• 31 Ιουλίου, 2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 27-7-2019

Δελτίο Θυέλλης – γράφει ο Γιώργος Τσιντσίνης – έκδοση 27-7-2019

Όλα τα προλαβαίνουμε

και εκλογές και μπάνια…

Ξέρουμε από …λαχάνιασμα

σ’ ακτές και σε ρουμάνια.

Δείχνει να «βάζει μυαλό» το φετινό ανισόρροπο καλοκαίρι, μετά τα πολλά μπουρίνια, τους κεραυνούς και τα θερμοκρασιακά σκαμπανεβάσματα που προηγήθηκαν, καθώς κορυφώνεται ημερολογιακά και πλησιάζουμε στον Αύγουστο, που ειδικότερα για μας τους Αλμυριώτες σημαδεύεται καθοριστικά από την καθιερωμένη ετήσια εμποροπανήγυρη. Ένας θεσμός που -παρά τις γνωστές αιτιάσεις και αντιρρήσεις- αντέχει στα χρόνια και στους καιρούς και κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμο από την περιοχή μας και τις γειτονικές επίσης.

Υπομονή λοιπόν για τους ρέκτες το είδους, ειδικότερα εκείνους που το επισκέπτονται κάθε βράδυ, όχι τόσο για τα ψώνια τους, όσο για την εθιμική τους βόλτα, ολίγον νυφοπάζαρο, το παραδοσιακό σουβλάκι, την κρύα μπύρα και τον Φαρσαλινό χαλβά, δυναμιτίζοντας προκλητικά τη δίαιτά τους, σε πείσμα των ιατρικών συμβουλών και της γενικότερης υγείας τους.

Ένα δεκαήμερο είναι κι αυτό που θα επακολουθήσει του νέου θεσμού, με το Los Almiros, το Φεστιβάλ της νεολαίας στο Κουρί, το οποίο θα προηγηθεί χρονικά, με βάση το αισθητικό Δάσος, από την τελευταία μέρα του Ιουλίου και για ένα τετραήμερο. Τα δυο αυτά γεγονότα (με το παζάρι να έρχεται περίπου 20 μέρες μετά) θα φέρουν την πόλη μας και την περιοχή μας στο επίκεντρο, ενισχύοντας τον τοπικό τουρισμό, την εστίαση και τη διασκέδαση.

Φυσικά, μένει να γίνουν πολλά ακόμη για την καλύτερη οργάνωση και για τα δυο παραπάνω δρώμενα, που θα μεγιστοποιήσουν το τουριστικό αποτέλεσμα και θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες… Ο Δήμος και οι άλλοι τοπικοί φορείς μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν καλύτερα στο μέλλον, με έμπνευση και περισσότερη φαντασία. Ειδικότερα το παζάρι χρειάζεται γενικότερη …αναπαλαίωση, …ξεσκόνισμα και ξεσκαρτάρισμα, για να μη θυμίζει πια και τόσο το «τουρκοπάζαρο» παλιότερων εποχών.

Δεν είναι μόνο ο καιρός, ωστόσο, που δείχνει να συμμορφώνεται… Η επιστροφή στη θερινή κανονικότητα (όρος του συρμού) συντελείται επίσης μετά το τέλος των εθνικών εκλογών και το γεγονός ότι πιάνει δουλειά η νέα Κυβέρνηση, τα Υπουργεία και οι οργανισμοί της, που -έτσι κι αλλιώς- συγκεντρώνουν σε κάθε νέα εκλογή φρέσκιες προσδοκίες, ελπίδες και προσμονές. Ήδη τα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν δίνουν κάποιες ανάσες, μετά από τις συνέπειες μιας δεκαετούς οικονομικής κρίσης, προβλημάτων και ταλαιπωρίας που προηγήθηκαν. Οι προσδοκίες του λαού πολλές και μένει να δούμε πόσο και αν θα μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα, ενώ εκ των προτέρων μπορεί να προεξοφλήσει κανείς ότι δεν πρόκειται να λείψουν οι γκρίνιες και οι υπερβολικές απαιτήσεις.

