• 9 Ιουνίου, 2020

Ρεπορτάζ για τον τουρισμό στη Νοτιοδυτική Μαγνησία- Χαμένη η φετινή σεζόν

Ρεπορτάζ για τον τουρισμό στη Νοτιοδυτική Μαγνησία- Χαμένη η φετινή σεζόν

Άνοιξαν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, με ακυρώσεις και υφιστάμενες κρατήσεις …στον αέρα – Δηλώσεις επαγγελματιών του τουριστικού τομέα και προέδρων των τοπικών συμβουλίων

Με αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση σε τουρίστες άνοιξαν την Δευτέρα 1η Ιουνίου τα ξενοδοχεία και καταλύματα σ’ ολόκληρη την Ελλάδα.

Ειδικότερα στην περιοχή μας, στα παραθαλάσσια μέρη της επαρχίας Αλμυρού και τη Νέα Αγχίαλο, εκτιμάται ότι ο εσωτερικός τουρισμός θα είναι αυτός που θα «στηρίξει» την τουριστική κίνηση το πρώτο καλοκαίρι μετά την πανδημία…

Ζητήσαμε την άποψη δύο επαγγελματιών του τομέα, του Θωμά Δημητρίου από τον Αλμυρό ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Νέας Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων Μαγνησίας και του Βασίλη Ασδεράκη, προέδρου της Ένωσης Επαγγελματιών και Επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Ν. Αγχιάλου και ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Επίσης, δηλώσεις ζητήσαμε από τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων, Κώστα Μπουκοβάλα από τον Πτελεό, Γιώργο Μαρκάκη από το Αχίλλειο και Γιάννη Ξάνθη από την Αμαλιάπολη.

Θωμάς Δημητρίου: “Ο τουρισμός είναι άγνωστη λέξη για τον Αλμυρό – δεν υπάρχει προγραμματισμός”

Ο κ. Δημητρίου μίλησε για τελείως χαμένη σεζόν στον Αλμυρό και τις παραθαλάσσιες περιοχές της επαρχίας, ενώ στάθηκε στην έλλειψη προγραμματισμού ώστε να γίνει προσέλκυση τουριστών.

“Ο τουρισμός είναι άγνωστη λέξη για τον Αλμυρό, ήταν, είναι και θα παραμείνει άγνωστη λέξη όσο δεν υπάρχει προγραμματισμός για να αξιοποιηθεί η περιοχή μας.

Πρέπει να ξεκινήσει αμέσως σχεδιασμός ώστε σε τρία-πέντε χρόνια να φανούν τα αποτελέσματα, στις παραλίες, το Κουρί, τα Ζερέλια, να αξιοποιηθούν τα μέρη αυτά.

Τώρα ο τουρίστας που έρχεται, δεν έχει πολλά πράγματα να δει και να κάνει παρά μόνο τη φυσική ομορφιά του μέρους.

 Έχουμε τη δυνατότητα να προσελκύσουμε κόσμο, χρειάζεται όμως προγραμματισμός, σχέδιο και πόρους” δήλωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια μίλησε για τη φετινή σεζόν: “Οι τουρίστες στον Αλμυρό, στη Μιτζέλα, τις Νηες, το Αχίλλειο, τον Πτελεό προέρχονταν από τη χώρα μας, λίγοι ήταν οι ξένοι. Φέτος λόγω της διαμορφωθείσας κατάστασης, εκτιμούμε ότι οι ακυρώσεις είναι πάνω από 80 τοις εκατό στον εγχώριο τουρισμό. Ακυρώθηκαν γάμοι, βαπτίσεις, φεστιβάλ κι άλλες εκδηλώσεις που γίνονταν τους καλοκαιρινούς μήνες και έφερναν κόσμο στον Αλμυρό, οπότε καταλαβαίνετε ότι αντί για βήματα μπροστά, κάνουμε βήματα προς τα πίσω. Εάν κάθε χρόνο η βουτιά ήταν μεγάλη, φέτος θα είναι διπλάσια”.

Ο κ. Δημητρίου χαρακτήρισε χαμένη τη σεζόν λέγοντας: “Πέρυσι καταφέραμε με πολλές δυσκολίες να περάσει η σεζόν, φέτος θεωρώ ότι είναι τελείως χαμένη. Για ποιο λόγο να έρθει κάποιος στην περιοχή μας όταν σε διάφορα άλλα τουριστικά μέρη οι τιμές έχουν πέσει και είναι πιο προσιτά; Εμείς στηριζόμασταν στον εγχώριο τουρισμό και δυστυχώς οι ακυρώσεις είναι πολλές”.

