• 20 Μαΐου, 2020

Κάνουμε και κουτσουκέλες,όσο υπάρχει ο …παράς – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Κάνουμε και κουτσουκέλες,όσο υπάρχει ο …παράς – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης

Βγήκαμε έξω με κανόνες,

καραβάνι της χαράς…

Κάνουμε και κουτσουκέλες,

όσο υπάρχει ο …παράς.

Εντάξει… Πλειοψηφικά, μας έμεινε κάτι σαν …κουσούρι η πειθαρχία, από τον προηγούμενο εγκλεισμό στο σπίτι, για ένα δίμηνο. Παρά ταύτα -τηρουμένων των δύσκολων καιρών- όλα προς στιγμήν δείχνουν ότι πάμε να κερδίσουμε και το νέο «στοίχημα», για την επιτυχή επανεκκίνηση της οικονομίας μας και τη -μερική έστω- αποκατάσταση της κοινωνικής μας ζωής. Τα γρανάζια της περιβόητης κανονικότητας, άρχισαν να ξαναδουλεύουν ένα – ένα, όπως και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας σταδιακά αποκαθίστανται. Οι ζέστες και το καλοκαίρι δείχνουν τη δική τους …φιλοτιμία και βάζουν πλάτη κι εκείνα για την αναχαίτηση και μάλλον κατά της διασποράς του ιού.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη, αφού ο «εχθρός» δεν έχει οριστικά νικηθεί.

Όλα τα παραπάνω αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού πληθυσμού. Όπως σε κάθε τέτοια ομόψυχη αντίδραση όμως, πάντοτε εμφιλοχωρεί και η μειοψηφία των μαύρων …προβάτων, που στις τρέχουσες συνθήκες έχει να κάνει με τους ανώριμους, τους ηλίθιους και τους βαλτούς.

Και οι μεν ανώριμοι θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ωριμάσουν, προφανώς περισσότερο από όσον ο ιός θα αντέξει και θα ανθίσταται. Με τους ηλίθιους δεν υπάρχει ούτε …θεραπεία ούτε εμβόλιο. Η διανοητική τους κατάσταση και η αντίστοιχη συμπεριφορά τους είναι ανίατη και θα τους ακολουθεί εφ’ όρου ζωής. «Ότε ἤμην νήπιος, ὡς νήπιος ἐλάλουν, ὡς νήπιος ἐφρόνουν, ὡς νήπιος ἐλογιζόμην· ὅτε δὲ γέγονα ἀνήρ, κατήργηκα τὰ τοῦ νηπίου.» (Απόστόλου Παύλου – Α’ προς Κορινθίους Επιστολή, στ. 11.)

Με τους βαλτούς ωστόσο, που έφτασαν να στήνουν παγίδες στους αστυνομικούς, για να …αναμετρηθούν μαζί τους στις πλατείες, τι γίνεται και γιατί; Γιατί αμαυρώνουν την εικόνα μιας χώρας που έγινε παγκόσμιο υπόδειγμα μέσα στην πανδημία; Αυτή η αδιαφανής δράκα των γιαλαντζί «επαναστατών» έχει άραγε τόσο μεγάλες ιδεολογικές διαφορές με την καθεστηκυία τάξη, ώστε να προβαίνει σε ακρότητες και εγκληματικές συμπεριφορές; Υπηρετούν αυτοί οι επιτήδειοι κάποιες καμαρίλες αντιπολιτευτικών κομμάτων ή ομάδων, του δημοκρατικού τόξου ή έξω απ’ αυτό; Γιατί επωάζουν το αυγό του φιδιού; (βλέπε τον διχασμό). Και τελικά, κάτω από τις δύσκολες αυτές ώρες, τι μπαίνει πάνω από την αξία της απλής και αθώας ανθρώπινης ζωής, η οποία μάλιστα παλεύει να σωθεί, κολυμπώντας με δεμένα χέρια, ασθμαίνουσα και σε αχαρτογράφητα νερά;

