- 20 Μαΐου, 2020
“Η Δήμητρα όχι μόνο ήθελε, αλλά μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια στην Α’ Κατηγορία”
Ο πρόεδρος της ανόδου, Τάσος Δεληζήσης μιλάει για την πρωταθλήτρια ομάδα, τις αυξημένες απαιτήσεις της επόμενης περιόδου και τη συμμετοχή στη Γ’ Εθνική
Από την Δήμητρα Ευξεινούπολης έχουν περάσει πολλοί παράγοντες που συνεισέφεραν σημαντικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, το ποδόσφαιρο, τον ιστορικό σύλλογο του χωριού και θα περάσουν πολλοί ακόμη στο μέλλον… Όμως, η ιστορία έγραψε ότι ο Τάσος Δεληζήσης είναι ο πρόεδρος που οδήγησε την ομάδα στον προβιβασμό στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά. Ανέλαβε να ηγηθεί του διοικητικού συμβουλίου πριν δύο χρόνια και τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις επιλογές του. Στις σελίδες του «Λαού» φιλοξενούμε σήμερα συνέντευξη του προέδρου της Δήμητρας, Τάσου Δεληζήση, ο οποίος κάνει απολογισμό της θητείας του και οριοθετεί τους νέους στόχους.
-Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τη διοίκησης της Δήμητρας;
Είναι η τέταρτη χρονιά μου στο διοικητικό συμβούλιο, τα δύο πρώτα ως γραμματέας και τα άλλα δύο ως πρόεδρος. Την πρώτη χρονιά ήταν μια δύσκολη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε γιατί τότε η ομάδα είχε πέσει στο Β’ Τοπικό, είχε απομείνει με πολύ μικρό ρόστερ και έπρεπε να γίνουν οι προσπάθειες για να φανούμε ανταγωνιστικοί. Βέβαια τότε δεν καταφέραμε την άνοδο αλλά με καλύτερη οργάνωση, σωστές κινήσεις, θέσαμε τις βάσεις για τον πρωταθλητισμό. Τη δεύτερη σεζόν ανεβήκαμε στο Α’ Τοπικό και εκείνο το καλοκαίρι, το 2018, έγιναν εκλογές κι ανέλαβα πρόεδρος.
Θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι καλό. Πέρασα τη φιλοσοφία τη δική μου, νοοτροπία πρωταθλητισμού, ότι θα έπρεπε να πρωταγωνιστούμε τις επόμενες σεζόν. Πέρυσι μπορεί να μην μας περιμένανε πολλοί ότι θα πρωταγωνιστούμε, αλλά το κάναμε και μέχρι την τελευταία αγωνιστική διεκδικήσαμε το πρωτάθλημα. Ήταν η καλύτερη σεζόν στην ιστορία του συλλόγου αλλά δεν μείναμε σε αυτό, βάλαμε τον πήχη ψηλότερα. Έτσι, φέτος ξεκινήσαμε καθαρά για να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ η Δήμητρα και με μεγάλη προσπάθεια απ’ όλους, είδαμε τους κόπους μας να ανταμείβονται.
-Όταν η ομάδα έμεινε στο -8 από την πρώτη θέση, φοβηθήκατε ότι η χρονιά θα πήγαινε χαμένη;
Δεν φοβήθηκα γιατί από την αρχή, ξέραμε τις βάσεις που είχαμε βάλει και το ρόστερ που είχαμε δημιουργήσει. Ακόμα παρά το κακό ξεκίνημα, θεωρούσα ότι είχαμε την καλύτερη ομάδα και τα αποτελέσματα της δουλειάς όλων, αργά ή γρήγορα, θα φαίνονταν.
-Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας; Διότι η ομάδα μέσα σε μία τριετία από τη Β’ Τοπική βρέθηκε να κερδίζει άνοδο στη Γ’ Εθνική κι ενδιάμεσα είχε μια εξαιρετική σεζόν.
Πρώτα πρώτα η οργάνωση. Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του συμβουλίου διότι ο καθένας από το πόσο που του είχε ανατεθεί, προσπάθησε πάρα πολύ, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του θυσιάζοντας χρόνο και χρήμα από την εργασία ή την οικογένειά του. Να ευχαριστήσω τον προπονητή μας, τον γενικό αρχηγό, τον τεχνικό διευθυντή, όλους τους ποδοσφαιριστές γιατί πέρα από τη φιλοσοφία που μπορεί να έχει το συμβούλιο, αυτή πρέπει να εκτελεστεί από όλους το ίδιο σωστά για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δώσαμε το έξτρα κίνητρο του πρωταθλητισμού και δείξαμε ότι η Δήμητρα όχι μόνο ήθελε, αλλά μπορούσε να είναι πρωταγωνίστρια ομάδα στην Α’ Τοπική.
