• 28 Μαρτίου, 2020

Κ.ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: «Η στήριξη του αγροτικού τομέα και των αγροτών σήμερα αποτελεί διασφάλιση σταθερότητας και ανάπτυξης την επαύριο της Πανδημίας»

Κ.ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ: «Η στήριξη του αγροτικού τομέα και των αγροτών σήμερα αποτελεί διασφάλιση σταθερότητας και ανάπτυξης την επαύριο της Πανδημίας»

Η πρωτοφανής υγειονομική κρίση την οποία βιώνει ο πλανήτης έχει σαφέστατες συνέπειες και στον αγροτικό τομέα. Ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ  κατέθεσε τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών που προκύπτουν καθημερινά, για τη στήριξη και τη βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της Πανδημίας έχουν επιφέρει ήδη μια τεράστια μείωση στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων που θα ενταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα δυνατό χτύπημα στην εύθραυστη ήδη βιωσιμότητα χιλιάδων οικογενειακών αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Τα μέτρα που προτείνονται προϋποθέτουν την πολιτική απόφαση για άμεσες ενέργειες.

 

Τα μέτρα αφορούν τα εξής:

  • Την ενίσχυση της κατανάλωσης των εγχώριων προϊόντων εντείνοντας τους ελέγχους στις εισόδους της χώρας και στις λαχαναγορές προς αποφυγή ελληνοποιήσεων. Παράλληλα προτείνουμε την έναρξη καμπάνιας  προς ενημέρωση καταναλωτών, για την μη μεταδοτικότητα του ιού μέσω των ζώων ή των τροφών και την απορρόφηση της ντόπιας παραγωγής από κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες και  σχολεία.
  • Άμεσα επίσης, θα πρέπει να υπάρξει σημαντική ενίσχυση στο τομέα της αιγοπροβατοτροφίας που πλήττεται από το διαφαινόμενο πλήγμα της περιόδου των εορτών του Πάσχα. Μία αξιόπιστη λύση θα ήταν η επιδότηση με κουπόνι στην κατανάλωση εγχωρίως παραγόμενου κρέατος αιγοπροβάτων.
  • Παράλληλα, για τον πληττόμενο επίσης, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης του Πάσχα, κτηνοτροφικό τομέα, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η άμεση πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα ζώα και η στήριξη του κτηνοτροφικού εισοδήματος από τον κρατικό προϋπολογισμό με έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να προμηθευτούν ζωοτροφές.
  • Αντίστοιχα, πρέπει να προχωρήσει η άμεση εξασφάλιση ρευστότητας – βιωσιμότητας με ένα γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στους συνεταιρισμούς, τις μεταποιητικές επιχειρήσεις τροφίμων και της ιδιωτικής συμμετοχής, στα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ.
  • Απαραίτητο είναι να πραγματοποιηθεί άμεση εξόφληση  όλων των παλαιών οφειλών (τα υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, μέτρα ΠΑΑ, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ) και να εκπονηθεί πρόγραμμα επιδότησης μεταφορικών και ναύλων για τις εξαγωγές.
  • Τέλος, ειδικά μέτρα αποζημιώσεων θα πρέπει να ληφθούν και για τους ελαιοκαλλιεργητές οι οποίοι ήδη αντιμετώπιζαν προβλήματα πολύ πριν το ξέσπασμα της επιδημίας του κορωνοϊού.
  • Πολύ σημαντική και προωθητική των παραπάνω θα είναι και η δημιουργία παρατηρητηρίου τιμών για όλα τα είδη της αλυσίδας (εφόδια, τρόφιμα). Ο  σκοπός θα είναι η μείωση του κόστους παραγωγής  και η καταπολέμηση της αισχροκέρδειας.

 

Τα όποια μέτρα αποφασιστούν,  θα πρέπει να έχουν το βλέμμα στραμμένο τόσο στην παραγωγή και τους καταναλωτές, όσο και στους ανθρώπους που εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Παράλληλα, πρέπει να υπάρχει ο διττός στόχος της ενίσχυσης του εισοδήματος των παραγωγών και των επιχειρήσεων τώρα. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να καλυφθεί το σημερινό κόστος και να διασφαλιστούν όλοι στην παρούσα φάση, αλλά θα καλύψει και την περίοδο μετά την πανδημία, μειώνοντας τον κίνδυνο δημιουργίας υπέρογκων οφειλών.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ελάφρυνση  των υποχρεώσεων των αγροτικών επιχειρήσεων, όπως  η αναστολή καταβολής δανειακών υποχρεώσεων, χωρίς χρέωση τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων. Και αντίστοιχα, η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών/φορολογικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο και προς τους ΟΤΑ. Ταυτόχρονα με τα παραπάνω και για να διευκολυνθεί η παραγωγή, πρέπει να προχωρήσει η αναστολή διακοπής ηλεκτροδότησης από όλους τους παρόχους σε γεωτρήσεις, σταβλικές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές επιχειρήσεις.

 

Τέλος θα πρέπει να στηριχθούν οι επαγγελματίες της παραγωγής. Να δοθεί το επίδομα των 800 ευρώ για παράκτιους αλιείς και για τους  εργαζομένους στον πρωτογενή τομέα που πλήττονται και να  αξιοποιηθεί  το εργαλείο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, αγορών παραγωγών, ανθοκομίας και για άλλες ομάδες. Αντίστοιχα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του κλάδου θα πρέπει να θεσμοθετηθεί έκτακτο ειδικό επίδομα το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περσινού καθαρού εισοδήματός τους.

 

Η εποχή που διανύουμε αναμένεται να έχει πολλαπλές επιπτώσεις. Οι οικονομικές συνέπειες σιγά-σιγά σκιαγραφούνται. Υπάρχει η ευκαιρία για την Κυβέρνηση να αποτρέψει το ντόμινο των αρνητικών εξελίξεων στην οικονομία. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας σε συνδυασμό με την ασφάλεια του μαξιλαριού ρευστότητας των 35 δις, που κληρονόμησε η παρούσα Κυβέρνηση, προσφέρει την δυνατότητα να πέσει στην παραγωγή ζεστό χρήμα και μάλιστα άμεσα. Αντίστοιχα, το ρυθμισμένο χρέος και η απουσία υποχρεώσεων της χώρας στο άμεσο μέλλον εξασφαλίζουν επιπρόσθετα, έναν καθαρό διάδρομο για τον τρόπο που θα αποφασιστεί να μοιραστεί η ενίσχυση  της οικονομίας και της παραγωγής. Ευελπιστούμε, με αίσθημα ευθύνης να συνεισφέρουμε στον διάλογο με την αγροτική κοινότητα, και οι προτάσεις μας να βρουν ευήκοα ώτα στην Κυβέρνηση. 


Σχετικά Άρθρα

Έτοιμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα των νέων Αγροτών – Tα ποσά ενίσχυσης και τα κριτήρια εκλεξιμότητας

Έτοιμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας για το πρόγραμμα των νέων Αγροτών – Tα ποσά ενίσχυσης και τα…

Δημοσιεύτηκε  η υπ’  αριθμ. 3088/1-11-2024 3η  πρόσκληση  για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς  Ένταξη  στην παρέμβαση…
Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…