- 16 Δεκεμβρίου, 2019
Δεσμεύσεις Δημάρχου για διαλεύκανση του πορίσματος για το πιθανό έλλειμμα των 440.000 ευρώ
Δ. Εσερίδης εφ’ όλης της ύλης για τριπλέτα κακοδιαχείρισης
Β. Χατζηκυριάκος: «Αν εσείς θέλετε να διαλευκανθεί μια… εγώ θέλω δέκα»
Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, καθώς στην αρχή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή εις μνήμην του εκλιπόντος πρώην Δημάρχου Σπύρου Ράππου.
Το θέμα που συζητήθηκε εκτενώς, είναι αυτό που σύσσωμη η αντιπολίτευση ζήτησε να έρθει προς ενημέρωση, δηλαδή, η διαβούλευση και λήψη απόφασης στο πόρισμα του επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου για πιθανό έλλειμμα 440.000 ευρώ.
Αρχικά τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος ενημερώνοντας το Σώμα για τα μέχρι στιγμής δεδομένα και ενέργειες:
«Μετά τον τακτικό κατασταλτικό έλεγχο που έκανε το ελεγκτικό συνέδριο για το έτος 2011, καταλόγισε το ύψος των 449.120,65 ευρώ ως έλλειμμα υπέρ του Δήμου σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Ο έλεγχος αναφέρει: Κατά την μεταπήδηση από τους τέσσερις Δήμους για τις ανάγκες του Καλλικράτη, υπάρχει διαφορά 4.007 ευρώ στο σύνολο των ταμείων που συνενώθηκαν, 15 γραμμάτια είσπραξης τα οποία κατατέθηκαν στον Δήμο Αλμυρού από την κεντρική κυβέρνηση και μέσα σ’ αυτά και μια τακτική οικονομική ενίσχυση, για την οποία δεν βρέθηκαν γραμμάτια είσπραξης 442.195. Μετά τον καταλογισμό η διαδικασία είναι η εξής: ο επίτροπος στέλνει το φύλλο ελέγχου στο κεντρικό ελεγκτικό συνέδριο στην Αθήνα, το οποίο θα συμφωνήσει ή όχι με αυτό τον έλεγχο και στο οποίο θα απολογηθεί αυτός που αναφέρεται. Παράλληλα γίνεται πειθαρχικό έλεγχος, ενημερώνονται οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης και ο εισαγγελέας. Αυτές τις ενέργειες ακολουθεί η εκτελεστική επιτροπή και ο Δήμαρχος. Έχει δρόμο ακόμη η συγκεκριμένη απόφαση, μέχρι να ολοκληρωθεί ο καταλογισμός στο ελεγκτικό συνέδριο και η απολογία του υπαλλήλου. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να βρούμε τι ακριβώς έχει γίνει και να υπάρχει διαφάνεια. Η εκτελεστική επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, για να κινηθούν οι διαδικασίες, όπως προείπα.»
Η κυρία Μυγιάκη Μανωλία τοποθετήθηκε ότι «υπήρχε κάποιος αντιδήμαρχος οικονομικών και κάποιος προϊστάμενος, άρα θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος ελεγκτικός μηχανισμός. Κάτι δεν πήγε καλά εκεί. Δεν φταίει απαραίτητα μόνο ένας υπάλληλος».
Στην τοποθέτηση αυτή αποκρίθηκε ο Δήμαρχος ότι «το φύλλο ελέγχου είναι κατηγορηματικό, καλώς ή κακώς, ο καταλογισμός είναι συγκεκριμένος και αυτή είναι η άποψη του ελεγκτικού συνεδρίου».