Μειώνεται για την τρέχουσα χρήση ο συντελεστής φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, ενώ το 2020 ο συντελεστής θα μειωθεί περαιτέρω στο 20%. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο φόρος στα μερίσματα που θα διανεμηθεί το 2020 θα μειωθεί στο 5% από 10% που είναι σήμερα. Οι αλλαγές αυτές δίνουν ανάσα στις επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αναγκάζονταν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές να δίνουν στο κράτος το 55% των κερδών τους. Οι αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων το 2019 δεν πρόκειται να επιβαρύνουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό, αλλά τον επόμενο, καθώς οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν τον μειωμένο φόρο το 2020 και αντίστοιχα οι μειώσεις του επόμενου έτους θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2021.

Αλλάζει εκ βάθρων η ρύθμιση των 120 δόσεων για όσους έχουν χρέη στην εφορία. Τόσο τα φυσικά πρόσωπα όσο και οι επιχειρήσεις μεγιστοποιούν τα οφέλη τους, συγκριτικά με την ισχύουσα ρύθμιση, καθώς στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να αρθούν τα εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα μπορούν να αποπληρώνουν τις οφειλές σε 120 δόσεις υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 20 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι θα φθάνουν τις 120 δόσεις. Ταυτόχρονα εξετάζεται από την κυβέρνηση η επιβράβευση των οφειλετών που θα παραμείνουν στη ρύθμιση έως το τέλος με την επιστροφή τμήματος των τόκων που κατέβαλαν.

Ο σχεδιασμός για τις 120 δόσεις περιλαμβάνει: Τη μείωση της ελάχιστης δόσης στα 20 ευρώ από 30 ευρώ σήμερα. Τη μείωση του επιτοκίου προσαυξήσεων στο 3% από 5%. Το «πάγωμα» όλων των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, δηλαδή και των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση. Την αλλαγή του κριτηρίου υπαγωγής των επιχειρήσεων, καθώς αντί του ορίου τζίρου έως 2 εκατ. ευρώ, που προέβλεπε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το ύψος της οφειλής το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ.

Σαν μάννα εξ ουρανού, εξ άλλου, βλέπουν τα μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, που εξαγγέλθηκαν τις προηγούμενες ημέρες από τη νέα κυβέρνηση και συγκεκριμενοποιήθηκαν με τις προγραμματικές δηλώσεις, παράγοντες του κλάδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, πέραν ασφαλώς της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, η αναστολή ισχύος του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων για την προσεχή τριετία.

Εγώ προσωπικά, ως …παλαίμαχος του ιδιωτικού τομέα, θα χειροκροτήσω (λίγο βιαστικά ίσως) το πολυνομοσχέδιο για τις επενδύσεις που προωθεί η νέα κυβέρνηση, με αιχμή την πάταξη της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του επιχειρείν. Το πρώτο βήμα λένε πως θα είναι η σύσταση νέων εταιρειών μέσα σε μόλις τρεις ημέρες. Θα είναι το τρίτο κατά σειρά νομοσχέδιο και θα κατατεθεί στις αρχές Αυγούστου. Χωρίς γραφειοκρατία, αλλά με ένα email, θα μπορεί ο επίδοξος επιχειρηματίας να ιδρύσει τη δική του εταιρεία. Εντός τριών ημερών το Επιμελητήριο θα αποστέλλει email στον ενδιαφερόμενο, που θα αποτελεί το πράσινο φως. Αν το Επιμελητήριο δεν απαντήσει με email έγκρισης για τον έλεγχο των στοιχείων τότε η ηλεκτρονική αίτηση αποτελεί από μόνη της την άδεια σύστασης της εταιρείας.

Να μην αβασκάνουμε τη φετινή συγκυρία, αλλά και φέτος η περιοχή του Αλμυρού απέφυγε τους μεγάλους κινδύνους μια πυρκαγιάς που θα έθετε σε δοκιμασία το δασικό μας πλούτο. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γιατί έχουμε ακόμη αρκετό καλοκαίρι μπροστά μας και δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα πυροπροστασίας, περιφρούρησης και επαγρύπνησης. Κι εδώ πρέπει να συγχαρούμε τους επαγγελματίες που αγρυπνούν και τους πάσης φύσεως εθελοντές που συνηγορούν στην προσπάθεια.

