• 11 Οκτωβρίου, 2019

Ονοματοδοσία βιβλιοθήκης Δήμου Αλμυρού σε «Στεφάνου Κομμητά» -video

Ονοματοδοσία βιβλιοθήκης Δήμου Αλμυρού σε «Στεφάνου Κομμητά» -video

Σε ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης του Δήμου Αλμυρού, που στεγάζεται στο ισόγειο του Δημαρχείου, προχώρησε η Δημοτική Αρχή. Η βιβλιοθήκη πλέον φέρει το όνομα του Κωφιώτη λόγιου και παιδαγωγού του γένους Στεφάνου Κομμητά.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου παρέστησαν μέλη του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κωφών Αλμυρού «ο Στ. Κομμητάς». Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιαννίτσης έλαβε το λόγο για να ενημερώσει το Σώμα, σχετικά με ενέργειες του Συλλόγου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Γιαννίτσης είπε: τα διδακτικά βιβλία του Στεφάνου Κομμητά διδάχθηκαν για 74 ολόκληρα χρόνια, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αυτό το τεράστιο έργο των 84 τόμων κληροδότησε ο Κομμητάς στο ελληνικό κράτος, μαζί με τα ελάχιστα υπάρχοντά του, καθώς και χρήματα για την ανέγερση νεοεγερθέντων σχολείων στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Αυτό το έργο το έχουμε δωρίσει μετά το συνέδριο του 2013 στη Δημοτική βιβλιοθήκη -τους πρώτους 41 τόμους. Τους υπόλοιπους 43 τόμους, οι οποίοι θα εκδοθούν μετά τις 29 Οκτωβρίου, θα παρουσιαστούν στο Πανεπιστήμιο του Βόλου, θα τους δωρίσουμε και αυτούς στη βιβλιοθήκη του Δήμου Αλμυρού. Έτσι θα έχουμε ένα μοναδικό έργο που θα είναι το μοναδικό σε ποσότητα και ποιότητα πανελλαδικά… Η ονοματοδοσία της βιβλιοθήκης του Δήμου μας σε Στεφάνου Κομμητά, έρχεται να τιμήσει και να αναγνωρίσει την αγάπη του Στεφάνου Κομμητά για την ιδαίτερη πατρίδα του…

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γιαννίτσης, έθεσε το ρητορικό ερώτημα αν, ο Σύλλογος με την ανάδειξη του Στεφάνου Κομμητά επιτέλεσε έργο τοπικού και ιστορικού χρέους για την αναγώρισή του. Βεβαίως και επιτέλεσε έργο, έργο που αναγνωρίζουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι ψήφισαν ομόφωνα την ονοματοδοσία.

Η κα Ζωή Ράππου, επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας,  παρενέβη ότι η βιβλιοθήκη πρέπει πλέον να σταθεί αντάξια του ονόματός της, να είναι επισκέψιμη και να δημιουργηθούν δράσεις φιλαναγνωσίας. Πιο συγκεκριμένα πρότεινε «να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο μιας Δημοτικής Βιβλιοθήκης… Σε πολλούς Δήμους εκπονούνται προγράμματα φιλαναγνωσίας, ενισχύονται οι βιβλιοθήκες, πραγματοποιούνται επισκέψεις συγγραφέων, δημιουργούνται λέσχες ανάγνωσης και βέβαια γίνονται και μαραθώνιοι ανάγνωσης βιβλίων. Γιατί όχι και στον Δήμο Αλμυρού. Ας εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα φιλαναγνωσίας και πολιτισμού με πρωτεργάτη την τοπική βιβλιοθήκη…»

Ο Δήμαρχος Αλμυρού, Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, έκλεισε τη συζήτηση συμφωνώντας με τους προλαλήσαντες και δεσμεύθηκε ότι θα κάνει μεγάλη προσπάθεια η Δημοτική Αρχή για την επαναλειτουργία της βιβλιοθήκης Αλμυρού και την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας… Άλλωστε –τόνισε- γι’ αυτό και η ονοματοδοσία, ως μια νέα αρχή σχετικών δράσεων.

 


Σχετικά Άρθρα

Η Ημερίδα για τον Κωφιώτη λόγιο Στέφανο Κομμητά

Η Ημερίδα για τον Κωφιώτη λόγιο Στέφανο Κομμητά

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Κωφιώτη λογίου…