• 27 Αυγούστου, 2019

Πτωτικές τάσεις για την τουριστική κίνηση στον Δήμο Αλμυρού

Πτωτικές τάσεις για την τουριστική κίνηση στον Δήμο Αλμυρού

Οικογενειακές εκδηλώσεις αυξάνουν την πληρότητα τα Σαββατοκύριακα

 

Σημαντική πτώση έχει υποστεί η τουριστική κίνηση στα καταλύματα του Δήμου Αλμυρού, με τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και ξενοδοχείων να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον Αύγουστο και τις οικογενειακές εκδηλώσεις.

Η δυσμενής οικονομική κατάσταση δεν αποτελεί σύμμαχο των επαγγελματιών στον κλάδο του τουρισμού καθώς πολλοί που είχαν επιλέξει διήμερες ή τριήμερες αποδράσεις τελικώς τις απέφυγαν.

Από τις αρχές Μαΐου μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η τουριστική κίνηση στα παράλια του Δήμου Αλμυρού εμφάνισε μεγάλη πτώση σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές.

Διανύοντας την αιχμή της τουριστικής σεζόν, το σκηνικό των τελευταίων ετών επαναλαμβάνεται και το 2019, με την κίνηση να αλλάζει εντελώς τις καθημερινές συγκριτικά με τα Σαββατοκύριακα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, στα καταλύματα που βρίσκονται στις παραθαλάσσιες περιοχές του  Δήμου μας, η πληρότητα αγγίζει το 100% λόγω των οικογενειακών εκδηλώσεων τα Σαββατοκύριακα, ενώ τις καθημερινές παρατηρείται μείωση 40-50%, όπως δηλαδή και πέρυσι.

Έλληνες και ξένοι παραθεριστές φαίνεται να προτιμούν τα παραθαλάσσια μέρη της περιοχής μας για τις διακοπές τους ή ως σημείο ανεφοδιασμού και σύντομης διανυκτέρευσης για όσους ταξιδεύουν με τα ιστιοπλοϊκά σκάφη τους.

Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, ήρθαμε σε επικοινωνία με επαγγελματίες του κλάδου, ώστε να μας περιγράψουν την τουριστική κίνηση σε Αμαλιάπολη, Πτελεό, Αχίλλειο καθώς και με τον Αντιπρόεδρο Ν.Σ. Ενοικιαζομένων δωματίων Μαγνησίας κ. Θωμά Δημητρίου για την κατάσταση στον Αλμυρό και τη Νότια Μαγνησία γενικότερα.

Θωμάς Δημητρίου: «Η τουριστική κίνηση στον Αλμυρό, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Οι κρατήσεις στα καταλύματα έχουν υποστεί μειώσεις κατά 40% – 50% σε σχέση με το 2017. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται τα Σαββατοκύριακα, καθώς γίνονται κρατήσεις λόγω οικογενειακών εκδηλώσεων. Ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο Αύγουστο και Σεπτέμβριο καθώς ήδη οι κρατήσεις είναι πολλές και δείχνουν πληρότητα 100%. Ο τουρισμός στον Αλμυρό είναι σε ποσοστό 20 %, ενώ το υπόλοιπο 80% αφορά άτομα που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους και οικογενειακές εκδηλώσεις όπως γάμους, βαφτίσεις κ.λ.π.

Στη Νότια Μαγνησία γενικότερα, αντιμετωπίζουμε προβλήματα καθώς ο τουρισμός δεν έχει αναδειχθεί ιδιαιτέρως. Χρειαζόμαστε περισσότερη υποστήριξη από τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αναδείξουμε την περιοχή μας.»

Καραγιάννης Ευστάθιος: «Προς το παρόν η πληρότητα που παρατηρείται στην Αμαλιάπολη έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Οι Έλληνες που ενδιαφέρονται να έρθουν στην Αμαλιάπολη, αναζητούν δωμάτια για δυο ή τρεις διανυκτερεύσεις, καθώς λόγω της οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να παραμείνουν περισσότερες ημέρες.

Δυστυχώς η τουριστική κίνηση κατά τη διάρκεια της φετινής σεζόν είναι «αναιμική». Η τουριστική σεζόν συρρικνώθηκε κι άλλο καθώς οι επαγγελματίες του κλάδου δουλεύουν πλέον τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά παρατηρείται μειωμένη κίνηση και στις καφετέριες και τα εστιατόρια της Αμαλιάπολης. Ενώ η παραλία μας σφίζει από ζωή όλο το καλοκαίρι παρατηρούμε πως οι επισκέπτες έρχονται κάνουν μπάνιο στη θάλασσα και φεύγουν χωρίς να περάσουν καν μέσα από το χωριό. Οι κοινωνικές εκδηλώσεις κρατούν και φέτος υψηλά τα ποσοστά της πληρότητας τα σαββατοκύριακα.»

Κ. Π. (Πτελεός): «Τα τελευταία χρόνια, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου περίπου, η πληρότητα στην περιοχή μας αγγίζει το 100%. Το ποσοστό αυτό όμως αφορά κατά κύριο λόγο τα Σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Τα περισσότερα δωμάτια βρίσκονται στο Πηγάδι, τη Λεύκη και την Αγία Μαρίνα. Αρκετοί Έλληνες και ξένοι παραθεριστές επιλέγουν παραθαλάσσιες περιοχές του Πτελεού για τις καλοκαιρινές τους διακοπές καθώς μπορούν να θεωρηθούν και ιδανικοί προορισμοί για οικογένειες. Η αυξημένη κίνηση που παρατηρείται το καλοκαίρι, συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινότητα που επηρεάζουν την εικόνα που σχηματίζουν οι επισκέπτες για την περιοχή μας. Για παράδειγμα τα αδέσποτα αποτελούν πρόβλημα για όλου μας. Τόσο τους κατοίκους όσο και τους επαγγελματίες και τους παραθεριστές.»

 

Μαρκάκης Γιώργος (Αχίλλειο): «Για μια ακόμη χρονιά παρατηρείται πτώση στις κρατήσεις και μείωση της τουριστικής σεζόν. Τον Αύγουστο η πληρότητα φτάνει το 100%, όμως με ένα μήνα δουλειάς οι επαγγελματίες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Κάθε χρόνο η κίνηση μειώνεται και το Αχίλλειο αποτελεί κατά κύριο λόγο σημείο ανεφοδιασμού τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους επισκέπτες. Ευελπιστούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί να αναδείξουμε τον τόπο μας και να μπορούν να δουλέψουν οι επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλά μέρη να επισκεφθεί κανείς στο Δήμο Αλμυρού και είναι κρίμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτα.»