Όλη η ιατρική και νοσηλευτική κοινότητα στοιχίζεται συντεταγμένα για να παλέψει με το «θηρίο»… Από κοντά οι ένστολοι της Ελληνικής Πολιτείας, οι μικροί και μεγάλοι Εθνικοί ευεργέτες του σήμερα, που ενισχύουν με δωρεές το Εθνικό Σύστημα Υγείας, χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, τις επιχειρήσεις, εκατομμύρια απλοί πολίτες φυλακίστηκαν επί δίμηνο στα σπίτια τους για να σώσουν τους εαυτούς τους και τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Και τελικά, διάολε, αν κερδηθεί το στοίχημα δεν θα ‘ναι μόνο του Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης. Θα είναι ένα κερδισμένο στοίχημα ολόκληρου του Ελληνικού λαού, αν εξαιρέσεις κάτι μπαχαλάκηδες που πνίγονται στο μίσος της μιας κουταλιάς και στα μικροκομματικά τους συμφέροντα.

Με ιδιαίτερη χαρά παρατηρούσα διάφορες κυρίες να διατρέχουν το εμπορικό κέντρο της πόλης του Αλμυρού, κρατώντας στα χέρια τους ψώνια από τα ντόπια καταστήματα, κατά την πρώτη βδομάδα που άνοιξαν και ήδη λήγει σήμερα. Δεν ξέρω πόσο ευχαριστημένοι είναι οι καταστηματάρχες από τους τζίρους που καταγράφηκαν, με την επανεκκίνηση της έως πρόσφατα κλειστής αγοράς. Αν πάντως η «καλή μέρα φαίνεται από το πρωί», ίσως διαμορφώνεται ήδη ένα νέο κλίμα τοπικισμού, που -προσωπικά τουλάχιστον- με γεμίζει αισιοδοξία.

Εκείνο που απομένει πλέον είναι να λειτουργήσει η εστίαση, με τα «καφέ», τα τσιπουράδικα, τις ταβέρνες, τις ψησταριές κτλ., προκειμένου να δούμε «Θεού πρόσωπο» και να αποκατασταθεί πλήρως το …κοινωνικό μας πρόσωπο. Δηλαδή, δυο τσιπουράκια, με τον ανάλογο μεζέ και μια μικρή παρέα έστω, βρε παιδιά… Εσείς τι άλλο τάχα νομίζετε; Ότι είναι πιο μακριά κάποιες χαλαρές κι ευτυχισμένες στιγμές; (Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν ήξερα τι θα ανακοινώσει τελικά ο …βλοσυρός Χαρδαλιάς – Έλα πιες και μια γουλιά, Χαρδαλιά, Χαρδαλιά…).

Αρκετά επιμήκης -για να μας χωράει όλους- η ακτογραμμή της Δυτικής Μαγνησίας, που ωστόσο (πολύ κακώς) στερείται οργανωμένων παραλιών. Αλλά αν κρατήσει ο καλός καιρός, με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, θα τη βρούμε την άκρη, παρά θιν’ αλός. Η θάλασσα όμως, όπως λένε οι πιο τολμηροί που δοκίμασαν ήδη τα πρώτα μπάνια, είναι ακόμη κρύα. Ε και; Κρύα ή ζεστή, …δικιά μας είναι. Ακόμη κι αν η καραντίνα και η πολυφαγία που τη συνόδευσε με τον εγκλεισμό στο σπίτι, μας υποχρέωσε να μην διατηρήσουμε τα προσδοκώμενα …θεϊκά κορμιά στα οποία ευελπιστούσαμε, άντρες και γυναίκες, θα μπαίνουμε γρήγορα στο νερό, για να μη μας ξομπλιάζουν οι αδιάκριτοι, αφήνοντας μόνο το ….κεφάλι έξω από την ίσαλο γραμμή της …κολοκύθας και …ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Αντίθετα, από τη μεγάλη ακτογραμμή που διαθέτει η περιοχή μας όμως είναι σχετικά λίγα τα τουριστικά καταλύματα που διαθέτουμε. Ας φροντίσουμε επομένως να μη μείνει κανένα ανοίκιαστο για τη θερινή περίοδο, από τότε που θα ανοίξει η «κάνουλα» του τουρισμού. Ας προσκαλούμε φίλους κι ας συστήνουμε για διακοπές τα απαράμιλλα όμορφα σημεία της «γειτονιάς» μας. Είναι κι αυτό ένα είδος οικονομικής «αιμοδοσίας», που την έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος μας.

