- 16 Σεπτεμβρίου, 2019
Η Ημερίδα για τον Κωφιώτη λόγιο Στέφανο Κομμητά
Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Κωφιώτη λογίου και παιδαγωγού Στέφανου Κομμητά, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αλμυρού.
Την εκδήλωση επένδυσαν με τις ομιλίες τους ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο Χατζηλέλεκας Δημοσθένης, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας, ο Νίκου Ευάγγελος, καθηγητής φιλόλογος και ο Σούρλας Γεώργιος, επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου και συγγραφέας του βιβλίου.
Την ημερίδα συντόνισαν: οι Τσούτσας Δημήτριος και Γιαννίτσης Κωνσταντίνος και τη συνδιοργάνωσε ο Εξωραϊστικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κωφών Αλμυρού «ο Στ. Κομμητάς» με τον Δήμο Αλμυρού, το Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής και τις Διευθύνσεις Α΄/θμιας και β΄/θμιας εκπαίδευσης του Νομού Μαγνησίας, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Η ημερίδα επικεντρώθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Γεωργίου Σούρλα «Στέφανος Κομμητάς – Δάσκαλος του γένους 1762-1830 – Η ζωή και το έργο του» και στην εργογραφία του Στεφάνου Κομμητά.
Ακολουθεί δελτίο τύπου με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αλμυρού κατά την Ημερίδα:
Σεβασμιότατε, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, κυρίες και κύριοι βουλευτές, κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι.
Νιώθω ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που μου δίνεται η ευκαιρία να χαιρετίσω τις εργασίες της σημερινής ημερίδας. Αισθάνομαι επίσης την ανάγκη να συγχαρώ θερμά τους διοργανωτές της, τον Εξωραϊστικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κωφών πρώτα απ’ όλους, τους συνδιοργανωτές της, αλλά και την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού που την έθεσε υπό την αιγίδα της.
Σε μια εποχή που τη διακρίνει η έκπτωση αξιών και ιδανικών, η κενότητα των λόγων και η απώλεια κάθε πνευματικότητας και φροντίδας για τον Πολιτισμό, εκδηλώσεις όπως η σημερινή, μας γεμίζουν αισιοδοξία γιατί μας δείχνουν πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι που επιμένουν να πορεύονται έναν πιο δύσκολο, αλλά πολύ πιο όμορφο δρόμο.
Που αναζητούν το νήμα που μας συνδέει με το παρελθόν και τις καταβολές μας, με την πνευματική δημιουργία όσων πάσχισαν να συγκροτήσουν και να στήσουν στα πόδια του το νεοελληνικό κράτος, εξασφαλίζοντας την ιστορική του συνέχεια.
Ένας από αυτούς ήταν και το άξιο τέκνο της περιοχής μας, ο Κωφιώτης λόγιος, παιδαγωγός και δάσκαλος του Γένους, Στέφανος Κομμητάς.
Μια σπουδαία λόγια προσωπικότητα, με μεγάλη πνευματική καλλιέργεια, με παροιμιώδη ευρυμάθεια και με άρτια επιστημονική κατάρτιση.
Που δεν κράτησε ωστόσο τίποτε από τον πλούτο του φωτισμένου μυαλού του για τον εαυτό του, αλλά διέθεσε όλες του τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας, στην πνευματική αφύπνιση και στον φωτισμό του Γένους μέσα σε πολύ δύσκολα χρόνια.
Με αποδεδειγμένη την φιλοπατρία του, αλλά και την αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το μικρό χωριό του Δήμου μας, τους Κωφούς.
Υπήρξε ωστόσο, μια παραγνωρισμένη, δυστυχώς, προσωπικότητα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του ογκώδους έργου του (των 40 τόμων και 13.000 σελίδων), παραμένει ακόμη και σήμερα, άγνωστο στους πολλούς.
Ακριβώς για τον λόγο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα η σημερινή ημερίδα. Διότι επιχειρεί, και μέσα από το υπέροχο συγγραφικό πόνημα του Προέδρου της Βουλής, να αναδείξει πτυχές αυτού του πολυσχιδούς έργου, αυτής της μεγάλης προσωπικότητας των Γραμμάτων που δεν έτυχε της αναγνώρισης και της αποδοχής που της ταίριαζε.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, εύχομαι από καρδιάς κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας και θέλω να ελπίζω πως θα πληθύνουν τέτοιες ανάλογες προσπάθειες που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος μας και -κυρίως- οι άνθρωποί του.
Σας συγχαίρω ακόμη μια φορά, και σας ευχαριστώ που με ακούσατε.