• 5 Μαΐου, 2020

Eμπρός βήμα ταχύ… – του Γιώργου Τσιντσίνη

Eμπρός βήμα ταχύ… – του Γιώργου Τσιντσίνη

Ο Μάιος μας έφτασε,

εμπρός βήμα ταχύ,

να τον προϋπαντήσουμε

μένοντας …μοναχοί.

Αρχικά να ευχηθούμε καλό μήνα και καλή Πρωτομαγιά, με την προκαταβολική πρόβλεψη ότι και ο «γλυκός» Μάης θα έχει φέτος για μας ακόμη την πικρή του ασυνήθιστη γεύση, εφ’ όσον πολλά από τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχίσουν να ισχύουν και πολλοί τομείς της Οικονομίας δεν θα προλάβουν να κάνουν καν επανεκκίνηση, μετά τον εγκλεισμό στο σπίτι που προηγήθηκε και θα ισχύσει ακόμη για μεγάλες κατηγορίες του Ελληνικού πληθυσμού.

Όσο πλησιάζουν οι μέρες που θα ανοίξουν και θα επαναλειτουργήσουν αρχικά τα …κομμωτήρια (ας κάνουμε και λίγο χιούμορ) τόσο δεν κρατιούνται πια οι περισσότεροι των «υπάκουων και πειθαρχημένων» Ελλήνων οι οποίοι, μόλις ανέβηκαν λίγο οι εποχικές θερμοκρασίες, αμέσως …ξεμπρατσώθηκαν και βγήκαν πιο θαρρετά στους δρόμους, για βόλτες και περιπάτους. Και είναι αβέβαιο αν τελικά η μεγάλη πλειοψηφία του λαού θα έχει πλέον στο εξής, στο πίσω μέρος του μυαλού της, ότι μια πιθανή επιπόλαιη ατομική χαλάρωση θα αποβεί επικίνδυνη για το κοινωνικό σύνολο.

Άλλωστε βλέπετε πως ξαφνικά άρχισαν να ξεφυτρώνουν επικίνδυνα οι διαδικτυακοί, τηλεοπτικοί και λοιποί «μαϊντανοί», συνήθως πνιγμένοι στην ασχετίλα τους, που όμως εκφράζουν -εδραία τάχα- δημόσια άποψη, επί παντός επιστητού είτε πρόκειται για επιστημονικό, ιατρικό θέμα είτε για πολιτικό. Αυτό το ζήτημα, όμως, είναι μάλλον ένας εθνικός «ιός», για τη θεραπεία του οποίου δεν θα βρεθεί ποτέ …φάρμακο και εμβόλιο. Τι να κάνουμε; Αγάπα κι εκείνον ή εκείνη από τους συμπατριώτες σου, που έχουν συνηθίσει να το παίζουν ξερόλες, χωρίς καμιά ειδική γνώση, πείρα και επάρκεια. Σ‘ αυτό το έθνος πάντοτε οι δήθεν «αυθεντίες» ….περίσσευαν.

Λογικό είναι να έχουμε χάσει πλέον την υπομονή μας, οι περισσότεροι έγκλειστοι. Πτυχίο πολυξεροσύνης όμως, δεν μας έδωσε ποτέ κανείς…

Δειλά – δειλά, θα ήθελα να ρωτήσω, όσοι διακινούν επιπόλαια διάφορα σενάρια συνομωσίας και ψεύτικες ειδήσεις που δεν διασταυρώνουν πριν, αν έχουν επίγνωση του εγκλήματος που διαπράττουν ή είναι απλά «πουλημένοι, συχνά διεκδικώντας χωρίς «κέρδος – κέρατα»;

Προφανώς βέβαια και δεν έχει κάποιον -ορατό τουλάχιστον- λόγο να μας τρομοκρατήσει, ο επικεφαλής του Π.Ο.Υ… Προειδοποίησε λοιπόν ότι η πανδημία του κορωνοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει, ενώ εκδήλωσε βαθιά ανησυχία σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η διακοπή των παρεχόμενων υγειονομικών υπηρεσιών προς τα παιδιά. «Έχουμε μπροστά μας μακρύ δρόμο και πολλή δουλειά», υπογράμμισε ο Τέντρος Γκεμπρεγέσους κι ελπίζουμε ο «μακρύς δρόμος’ για τον οποίο μας προειδοποιεί να μην είναι τόσο μακρύς και να μην αποδειχθεί και …ακανθώδης.