Ιδού και τα παράπλευρα οφέλη που προκύπτουν για την εθνική μας οικονομία, μετά την πετυχημένη άμυνά μας και τα λίγα κρούσματα που είχαμε απέναντι στην απειλή του κορωνοϊού, σε σχέση με άλλες πιο προηγμένες χώρες.… Όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής», «έτοιμη εμφανίζεται η Ελλάδα να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη που έχει εισπράξει σε διεθνές επίπεδο από την έγκαιρη και επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει αβίαστα και σε ό,τι αφορά την πορεία της ζήτησης από το εξωτερικό για την αγορά ακινήτων, καθώς όχι μόνο δεν έχει υποχωρήσει, όπως θα περίμενε κανείς, αλλά αντιθέτως κινείται και έντονα ανοδικά σε σχέση με το 2019. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι εισέρρευσαν στη χώρα 1,45 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων από ξένους επενδυτές, μια αύξηση της τάξεως του 29,4% σε σχέση με το 2018, και το 1,128 δισ. ευρώ, ποσό που επίσης ήταν ρεκόρ.» Και θα συμπλήρωνα ότι το κέρδος είναι τεράστιο, αν μετατρέψεις τον ξένο τουρίστα σε ιδιοκτήτη ακινήτου στη χώρα μας, γιατί τον μετατρέπεις δια βίου σε μόνιμο πελάτη, έστω αν μόνο έρχεται στη χώρα μας για τις θερινές διακοπές του και όχι -πολύ περισσότερο- σαν μόνιμος πλέον κάτοικος.

Να κι άλλο παρήγορο κι ευχάριστο, που διάβασα στο διαδίκτυο (site epilekta): «Στα χωράφια της Ημαθίας ξεκίνησαν να εργάζονται και Έλληνες μετά από το μεγάλο ζήτημα που δημιουργήθηκε από την έλλειψη εργατικών χεριών στην περιοχή, εξαιτίας του κλεισίματος των συνόρων με την Αλβανία που έφερε ο κορωνοϊός και τη δυσκολία στη μετακίνηση εργατικού δυναμικού από τη γειτονική χώρα. Τα προηγούμενα χρόνια, το 90% των εργατών που απασχολούνταν στη συγκομιδή φρούτων σε Ημαθία και Πέλλα, προέρχονταν από την Αλβανία. Ωστόσο ο κορωνοϊός στάθηκε αφορμή ώστε και οι Έλληνες να αποφασίσουν να καταπιαστούν με τις αγροτικές εργασίες. Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φρούτων – Πυρηνόκαρπων και Αχλαδιών, Χρήστος Γιαννακάκης, αρκετοί Έλληνες από όλη τη χώρα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα που εξέδωσαν οι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις παραγωγών Ημαθίας αναζητώντας εργάτες στα χωράφια, τα διαλογητήρια και τα κονσερβοποιεία. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, τέτοιος αριθμός Ελλήνων εργατών στα ροδάκινα είχε να εμφανιστεί τριάντα ολόκληρα χρόνια!» Άντε, επιτέλους Έλληνες άνεργοι ξυπνήστε…

Μου αρέσει που η Κυβέρνηση κάνει ήδη τις πρώτες προσπάθειες -στα πλαίσια του εφικτού- να επιδοτήσει την εργασία και όχι την …ανεργία. Ο αγώνας να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στις περισσότερες επιχειρήσεις είναι ίσως ο λογικότερος άξονας της προσπάθειας, χωρίς κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι οι άνεργοι (μακροχρόνιοι ή τωρινοί) πρέπει να αφεθούν στην τύχη τους.