Κώστας Μπουκοβάλας: «Το Πηγάδι άλλαξε μορφή – Αισιοδοξία για τον εσωτερικό τουρισμό»

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Πτελεού, Κώστας Μπουκοβάλας δήλωσε πολύ αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι, ενώ αναφέρθηκε στις αλλαγές που έγιναν και θα γίνουν στο Πηγάδι. Επισήμανε ότι η σεζόν αρχίζει από τις 15 Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου κι όπως μας είπε: «Πιστεύω ότι ο Πτελεός θα έχει φέτος κίνηση. Οι ιδιοκτήτες δωματίων στην περιοχή μας δουλεύουν με Έλληνες κυρίως από τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, οπότε μιας και φέτος οι μετακινήσεις για διακοπές δεν θα είναι μακρινές για τους περισσότερους, θεωρώ ότι θα προτιμήσουν τον Πτελεό. Αυτό το εισπράττω κι από τη δουλειά μου όταν μιλάω για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την καραντίνα.

Είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι θα βγω αληθινός», ενώ σχετικά με τις εργασίες που έγιναν, τόνισε: «Η παραλία έχει αλλάξει άρδην. Προχωρήσαμε το τελευταίο διάστημα σε εργασίες καλλωπισμού, βαψίματα, αλλάξαμε τα παγκάκια, βάλαμε λουλούδια, καινούργιο φωτισμό και θα συνεχίσουμε με το φωτισμό σε όλο το Πηγάδι. Η αλλαγή είναι εμφανής. Προσπαθούμε να κάνουμε την περιοχή μας ακόμη πιο όμορφη, είναι μια μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από εθελοντές, μέλη του τοπικού συμβουλίου, φίλους και είμαστε έτοιμοι για να υποδεχθούμε κόσμο».

Γιώργος Μαρκάκης: «Περιμένουμε τους σταθερούς»

Ο κ. Μαρκάκης, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αχιλλείου, ερωτηθείς για τον τουρισμό στην περιοχή του, απάντησε: «Είναι νωρίς ακόμη καθώς εδώ έρχεται κόσμος στα μέσα καλοκαιριού. Ωστόσο με ορισμένους ιδιοκτήτες δωματίων που μίλησα, έχουν κρατήσεις για Ιούλιο κι Αύγουστο από ανθρώπους που προτιμούν σταθερά το Αχίλλειο. Οι μόνιμοι επισκέπτες οπότε, θεωρούμε να έρθουν και φέτος για τις διακοπές τους. Προσπαθήσαμε να συμμορφώσουμε τις παραλίες και προσφάτως τοποθετήσαμε ομπρέλες στο χώρο του κάμπινγκ και την παραλία, κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε τις συνθήκες τόσο για τους κατοίκους του Αχιλλείου όσο και για αυτούς που θα μας επισκεφθούν».

Γιάννης Ξάνθης: «Ευελπιστούμε για το καλύτερο»

Αναφορικά με την περιοχή της Αμαλιάπολης, ο εκεί πρόεδρος του συμβουλίου, Γιάννης Ξάνθης σχολίασε σχετικά: «Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος περιμένουμε αρκετό κόσμο να έρθει στα σπίτια του. Σχετικά με το καλοκαίρι και την τουριστική κίνηση, δεν υπάρχουν κρατήσεις αλλά θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι. Ευελπιστούμε να έρθει κόσμος στην Αμαλιάπολη για τις διακοπές του. Εδώ θα πορευτούμε με τον εσωτερικό τουρισμό ως επί το πλείστον, άρα θεωρούμε ότι και φέτος, θα έχουμε κίνηση στο μέρος μας».

Βασίλης Ασδεράκης: “Να σώσουμε ό,τι μπορούμε”

Η τουριστική κίνηση στη Νέα Αγχίαλο, κατά γενική ομολογία, ήταν αυξημένη τα τελευταία χρόνια. Η πανδημία όμως έφερε ανασφάλεια στους επαγγελματίες του χώρου των καταλυμάτων. Στην πόλη υπάρχουν πέντε ξενοδοχεία και τέσσερις επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων με συνολικό αριθμό περίπου 320 κλινών.

