο Μικροθηβών.
Ο οδικός άξονας χαρακτηρίζεται:
– από υψηλό αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών του Δήμου Βόλου,
– από σημαντικό φόρτο οχημάτων από και προς Αθήνα με σημαντικό ποσοστό βαρέων οχημάτων
– τη σύνδεση του αεροδρομίου της Ν. Αγχιάλου και του λιμένα του Βόλου
– παραθεριστικούς οικισμούς και παρόδια δόμηση εγκαταστάσεων εμπορικού και βιοτεχνικού χαρακτήρα με πρόσβαση στην υφιστάμενη που επιβάλλει την κατασκευή παράπλευρης οδού.
Η προς ανάθεση μελέτη αφορά την εκπόνηση συγκοινωνιακών μελετών σε στάδιο οριστικής καθώς και των αντίστοιχων υποστηρικτικών τους μελετών, για την βελτίωση του οδικού τμήματος από τον Α/Κ Μικροθηβών έως το τεχνικό άνω διάβασης στα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου και Ν. Αγχιάλου, μήκους περί τα 15 χλμ. Η διατομή της αρτηρίας είναι ενιαίου οδοστρώματος με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση πλάτους περί τα 3,75 μ. και ΛΠΧ, συνολικού πλάτους οδοστρώματος περί τα 11 μ..
Στην παρούσα μελέτη προβλέπεται:
-η μελέτη, σε προκαταρκτικό και οριστικό επίπεδο, παραπλεύρων οδών εκατέρωθεν της υφιστάμενης οδού, όπου αυτό είναι δυνατό,
-η μελέτη σε προκαταρκτικό και οριστικό επίπεδο 5 ισόπεδων κόμβων,
-η μελέτη σήμανσης & ασφάλισης της αρτηρίας και των Ι/Κ,
-οι υποστηρικτικές μελέτες (τοπογραφικές, περιβαλλοντικές, γεωλογικές, γεωτεχνικές μελέτες & έρευνες, υδραυλικές, Η/Μ, ΣΑΥ-ΦΑΥ)
Κύριο αντικείμενο είναι η μελέτη παράπλευρου οδικού δικτύου (SR) – βόρεια και νότια της αρτηρίας και όπου αυτό είναι δυνατό λόγω της γεωμορφολογίας – ώστε να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και των κάθετων οδών, συνολικού μήκους των δύο SR περίπου 25,0 χλμ . Οι παράδρομοι ανήκουν στην κατηγορία ΑV και η διατομή που προτείνεται είναι η ε2 (ΟΜΟΕ-ΛΚΟΔ & ΟΜΟΕ-Δ).
Ο άξονας της κύριας αρτηρίας δεν πρόκειται να τροποποιηθεί. Στην κύρια αρτηρία θα μελετηθεί εκ νέου η σήμανση και ασφάλισή της, με στόχο να γίνει «κλειστή» με την τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας στα ερείσματα, ώστε να αποφεύγονται οι αριστερές στροφές και οι συμβολές οδών, πρόβλημα της υφιστάμενης κατάστασης της οδού, ενώ η σύνδεση των παρακείμενων ιδιοκτησιών θα γίνεται με την αρτηρία μέσω παραπλεύρου δικτύου και κόμβων. Στο πλαίσιο της μελέτης του συγκοινωνιακού έργου είναι απαραίτητη η μελέτη πέντε ισόπεδων κόμβων, ενώ δε θα μελετηθούν τα τμήματα της ε.ο. που διέρχονται εντός των οικισμών Ν. Αγχιάλου και Μικροθηβών .