Από αύριο Κυριακή 17 Μαΐου ανοίγουν (υπό προϋποθέσεις ατομικής ασφαλείας) οι ιεροί ναοί για τους πιστούς. Η σχετική ΚΥΑ δίνει το «πράσινο φως» για την τέλεση κάθε είδους λειτουργίας ή θρησκευτικής τελετής (συμπεριλαμβανομένων γάμων και βαπτίσεων) με την συμμετοχή πιστών σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων. Για τις εκκλησίες προβλέπεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. (π.χ. σ’ ένα χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων είναι 30) και πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο μέγιστος αριθμός είναι 50. Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που πρέπει να τηρούνται αναφέρονται στη σύσταση για τη χρήση μάσκας, υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών, συχνός καθαρισμός επιφανειών κλπ. Άλλη μια πτυχή κανονικότητας λοιπόν ξεδιπλώνεται, για όσους και όσες θρησκεύουν κι είχαν μάθει τη συμμετοχή τους στον εκκλησιασμό και άλλες λατρευτικές εκδηλώσεις.

Για τη θεία κοινωνία δεν είναι ευδιάκριτες οι συστάσεις ή η αποφυγή. Τίποτε σχεδόν σχετικό ακόμη και σαφές… Την επιτρέπουν οι επιστήμονες ή όχι; Πέραν της γνωστής θεολογικής ερμηνείας, τι λένε οι ιερωμένοι;

Για κάποιες ευπαθείς ομάδες, όπως π.χ. οι Ρομά, ίσως είναι πολύ αργά να τους διδάξουν οι ειδικοί πειθαρχία σε προστατευτικά μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά και πιο πραγματικά είναι το καλύτερο για την υγεία τους και την υγεία των οικείων τους, κάτω από τις κρατούσες συνθήκες. Αλλά, από το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι ζουν ανάμεσά μας διαρκώς και έχουν ενσωματωθεί από χρόνια στην Ελληνική κοινωνία, η προσπάθεια συνετισμού τους πρέπει να γίνει μεθοδικά και με επιμονή, όσο δύσκολη και επίπονη κι αν όντως είναι.

Διευκρινιστική εγκύκλιο (που ενδιαφέρει πολύ κόσμο) σχετικά με την σταδιακή επαναλειτουργία και τον προγραμματισμό των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές της χώρας απέστειλε το υπουργείο Εργασίας. Όπως γράφουν τα «Νέα», σύμφωνα με την εγκύκλιο:

1.Σχετικά με την διεξαγωγή των τακτικών χειρουργείων ο έλεγχος για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου θα γίνεται μόνο για τις επεμβάσεις που χρήζουν ολικής αναισθησίας.

2.Έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνεται επίσης σε ασθενείς που εξέρχονται από νοσηλευτικές μονάδες και παραπέμπονται ή οδηγούνται σε άλλες δομές π.χ. γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης , ξενώνες κλπ. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν την ημέρα του εξιτηρίου.

3.Α)Τα ογκολογικά χειρουργεία και οι μεταμοσχεύσεις γίνονται κατά προτεραιότητα και στο εξής θα εξαιρούνται από τον περιορισμό του 50% του μηνιαίου μέσου όρου των χειρουργικών επεμβάσεων του έτους 2019.

Β) Για χειρουργεία με νοσηλεία ημέρας όπως π.χ. οφθαλμολογικές και οδοντιατρικές επεμβάσεις, δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2 στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου.

4.Σχετικά με τη διενέργεια επεμβατικών διαγνωστικών εξετάσεων π.χ. ενδοσκοπήσεις, γαστροσκοπήσεις, κολονοσκοπήσεις καθώς και θεραπευτικών παρεμβάσεων π.χ. χημειοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων δεν απαιτείται η διεξαγωγή ελέγχου για SARS-COV2. Εξαιρούνται οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν για πρώτη φορά σε ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο έλεγχος για SARS-COV2 θα γίνει άπαξ, πριν την ημέρα διεξαγωγής της θεραπείας.

