• 19 Ιανουαρίου, 2020

Οι ερωτήσεις στον πρ. Υπουργό στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ερωτήσεις στον πρ. Υπουργό στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ

έκδοση 18-1-2020

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη εκδήλωση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής του Αλμυρού. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο γεωπόνος και πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Στέργιος Κοντογεωργάκης. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης γεωργίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός. Το πάνελ συμπλήρωσαν ο πρώην πρόεδρος ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές και ο συντονιστής της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Βογιατζής.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η βουλευτής και πρώην υπουργός κα Κατερίνα Παπανάτσιου, ο βουλευτής κ. Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο πρώην βουλευτής κ. Συμεών Μπαλλής, η πρώην υφυπουργός κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Ζώγας Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη κοινοτήτων, Δημοτικοί σύμβουλοι, συνεταιριστές, ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «η Δήμητρα», ο κ. Ρίζος Αριστ. Πάντζιος, γεωπόνοι και αγρότες.

Ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Αυτό που αποκομίσαμε στην περιοδεία μας στη Μαγνησία είναι ότι τα προβλήματα είναι πολλά και ο κόσμος περιμένει λύσεις. Αυτό βλέπουμε εμείς από τη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο στα αγροτικά, αλλά και στο μεταναστευτικό και γενικά, είναι αδράνεια. Δεν βλέπω προτάσεις και πολύ περισσότερο, δεν βλέπω λύσεις που να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη».

Σε ερώτηση που του τέθηκε από τη δημοσιογράφο του «Λαού» για την άποψή του σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διεπαγγελματική φέτας απάντησε: «Είναι σίγουρα θετική εξέλιξη ότι προχωράει η υπόθεση της διεπαγγελματικής, αν και δυο βήματα πίσω από ό,τι είχαμε συμφωνήσει πέρυσι τον Απρίλιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που για τεχνικούς λόγους δεν προλάβαμε να υπογράψουμε τότε. Δυο βήματα πίσω, τα οποία εντοπίζονται στο ότι δεν εκπροσωπούνται οι παραγωγοί και οι συνεταιρισμοί επαρκώς. Είναι όμως σίγουρα μια θετική κίνηση για την προστασία και της φέτας ως εθνικό προϊόν και των παραγωγών και κτηνοτρόφων που συμβάλλουν και είναι πρωταγωνιστές στην ιστορία της φέτας».

Σε ερώτηση του εκδότη-δημοσιογράφου κ. Χρήστου Αθανασιάδη, σχετικά με την πιθανή ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ και για την καθυστέρηση του κανονισμού, ο κ. Κουρεμπές απάντησε: «…μετά τις ενέργειές μας έμενε μόνο να γίνει η κατακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για την εταιρία που θα αναλάμβανε τις αναλογιστικές μελέτες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ. Δύο μήνες μετά την παράδοση και από τις πληροφορίες που έχω μέχρι πριν 10 μέρες, δεν είχε γίνει ακόμη η κατακύρωση…. Για τους ιδιώτες… φαντάζομαι ότι μιλάμε για ποσοστό επί του ΕΛΓΑ, θα είναι προαιρετικό και θα επιφέρει ένα κόστος το οποίο θα μπορούν να το καλύψουν οι μεγάλοι παραγωγοί, αλλά οι μικροί αγρότες θα αντιμετωπίσουν περισσότερα προβλήματα σε περίπτωση που έχουν ζημιές».