Το παρήγορο είναι πάντως, ότι «φωτιές βγάζουν» από ταχύτητα και υπεραπασχόληση τα αρμόδια πειραματικά εργαστήρια σε όλη την υφήλιο, εδώ και ένα μήνα περίπου. Την ώρα που οι επιστήμονες αγωνίζονται να καταλάβουν τις ιδιότητες του κορωνοϊού, ο σχεδιασμός πειραμάτων, η συλλογή δεδομένων και η δημοσίευση μελετών για έλεγχο σε επιστημονικές επιθεωρήσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά. Αυτά που κάποτε απαιτούσαν μήνες, ολοκληρώνονται τώρα σε εβδομάδες, παρότι πολλές επιστημονικές επιθεωρήσεις λαμβάνουν σήμερα διπλάσιο αριθμό δημοσιεύσεων από ό,τι παλαιότερα. Μακάρι, να φτάσουν σε λύσεις ίασης και ανοσίας, όσο γίνεται συντομότερα. Μακάρι για όλους μας…

Όσον αφορά την επόμενη μέρα και τη χρήση μάσκας, όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας, η επιστημονική επιτροπή ήταν σαφής, λέγοντας κατά πλειοψηφία ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας, η οποία πλέον γίνεται υποχρεωτική σε συγκεκριμένους χώρους. Η μάσκα «θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποχρεωτικό μέτρο στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους πολυσύχναστους χώρους, όπως νοσοκομεία, παντοπωλεία, διαγνωστικά εργαστήρια, ιατρεία, κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής. Όλοι οι πολυσύχναστοι κλειστοί χώροι, θα πρέπει να έχουν υποχρεωτική χρήση της μάσκας και για τους εισερχόμενους αλλά και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό, όπως πωλητές και ταμειακοί υπάλληλοι». Αχ, να δω την Κατίνα (που μόλις βάψει το μαλλί θα ξαναγίνει …Κάθυ) πώς θα υποστεί τη διαδικασία του βαψίματος, φορώντας ΚΑΙ τη μάσκα. Και….τίποτε άλλο στον κόσμο.

Δεν είναι καλά τα νέα… «Οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κορωνοϊού εμφανίζονται στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», αποκαλύπτει η «Ναυτεμπορική», και την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα. Ο ρυθμός αναπαραγωγής της Covid-19, τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο. Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά. Εξάλλου το ποσοστό θνησιμότητας της Covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ινστιτούτου, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες.» Έλληνες «φύλακες, γρηγορείτε» ή μάλλον επαγρυπνείτε και μην χαλαρώνετε.

Δεν είναι μόνο η κλειστή αγορά που έχει «παγώσει» τη χώρα…. Έχω τη γενική εντύπωση, ότι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες κτλ. δουλεύουν τις μηχανές τους στο απόλυτο ρελαντί και, αντί να υλοποιήσουν τα προγράμματα έργων και ανάπτυξης, που προεκλογικά είχαν οραματιστεί ή προγραμματίσει, απλά διαχειρίζονται μια καθημερινότητα που άλλαξε δραματικά, απ’ όσα ήξεραν και περίμεναν. Με άλλα λόγια, υποθέτω ότι και στις τοπικές κοινωνίες η περιβόητη κανονικότητα δεν πρέπει να επανέλθει μόνο ατομικά για τους πολίτες, αλλά και συλλογικά στους τοπικούς φορείς.