5.Στις ιδιωτικές κλινικές η διενέργεια του υποχρεωτικού προεγχειρητικού διαγνωστικού ελέγχου για SARS-COV2 θα μπορεί να γίνεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιβάρυνση τους, σε οποιαδήποτε δομή του Δημοσίου τομέα. Η λήψη του δείγματος θα πρέπει να πραγματοποιείται το ανώτερο 48 ώρες πριν τον προγραμματισμένο χρόνο διενέργειας της επέμβασης. Για τη λήψη δείγματος θα πρέπει ο ασφαλισμένος να προσκομίζει έγγραφη βεβαίωση της ιδιωτικής κλινικής ή του χειρουργού που να αναφέρει τον χρόνο και τον τόπο της προγραμματισμένης επέμβασης. Τέλος επισημαίνεται ότι παραμένει υποχρεωτική η τήρηση όλων των λοιπών μέτρων προστασίας.

Έφερε μια άλλη «αύρα» στην Πατρίδα και στο ύπατο αξίωμα της η για πρώτη φορά στη πολιτική Ιστορία της χώρας Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Οι συχνές δημόσιες παρεμβάσεις της, πάντοτε διακριτικές, ενωτικές και εύστοχες, μόνο θετικές εντυπώσεις νομίζω πως προκαλούν. Την περασμένη Τρίτη, για παράδειγμα, φορώντας μάσκα και συνοδευόμενη από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, επισκέφτηκε το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Νοσηλευτικού Προσωπικού. Θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τιμήσει τους γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν καθημερινή μάχη με τον κορωναϊό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνομίλησε με το προσωπικό και ξεναγήθηκε στους χώρους του νοσοκομείου. «Ήθελα από καιρό να έρθω, αλλά το ανέβαλα διότι, σε τόσο δύσκολες στιγμές, δεν ήθελα να κλέψω ούτε ελάχιστο από τον πολύτιμο χρόνο σας, προκειμένου να σας εκφράσω τη στήριξή μου. Διάλεξα να είμαι μαζί σας τώρα που δέχεστε λιγότερη πίεση σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Για εμένα, όπως και όλους τους συμπατριώτες μας, είχε μεγάλη σημασία ότι την κρίσιμη στιγμή ανταποκριθήκατε όλοι, γιατροί και νοσηλευτές, με αυταπάρνηση. Η ελληνική κοινωνία έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει το νοσηλευτικό προσωπικό. Και αυτό που μπορούμε να πούμε, αυτήν τη δύσκολη περίοδο, είναι ότι μιλάμε για μια νίκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των προσώπων που το αποτελούν. Είναι τιμή και χαρά μου που είμαι σήμερα εδώ. Είστε οι μαχητές της πρώτης γραμμής, χαίρομαι που σας συναντώ προσωπικά», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι Lovers ήταν το πρώτο ντόπιο ροκ συγκρότημα που είδα κι άκουσα ως έφηβος στο Βόλο, ενώ άρχιζε η μόδα των οικιακών parties, λίγο πριν λήξει η δεκαετία του ’60… ΟΙ πρώτες συναυλίες τους -μεσημέρια Κυριακής συνήθως- στα παραλιακά σινεμά «Τιτάνια», «Κρόνος», «Αχίλλειον» και «Αττίκ». Καλό ταξίδι στους ουρανούς, πατριωτάκι μου (γέννημα – θρέμμα της Νέας Ιωνίας), Κώστα Καρακατσόπουλε…

Μόνον οι γενναίοι μπορούν ν’ αγαπήσουν… Γιατί είναι οι μόνοι που τολμούν. Οι μόνοι που ξέρουν πως δεν θα χάσουν…

Αφιερωμένο στη μάνα: Ποτέ να μην υψώνεις τη φωνή σου σε κάποιον που σε έμαθε να μιλάς.

Ό,τι κι αν πουν, φίλοι και εχθροί, παγκοσμίως για την Ελλάδα και την πανδημία, η αλήθεια είναι μία και μοναδική: Οι Έλληνες κέρδισαν το σοβαρότερο και το πιο δύσκολο «στοίχημα»…. Κέρδισαν το στοίχημα της ίδιας της ζωής !!!! Κι όσοι μας ζηλεύουν, ακόμη …καλύτερα.