Αρχικά, ο κ. Ασδεράκης περιέγραψε την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει. “Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Κανείς δεν είχε την απαραίτητη ρευστότητα για να προετοιμάσει και να ανοίξει την επιχείρησή του όπως θα ήθελε, ενώ οι υποχρεώσεις και οι επιταγές τρέχουν αν και δόθηκε περαιτέρω παράταση. Ευτυχώς στην περιοχή μας άνοιξαν όλα τα ξενοδοχεία την 1η Ιουνίου” και συνέχισε αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα: “Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν, δεν ξέρω εάν οι μικρές επιχειρήσεις με λίγα δωμάτια θα μπορέσουν να τα ακολουθήσουν, αλλά είναι στη σωστή κατεύθυνση. Για κάθε τι που πρέπει να γίνει, υπάρχει πρόστιμο από 500 έως 5000 ευρώ σε περίπτωση μη υλοποίησής του και μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής, γίνεται λόγος για αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε ημέρες. Μέχρι τις 20 Ιουνίου, για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας πρέπει οι ιδιοκτήτες να προχωρήσουν στην εκπαίδευση του προσωπικού, να φτιάξουν το σχέδιο δράσης και τα εσωτερικά πρωτόκολλα κάθε τμήματος που θα καταθέσουν στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο για να πάρουν την πιστοποίηση Health first. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν οι αποζημιώσεις που θα ζητούσαν οι πελάτες σε ενδεχόμενο κρούσμα. Με την πιστοποίηση όμως που θα έχει κάθε ξενοδοχείο, θεωρώ ότι είμαστε καλυμμένοι για μία τέτοια περίπτωση”.

Στη συνέχεια εξέφρασε τις εκτιμήσεις του: “Φέτος ό,τι μπορέσουμε, θα σώσουμε. Θεωρώ ότι η καλοκαιρινή σεζόν είναι χαμένη. Τα σχολεία ακόμη δεν έχουν τελειώσει, οι εκδρομές αναβλήθηκαν, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία φοβούνται, οι εκδηλώσεις επίσης ακυρώθηκαν. Ό,τι γίνει, θα γίνει από 15 Ιουλίου και δεν ξέρουμε με τι πελατεία θα δουλέψουμε. Οι υφιστάμενες κρατήσεις δεν έχουν ακυρωθεί αλλά είναι στον αέρα, δεν ξέρουμε εάν θα έρθουν. Ίσως όταν ανοίξουν τα σύνορα, να αντιμετωπιστεί κάπως η φοβία του κόσμου”.

Σχετικά με το εάν ο εσωτερικός τουρισμός θα μπορούσε να καλύψει μέρος της ζημιάς, είπε: “Στον εσωτερικό τουρισμό δεν υπάρχει μέρισμα. Το εισόδημα των Ελλήνων έχει συσσωρευθεί και σίγουρα όλοι θα σκέφτονται τι θα γίνει εάν ο ιός έχει έξαρση ξανά το φθινόπωρο και παρθούν ανάλογα μέτρα. Θα μπορούσε να είναι μια μορφή τόνωσης αλλά σίγουρα δεν καλύπτει τις ανάγκες των ξενοδοχείων με το μεγάλο κόστος. Φανταστείτε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που δουλεύουν με ταξιδιωτικά πρακτορεία και νοικιάζουν για όλη τη σεζόν τα δωμάτιά τους. Και βέβαια μιλώντας για την περιοχή μας, ας μην το εξειδικεύσουμε μόνο στα ξενοδοχεία ή τα δωμάτια. Η υποτονική κίνηση επηρεάζει όλα τα μαγαζιά όχι μόνο στο παραλιακό μέτωπο αλλά γενικότερα την πόλη. Είναι αρκετοί αυτοί που περίμεναν να δουλέψουν το καλοκαίρι για να εξισορροπήσουν οικονομικά με την υπόλοιπη περίοδο” δήλωσε ο κ. Ασδεράκης.

Τέλος, έκανε σύγκριση των προηγούμενων ετών με αυτά που αναμένονται φέτος: “Είχαμε κατορθώσει τα τελευταία πέντε-έξι χρόνια να έχουμε γεμάτα τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια στη Νέα Αγχίαλο από τον Ιούνιο μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου. Η πληρότητα έφθανε στο 90-95% κι εκτός από αυτό, καταφέραμε να επιμηκύνουμε τη σεζόν. Η εκτίμηση για φέτος είναι στο 30-40% κι αν πετύχουμε αυτά τα νούμερα με τέτοιες συνθήκες, μάλλον ευχαριστημένοι θα πρέπει να νιώθουμε. Επαναλαμβάνω ξανά ότι οι κρατήσεις είναι στον αέρα, μακάρι να μην ακυρωθούν και να μειώσουμε όσο το δυνατόν γίνεται τις απώλειες”.


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…