Καλωσόρισε τους παρισταμένους ο κ. Χρήστος Τσιοκάρας της τοπικής Αλμυρού του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τις βάσεις για να ανοίξει η συζήτηση και αναφερόμενος σε θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Η έκκληση Κοντογεωργάκη για συνεργατισμό
Ο συντονιστής, κ. Κοντογεωργάκης, αναφέρθηκε στην ιστορία του Αλμυρού, γύρω από τον αγροτικό τομέα και το συνεταιριστικό κίνημα σχολιάζοντας «όλα αυτά που δημιουργήθηκαν από τους αγρότες της επαρχίας Αλμυρού, σήμερα εκποιούνται για να ωφεληθούν οι τράπεζες… Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλάβει μέτρα να ξαναγεννηθεί το συνεταιριστικό κίνημα. Αν δεν καταφέρουμε ως κοινωνία να συνεταιριστούμε θα πάμε από το κακό στο χειρότερο. Έχουμε στη Μαγνησία τα παραδείγματα, έχουμε και συνεταιρισμούς «καθρέφτες».

Η παρέμβαση του Δημάρχου
Τη σκυτάλη πήρε ο Δήμαρχος Αλμυρού κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τα κέντρα εξουσίας είναι μακριά μας… και μεταφορικά και κυριολεκτικά… και συναντούμε στα τρία τετράγωνα της Αθήνας που πρέπει να απευθυνθούμε, ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τίποτε από την αγροτική ζωή. Ο Δήμος προσπαθεί και θα προσπαθήσει να στηρίξει τους αγρότες. Πρέπει να δημιουργηθεί στο Δήμο γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο όμως χρειάζεται τη στήριξη του κράτους». Τέλος μίλησε για ελλείψεις που παρατηρούνται στο Δήμο, ζητώντας και κτηνιατρική υπηρεσία.

 Η ομιλία του πρώην Υπουργού κ. Αραχωβίτη
Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε στην ομιλία του: «Θέλουμε να είμαστε κοντά στον κόσμο αδιαμεσολάβητα. Η Μαγνησία έχει όλα τα θετικά πλεονεκτήματα για την αγροτική ανάπτυξη. Το συνεταιριστικό κίνημα μπορεί και πρέπει να μείνει ζωντανό. Ίσως να έπρεπε να είμαστε πιο τολμηροί για τις απαραίτητες ζυμώσεις που έπρεπε να γίνουν στη θητεία μας. Το περίμενε η κοινωνία. Πολλά από τα προβλήματα που βρήκαμε το 2015 επιλύθηκαν. Όπως για παράδειγμα οι πληρωμές για τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας. Επί των ημερών μας πληρώθηκαν 3,7  δις επιδοτήσεων, πολλές δεκαετίας. Ο ΕΛΓΑ βελτίωσε θεαματικά τους χρόνους, δημιουργώντας και εργαλεία όπως το de minimis κτλ. Συγκρουστήκαμε για το γάλα, για να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους ακόμη και με μεγάλη βιομηχανία. Πήραμε μέτρα για το δυσανάλογο φόρο των μικρών αλιέων, φέραμε 32 έργα για την επίλυση αρδευτικών προβλημάτων. Η Ν.Δ. κάνει λάθος χειρισμούς και διαψεύδει συμφωνίες με τους μικρούς και μικρομεσαίους. Η κυβέρνηση αυτή είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα».

Η ομιλία του πρώην προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπέ
Ο κ. Κουρεμπές είπε στην ομιλία του μεταξύ άλλων: «Προμηνύεται δύσκολη χρονιά και λόγω της αντιμετώπισης που έχει η νέα κυβέρνηση απέναντι στον αγρότη. Όσα κίνητρα και να δώσει η πολιτεία πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης πρέπει να προχωρήσουμε σε συνεταιριστικά οχήματα για να αντιμετωπίσουμε τον επαγγελματία του εξωτερικού των πολλών στρεμμάτων».