Παράδειγμα προς αποφυγή… Ο  Πέτρος Παπακωνσταντίνου της «Καθημερινής» μας θυμίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ εισήλθε στον Λευκό Οίκο με κεντρικό σύνθημα το «America First!». Επί των ημερών του, όμως, η Αμερική έγινε μακράν η πρώτη χώρα του κόσμου όσον αφορά το τίμημα της COVID-19. Αν και αντιστοιχεί μόλις στο 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, θρηνεί το ένα τέταρτο των θυμάτων ολόκληρης της οικουμένης. (Μέχρι που έφτασε να μας πει ότι για την ίαση χρειάζεται να πίνουμε …χλωρίνη. Τρομάρα του…)

«Ο Μητσοτάκης αυτή τη στιγμή είναι δώρο για την Ελλάδα», ισχυρίζεται και υποστηρίζει η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ στο podcast – Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη, όπως γράφει η Athens Voice. «Ο Μητσοτάκης» -λέει η κυρία Αρβελέρ- «φέρεται αυτή τη στιγμή: σαν πατριώτης – σαν γνώστης των πραγμάτων και σαν υπεύθυνος μιας ομάδας υπεύθυνης». Δεν μπορούσαμε ίσως να βρούμε καλύτερο ηγέτη», συμπληρώνει. Και εξαίρει τον Πρωθυπουργό για την επιλογή του Σωτήρη Τσιόδρα «προβλέποντας» ότι σε μερικά χρόνια η ευχή για τα παιδιά θα είναι «να γίνεις σαν τον Τσιόδρα». Θετικά πάντως κρίνει και την συναινετική στάση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας όμως ότι εξαιτίας αυτής της στάσης, έχει μείνει μόνος του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η διακεκριμένη ιστορικός –94 ετών σήμερα– αντιδρά πάντως σε όσους την κατατάσσουν στις ευπαθείς ομάδες, γιατί έτσι για πρώτη φορά βιώνει περιορισμούς με βάση την ηλικία της. Μιλάει άλλωστε και για τα χρόνια της Σορβόνης όπου ως η νεότερη καθηγήτρια ιστορίας του πανεπιστημίου «αναμετρήθηκε» στα αμφιθέατρα με τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ.

Η κυρία Αρβελέρ επιτίθεται στην Γερμανία και την Ολλανδία που αρνούνται να βοηθήσουν την Ευρώπη λέγοντας μεταξύ άλλων: «Μπορεί οι βασιλιάδες των Ολλανδών να είναι οι πρώτοι φιλέλληνες, έχουν και σπίτι στο Πόρτο Χέλι, αλλά ο Ρούτε κάνει τα δικά του. Ο καθένας για την πάρτη του». Και θυμίζει την εξομολόγηση που της είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος για να αποσπάσει το «ναι» του Καγκελάριου Σμιτ στην είσοδο της Ελλάδας τότε στην ΕΟΚ είχε αναγκασθεί να του πει ότι η χώρα του είχε αιματοκυλήσει την Ευρώπη δυο φορές. «Τελικά ο Σμιτ θυμήθηκε αυτό που έλεγε ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ότι «δεν κλείνεις την πόρτα στον Πλάτωνα», σημειώνει η Αρβελέρ, στη συνέχεια όμως εξαίρει την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης λέγοντας χαρακτηριστικά «μπορεί να δώσαμε τα φώτα στην Ευρώπη, αλλά και αυτοί μας έδωσαν τον ηλεκτρισμό». Σε σχέση με την πανδημία η ιστορικός, «κοιτώντας» ανά τους αιώνες, θεωρεί ότι θα προκύψουν και θετικά αποτελέσματα. Ελπίζει ότι θα μειωθεί και ο ρατσισμός, αφού «όλοι καταλάβαμε ότι κανείς δεν είναι νησάκι». Και «διορθώνει» τον Σαρτρ που έγραφε ότι όποιος μιλάει για ανθρωπότητα, λέει ψέματα. «Με την πανδημία καταλάβαμε ότι λέει αλήθεια», τονίζει η ιστορικός.

