• 2 Δεκεμβρίου, 2019

Αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής ζητούν οι παραγωγοί Πτελεού-Αχιλλείου

Αποζημίωση για την καταστροφή της παραγωγής ζητούν οι παραγωγοί Πτελεού-Αχιλλείου

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στις ελαιοπαραγωγές της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας την Πέμπτη για να επιθεωρήσει τις ζημιές στην ελιά από το δάκο και την κακοκαιρία, ενώ οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Πτελεού και Αχιλλείου απέστειλαν έγγραφο προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας και τους βουλευτές του νομού για αποζημίωση των παραγωγών.

Συγκεκριμένα, στις 28 Νοεμβρίου, ο επόπτης εργασίας του ΕΛΓΑ με συνεργείο βρέθηκε στον Πτελεό για να καταγράψει τις ζημιές, που όπως είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας, ήταν τεράστιες μιας και μιλάμε για σχεδόν εξ ολοκλήρου καταστροφή της βρώσιμης ελιάς. Αποφάνθηκε ότι η πτώση ήταν σε ποσοστό 85-90% εξαιτίας του δάκου και όχι λόγω της κακοκαιρίας που είχε η περιοχή την περασμένη Δευτέρα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πτελεού κ. Μπουκοβάλας μέσα στην εβδομάδα απέστειλε έγγραφο στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Βορίδη, τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκρέκα, την Αντιπεριφερειάρχη κα. Κολυνδρίνη και τους βουλευτές Μαγνησίας. Σε αυτό ζητάει την άμεση κινητοποίησή τους ώστε να δοθούν αποζημιώσεις στους παραγωγούς.
Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται πως «έχει διαπιστωθεί η μαζική καταστροφή του ελαιόκαρπου κατά την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο στον Πτελεό Μαγνησίας,  λόγω του δάκου και του μύκητα γλοιοσπόριου. Ο Πτελεός είναι μια περιοχή ορεινή και ημιορεινή όπου κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Η ελιά στην περιοχή μας δεν είναι ποτιστική και η μορφολογία του εδάφους είναι δύσκολη. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος η περιοχή του Πτελεού έχει σχέση και με το παγκόσμιο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Είναι γνωστό ότι ο δάκος δεν επιβιώνει στο ψύχος και ότι ο μύκητας γλοιοσπόριο ευνοείται από τον συνδυασμό υγρασίας και υψηλής θερμοκρασίας.

Για δύο χρόνια οι αγρότες έχουν ήδη αναλωθεί σε σημαντικά έξοδα καλλιέργειας και τώρα διαπιστώνουν ότι ο καρπός έχει πέσει και φέτος από τα δέντρα και αυτός που έμεινε παράγει ελαιόλαδο υποβαθμισμένης ποιότητας, ενώ η τιμή του ελαιόλαδου είναι πολύ χαμηλή και η βρώσιμη ελιά είναι κακής ποιότητας.

Το άμεσο και κύριο ζήτημα είναι ότι οι παραγωγοί που ανέμεναν μια καλή σοδειά, έμειναν χρεωμένοι και χωρίς εισόδημα μετά τη μαζικότητα και την ένταση του φαινομένου. Υπάρχει επιπλέον αδυναμία να καλλιεργήσουν την επόμενη χρονιά αφού δεν υπάρχει εισόδημα να αποπληρώσει τα καλλιεργητικά χρέη της προηγούμενης.

Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση, δεδομένου ότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει την ζημιά του εντόμου και του μύκητα.

Προτείνουμε ως λύση για την αποζημίωση των αγροτών την ενεργοποίηση των διατάξεων του Κανονισμού 316/2019 με τίτλο: «Κανονισμός (ΕΕ) 2019/316 της Επιτροπής, της 21ης Φεβρουαρίου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 σχετικά με την εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας («de minimis») στον γεωργικό τομέα».

Στην επιστολή του κ. Μπουκοβάλα, κινητοποιήθηκαν οι βουλευτές Μαγνησίας. Ο κ. Μπουκώρος είχε συνάντηση για αυτό το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκο. Σε αυτή κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί μετά τη ραγδαία εξάπλωση του δάκου και του γλοισπόριου που έχουν προσβάλει τη φετινή ελαιοπαραγωγή.
Όπως σχολίασε ο Βουλευτής της Ν.Δ., «η κυβέρνηση από την πλευρά της διερευνά τις δυνατότητες εξεύρεσης κοινοτικών κονδυλίων, προκειμένου να αποζημιωθούν οι συγκεκριμένες παθήσεις του ελαιοκάρπου, για τις οποίες δεν προβλέπεται αποζημίωση από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ». Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκος, ο οποίος είναι πλήρως ενημερωμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί , παρείχε τη διαβεβαίωση στον βουλευτή ότι η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει λύση για πρώτη φορά σε παθήσεις που βρίσκονται εκτός λίστας των ασθενειών που αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ.

Η κα. Παπανάτσιου επισημαίνει στην αναφορά της τα προβλήματα των παραγωγών που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, για αυτό το λόγο ζητάει από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αποζημίωσή τους.

Ο κ. Μπουκοβάλας ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές Μαγνησίας και την Αντιπεριφερειάρχη κα Κολυνδρίνη για το ενδιαφέρον τους και την άμεση κινητοποίηση και ιδιαιτέρως τον κ. Μπουκώρο για τη συνάντηση που είχε με το γενικό γραμματέα του Υπουργείου θέτοντας το θέμα της αποζημίωσης από κοινοτικά κονδύλια. Επίσης, σε επικοινωνία που είχε με την κα Παπανάτσιου, έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει επιστολή στο προεδρείο της Βουλής και τον αρμόδιο Υπουργό για το θέμα της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής.

Τέλος, επιστολή απέστειλε στους αρμόδιους φορείς και ο πρόεδρος της κοινότητας Αχιλλείου κ. Γεώργιος Μαρκάκης στην οποία τονίζεται ότι: «οι ελαιοπαραγωγοί του Αχιλλείου υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στον ελαιοκαρπό από πρωτοφανή πληθυσμό του δάκου καθώς επίσης και από το γλοιοσπόριο ως απόρροια των καιρικών συνθηκών. Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί το μοναδικό έσοδο για τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αχιλλείου, ζητούμε τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν».


Σχετικά Άρθρα

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Άκυρο στο Ναύσταθμο Αλμυρού – Οι αποφάσεις – Οι υπογραφές

Φαίνεται ότι μπαίνουν τίτλοι τέλους στον Ναύσταθμο Αλμυρού που μέχρι και τον Ιούνιο δίνονταν διαβεβιώσεις ότι…
Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Ευξεινούπολη

Με καλό καιρό και πολύ κόσμο στην Εκκλησία και την παρέλαση πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί για την…