Ο πρώην Δήμαρχος Αλμυρού κ. Δημήτρης Εσερίδης, παρουσίασε έγγραφα, την άποψή του, αλλά και ερωτήματα, σε μια μακροσκελή και ουσιώδη τοποθέτηση. Ρώτησε αν έχουν δοθεί τα στοιχεία του υπαλλήλου στον επίτροπο, για να λάβει την απάντηση ότι έχουν δοθεί και συνέχισε μεταξύ άλλων ως εξής: η αναπληρώτρια διευθύντρια των οικονομικών υπηρεσιών, έστειλε τα απαραίτητα έγγραφα όπως ζήτησε ο επίτροπος από τον Απρίλιο μήνα του 2019;… Θα ήθελα να τονίσω ότι ο ισολογισμός του 2011 έγινε από τη Δημοτική Αρχή του κ. Χατζηκυριάκου, ενώ εμείς κάναμε τον ισολογισμό από το 2012 και στη συνέχεια. Αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου… Κλείνοντας τον ισολογισμό του 2011 έπρεπε να βρείτε ένα αποθεματικό της τάξεως των 450.00 ευρώ, εφόσον δεν είχαν κοπεί γραμμάτια είσπραξης, να κάνετε αναδρομή και να βρείτε το λάθος…
Σ΄ αυτό το σημείο ο κ. Εσερίδης προσκόμισε έγγραφα του 2018 και του 2019 της οικονομικής διευθύντριας, προς το ελεγκτικό συνέδριο, ότι δεν υπάρχουν γραμμάτια είσπραξης, αλλά και δικό του έγγραφο προς την ίδια ότι δεν του έχει κοινοποιηθεί η αλληλογραφία με τον επίτροπο. Τόνισε επίσης ότι ο επίτροπος έχει ζητήσει επανειλημμένα συγκεκριμένα έγγραφα, τα οποία δεν έχουν επιδοθεί. Επίσης, ζήτησε να διορθωθεί δια του τύπου ότι δεν είναι αποτέλεσμα ΕΔΕ που διέταξε ο ίδιος, αλλά αποτέλεσμα ελέγχου του επιτρόπου και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο πρώην Δήμαρχος τόνισε στη συνέχεια τα εξής: Δεν είναι το μόνο περιστατικό που χρειάζεται να ασχοληθούμε… είναι το τρίτο περιστατικό κακοδιαχείρισης. Το πρώτο περιστατικό αφορά υπάλληλο του Νομικού Προσώπου του Δήμου, η οποία τιμωρήθηκε και πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια στο εφετείο για ένα χρόνο με τριετή αναστολή, για ποσό της τάξης των 20 ή 25.000 ευρώ και συνεχίζει στον Άρειο πάγο. Το δεύτερο αφορά στην Αναπτυξιακή Όθρυος για πλαστογραφία, το 2011-12, για το οποίο τιμωρήθηκε με 4 μήνες φυλάκιση αυτός που δεν έφταιγε. Το τρίτο περιστατικό είναι αυτό που συζητάμε και πρέπει να μας απασχολεί πολύ περισσότερο, αν αυτό συνεχίζεται το 2012, το 2013 κτλ… Με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου παραδεχόμαστε ότι υπάρχει πρόβλημα και στα επόμενα χρόνια και τα στείλαμε στον Εισαγγελέα. Την 1η Σεπτεμβρίου του 2014 όταν αναλάβαμε ο Ταμίας του Δήμου αρνούνταν να παραλάβει το ταμείο. Με έγγραφό του αποποιείται των ευθυνών του για το προηγούμενο διάστημα. Το ίδιο έγινε για το ταμείο του Νομικού προσώπου του Δήμου και με έγγραφό του αρνήθηκε να παραλάβει το ταμείο και έτσι οδηγηθήκαμε στην παύση λειτουργίας του… Στο βιβλίο του ταμείου, βρίσκουμε με blanco σβησμένες καταχωρίσεις… παρότι το υπογράφει ο Δήμαρχος. Από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου διαπιστώνουμε ότι κάνει μια παρέμβαση στον υπολογιστή του Δήμου, χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα και αλλοιώνει τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου, σε γραμμάτια είσπραξης ύψους 236.000 ευρώ… Στον έλεγχο που έγινε από τη γενική γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής επ’ αυτού διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλη κακοδιαχείριση στον Δήμο Αλμυρού, ότι υπάρχει σωρεία παρανόμων χρηματικών ενταλμάτων και ότι δεν δόθηκαν όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν… Στην εισήγηση θεωρείται άμεση η ενέργεια κατασταλτικού ελέγχου… Τι σημαίνει κατασταλτικός έλεγχος; Σημαίνει ότι πρέπει να γίνει καταλογισμός και όποιος φταίει να επιστρέψει τα χρήματα και πέρα από το ποινικό μέρος. Και σεις κύριε Τσούτσα, διετελέσατε Αντιδήμαρχος Οικονομικών και επί της θητείας σας δημιουργήθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, διετελέσατε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου και στη θητεία σας έγιναν όσα καταγράφονται και σήμερα η σιωπή σας χαρακτηρίζεται ως ενοχή. Δεν μπορεί να υπάρχει εδώ ο νόμος της καμόρα… Πιστεύετε εσείς ότι όλα όσα προείπα είναι ευθύνες ενός ανθρώπου;.. Δεν φταίνε οι υπάλληλοι, οι αιρετοί φταίνε. Πρέπει να κατονομάσετε ποιοι αιρετοί φταίνε.
Μετά το κλείσιμο της εισήγησής του ο κ. Εσερίδης πρότεινε να σταλεί το πόρισμα στον Εισαγγελέα και στον εισαγγελέα διαφθοράς, αλλά και να σταλούν όλα τα έγγραφα για το 2012 στον επίτροπο. Οι προτάσεις βρήκαν σύμφωνη την Δημοτική Αρχή.