Στο ερώτημα τι θα έλεγε σήμερα στους νέους, η κυρία Αρβελέρ απαντά: «Αυτό που είπε πριν πεθάνει ο Σωκράτης. Μουσικήν ποιεί και εργάζου. Βλέπε δηλαδή τον ουρανό, τη μουσική και εργάζου και έχε τα πόδια σου στέρεα στη γη. Έτσι δεν θα φοβόμαστε τίποτα. Ούτε κορωνοϊούς, ούτε καταστροφές».

Σε μια καταπληκτική κίνηση προχώρησε το 15μελές συμβούλιο του 2ου Γυμνασίου Νάουσας. Οι μαθητές είχαν συγκεντρώσει χρήματα για να κάνουν εκδρομή στην Κέρκυρα, η οποία όμως ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Ποια ήταν η επόμενη κίνησή τους; Επέλεξαν αντί να πάρουν πίσω τα χρήματά τους, να τα προσφέρουν σε 16χρονο μαθητή του ΕΠΑΛ της περιοχής, που πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία και η οικογένεια του βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δική μας ευχή, η πράξη των μαθητών να βοηθήσει ώστε το 16χρονο παλικάρι να αναρρώσει γρήγορα και να επιστρέψει υγιής στην οικογένειά του. Θα προσθέσουμε όμως, ότι οι νέοι της Πατρίδας μας τιμούν την παράδοση, η οποία «θέλει» η Ελλάδα να δίνει συνεχώς παραδείγματα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και φιλότιμου…Και το παράδειγμα της Νάουσας είναι ένα από τα πολλά που καταγράφονται σε όλη τη χώρα, ενώ αρκετά ακόμη υποθέτω ότι παραμένουν άγνωστα, ως εκ κρυπτώ, εχέμυθες κινήσεις φιλαλληλίας και προσφοράς.

«Ειδική ομάδα με αποκλειστική αποστολή να συντηρεί τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο με παραβιάσεις αλλά και υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών σε ελληνικά νησιά έχει συστήσει ο Ερντογάν, ενώ ολιγομελής φαίνεται ότι είναι και η ομάδα που πρωταγωνιστεί την τελευταία περίοδο με παραβιάσεις από θαλάσσης με ακταιωρούς.» Οι σχετικές αποκαλύψεις δημοσιεύονται στα «Νέα» (ρεπορτάζ Μάνου Χαραλαμπάκη), που διευκρινίζει πως «είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις έξι – οκτώ τουρκικά αεροσκάφη κατά μέσο όρο, περίπου τρεις σχηματισμοί δηλαδή, είναι αυτά που προχωρούν καθημερινά στο μπαράζ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας, αλλά και στις αλλεπάλληλες πτήσεις πάνω από μεγάλα και μικρά ελληνικά νησιά.»

Το ίδιο σκηνικό έχει επαναληφθεί πολλές φορές το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ. Το κρεσέντο επιθετικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο δηλαδή υλοποιείται από μια ολιγάριθμη ομάδα τουρκικών αεροσκαφών και όχι από δεκάδες μαχητικά όπως θα περίμενε κανείς. Οι επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου θεωρούν ότι δεν πρόκειται για σύμπτωση, αλλά για έναν οργανωμένο σχεδιασμό της Αγκυρας που στόχο έχει να στείλει μήνυμα στην Αθήνα ότι η Τουρκία με λίγα μέσα, χωρίς σπατάλες δυνάμεων και καυσίμων μπορεί να συντηρεί τις προκλήσεις της και να έχει διαρκή παρουσία στο Αιγαίο. Με αυτή την τακτική εξάλλου, μέσα σε μόλις ένα τετράμηνο οι υπερπτήσεις απ’ αυτά τα λίγα τουρκικά μαχητικά έχουν ξεπεράσει τις 240, όταν πέρυσι όλη τη χρονιά ήταν 124. «Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως είναι φανερό ότι ο κορωνοϊός έχει επηρεάσει τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας -υπάρχουν κρούσματα, αν και δεν δημοσιοποιούνται- και έχει επιδεινώσει περαιτέρω τα οικονομικά προβλήματα της γείτονος.» Για το όλο θέμα, εγώ θα πρόσθετα: Τουρκαλάδες, «έσσεται ήμαρ»….

