- 23 Μαΐου, 2019
Χρ. Τριαντόπουλος: Το διαδίκτυο παράθυρο στον ανοικτό ορίζοντα, αλλά με προσοχή
Το Σάββατο, 18 Μαΐου 2019, διοργανώθηκε στο Ανήλιο Πηλίου, από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγ. Δημητρίου – Ανηλίου – Κισσού, ημερίδα με θέμα «Χρήση και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο: Συμβουλές για Γονείς και Παιδιά» που έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού σχολείου. Μεταξύ των καλεσμένων ομιλητών ήταν και ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Διδάκτωρ Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος της Κοινότητας Διαλόγου Σϋνθεσις, ο οποίος και στάθηκε στις προκλήσεις και τα ζητούμενα που προκύπτουν κατά τη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά και τους νέους στο πλαίσιο της ψηφιακής εποχής που εξελίσσεται.
Συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα της αξιοποίησης και χρήσης του διαδικτύου «[…] σχετίζεται με τέσσερις λέξεις που αρχίζουν από «ε». Η πρώτη λέξη είναι η λέξη «επανάσταση». Και αυτό διότι το διαδίκτυο και η χρήση αυτού αποτελεί, πλέον, αναπόσπαστο τμήμα της ψηφιακής πραγματικότητας όπου εξελίσσεται η 4η βιομηχανική επανάσταση. Εάν δεν υπήρχε το διαδίκτυο δεν θα μπορούσαν να προκύψουν όλα αυτά τα σημαντικά που εξελίσσουν την ανθρωπότητα. Από τα πιο μικρά και καθημερινά, μέχρι και τα μεγαλύτερα. Από το σπίτι, την εργασία, την κοινωνία, την οικονομία, την υγεία, την παιδεία, μέχρι και τη δημοκρατία μας. Συνεπώς, είμαστε -ή πρέπει να- είμαστε χαρούμενοι που έχουμε το διαδίκτυο. Μία επανάσταση που άλλαξε και αλλάζει τη ζωή μας.
Η δεύτερη λέξη από «ε», είναι η λέξη «εθισμός». Ο εθισμός που προκύπτει από τη χρήση του διαδικτύου ή, καλύτερα, από την κακή χρήση του διαδικτύου. Εθισμός που όλο και περισσότερο εντοπίζεται σε μικρά παιδιά και εφήβους. Εθισμός που αρκετές -αν όχι τις περισσότερες φορές- σχετίζεται με τα video games, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που πρόσφατα, το 2018, αναγνωρίστηκε ως ψυχική διαταραχή με την ονομασία «διαταραχή ηλεκτρονικού παιχνιδιού». Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Οι Έλληνες, μετά τους Βρετανούς, είναι ο πιο εθισμένος στο διαδίκτυο λαός στην Ευρώπη, ενώ η εμμονή με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια ευθύνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% για την πτώση της σχολικής επίδοσης μεταξύ των εφήβων.
Η τρίτη λέξη, είναι η λέξη «εγρήγορση». Πρόκειται για την εγρήγορση των γονιών ώστε το διαδίκτυο να αποτελέσει αντικείμενο και εργαλείο ορθής αξιοποίησης από τα παιδιά. Την εγρήγορση των γονιών ώστε τα παιδιά να μην αποφύγουν τον εθισμό, αλλά και να προστατευθούν από άλλα φαινόμενο ακόμα πιο δύσκολα και επώδυνα, όπως ο εκφοβισμός, ο εκβιασμός, η έκθεση προσωπικών δεδομένων και άλλα σχετικά. Για να προλάβουμε, λοιπόν, τα χειρότερα, αλλά και δυσκολότερα μπορούμε να τηρούμε μία σειρά από συνθήκες.
Πρέπει, όμως, να μεριμνήσουμε και για κάτι άλλο. Και εδώ ερχόμαστε στην τέταρτη λέξη από «ε». Είναι η λέξη «ερεθίσματα». Οφείλουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για να προκύψουν ενδιαφέρονται ερεθίσματα στα παιδιά μας. Να προκύψουν ερεθίσματα ενασχόλησης με δραστηριότητες που δεν θα έχουν ως βασικό συστατικό τη χρήση του διαδικτύου. Ερεθίσματα που θα συμβάλλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητας, στην ανάδειξη ταλέντων, στη διάθεση δημιουργίας και στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Ερεθίσματα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να θέσουν στόχους και επιδιώξεις σε ένα ανοιχτό ορίζοντα […]».
Και συμπλήρωσε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος ότι «[…] δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το διαδίκτυο είναι το απόλυτο παράθυρο στον ανοιχτό ορίζοντα. Παράθυρο, όμως, που πρέπει να ξέρουμε πως να το ανοίξουμε. Παράθυρο που πρέπει να προσέχουμε όταν το ανοίξουμε. Και σίγουρα δεν πρέπει να φοβηθούμε να το ανοίξουμε […]».
Στην ημερίδα, επίσης, τοποθετήθηκαν η ψυχολόγος κα Άννα Γεωργούδη, η ειδική παιδαγωγός κα Παναγιώτα Κρικρή, η καθηγήτρια πληροφορικής κα Γεωργία Αλμπάνη – Στιβαχτή και ο κοινωνικός λειτουργός κ. Γεώργιος Φωτόπουλος, ενώ τις τοποθετήσεις ακολούθησε εκτενής διάλογος με τους γονείς και τους πολίτες της περιοχής που παρακολούθησαν την εκδήλωση. Με τη σειρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, κα Βαρβάρα Αρχοντάκη, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές για τις τοποθετήσεις τους, αλλά και τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στη συζήτηση, αναφέρθηκε στην πρόθεση του Συλλόγου για διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων και στο μέλλον σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους σχετιζόμενους φορείς.