Οι ερωτήσεις-τοποθετήσεις που ακούστηκαν

Αναφέρουμε μερικές από τις ερωτήσεις και τοποθετήσεις που ακούστηκαν (όπου έχουμε ονόματα τα αναφέρουμε και αυτά). Πολλά απαντήθηκαν, ως προς τις κινήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, τις προτάσεις και άλλα σημειώθηκαν για περαιτέρω διαβούλευση και συζήτηση. Οι ερωτήσεις:

  • Οι ελαιοκαλλιεργητές από τη φετινή χρονιά είναι καταχρεωμένοι. Να εισηγηθείτε να λάβουμε οικονομική στήριξη. Επίσης δράττομαι της ευκαιρίας να ζητήσω από το Δήμαρχο τη διαπλάτυνση των αγροτικών οδών. (Χουλιαράς Κώστας, ελαιοπαραγωγός)
  • Να δείτε και πάλι το θέμα των βοσκοτόπων.
  • Θέλω να συμβάλλετε στο θέμα των συνεταιρισμών. Πώς να σταθούν όμως όταν υπάρχει το λαθρεμπόριο; Τι σκέπτεστε να κάνετε για τους διήμερους και τη σχετική νομοθεσία; (κ. Γιάννης Κίτσος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Ν. Αγχιάλου «Η Δήμητρα»)
  • Χρειάζεται παρέμβαση για τα κόκκινα δάνεια των συνεταιρισμών. Τα επιτόκια τρέχουν σε παλιά ψηλά ποσοστά… Να αποζημιώσει ο ΕΛΓΑ για τον δάκο και το γλοιοσπόριο. Όσους ψεκασμούς και αν κάναμε, δεν αντιμετωπίζονταν φέτος ο δάκος… Να ληφθούν μέτρα για την τιμή του ελαιολάδου… Να αναδιαμορφωθούν-μειωθούν τα χρόνια ασφάλισης και οι ηλικίες σύνταξης των αγροτών. (κ. Γιανελλάκης).
  • Να μας πείτε τι μέτρα πήρε ο κ. Κόκκαλης, γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας, για το ισοζύγιο στο γάλα; (κ. Πολύζος)
  • Οτιδήποτε παράγουμε, παράγεται σε άλλη χώρα πιο φθηνά. Πρέπει να δούμε αλλιώς το έργο… Χρειάζεται εθνικό σχέδιο χρονολογημένο και κοστολογημένο. (κ. Δημόκας)
  • Γιατί πληρώθηκαν οι λίγοι για τη Νιτρορύπανση;
  • Έχουμε παραδείγματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την Αγροτική Κοινωνική Οικονομία, τον Αγροτουρισμό και τον Οικοτουρισμό. Η Ελλάδα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά της στον ΑΕΠ σ’ αυτούς τους τομείς. (κ. Χρήστος Καραζούπης)
  • Η αγροτική ανάπτυξη δεν αντιμετωπίζεται ως πυλώνας οικονομίας στη χώρα μας. Η πολιτική γίνεται γύρω από της επιδοτήσεις και όχι γύρω από τα πραγματικά προβλήματα του πρωτογενή τομέα. Να ενισχυθούν οι Δήμοι για να υποστηρίξουν υπηρεσίες αγροτικής ανάπτυξης. (κ. Κώστας Βότσιας)
  • Διήμεροι υπάρχουν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δεν είμαστε παράνομοι. Καλλιεργούμε τα χωράφια μας. Είμαστε και εμείς μια οντότητα αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι το 1989 υπήρχαν μόνο οι διήμεροι… (κ. Πριάγγελος)
  • Οι άνθρωποι του Υπουργείου έχουν πλήρη άγνοια για η γεωργία και τη κτηνοτροφία. Κάνετε ομάδες εθελοντών που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν και να συμβουλέψουν τους υπαλλήλους και τους πολιτικούς. Όχι πολιτική ομάδα… εθελοντική (κ. Δημουλάς Θ. γεωπόνος)
  • Όταν χάνει μια αγελάδα ο κτηνοτρόφος, παθαίνει ζημιά 1.000 ευρώ και παίρνει αποζημίωση 300 ευρώ. Πώς θα ανταπεξέλθει;… Ζητούμε να βρεθεί άμεση λύση με τους κτηνιάτρους. (κ. Παπαδημούλας, Δημοτικός Σύμβουλος).

Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…