Καλά κράτησαν και φέτος τα πανηγύρια στη μνήμη του Προφήτη Ηλία, στο Τσουρνάτι, το Τσατάλι και με τους Οξιώτες στη Νέα Αγχίαλο, με πλήθη κόσμου να …παίρνουν τα βουνά και να τιμούν τη μνήμη του. Ακολούθησε η θαυματουργός και προστάτιδα των ματιών μας Αγία Παρασκευή χθες (Σούρπη και Κοκκωτοί) και ο Άγιος Παντελεήμονας (στη Γούρα, Πτελεό) σήμερα. Βοήθειά μας και του χρόνου…

Έχουν και τα πολύτιμα καλά τους οι θερινές διακοπές. Έστω και περιστασιακά μαζεύουν όλη την οικογένεια και γεμίζουν χαρά την ψυχή ημών των πρεσβύτερων. Για μερικές ώρες έστω, κάτι σαν… «Μύκονο» και Σαντορίνη», ας πούμε, αδιατίμητη όμως και μη ανταλλάξιμη.

Να αγαπάτε τον δικηγόρο σας… Είναι ο δεύτερος στον κόσμο, μετά τη μάνα σας, που θα σας υπερασπιστεί χωρίς να σας πιστέψει.

Έτυχε να διαβάσω στο dinfo.gr, κάτι που σαν έννοια, σαν χαρακτηριστικό των περισσοτέρων ανθρώπων τείνει σχεδόν να εκλείψει από την κοινωνία μας, το εξής: Ο άνθρωπος με μπέσα, έχει μια έμφυτη ευγένεια στην ψυχή του. Ξέρει τη δύναμή του. Ξέρει πόσο κακό μπορεί να κάνει. Ξέρει πώς να βλάψει. Επιλέγει όμως να μην το κάνει. Επιλέγει να κοιτάει στα μάτια όλα όσα θα μπορούσε να κάνει και στο τέλος να κάνει εκείνα που δεν θα του στερήσουν τον ύπνο του και τη γαλήνη της ψυχής του.

Λένε πως αν φυτέψεις επτά δένδρα επιστρέφεις στο Περιβάλλον όλο το οξυγόνο που χρειάστηκες εσύ ο ίδιος να ξοδέψεις για ολόκληρη τη ζωή σου…

Γράφει στο διαδίκτυο η φίλη μου Αίγλη Μπρούσκου: Βλέπω τα διάφορα άρθρα για τη δολοφονημένη (Σ.Σ. Αμερικανίδα βιολόγο) Suzanne Eaton. Τα στολίζουν με την φωτογραφία αυτής της έξοχης γυναίκας, δίπλα δίπλα με αυτήν του άθλιου δολοφόνου της. Δεν είναι μια ακόμα προσβολή στη μνήμη της;

Στη ζωή πάντα θα υπάρχει ένας Πέτρος να σε αρνηθεί, ένας Ιούδας να σε προδώσει και ένας Πιλάτος να σε σταυρώσει. Συνέχισε να προχωράς, ο Θεός θα σε αναστήσει.

Πονάει πολύ να χάνεις προσφιλείς γνωστούς και φίλους, όπως πρόσφατα ο πολυτάλαντος «θρύλος» της εστίασης Νίκος Δεμίρης, εκ Νέας Ιωνίας. Αλλά βαραίνει ακόμη περισσότερο το πένθος όταν χάνονται ξαφνικά νέοι άνθρωποι…


Σχετικά Άρθρα

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξανάσμιξαν 50 χρόνια μετά την αποφοίτησή τους…1974-2024

Ξαναχτύπησε το απόγευμα του Σαββάτου 24-08-2024 το κουδούνι του επιστάτη, του συγχωρεμένου κυρ’ Γιώργη Ξιφάρη, στο…
Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Αρχή της Ινδίκτου – Κήρυγμα Αρχιμ. Γεωργίου Γιαννιού

Από σήμερα, αγαπητοί μου αδελφοί, αρχίζει μια νέα περίοδος της Εκκλησίας μας. Από σήμερα αρχίζει το…