- 5 Ιουλίου, 2019
Ε. Ζιγγιρίδης: Συμμετέχουμε στη γιορτή της Δημοκρατίας μας
Γράφει ο Ευθύμιος Ζιγγιρίδης BEng MSc AMIEE MILT
Σύμβουλος Στρατηγικών Επενδύσεων
Σύμφωνα με τα γραφόμενα στο Ελληνικό Σύνταγμα το δικαίωμα της ψήφου είναι ταυτόχρονα και ατομικό δικαίωμα και δημόσιο λειτούργημα. Αυτός ο διττός χαρακτήρας της ψήφου συνδέεται με την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας αλλά ταυτόχρονα συνδέεται και με την αρχή της εθνικής κυριαρχίας. Από το 2001 έχουν ουσιαστικά καταργηθεί οι κυρώσεις για όσους δεν ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αναρωτιέμαι ωστόσο εάν θα έπρεπε να υπάρχει ο φόβος των κυρώσεων προκειμένου να ασκήσει κάποιος το ιερό δικαίωμα της ψήφου, το οποίο έχει κατακτηθεί με αίμα και σε κάποιους λαούς είναι ακόμη και σήμερα πολυτέλεια.
Οι βασικοί λόγοι αποχής από την εκλογική διαδικασία είναι πολλοί, αλλά έχουν κοινούς παρανομαστές. Την απογοήτευση και την αδιαφορία. Υπάρχει λοιπόν μία αντίληψη στον κόσμο ότι οι αποφάσεις είναι προειλλημμένες ερήμην τους, ότι οι πολιτικοί ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα τους και όχι για το δημόσιο συμφέρον, ότι η Πολιτική και οι Πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι , ότι οι πολιτικοί στην ουσία καλλιεργούν την αδικία, την ανισότητα, την αναξιοκρατία, την ανηθικότητα, την υποκρισία, ότι οι πολιτικοί είτε έχουν ξεχάσει τους λόγους εκλογής τους είτε έχουν απορροφηθεί τόσο πολύ από τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, ώστε δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία χρειάζεται μέριμνα για να καταφέρει να εξελιχθεί, ότι έχει διαμορφωθεί με τέτοιον τρόπο η δομή της καταναλωτικής κοινωνίας μας που το μόνο που σκέφτεται ο πολίτης είναι η καθημερινή επιβίωση του, αδιαφορώντας για τα κοινά και τέλος πολλοί ισχυρίζονται ότι κανένα κόμμα δεν τους εκφράζει ή ότι έχουν εξαφανιστεί οι ιδεολογικές προσεγγίσεις και όλα τα κόμματα προσεγγίζουν με παρόμοιο τρόπο τα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Υπάρχουν λοιπόν αυτοί που για τους παραπάνω λόγους έχουν απογοητευθεί αλλά υπάρχουν και αυτοί που ποτέ δεν καλλιέργησαν πολιτική συνείδηση και αδιαφορούν για τα κοινά γενικώς χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες αυτής της αδιαφορίας.
Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν μία δόση (πιθανόν μεγάλη) αλήθειας. Πως μπορείς όμως να αφήνει κάποιος την μειοψηφία να αποφασίζει για αυτόν, πως μπορεί να δέχεται κάποιος άλλοι να αποφασίζουν για την διακυβέρνηση της χώρας του και την ζωή του την ίδια, πως μπορεί κάποιος να αδιαφορεί για το μέλλον των παιδιών του και των εγγονών του, πως μπορεί κάποιος να διαγράψει τους αγώνες και το αίμα που χύθηκε από παλαιότερους για να μπορεί να ψηφίζει και να αποφασίζει για την τύχη του, πως μπορεί κάποιος να μην καταλαβαίνει ότι η αποχή από την εκλογική διαδικασία οδηγεί σε απώλεια της ελευθερίας του.
Εάν συμμετείχαμε σε μία δίκη δεν θα ψάχναμε τον καλύτερο δικηγόρο για την υπεράσπιση μας, εάν στέλναμε κάποιον να εκπροσωπήσει την επιχείρηση μας σε ένα forum ή ένα συνέδριο δεν θα φροντίζαμε να είναι το πιο αξιόλογο άτομο προκειμένου να βγάλει ασπροπρόσωπη την επιχείρηση μας; Tο ίδιο λοιπόν καλούμαστε να πράξουμε στις εκλογές, Να αποφασίσουμε για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση του λαού στο εθνικό κοινοβούλιο. Ακόμη και εάν κάποιον δεν τον εκφράζουν απόλυτα τα υφιστάμενα κόμματα ας ψηφίσει το κοντινότερο κόμμα στις αξίες του και στη δική του ιδεολογική αντίληψη.
Επειδή λοιπόν τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο και αυτονόητο στην εποχή μας, πρέπει ο καθένας να αναλογιστεί την αξία του πολιτεύματός μας. Ο λογικός πυρήνας της δημοκρατίας είναι ότι όλες οι εξουσίες εκπορεύονται και καταλήγουν στο λαό. Πιο απλά, η εξουσία οδηγείται από κάτω (δήμος-λαός) προς τα πάνω (κυβέρνηση), όχι το αντίστροφο. Αυτό είναι το θεωρητικό μέρος. Πρακτικά, η ψήφος είναι το μόνο νόμιμο και αναίμακτο μέσον που διαθέτει κανείς, για να αλλάξει μία κατάσταση που του προκαλεί οργή ή αμφισβήτηση.
Η ψήφος είναι ένα «ιερό» δικαίωμα και θεμέλιος λίθος της κοινωνίας μας, που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα· κατά συνέπεια, πρέπει όλοι μας να το τιμούμε, να το σεβόμαστε και να το υπερασπιζόμαστε. Στις 7 Ιουλίου ας συμμετέχουμε στην γιορτή του μοναδικού πολιτεύματος το οποίο έχει δείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει ευνοϊκά για τους πολλούς, ας συμμετέχουμε στην γιορτή της Δημοκρατίας μας.