-Πόσο σημαντικό για την άνοδο ήταν το γεγονός πως ο προπονητής ήταν ντόπιος και οι ποδοσφαιριστές από την περιοχή μας;
Τη δεύτερη χρονιά που ήμουν στη διοίκηση, αποφασίσαμε ομόφωνα να αναθέσουμε την τεχνική ηγεσία στον Μιχάλη Ανδρωνά, όχι μόνο γιατί είναι από την Ευξεινούπολη, αλλά διότι πιστεύουμε ότι είναι ο ικανότερος για τα τοπικά πρωταθλήματα. Και τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν. Όσον αφορά στους ποδοσφαιριστές, για να προσεγγίσουμε αυτούς που είναι τώρα στην ομάδα, για να έρθουν να ενταχθούν στο ρόστερ μας, έπρεπε να φανούμε εμείς αντάξιοι απέναντί τους σε όλες τις προσδοκίες που είχαμε θέσει για πρωταθλητισμό.
-Έχετε κάνει ήδη κάποια επαφή για ανανέωση συνεργασίας με τον Μιχάλη Ανδρωνά;
Συζητήσεις έχουν γίνει και η πρόταση η δική μας είναι να παραμείνει ο προπονητής που έχει τόσο πετυχημένο έργο. Ο Μιχάλης είναι που στήριξε και δούλεψε το οικοδόμημα για αυτή την επιτυχία. Θα πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές για να προχωρήσουμε σε επίσημες ανακοινώσεις.
-Η θητεία σας ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Θα συνεχίσετε μετά τις εκλογές;
Για να ανέβει η ομάδα στη Γ’ Εθνική, είναι υποχρέωσή μας να είμαστε στη διοίκηση αλλά αυτό δεν αποκλείει να υπάρχουν κι άλλοι συμμετέχοντες. Αυτή είναι η πρότασή μας. Αν δεν υπάρχει συμμετοχή στα διοικητικά της ομάδας, γιατί οι απαιτήσεις και οι υποχρεώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες, δεν θα μπορεί να υπάρξει συμμετοχή στη Γ’. Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο κόσμος που αγαπάει και στηρίζει την ομάδα. Θα προγραμματίσουμε γενική συνέλευση τον Ιούνιο και θα ζητήσουμε την ενεργό συμμετοχή νέων μελών στο συμβούλιο. Αυτή είναι μία βασική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να στηρίξουμε την προσπάθεια της Γ’ Εθνικής.
Είναι ευκαιρία αυτή η άνοδος ώστε ο σύλλογος να αλλάξει πορεία, να ανέβει επίπεδο σε όλους τους τομείς;
Στο μαγνησιώτικο ποδόσφαιρο, η ομάδα της Δήμητρας έχει αποκτήσει το σεβασμό όλων και δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά το εκφράζουν διοικήσεις και προπονητές άλλων συλλόγων. Για εμάς είναι υποχρέωση πλέον να δουλέψουμε ώστε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα που πετύχαμε με πολλή δουλειά και να αναδείξουμε πλέον τη Δήμητρα σε εθνικό περιφερειακό επίπεδο. Και μαζί με τη Δήμητρα, την Ευξεινούπολη.
-Η άνοδος, σάς βρίσκει προετοιμασμένους για την παραπάνω κατηγορία; Τα έξοδα πώς μπορούν να καλυφθούν;
Σίγουρα τα οικονομικά δεδομένα έχουν μεγάλη διαφορά από το τοπικό πρωτάθλημα. Αν σκεφτούμε ότι οι διαιτησίες είναι παραπάνω από 12.000 ευρώ και οι μετακινήσεις μαζί με τα φαγητά περίπου 10.000, η αρχική μας σκέψη είναι ότι πέρα από τους ανθρώπους που θα στηρίξουν τη διοικητική προσπάθεια, πρέπει να δημιουργήσουμε ενεργά μέλη, να εγγραφούν μέλη στο σύλλογο. Ομάδες όπως η Δήμητρα, στηρίζονται από τον κόσμο τους, από τη βάση τους και όχι ατομικά από ένα ή δύο άτομα. Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα δυνατό ταμείο για να κινηθούμε ανάλογα στο ξεκίνημα της σεζόν.
-Προβλέπονται να γίνουν κάποια έργα στο γήπεδο;
Σίγουρα πρέπει να γίνει συντήρηση των εγκαταστάσεων, ακόμη και σήμερα γίνονται εργασίες. Για το αύριο, στις μεγαλύτερες κατηγορίες, χρειάζονται περισσότερα πράγματα που πρέπει να τα δούμε στο άμεσο μέλλον, σύντομα. Πρέπει να δούμε εάν παίρνει αδειοδότηση το γήπεδο, για να έχουμε φυσική έδρα. Ήδη το ψάχνουμε. Χρειάζεται δημιουργία χώρων για αποδυτήρια διαιτητών, νομιμοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και ό,τι άλλο προβλέπεται από τον ΚΑΠ. Η πρώτη μας σκέψη είναι ότι η Δήμητρα πρέπει να παίξει στη Γ’ Εθνική στη φυσική της έδρα.