Λιγόστευαν που λιγόστευαν διαρκώς, σε όγκους και παλμό, οι συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις -εδώ και πολλά χρόνια- ήρθε τώρα και η μετάθεση της Εργατικής Πρωτομαγιάς- για μια βδομάδα και των περιοριστικών μέτρων λόγω ιού και φαίνεται θα είναι ένα ακόμη χτύπημα που θα απομειώσει τη συμμετοχή. «Σημάδια των καιρών», θα μου πείτε…. Ναι, αυτό θα σας πω, παρ’ όλο που αυτοί οι καιροί δεν είναι και οι καλύτεροι για να υποστηρίζονται διεκδικήσεις, παρ’ όλο που θεωρούνται -κατά τα άλλα- μάλλον αναγκαίες.

Δεν ξέρω αν το προσέξατε κι εσείς, αλλά από τότε που έκλεισαν -λόγω μέτρων κατά του ιού- τις εκκλησίες, ξαφνικά πλήθυναν και οι …θρησκευόμενοι που διαμαρτύρονταν. Κι εκείνοι που ζορίστηκαν περισσότερο ήταν κάποιοι Μητροπολίτες, οι οποίοι εικάζω ότι θα πρέπει ήδη να …εκποίησαν τις προσωπικές τους περιουσίες, αλλά και τα όβολα που σοδεύουν στις Μητροπολιτικές τους περιφέρειες και τις διέθεσαν υπέρ της Υγείας, αλλά και τις βιοτικές ανάγκες του ποιμνίου τους. Εύκολο εξιλαστήριο θύμα ή μάλλον …αποδιοπομπαίος τράγος «ανακαλύφθηκε» η Πρωτοψάλτη.

Θου, Κύριε, φυλακή τω στόματί μου… Από το παραπάνω σχόλιο εξαιρώ -εννοείται- κάποιους ταπεινούς λευίτες, που έκαναν τα πάντα για να γεμίσουν τα πασχαλινά τραπέζια των φτωχών και των απόρων της ενορίας τους. Η ουσία είναι ότι η ψυχή κάθε ανθρώπου που πιστεύει είναι από μόνη της ένας Ναός. Και εξ όσων δύναμαι να γνωρίζω, οι σύγχρονοι «καλοί Σαμαρείτες» δεν φοράνε συνήθως χρυσοποίκιλτα φαρδομάνικα.

Αν κάποιοι – κάποιες καταφέρετε να κάνετε φέτος μαγιάτικο στεφάνι -έστω από αγριολούλουδα- κρεμάστε το περήφανα στη βεράντα σας και αφιερώστε το στη μνήμη όσων έχασαν τις ζωές τους από την πανδημία, σε όλη την υφήλιο. Αφιερώστε το επίσης υπέρ υγείας σε όλους εκείνους που μόχθησαν και μοχθούν για να αποθεραπεύσουν όλους εκείνους εκείνων που ασθένησαν ως τώρα.

Καλό μήνα…. Γιατί αποδείξαμε πια ότι μπορούμε να είναι καλός. Τον δικαιούμαστε και τον αξίζουμε.


Σχετικά Άρθρα

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

έκδοση 7-9-2024 Δεξαμενή αγανάκτησης Ούτε σε τριάντα χρόνια δεν θα έχουμε τελειώσει με την Λιμνοδεξαμενή, είπε…
Η Ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Η Ατζέντα του “Λαού” – γράφει η Βιβή Γ. Τσιντσίνη

Ευχή… και μόνο ευχή Ήταν πολύ βαρύ για εμάς να εκκινήσουμε και πάλι στήλη σχολίων στην…