Ο κ. Άρης Καραγιώργος τόνισε σε τοποθέτησή του ότι συζητάμε για τα οικονομικά ζητήματα, αλλά υπάρχουν και πολιτικά θέματα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες οι οποίες πρέπει να αναληφθούν.
Στη δευτερολογία της η κα Μυγιάκη απευθύνθηκε στο Σώμα ότι οι ισολογισμοί φαίνεται πως δεν αποτυπώνονται σωστά και κακώς τα αποδέχονται οι σύμβουλοι και συνέχισε «είμαστε υπόλογοι απέναντι στους Δημότες μας και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί και πιο ορθολογικοί».
Ο κ. Νίκος Καλλές κατά την τοποθέτησή του είπε μεταξύ άλλων: γιατί ο επίτροπος έβγαλε το πόρισμα 2 μήνες μετά τις εκλογές; Αν το έβγαζε πριν δεν θα υπήρχε ο συνδυασμός σας. Αν αυτά ευσταθούν δεν νομίζω ότι μπορείτε να σταθείτε ως Δήμαρχος Αλμυρού… Αν αυτά ευσταθούν είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τον Δήμο Αλμυρού. Για σας προσωπικά… όπως μπορεί ο καθένας κοιμάται.
Ο κ. Σάββας Τσόγκας τοποθετήθηκε: Το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ως δικαστήριο. Να παρθούν όμως άμεσα οι διαδικασίες. Θα ήθελα όμως να διαπιστώσω ένα ζήτημα. Μέχρι σήμερα δημοτικές Αρχές δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο ως δικλείδα ασφαλείας για να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα ελλειμμάτων ούτε χθες, ούτε αύριο. Γιατί προφανώς και θα προκύψουν και στο μέλλον αν παραμείνουμε σ’ αυτό το καθεστώς. Δηλαδή να κάνουμε όλοι τον Πόντιο Πιλάτο. Δεν είναι μόνο ενός ανδρός ζήτημα…
Ο κ. Άρης Καραγιώργος τόνισε ότι «είναι σα να αποδυναμώνεται ο Δήμος… υπάρχει μια σκιά. Θέλουμε ο Δήμος να είναι ισχυρός και όσο γρηγορότερα διαλευκανθεί αυτή η ιστορία θα είναι καλό για τους Δημότες μας…»
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Δημήτρης Τσούτσας τοποθετήθηκε ότι «όσον αφορά τις πολιτικές ευθύνες όσο ήμουν Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου θα ‘θελα να περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και εδώ είμαστε να αναλάβουμε τις πολιτικές ευθύνες όσοι πρέπει. Θα ήθελα να ανακαλέσετε την αναφορά σας για «νόμο της καμόρας».
Ο κ. Εσερίδης εξήγησε ότι ήταν σχήμα λόγου.
Στο κλείσιμο της συζήτησης ο κ. Χατζηκυριάκος ανακεφαλαίωσε ότι οι προτάσεις που άκουσε είναι οι ενέργειες που ήδη προγραμματίσει η Δημοτική Αρχή και τον βρίσκουν σύμφωνο και συνέχισε «αυτό που δεν έχετε καταλάβει, είναι ότι δεν έχουμε λόγο να κρυφτούμε και δεν θα χάσουμε την ισχύ του Δημάρχου και θα σας το αποδείξω σ’ αυτή τη θητεία… Αντί να ασχολείστε με τα χωριά και με την κοινωνία, βάζετε αυτό πρώτα στην ατζέντα σας. Σας υπόσχομαι, σε εσάς και στους Δημότες ότι θα διαλευκανθεί το ζήτημα. Αν εσείς το θέλετε μια φορά, εγώ το θέλω δέκα. Δεν θα μείνει τίποτε κρυφό. Ο,τι έγγραφο στείλουμε, θα το λάβετε, θα έχετε πλήρη ενημέρωση.
Στο τέλος της συνεδρίασης δημιουργήθηκε ένταση, γιατί η παράταξη «Αλμυρός, Ευθύνη και Δημιουργία» με επικεφαλής τον κ. Εσερίδη, ζήτησε να ψηφιστούν ενέργειες, ενώ η Δημοτική Αρχή, εξηγούσε ότι δεν είναι απαραίτητο και μάλλον υποβαθμίζεται ο ρόλος του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού είτε ψηφίσουν, είτε όχι, οι προτεινόμενες διαδικασίες προβλέπονται από το Νόμο και υποχρεώνουν τη Δημοτική Αρχή, να προβεί σε αυτές. Με τη δέσμευση του Δημάρχου ότι θα ενημερώνονται σε κάθε βήμα οι αρχηγοί των παρατάξεων έκλεισε η συνεδρίαση.