-Το ερώτημα όλων είναι εάν ο Αλμυρός αντέχει να έχει δύο ομάδες στην Γ’ Εθνική;
Γιατί όχι, ευκαιρία να το αποδείξουμε όλοι μας. Αφού δεν μπορέσαμε τόσα χρόνια να βρούμε άλλες λύσεις…
-Τι χρειάζεται για να σταθεί η ομάδα στη Γ’ και γιατί όχι, να καθιερωθεί σ’ αυτή την κατηγορία;
Στις σκέψεις μας είναι να συνεχίσουμε με όλο το ρόστερ της φετινής σεζόν και να στηριχθούμε στους ποδοσφαιριστές που κέρδισαν το πρωτάθλημα. Οι προσθήκες που θα κάνουμε, θα είναι από την επαρχία του Αλμυρού, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία σε ταλαντούχους παίκτες της περιοχής μας να παίξουν στο παραπάνω επίπεδο. Η εμπειρία υπάρχει στο ρόστερ μας, υπάρχουν παίκτες με συμμετοχή στη Γ’ Εθνική. Η επαρχία του Αλμυρού έχει παίκτες για τη Γ’ Εθνική. Ήδη ο προπονητής μάς έχει παραδώσει τον έλεγχο και τις προτάσεις του. Διοικητικά η στήριξη των επαγγελματιών-επιχειρηματιών από την Ευξεινούπολη, τον Αλμυρό και γενικότερα από την ευρύτερη περιοχή ήταν απαραίτητη για να πετύχουμε τους στόχους μας. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να στηρίζουμε και να βοηθάμε αυτούς που είναι δίπλα μας. Είναι μία σχέση αλληλοϋποστήριξης κι εμπιστοσύνης. Μερίδιο της επιτυχίας σίγουρα τους ανήκει.
Ο κ. Δεληζήσης ανέφερε επίσης ότι σωστά η ΕΠΟ διέκοψε τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λέγοντας: “Πολύ σωστά η ΕΠΟ αποφάσισε να διακόψει το πρωτάθλημα λόγω της πανδημίας και περιμένουμε τις επίσημες αποφάσεις-ανακοινώσεις κι από την ΕΠΣΘ για να δούμε εάν θα υπάρξει απονομή πρωταθλήματος για να πανηγυρίσουμε όλοι όσοι αγαπούν αυτή την ομάδα. Ας τελειώνουμε με την πανδημία γιατί το ποδόσφαιρο είναι κουλτούρα, είναι πολιτισμός, είναι μέρος της ζωής μας και το τελευταίο διάστημα μάς έλειψε πάρα πολύ”.
Τέλος, αφιέρωσε αυτή την επιτυχία όχι μόνο σ’ αυτούς που ήταν φέτος κοντά στην ομάδα αλλά σε όλους έχουν περάσει από το σύλλογο: “Εμείς σαν διοικητικό συμβούλιο βγήκαμε μπροστά αλλά δεν θα καταφέρναμε τίποτα χωρίς τη βοήθεια του κόσμου, των φιλάθλων, των χορηγών. Αυτό είναι το μήνυμά μας. Και γενικότερα για όλες τις ομάδες του ερασιτεχνικού, θα ήθελα να πω ότι χωρίς τη συμμετοχή των πολλών και όχι μόνο του ενός ή των λίγων μελών, δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτή η άνοδος αφιερώνεται σε όλους όσοι προσπάθησαν και κράτησαν ζωντανό το σωματείο. Μην ξεχνάμε ότι όταν ξεκίνησε η σεζόν, η Δήμητρα συμπλήρωσε 60 χρόνια ζωής. Θεωρώ ότι όλοι όσοι πέρασαν από την ομάδα μας, έβαλε ο καθένας το δικό του λιθαράκι για αυτή την επιτυχία, είτε αυτοί ήταν παράγοντες σε προηγούμενες διοικήσεις, είτε προπονητές είτε ποδοσφαιριστές. Γιατί ο σύλλογος έχει μία συνέχεια και κράτησαν ζωντανή τη Δήμητρα”.
Το διοικητικό συμβούλιο της ανόδου
Εκτός από τους ποδοσφαιριστές για τους οποίους είχαμε το σχετικό αφιέρωμα την προηγούμενη εβδομάδα και τον προπονητή Μιχάλη Ανδρωνά, σε μία τέτοια επιτυχία σημαντικό ρόλο παίζει η διοίκηση και οι άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά κοντά στην ομάδα. Το συμβούλιο που έγραψε ιστορία για τη Δήμητρα απαρτίζουν οι: Τάσος Δεληζήσης (πρόεδρος), Σπύρος Ντόντης (αντιπρόεδρος), Δήμος Τσερκεζίδης (γραμματέας), Μαρία Μπράτση (ταμίας), Γιώργος Περπερίδης (τεχνικός διευθυντής), Γιώργος Βουλτσίδης, Αποστόλης Στεφανής (έφοροι γηπέδου), Τζώρτζης Τσάτσος (γενικός αρχηγός), Καραμπάσης Βασίλης, Τοσούδης Παναγιώτης (μέλη). Υπεύθυνος ακαδημίας ο Γιώργος Ζαφειρίου και φροντιστής της ομάδος ο Βασίλης Τσανής.