• 26 Μαΐου, 2020

Ζέττα Μακρή: «Στόχος της ψηφιακής διακυβέρνησης η ενδυνάμωση του πολίτη»

Ζέττα Μακρή: «Στόχος της ψηφιακής διακυβέρνησης η ενδυνάμωση του πολίτη»

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και η υγειονομική κρίση, ως επιταχυντής του μετασχηματισμού, αποτέλεσε το θέμα των εργασιών της 12ης συνεδρίασης της ειδικής μόνιμης επιτροπής περιφερειών, στην οποία προεδρεύει η βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή, την Τρίτη 26 Μαΐου 2020.

Προσκεκλημένος της επιτροπής ήταν ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο κ. Πιερρακάκης έκανε αναλυτική παρουσίαση του σχεδιασμού αλλά και της εφαρμογής της ψηφιακής επανάστασης στη διακυβέρνηση του κράτους, που, άλλωστε, αποτελούσε προτεραιότητα του προγράμματος της παρούσας κυβέρνησης, μόνο που, ο κορωνοϊός άλλαξε τις προτεραιότητες και λειτούργησε ως επιταχυντής των εξελίξεων.

Έτσι, αφού παρουσίασε μία σειρά από επιτυχείς πρωτοβουλίες, που έχουν βελτιστοποιήσει τη ζωή των συμπολιτών μας, ιδίως, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, όπως, μεταξύ άλλων: την άυλη συνταγογράφηση, την πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων e-Presence, το μητρώο ασθενών COVID-19, τη δήλωση γέννησης, μόνο, στα μαιευτήρια με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης, τη διαλειτουργικότητα του e-ΕΦΚΑ με το Μητρώο Πολιτών, τη λειτουργία του forma.gov.gr και την αποστολή μηνύματος στο 13033 για την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση των πολιτών λόγω του κορωνοϊού, ο Υπουργός σημείωσε ότι έργα που είχαν σχεδιασθεί στο παρελθόν, όπως π.χ. η διαλειτουργικότητα του κόμβου και η φάση ΙΙ της ευρυζωνικότητας, θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν κανονικά, αφού βελτιωθεί ο σχεδιασμός τους και αξιολογηθεί η κρισιμότητά τους, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια του κράτους.

Ακόμη, ο κ. Πιερρακάκης δεσμεύθηκε ότι το Υπουργείο θα συνεχίσει να κινείται με την ίδια ταχύτητα, όπως και κατά την έξαρση της πανδημίας, καθώς έχει βούληση, ανθρώπινο δυναμικό και σχέδιο να υλοποιήσει μικρά, γρήγορα και αποτελεσματικά έργα, που «φτάνουν» στον πολίτη. Άλλωστε, απώτερο στόχο αποτελεί η ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης του κόσμου στην τεχνολογία και τις εφαρμογές της και έργα, όπως: η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών για την εκπαίδευση των πολιτών και τη διείσδυση, κυρίως, της τρίτης ηλικίας στην τεχνολογία, η περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της πύλης gov.gr, το έργο του ανθρώπινου δυναμικού της δημόσιας διοίκησης, η Εθνική Πύλη της Κωδικοποίησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της Διαύγειας, το σύστημα του ενδοεπιχειρησιακού σχεδιασμού του δημοσίου, η ψηφιοποίηση του τομέα της αλιείας καθώς και του ασύλου και της μετανάστευσης προωθούν τον συγκεκριμένο στόχο με τον βέλτιστο τρόπο.

Η κ. Μακρή, αφού ευχαρίστησε, θερμά, τον κ. Πιερρακάκη για την ενδελεχή και αναλυτική παρουσίαση, στις εργασίες της επιτροπής, των ψηφιακών λειτουργικών συστημάτων και εφαρμογών, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας αλλά και διευκολύνουν πρακτικά πολλούς τομείς της ζωής και της οικονομίας, τόνισε ότι η ταχεία μετεξέλιξη της διακυβέρνησης του κράτους σε ψηφιακή έχει ως στόχο, αποκλειστικά και μόνο, την ενδυνάμωση του πολίτη και όχι την ψηφιακή του επιτήρηση.


Σχετικά Άρθρα

Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Η Ζ. Μακρή στους αγιασμούς σχολείων της Μαγνησίας- τιμήθηκε για τις πρωτοβουλίες της

Την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού…
10η Εθελοντική Αιμοδοσία Ζέττας Μακρή με «Αλληλεγγύη»

10η Εθελοντική Αιμοδοσία Ζέττας Μακρή με «Αλληλεγγύη»

“Την 10η εθελοντική αιμοδοσία γιορτάζω μαζί με την «Αλληλεγγύη» και τους δεκάδες φίλους εθελοντές αιμοδότες και…
Η Ζ. Μακρή κεντρική ομιλήτρια στην ΟΝΝΕΔ για τη σχολική βία 

Η Ζ. Μακρή κεντρική ομιλήτρια στην ΟΝΝΕΔ για τη σχολική βία 

Η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και βουλευτής Ν. Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ήταν κεντρική ομιλήτρια…